Autor Wątek: Thorgal od Hachette (edycja 2024)  (Przeczytany 157890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dacu

Odp: Thorgal od Hachette (edycja 2024)
« Odpowiedź #135 dnia: Pn, 22 Styczeń 2024, 21:14:03 »
Szukam chętnego, który będzie odkupował ode mnie sukcesywnie całą kolekcję Thorgala od Hachette. Mi zasadniczo zależy tylko na lekturze serii. Szczegóły w dziale zakupy lub na priv.

Tylko poważne zapytania.

Offline komiks

« Odpowiedź #136 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 00:44:56 »
Skończyłem kupować Thorgala w 2000 r. na "Klatce" i wtedy też był druk offsetowy. Czyżby teraz było inaczej?
Egmontowe są na kredowym, jest w recenzji. Egmont i tak ma całkiem niezłą kredę, bo nie jest mocno błyszcząca, ale ja takie klasyki wolę na offsecie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Pinto

« Odpowiedź #137 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 01:31:17 »
Czyli kiedyś było lepiej  :D

Offline rekin

« Odpowiedź #138 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 02:28:18 »
Czyli to wychodzi 20 drożej niż za Egmont i ma trochę większe obrazki ?

Thorgal - 1 - Zdradzona czarodziejka (twarda oprawa, wyd. 2023). - 27,90 zł
Cena od numeru 3 – 46.99 zł za jeden tom
Jedni znają ten komiks na pamięć i szukają pretekstu, aby zagłębić się w ten świat jeszcze raz. Dla nich każda, nawet drobna różnica to kolejny powód, aby przeczytać Thorgala jeszcze raz. To jak z edycją z 1997 r. Gwiezdnych wojen - Nowej nadziei, która dla niektórych fanów jest zupełnie nowym filmem, mimo że większość widzów nie zauważy różnicy.

Kolekcja od Hachette to też najlepszy sposób, aby zapoznać się z tym komiksem dla nowych czytelników. Integrali dla zwykłych śmiertelników nie widać, a dodruki od Egmontu wyprzedane. Trzeba by wielu lat, aby zdobyć komplet, nie szukając na aukcjach. Teraz wszystko wychodzi od początku, na nowym - zdaniem wielu - lepszym papierze, z dodatkami i powiększonym formacie. Jeśli nie chwyci, to można łatwo zrezygnować.

Offline michał81

« Odpowiedź #139 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 05:52:46 »
Kolekcja od Hachette to też najlepszy sposób, aby zapoznać się z tym komiksem dla nowych czytelników. Integrali dla zwykłych śmiertelników nie widać, a dodruki od Egmontu wyprzedane. Trzeba by wielu lat, aby zdobyć komplet, nie szukając na aukcjach. Teraz wszystko wychodzi od początku, na nowym - zdaniem wielu - lepszym papierze, z dodatkami i powiększonym formacie. Jeśli nie chwyci, to można łatwo zrezygnować.
Ktoś jest naiwny jeśli wierzy, że Egmont nie zrobi dodruków najlepiej sprzedającej się serii. I raczej nastawiałbym się na wcześniej niż później.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #140 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 09:46:51 »
dodruki od Egmontu wyprzedane. Trzeba by wielu lat, aby zdobyć komplet, nie szukając na aukcjach.
Bzdura totalna.

Offline komiks

« Odpowiedź #141 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 10:06:25 »
Egmont cały czas robi dodruki swoich komiksów.

Thorgala przeczytałem dawno temu do któregoś tam tomu, już nawet nie pamiętam którego. Nie mam wcześniejszych wydań ani kolekcji, można powiedzieć czysta karta. Posiadam tylko 1 tom kolekcjonerski od Libertago. Nie mam też Ciśnienia na ten komiks, bo czytać jest co, a miejsca na półkach brak. Wydaje mi się, że jestem obiektywny co do oceny każdego z wydań.

Czekałem na integrale, ale: seria nie jest skończona i nie zapowiada się, żeby zaraz mieli ją kończyć. Rynek PL jest nasycony Thorgalami (wersji na przestrzeni lat było wiele), a teraz wyszła kolejna w formacie i jakości zbliżonej do kolekcjonerskiej.

No właśnie, od Hachette mamy jakość prawie kolekcjonerską i nic nie wskazuje na to, żeby w najbliższych latach wyszło coś lepszego. Kuszące są też dodatki, szczególnie zależy mi na wersji 3 tomów z nowymi kolorami. Nie wiem jak wyglądają licencje, ale uważam, że Egmont powinien wydać integral zbierający te trzy tomy z nowymi kolorami. Niestety obawiam się, że jeśli Egmont w ogóle wyda wersję z nowymi kolorami, to nie będzie integral, tylko pojedyncze tomy wielkości i jakości serii, co od strony wydawcy ma jak najbardziej sens. Szansa, że wydadzą to w jakimś specjalnym integralu kolekcjonerskim, są według mnie bliskie zeru. No i wtedy znowu wracamy do wersji Hachette, która jest w mojej opinii lepsza od wersji regularnej Egmontu.
« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Styczeń 2024, 10:09:36 wysłana przez Zwirek »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #142 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 10:13:21 »
Egmontowe są na kredowym, jest w recenzji.
Egmont jest na kredzie? Co prawda już z rok nie miałem w ręce "Thorgala", ale byłem przekonany, że wydają na offsecie.

Online Martin Eden

« Odpowiedź #143 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 10:21:03 »
To chyba jest kreda, ale to taka nie śliska kreda. Całkiem fajna.
Dla mnie przewaga Egmontu to pełnowymiarowe okładki, które wychodzą pięknie.
Ale komiks na papierze od Hachette i w powiększonym rozmiarze wygląda świetnie.
Co do błędów - wskażcie wydawcę, który ich nie popełnia. Tutaj przynajmniej nie dostaniemy błędów w tekście samego komiksu, czego nie można powiedzieć o komiksach premierowych od innych wydawców i od Hachette też.
Nie rozumiem tej ustawowej niechęci do Hachette, tylko dlatego, że to Hachette. Jak dadzą d... z tą kolekcją, to wtedy można ich będzie piętnować. Póki co w przypadku Thorgala (musiałem to dodać) nie ma za co, a to Egmont jest frajer, że nie wydał integrali.

Offline komiks

« Odpowiedź #144 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 10:25:42 »
Egmont jest na kredzie? Co prawda już z rok nie miałem w ręce "Thorgala", ale byłem przekonany, że wydają na offsecie.
Prawie w każdej recenzji na to zwracają uwagę, a oglądałem już kilka. Z resztą widać na filmach jak się błyszczą kartki przy przewracaniu. Przy czym jaki dokładnie to jest papier to nikt nie wie, bo tych papierów jest multum i kreda kredzie nie równa.

Offline Crono

« Odpowiedź #145 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 10:40:57 »
Odebrałem pierwszą przesyłkę - wygląda to super. Grafiki na super papierze, szata graficzna mi odpowiada plus papier samego komiksu. Szkoda tylko że wszystko przyszło poobijane (a już chwaliłem Hachette że dobrze zabezpieczają przesyłki). No cóż, leci reklamacja.

Offline Blind

« Odpowiedź #146 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 11:04:42 »
Wsiąkam i ja w świat Thorgala. Właśnie wróciłem z pierwszym tomem z kiosku. Wszystko wygląda naprawdę porządnie i format robi wrażenie. Jest to moje pierwsze zetknięcie z tym komiksem, więc nie ma jak porównać. Prenumerata zamówiona bez zastanowienia.

Czas poznać Klasykę.
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Offline partyka2

« Odpowiedź #147 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 11:22:01 »
ten notes jest zajebisty jak ktos nie zamowił to przegrał, ten notes sam jest wart jakies 30pln

3 grafiki i teczka 12,99 czyli jeden komiks wypada po... 50gr

czy ktos moze wie co sie stanie jestl nie zapłaci sie za prenumeate? czy ktos miał taki przypadek? co sie stało?

Online Martin Eden

« Odpowiedź #148 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 11:24:12 »
Hachette jest fajne, ale kurna, ludzie - bez przesady  ;D

Offline LukCook

« Odpowiedź #149 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 11:28:02 »
czy ktos moze wie co sie stanie jestl nie zapłaci sie za prenumeate? czy ktos miał taki przypadek? co sie stało?

U mnie sąsiad nie zapłacił i policja go zabrała.