Autor Wątek: Pytania dotyczące komiksu europejskiego  (Przeczytany 29074 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tuco

Odp: Pytania dotyczące komiksu europejskiego
« Odpowiedź #75 dnia: Wt, 01 Wrzesień 2020, 13:40:21 »

4. Z jakim innym komiksem będzie miał najwięcej wspólnego KRYSZTAŁOWY MIECZ ? Hugo ? W poszukiwaniu ptaka czasu?

raczej z Ptakiem. takie miałem odczucie, gdy czytałem to jeszcze w Komiksie (i trochę później też). ale przyrównując Miecz do Ptaka, to..... nie ma praktycznie żadnego porównania. Na pierwszy rzut oka, obie serie to typowe przygodówki z cyklu "pozbieraj 7 artefaktów i zanieś wielkiemu czarodziejowi", ale to co zrobił z tym Loisel, to wywrócenie tematu podszewką na prawą stronę, obśmianie utartych schematów, ale wcale nie tak do końca, bo przecież z nich korzysta. a Miecz po prostu powiela wzorzec + próbuje skopiować styl, co bardzo marnie mu wychodzi. (ale są ludzie, którym Miecz (czy może Szpada? heheh) pasuje).

Offline keram2

« Odpowiedź #76 dnia: Wt, 01 Wrzesień 2020, 17:11:29 »
1) Na Williama Adamsa byłem napalony, ale jakoś mi nie podszedł, sam nie wiem dlaczego, ale coś tam nie zagrało.

2) Ostatni lot to cztery opowieści o pilotach (Japończyk, Amerykanin, Niemiec, Francuz) plus epilog.
Fajne czytadełko, jeśli lubisz te ze Screamu to powinno ci się spodobać.

4) Można porównać do Ptaka Czasu, ale na zasadzie, że nie ma chyba nic bliższego.
Pamiętam krytyka (Waldemar Jeziorski) z "Czasu Komiksu", który kiepskiej Pelissie przeciwstawił świetną Kryształową Szpadę.

O reszcie nie wiem.

Offline Eyeless

« Odpowiedź #77 dnia: Wt, 01 Wrzesień 2020, 23:27:00 »

5. Czy warto kupić OPOWIEŚCI Z CZASÓW KOBRY ? Czy można porównać ten tytuł do INDYJSKIEJ WŁÓCZĘGI ?
Indyjską włóczęgę trudno z czymkolwiek porównać, to zupełnie różne style. Opowieści z czasów Kobry jest trochę jak baśń tysiąca i jednej nocy. Przepiękna, barwna opowieść pełna emocji. Indyjską włóczęgę, którą zapewne czytałeś szukając porównania można bardziej potraktować jak powieść przygodowo-awanturniczą pełną niespodzianek.
Graficznie oba komiksy są świetne i idealnie skrojone pod swój styl, niemniej kompletnie się różnią.
Ja w każdym razie oba posiadam i raczej nie pójdą w drugi obieg.

Online michał81

« Odpowiedź #78 dnia: Śr, 02 Wrzesień 2020, 12:38:41 »
3. Czy LEGION. KRONIKI można czytać bez znajomości wcześniejszych tomów? I czy jest to komiks w stylu "Książe nocy " Swolfsa ?
Jam jest Legion jest kontynuacją Kronik. Kroniki chronologicznie są pierwsze. Obie historię są niezależne, więc możesz śmiało czytać, nie znając żadnej z nich.
Nie jest to komiks w stylu Księcia Nocy Swolfsa. Bardziej kolejna reinterpretacja mitu dotycząca wampirów.
Tu recenzja obu tomów: https://m.facebook.com/comixxy/posts/691601818045824/
może ona ci pomoże.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Pt, 04 Wrzesień 2020, 22:25:25 »
Nie wiem gdzie to wrzucić, więc pozwolę sobie wrzucić tutaj:

W tym miesiącu we Francji, w Signe Collection wychodzi kolejny wspólny komiks Charyna i Boucq New York cannibals.

https://www.bdgest.com/preview-3028-BD-new-york-cannibals-recit-complet.html?_ga=2.19211896.1184817318.1599249758-1778784710.1526818401

Jeśli dobrze zrozumiałem, będzie to kontynuacja Tulipanka.

Szkoda, że Scream zajęty Alienami, Manarą i innymi pierdołami, bo nie pogardziłbym kolejnym tytułem tego duetu. Zresztą wydany swego czasu przez Scream, przyzwoity western Sykes, też później doczekał się kontynuacji, której u nas już nie wydano  :'(

https://www.bedetheque.com/BD-Texas-Jack-348588.html

Offline JanJ

« Odpowiedź #80 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 11:01:04 »
Ciekaw jestem który komiks Wam się bardziej podobał, Ralph Azham, czy Donżon?  Widać, że Lewis Trondheim wykorzystał sporo rozwiązań fabularnych z Donżona w Ralphie i mi osobiście Ralph bardziej przypadł do gustu.

Offline Death

« Odpowiedź #81 dnia: Pt, 11 Wrzesień 2020, 08:29:31 »
Mnie jak na razie też trochę bardziej podobał się Ralph Azham, ale Donżon też jest super. Ralph ma tę przewagę, że znam już całość i zakończenie jeszcze podnosi ocenę. Rozwiązanie niektórych wątków, szczególnie pewna wolta w ostatnim lub przedostatnim tomie, która moim zdaniem jest bardzo smutna sprawiają, że Azham wchodzi jeszcze wyżej, staje się dziełem dojrzalszym niż przypuszczałem. Mało tego ta fabuła jest świetnie skonstruowana, tam każdy wątek został wcześniej przemyślany. A pamiętam, że pierwszemu tomowi dawałem tak 6-7 na 10, a potem jest lepiej i lepiej, aż do rewelacyjnych dwóch ostatnich. Drugi cykl podnosi poprzeczkę. Zobaczymy co tam zaplanowali w Donżonie, czy komiks nadal będzie tylko, co prawda inteligentną, ale jednak rozrywką, czy też stanie się pod koniec czymś więcej jak Ralph Azham.

Offline am666

« Odpowiedź #82 dnia: Pt, 11 Wrzesień 2020, 10:20:56 »
Czy jakieś polskie wydawnictwo zapowiedziało Sha Collection duetu Mills/ Ledroit? Coś kojarzę ale nie potrafię znaleźć żadnych informacji w internecie. Może pomyliło mi się z Requiem Vampire Knight, albo Studio Lain napisało że fajne ale raczej nie wydadzą.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Pt, 11 Wrzesień 2020, 10:23:37 »
Hmm... wydawało mi się, że Stuido Lain zapowiadało Sha, ale teraz nie jestem pewien.

Offline PawelC

« Odpowiedź #84 dnia: Pt, 11 Wrzesień 2020, 19:01:39 »
Dla mnie również póki co Ralph wyżej. Oczywiście na ocenę trzeba poczekać do przeczytania całego Donżona, ale Ralph to prawdopodobnie bezpośredni wynik prac nad Donżonem, bardziej przemyślany, wypracowany i przede wszystkim autorski.

Offline JanJ

« Odpowiedź #85 dnia: So, 12 Wrzesień 2020, 09:57:33 »
Czy ja dobrze rozumiem, że raczej prędko nie doczekamy się kontynuacji przygód z Donżona? We Francji właśnie wyszedł 7 tom Donżon Zenit, na którego czytelnicy musieli czekać 13 lat (sic!). U nas raczej nie wydadzą tego pojedynczego albumu, tylko kolejny integral z inną serią poboczną.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: So, 12 Wrzesień 2020, 10:17:07 »
Tak, mają wychodzić kolejne inegrale z pozostałymi seriami.

Offline misiokles

« Odpowiedź #87 dnia: So, 12 Wrzesień 2020, 10:45:36 »
. U nas raczej nie wydadzą tego pojedynczego albumu, tylko kolejny integral z inną serią poboczną.
U nas Donżon wydawany jest w koprodukcji z Francuzami, więc będzie to co oni.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: So, 12 Wrzesień 2020, 11:02:43 »
To w żaden sposób nie psuje lektury, więc nie ma co na zaś tęsknić za 7 tomem. I tak sporo dobrego jeszcze przed nami.  I w sumie wcale niewykluczone, że pozwolili by wydać pojedynczy tom, skoro mając na uwadze rozkład wydań integralowych zobaczylibyśmy go w tej formie nie prędko.

Offline roj

« Odpowiedź #89 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 13:50:43 »
Mam nadzieję, że parę osób mi pomoże i zaoszczędzę parę lat poszukiwań :)
Które komiksy/serie kostiumowe, przygodowe czy przygodowo-historyczne
w Europie zasługują na szczególną uwagę (mam na myśli również te nie wydane po polsku)?

Rysunek realistyczny:
A) świetnie pokazana epoka tzn. z całym bogactwem, życiem codziennym, architekturą itp. 
B) najlepiej rysowane konie w ruchu i statyce
c) najlepiej rysowane i kadrowane sceny walk bronią białą lub palną
D) świetnie narysowane pejzaże/widoki/przyroda

Niekoniecznie rysunek realistyczny:
E) świetna historia i dialogi
F) najlepsze zwroty akcji
G) najlepsze zakończenie historii