Autor Wątek: Hugo  (Przeczytany 19584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline freshmaker

Odp: Hugo
« Odpowiedź #45 dnia: Nd, 18 Sierpień 2024, 09:04:32 »
już będziesz wiedział co to znaczy. mi się to inaczej czytało z tą wiedzą.

Offline parsom

« Odpowiedź #46 dnia: Nd, 18 Sierpień 2024, 11:39:38 »
Ale ja wiem co to znaczy i jak jest używane w polskim. U nas nie ma to takiego nacechowania jak w niemieckim.

Offline bosssu

« Odpowiedź #47 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 08:40:45 »
Premiera dopiero przed nami, ale tu nie ma co się zastanawiać nad zakupem, tylko brać.
Totalne rozczarowanie. Spodziewałem się coś na miarę Hugo a dostałem wykastrowaną wersję. Postacie ludzi w kadrach na zamku totalnie narysowane od ekierki- kwadratowe, nieruchome, bez życia, tła puste, brak detali. Lepiej się trochę robi gdy bohaterowie wchodzą w świat fantastyczny- pojawiają się ciekawsze postacie, człowiek się zaczyna "jarać" dopóki nie usłyszy pseudo- języka...od razu mi się narzuciło skopane tłumaczenie egmontowskiego Hugo, ktoś usilnie próbował wcisnąć jakąś taką pseudoszlachecką gware??? Na zamku niby mówią normalnie a fantastyczne stwory coś bełkoczą...Nie przemawia do mnie też czcionka wypowiedzi smoków...Na koniec mamy kilka plansz walk powietrznych rodem z jakiejś mangi- nawrzucane postaci żeby tylko tło zapełnić. Czego brak w komiksie....MAGII!!!...Brak tych smaczków, które znajdowały się w Hugo, brak detali, brak przyrody, brak plenerów...komiks bez tego jest pusty. Postacie ludzkie są tak narysowane, że wołają o pomstę do nieba. Mam wrażenie że autor zatrzymał się w czasie te 30 lat temu a komiks narysował od niechcenia. Niestety nabrałem się na mój sentyment ,bo komiks jest naprawdę słaby i zarówno pod względem fabularnym jak i graficznym. Ostatnio tak rozczarował mnie Brigantus Hermanna.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #48 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 10:25:10 »
ciekawa opinia - zupełnie odmienna niż moja :) chciałbym tylko podkreślić że komiks powstał 30 lat po zakończeniu hugo, więc niemożliwe jest żeby autor w tym wieku rysował równie intensywnie, kreska też się zmienia z wiekiem. do tego trudno żeby ten komiks wchodził tak samo jak w momencie gdy się miało 10 lat i nie było za dużo innych komiksów do wyboru.

Offline bosssu

« Odpowiedź #49 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 11:55:12 »
do tego trudno żeby ten komiks wchodził tak samo jak w momencie gdy się miało 10 lat i nie było za dużo innych komiksów do wyboru.
Przeczytałem wcześniej Hugo z Orbity aby mieć porównanie...i dalej wchodził jak wtedy 12-latkowi.
Jak dla mnie nowy komiks  to trochę "odcinanie" kuponów od świetnej serii i bazowanie na sentymencie.
Dziwne jest dla mnie, że po tylu latach przerwy ktoś wraca do rysowania.

Po "Smoczej krwi" klepnąłem jeszcze nowy nabytek "Pięć krain", który wprowadził mnie w lepszy humor a na końcu całkiem sobie poprawiłem czytając "OKP Dolores 1-5". Ten ostatni a szczególnie tomy 1-4 to to czego szukam we współczesnym komiksie- rysunek, humor, dobra zabawa....
Ta Smocza krew mi nie leży, jest nawet za bardzo drętwa jak dla dzieci...

Offline freshmaker

« Odpowiedź #50 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 12:09:06 »
bedu rysował ale clifftona. na spotkaniu w krakowie mówił że to będzie ten sam baśniowy świat ale inni bohaterowie. chciał wrócić do hugo bo sama seria była przerwana przez nieporozumienia z wydawca.

rozumiem argumenty na nie. natomiast ja lubię takie powroty po latach i jak sobie autor wyobraża dane dzieło. mam też być może inne oczekiwania.

Offline Midar

« Odpowiedź #51 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 15:06:27 »
Po opinii @freshmakera kupiłem Smoczą krew i muszę przyznać, że komiks „łyknąłem” na raz i bardzo mi przypadł do gustu. Fabularnie, to dobre czytadło, natomiast grafika trzyma bardzo dobry poziom. Nie spodziewałem się, że Bedu, w tym wieku i po tylu latach od Hugo, stworzy coś na bardzo dobrym poziomie.

Offline JanJ

« Odpowiedź #52 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 09:56:51 »
Z opóźnieniem, ale w końcu i ja przeczytałem Smoczą krew. Wrażenia na szybko? Graficznie czuć starego dobrego Hugo. Tak, drugie plany może nie są czasem tak szczegółowe, ale mnie jakoś specjalnie to nie raziło. Najfajniejsza była chyba horda smoczych wojowników. Mam niestety trochę zastrzeżeń co do samej fabuły. Główna bohaterka, księżniczka, jest przez cały czas mocno kompulsywna, często agresywna, a jej wyraz twarzy obrazuje głównie złość. Ciężko ją zatem polubić i przez to jakoś specjalnie jej nie kibicowałem. Dodatkowo jak tylko chwyta miecz to okazuje się, że była od kołyski trenowana przez ojca. Być może już jestem zbyt wyczulony, ale od razu wskoczyła mi tu klisza tych wszystkich nowoczesnych królewien-wojowniczek Disneya. Miałem też momentami odczucie, że fabuła gna zbyt szybko do przodu i cała historia powinna być nieco dłuższa. Ktoś tu narzekał na czcionki smoków - dla mnie spoko, z kolei zastosowana składnia i język niebieskich gnomów sprawił, że płynność czytania spadła i to taki mały minus. Generalnie to taki fabularny średniak. Komiks zostaje na półce, ale gdyby nie sentyment do Bedu to pewnie bym się zastanawiał.

Offline parsom

« Odpowiedź #53 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 10:25:12 »
A nowe wydanie Hugo ktoś widział? Wiadomo coś o tłumaczeniu?

Offline Kadet

« Odpowiedź #54 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 10:54:39 »
Dziwne jest dla mnie, że po tylu latach przerwy ktoś wraca do rysowania.

No... przerwa nie była aż tak duża, bo do 2019 r. Bédu rysował serię "Les psy".
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline JanJ

« Odpowiedź #55 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 13:26:48 »
Ja to bym chciał Ali Bebera, ale tam podobno materiałów nie ma. A ta seria Les psy to dobra jest? Ktoś to czytał/widział? Myślicie, że jest szansa żeby Egmont pod nowymi żądami poszedł za ciosem i wydał dalej coś Bedu?

Offline keram2

« Odpowiedź #56 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 17:50:10 »
Les Psy.
Francuskiego nie znam, ale kiedyś trafiłem na to i rzecz dotyczy chyba Psychiatrów, z tego co się zorientowałem: krótkie gagi, akcja w gabinetach, gadające głowy, brak pejzaży i zero podobieństw do Hugo. 

Offline HugoDumont

« Odpowiedź #57 dnia: So, 22 Marzec 2025, 11:37:52 »
Egmont zapowiedział wizytę Bedu w maju na Komiksowej Warszawie. Świetna wiadomość dla fanów jego twórczości.

Offline HugoDumont

« Odpowiedź #58 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 18:22:50 »
Podczas Komiksowej Warszawy podarowałem Bedu rysunek(poniżej) z okazji jego urodzin(obchodzi je w kwietniu więc był mały poślizg ;)). Miło było uścisnąć rękę mistrza i zrobić sobie pamiątkowe wspólne zdjęcie.

Offline nocny

« Odpowiedź #59 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 19:09:16 »
To twoja praca?