Autor Wątek: Corto Maltese  (Przeczytany 30990 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline skil

Odp: Corto Maltese
« Odpowiedź #60 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 10:03:14 »
Vivès zwyczajnie nie robi słabych rzeczy, obecnie to jeden z najlepszych europejskich komiksiarzy. Jak dla mnie Canales i Pallejero za bardzo próbowali kopiować Pratta. Ich Corto był niezły, ale wolę autorskie podejście i właśnie takiego spodziewam się po Vivèsie. Czekam.
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.

Offline Death

« Odpowiedź #61 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 10:53:22 »
Vives odpowiada tylko za grafikę. Mnie bardziej o fabułę chodzi. Fajnie, że będzie nowy styl, dobre rysunki to dobre rysunki. Ale mam nadzieję, że nowy scenarzysta da radę.
Zresztą... dopiero za kilka dni przekonam się czy "starzy" autorzy dali radę trzeci raz. Pod słońcem północy i Ekwatoria były doskonałe.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #62 dnia: Cz, 12 Sierpień 2021, 22:28:38 »
Vivès zwyczajnie nie robi słabych rzeczy, obecnie to jeden z najlepszych europejskich komiksiarzy. Jak dla mnie Canales i Pallejero za bardzo próbowali kopiować Pratta. Ich Corto był niezły, ale wolę autorskie podejście i właśnie takiego spodziewam się po Vivèsie. Czekam.
Kopiowali Pratta i zdarzało im się być lepszymi od Pratta. Bądźmy szczerzy ale albumy takie jak "Przygody Celtyckie" czy "Bajka Wenecka" ciągnęły się niemiłosiernie a ten oniryczno-kwasowy bełkot stawał się nie do zniesienia. Tam akurat Pratt przedobrzył. Cnales wyłuskał co najlepsze z tekstów Pratta i idealnie zrównoważył. Nie sądzę aby ktokolwiek poradził sobie lepiej a te autorskie nawet jeśli będą dobre to z Prattem będą miały mniej wspólnego a przecież nie o zmianę stylu chodzi a o zachowanie charakteru powieści.

Offline Death

« Odpowiedź #63 dnia: Pn, 16 Sierpień 2021, 19:22:23 »
Dziś będzie na gorąco o jednej z najlepszych serii w całej historii światowego komiksu. Najnowszy Corto Maltese czyli Tarowean został przeczytany w pięknych urlopowych okolicznościach przyrody przydomowego ogródka. :) Canales i Pellejero znowu to zrobili! Dokładnie wiedzą jak napisać kontynuację tego klasyka. A właściwe to napisali prolog... Stwierdzili, że mają już tak dużego żeby porwać się na odpowiedzenie na pytanie skąd Corto Maltese znalazł się przywiązany do drewnianego krzyża na środku oceanu w nagrodzonej 45 lat temu złotą satuetką w Angouleme słynnej Balladzie o słonym morzu. Na 76 planszach kontynuatorzy po raz trzeci zbudowali wielowątkową skomplikowaną historię pełną postaci, ich pragnień, rozterek, nieszczęśliwych miłości i motywów, z których każdy znajdzie swoje rozwiązanie, szczęśliwe lub nieszczęśliwe dla zainteresowanego. Tym razem zaczynamy w Tasmanii, a kończymy na Borneo. Bardzo ciekawie rozwinięto wątek Mnicha. Ba, dostaliśmy jego origin! Widać też ogrom przygotowań jakie poczynił scenarzysta aby kolejny raz wiarygodnie przedstawić sytuację polityczną świata sprzed ponad 100 lat. I jeszcze większy aby przedstawić Corto takim jaki był w Balladzie. Jeszcze nie wielkim marzycielem jak w tomach, kiedy akcja dzieje się lata później (opowieści o syrenach nazywa w Tarowean bajkami dla dzieci czego nigdy w życiu nie zrobiłby np. w Bajce weneckiej), a bardziej piratem i małym rzezimieszkiem, choć już o złotym sercu, kiedy trzeba. Ballada o słonym morzu (w nowym wydaniu tlumaczona jako Opowieści słonych wód) zyskała genialny prolog. Czas akcji tomu Tarowean to dokładnie rok. Od pierwszego listopada 1912 roku, kiedy przypada właśnie Tarowean (Święto Zmarłych) do pierwszego listopada 1913 roku, kiedy - jak wiadomo czytelnikom Ballady - Rasputin wyłowił dryfującego Corto przywiązanego do drewnianego krzyża i rozpoczęła się jedna z największych komiksowych przygód wszech czasów. 10/10

Offline kv

« Odpowiedź #64 dnia: Wt, 17 Sierpień 2021, 09:34:56 »
A fabularnie to jest to zamknięte?
Rozważam "zamknięcie" serii wraz z ze zmianą autorów.

Offline Death

« Odpowiedź #65 dnia: Wt, 17 Sierpień 2021, 11:15:32 »
Tak. Tarowean kończy się tam gdzie zaczęła Ballada. W sumie mało który Corto miał jakąkolwiek kontynuację wątków. Na pewno MU zamknęło dawne wątki poszukiwania zaginionego miasta, pojawili się dawni przyjaciele i w końcu sprawa znalazła rozwiązanie. Jego bym nie czytał bez znajomości całej serii. U Pratta prawie zawsze można było czytać każdy tom osobno. A tym bardziej jest tak u nowych twórców. To 3 zamknięte historie. Choć wiadomo, że w przypadku najnowszego traci się sporo zabawy  jeśli nie pamięta się Ballady o słonym morzu.
Ja na pewno nie rozważam zamknięcia serii choć zmiana tak doskonałych kontynuatorów na kolejnych może mieć opłakane skutki.

Offline kv

« Odpowiedź #66 dnia: Wt, 17 Sierpień 2021, 17:49:18 »
Ponieważ wieszczę "komiksową smutę" w moim porfelu, to jednak zakończę to na tym 15 tomie.
Ponieważ to Egmont, więc raczej tomy będą dostępne przez wiele lat, to może wrócę do serii jak już będzie mniej ciekawych pozycji na rynku (sic!) ;)

Offline kosmoski

« Odpowiedź #67 dnia: Wt, 17 Sierpień 2021, 20:52:13 »
Ja tam zaryzykuję kolejnych autorów.
Chociaż po tym co pokazali Canales i Pellejero, to ja nie wiem jak (i w ogóle czy) da się to przeskoczyć.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #68 dnia: Śr, 18 Sierpień 2021, 14:10:25 »
Ja na pewno nie rozważam zamknięcia serii choć zmiana tak doskonałych kontynuatorów na kolejnych może mieć opłakane skutki.
Dokładnie tak samo uważam ale zobaczymy ;) Dzięki za super reckę "Tarowean". Album jest w drodze do mnie i już mózg mi paruje z ciekawości ;)

Offline Death

« Odpowiedź #69 dnia: Pt, 27 Sierpień 2021, 18:31:47 »
Wygląda to po prostu okropnie.
https://cortomaltese.com/oceano-nero-le-prime-anticipazione-della-nuova-storia-di-corto-maltese/
Ta czarna grafika, którą widziałem wcześniej była fajna. Ale ta nowa grafika (okładka?) i plansze wyglądają strasznie.

Offline raj666

« Odpowiedź #70 dnia: Pt, 27 Sierpień 2021, 18:54:18 »
Każdy szuka czegoś innego. Nie dziwie się że tak długo wydawca nie pokazywał plansz z tego albumu, to się ukazuje za parę dni a dotąd nie było w sieci śladu grafik z albumu. Byłyby kontrowersje. Nie wiem jak wygląda historia w tym albumie ale zmiana stylu graficznego przemawia do mnie bardziej niż dotychczasowa kontynuacja. Te same historie, tak samo narysowane. Mam wrażenie że niedługo wydawcy będą karmić komputer jakąś serią a algorytm regularnie, co roku będzie wypluwał nowe tomy. A fani będą kupować.

« Odpowiedź #71 dnia: Pt, 27 Sierpień 2021, 19:15:57 »
  Jak dla mnie wygląda całkiem fajnie, zmiana szaty graficznej niekoniecznie musi być szkodliwa. No i to chyba nie jest "ten" Corto.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Pt, 27 Sierpień 2021, 19:18:58 »
No, estetycznie wygląda to bardzo spoko, tylko przy tak znaczącej serii taka zmiana stylistyki to bardzo ryzykowne podejście.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Pt, 27 Sierpień 2021, 19:55:20 »
Moim zdaniem wyglądałoby fantastycznie, gdyby nie było tak bardzo komputerowe. Trochę szkoda.

Offline Death

« Odpowiedź #74 dnia: Pt, 27 Sierpień 2021, 20:40:48 »
Niedługo premiera, więc może i Egmont wyrobi się przed świętami i jeszcze w tym roku dowiemy się czy to będzie dobry komiks.