Autor Wątek: CAZA  (Przeczytany 14085 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tuco

CAZA
« dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 21:11:01 »
Nie lubię rozpoczynać tematów, ale takiemu europejskiemu tuzowi jak CAZA własny temat się należy! (parafrazując naszą nieodżałowaną premierkę:)

Pewnie wszyscy zainteresowanie już wiedzą, ale gdyby jeszcze nie, to donoszę, że już za kilkanaście dni premiera pierwszego integrala kultowej serii Cazy „Świat Arkadiego”. Wydawcą jest bezapelacyjnie najlepszy wydawca roku ’24 czyli Lost in Time.
https://www.gildia.pl/komiksy/627778-swiat-arkadiego-wydanie-zbiorcze-01

10 000 lat temu Ziemia przestała obracać się wokół własnej osi. Tym samym część ludzkości musiała znosić absolutny mrok po stronie wiecznej Nocy, a część ekstremalne temperatury w krainie nieskończonego Dnia.
Nieliczni schronili się przed palącym słońcem i czarnowiatrem w bezpiecznym Dis. Ogromnym, skrytym pod wielką kopułą mieście, ulokowanym w samym sercu Nocy. Pozostali żyją na Granicy, w strefie wiecznego zmierzchu, opanowanej przez przemoc. Zrodzony na tej opustoszałej Ziemi sierota Arkadi pragnie zrozumieć, skąd wzięła się jego dziwna moc. Wyrusza na poszukiwanie prawdy oraz Or-Fe, tytana poety.
Caza, jeden z kultowych autorów, znany m.in. z publikacji w magazynie „Métal Hurlant” oraz filmu animowanego Gandahar, już od lat 70. określany był mistrzem komiksowej fantastyki. Tym razem eksploruje nieoczywiste dla siebie rejony. Na planszach tej epickiej sagi science fiction odnajdujemy tematykę poszukiwania siebie poprzez bogatą w symbolikę sztukę. Seria wydana oryginalnie przez Les Humanoides Associés pod koniec lat 80., dziś ukazuje się po raz pierwszy w wydaniach zbiorczych.
Niniejsze wydanie zawiera cztery albumy cyklu Le Monde d’Arkadi oraz prequel Nocturnes.

Dla przypomnienia – Cazę w PL wcześniej wydawali:
- Kurc: „Scenki z życia osiedla” (2017)
https://www.gildia.pl/komiksy/336844-scenki-z-zycia-osiedla

- Labrum w „Relaxie”: fragmenty zbiorczego wydania „Arkhe/Lailah”, czyli dwóch zbiorów szorciaków:
https://www.bedetheque.com/BD-Arkhe-INT-Arkhe-Lailah-437632.html
- Labrum w „Metal Hurlant”: 2 szorty, które weszły później również do tomu „Arkhe” (jeden z nich dubluje się w Relaxie); najprawdopodobniej w kolejnym numerze (#8) dostaniemy niemego szorta „Hydrogeneza”, który dopełni polskie wydanie „Arkhe”.

« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Listopad 2024, 21:12:53 wysłana przez tuco »

Offline Takesh

Odp: CAZA
« Odpowiedź #1 dnia: So, 09 Listopad 2024, 09:28:17 »
Studio Lain też już robi kolejny album Cazy.

Offline tuco

« Odpowiedź #2 dnia: So, 09 Listopad 2024, 11:05:31 »
 Tak, oczywiście potwierdzam. Rzadko przekopuję się przez zaśmiecony okładkozą temat SLaina. Studio wydaje wspomniany wyżej zbiorczy album 2 antologii szortów "Arkhe / Lailah". Prawie wszystkie dostaliśmy wcześniej w Relaxach i Hurlantach. Mimo wszystko uważam, że warto to kupić po raz drugi, by mieć wszystko razem w kupie.
Nieśmiało dodam, że istnieje jeszcze jeden znakomity zbiór szortów Cazy, problem w tym, że Humanoidzi tego ostatnio nie wznawiali.

Offline Dracos

« Odpowiedź #3 dnia: So, 09 Listopad 2024, 11:19:18 »
Chodzi ci o L'age d'ombre ? Dla mnie te trzy tytuły Kroniki zatrzymanej Ziemii, Arkhe /Lailah, i L'age d'ombre to wszystko co chcę od Cazy i będę bardzo happy. Nawet w corocznych życzeniach co byśmy chcieli żeby się pojawiło wymieniałem Cazę i proszę doczekałem się :)

Offline Zakrza

« Odpowiedź #4 dnia: So, 09 Listopad 2024, 11:45:07 »
Nie znam człowieka. Ale jak patrzę na okładki Lost in Time, to w ogóle mnie nie przekonują. W przeciwieństwie do tych od SL. Gdybym miał dokonać wyboru na takiej podstawie, to zdecydowanie wygrywa wydawnictwo z magazynem w piwnicy 👌

Offline tuco

« Odpowiedź #5 dnia: So, 09 Listopad 2024, 13:33:32 »
Chodzi ci o L'age d'ombre ? Dla mnie te trzy tytuły Kroniki zatrzymanej Ziemii, Arkhe /Lailah, i L'age d'ombre to wszystko co chcę od Cazy i będę bardzo happy. Nawet w corocznych życzeniach co byśmy chcieli żeby się pojawiło wymieniałem Cazę i proszę doczekałem się :)
tak, dokładnie chodzi mi o ten zbiór.

"Wiek Cienia" (1998) [czy też może lepiej "Epoka Mroku"] to również zbiorcze wydanie dwóch wcześniejszych zbiorków krótkich form Cazy:
1) "Les habitants du crépuscule" (1982), czyli "Mieszkańcy Zmroku" (lub Zmierzchu)

2) "Les remparts de la nuit" (1984), czyli "Szańce Nocy"

Tak naprawdę to zbiorcze wydanie zawiera dodatkowo jeszcze jedną historyjkę, której nie było w oryginalnych albumach z lat osiemdziesiątych.
Wszystkie te bardzo poetycko opowiedziane historie przybliżają nam świat 'Omów (ten cazowy neologizm  powstał podobnie jak inne jego "cazologizmy" - tym razem chodzi tak naprawdę o istoty, którymi staniemy się właśnie my, czyli ludzie)...
[jako że nie mam teraz za bardzo czasu na szczegółowe przypominanie sobie tego komiksu, pozwolę przytoczyć sobie kilka zdań, które wyskrobaliśmy kiedyś w tym temacie, bardzo dawno temu w innej galaktyce (z kolegą Jolanem - pozdrawiam!)]:
Przed Erą Masy miały miejsce czasy Epoki Cienia, kiedy to Ziemia wciąż jeszcze obracała się wokół własnej osi, lecz z dnia na dzień coraz wolniej. W czasach tych 'Omowie, mieszkańcy Cienia, wciąż żyli w swych ufortyfikowanych miastach. Lecz mury obronne Nocy zacieśniały się na nich, przerażając i powoli ich wchłaniając. A pośród Cienia sny stopniowo przybrały kształty prymitywnych istnień, które stały się znane jako "Inni". Nie znając litości ani nienawiści, stwory te miały tylko jeden cel: odzyskać swe naturalne prawa i krainę, którą utracili: Ziemię.
Dodam jeszcze, że Erę Masy poznamy dosyć dokładnie za niedługo w "Świecie Arkadiego", więc tym bardziej aż się prosi, byśmy poznali również wcześniejszą Epokę Cienia!
Na koniec wskazówka dla ewentualnego przyszłego wydawcy:
Nie wiem, kto teraz posiada prawa do tego tytułu. Zbiorczo komiks wydał Delcourt, a wcześniejsze dwa tomiki - Dargaud. Podobnie skomplikowana jednak była sytuacja z Arkadim - najpierw były wydawane przez Humanoidów, a później przez Delcourt. Sądzę, że jednak trzeba szukać u Stowarzyszonych Humanoidów.
Nie znam człowieka. Ale jak patrzę na okładki Lost in Time, to w ogóle mnie nie przekonują. W przeciwieństwie do tych od SL. Gdybym miał dokonać wyboru na takiej podstawie, to zdecydowanie wygrywa wydawnictwo z magazynem w piwnicy 👌
jeśli chodzi o wybieranie, to sugeruję brać oba - kosztem chociażby jakiegoś generyka, których zazwyczaj masa przykleja nam się do każdego z zamówień. Okładki i plansze tych komiksów różnią się stylistycznie, bo historie powstawały w innych czasach, a styl artysty naturalnie ewoluował......

Offline Midar

« Odpowiedź #6 dnia: Nd, 10 Listopad 2024, 01:15:20 »
Like za za znawstwo twórczości Cazy. (Pisz więcej).

Online donT

« Odpowiedź #7 dnia: Nd, 10 Listopad 2024, 11:07:32 »
W samym centrum Dublina, byl kiedys, prowadzony przez nieco szalonego jankesa, swietny komiksowy antykwariat. Taki typowy, zawalony kartonami sklep, gdzie zapach starego papieru uderzal po nozdrzach zaraz po wejsciu, a z glosnikow lecialo po cichu stare amerykanskie country. Umiejscowiony byl 5min od miejsca mojej uwczesnej pracy wiec czesto, gesto spedzalem tam swoja przerwe na lunch. Jak na amerykanca przystalo, wlasciciel specjalizowal sie glownie w (surprise, surprise!) super-hero, a zwlaszcza zeszytach, ale nie ograniczal sie tylko do nich. Bardzo dobrze orientowal sie w rzeczach mniej znanych. To u niego udalo mi sie wylowic kilka starych komiksow Corbena z Fantagor Press, kilka artbookow Biza, mial nawet kilka albumow Toppiego po francusku i sporo innych perelek. Jedna z nich byl komiks, ktory pokochalem od pierwszego wejrzenia - The Age of Darkness Cazy z Heavy Metal. Petarda jakich malo, bedaca zbiorem krotkich, onirycznych i na ogol dosc pesymistycznych opowiesci w moebiusowych sci-fi klimatach. Czytalem go wielokrotnie i bardzo chcialem aby Caza zainteresowal sie w koncu jakis polski wydawca. Kurc wydajac Scenki, troche spudlowal z doborem tytulu, bo choc to pozycja w moich oczach swietna, wielu uznalo ja za ramotke, na ktora nie warto zwracac uwagi. Fakt, ze taki tytul jest wciaz dostepny to jakis ewenement. Przypomina mi to troche sytuacje z albumem Opowiesci Szeherazady od Egmontu i tym jak zostal przez ludzi mowiac kolokwialnie - olany.
Anyway, ciesze sie niezmiernie, ze w kwestii Cazy cos w koncu ruszylo. Ja takze dodawalem go do swojej corocznej wishlisty. Czuje, ze nadchodzace albumy beda hiciorami. To sie nie moze nie sprzedac.
 ;)

A tu jeszcze, na deser, kilka stron z albumu The Age of Darkness. Sami zobaczcie jakie to piekne.

« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Listopad 2024, 11:33:15 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #8 dnia: Nd, 10 Listopad 2024, 12:23:12 »
wstyd przyznać ale jestem cazowym dziewicą. czy ten album od lit jest dobry na pierwszy raz?

Offline tuco

« Odpowiedź #9 dnia: Nd, 10 Listopad 2024, 14:03:50 »
wstyd przyznać ale jestem cazowym dziewicą. czy ten album od lit jest dobry na pierwszy raz?
Dobry. od LiT będziesz miał długą, niemal epicką opowieść (9 albumów + prequel), rysowaną w późnym cazowym stylu.
Natomiast album "slainowy" będzie równie dobry, ale zupełnie inny. tu znajdziesz o wiele wcześniejsze krótkie formy. wprawdzie niewiele tu czysto "komiksowej akcji": w zasadzie (z wyjątkami) brak dialogów, raczej opowiadanie obrazami plus dymki narratora. tutaj stylistycznie często bliżej źródłom inspiracji autora, ale niektórzy wolą go właśnie w takiej, wcześniejszej formie.
Dla mających dylemat od czego zacząć, porównam do Moebiusa:
- jeśli lubisz jego szorty z MH - zacznij od Arkhe,
- jeśli wolisz np. Świat Edeny - zacznij od Świata Arkadiego,
- a jeżeli np. preferujesz bardziej "przyziemne" tematy - przeczytaj najpierw kurcowe "Sceny z życia osiedla"
- no a gdybym miał polecić tylko jeden jedyny komiks Cazy "dla każdego", to byłby to (niewydany u nas) "L'age d'ombre" (The Age of Darkness).
Like za za znawstwo twórczości Cazy. (Pisz więcej).
piękne dzięki, ale to gruuuba przesada.....

Offline pszemcio

« Odpowiedź #10 dnia: Śr, 13 Listopad 2024, 12:38:40 »
Jestem czytelnikiem, który bardziej jara się Cazą w klimacie "Scenek ż życia" niż tym co ma wyjść teraz. Czy on w ogóle ma jeszcze utrzymane w tym tonie komiksy? Czyli bardziej współczesna satyra niż sci fi

Online Leyek

« Odpowiedź #11 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 01:12:02 »

Bierz "Scenki z życia osiedla", bo nie dość, że to świetna rzecz, to jeszcze zaraz będzie płacz, że wywiało ze sklepów.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #12 dnia: So, 07 Grudzień 2024, 16:44:32 »
odebrałem świat arkadiego. koninska drukarnia dziejowa to gowno level studio lain. pod wyklejka bąble powietrza bo źle poklejona. szyto-klejone ale strony wychodzą poza grzbiet, widać że środek robili pod 2 okładki. okladkowanie też amatorka. komiks trzeszczy. totalna porażka.

Offline Pinto

« Odpowiedź #13 dnia: So, 07 Grudzień 2024, 18:03:59 »
To nie jest gówno level studio lain, tylko ich własny styl. :D Jak już pisałem, to jest aktualnie najgorsze wydawnictwo pod względem jakości wydania.

Offline LukCook

« Odpowiedź #14 dnia: So, 07 Grudzień 2024, 18:39:53 »
Przeczytałem pierwszy tom Cazy od LiT, historia wspaniała, wydanie jest bardzo dobre. Prawdopodobnie trafiłeś na wadliwy egzemplarz albo ja nie zauważam wad.

Zdjęcia: