Autor Wątek: Asteriks i Obeliks  (Przeczytany 94653 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jotkwadrat

Odp: Asteriks i Obeliks
« Odpowiedź #210 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 09:43:56 »
Przyznam, ze nie rozumiem skąd takie pożądanie zbiorczych wydań Asteriksa. Akurat w tej serii "jednotomowość" wydaje mi się jak najbardziej na miejscu. Nie ma bezpośredniego związku pomiędzy kolejnymi tomami, można je czytać w dowolnej kolejności. Co miałoby być wartością dodaną integrali?

Offline Koalar

« Odpowiedź #211 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 10:02:17 »
Dodatki.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline parsom

« Odpowiedź #212 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 10:03:45 »
Dodatki, uznanie dla kultowej serii, nowe wydanie (mam stare pożółkłe).

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #213 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 10:09:04 »
Z własnego doświadczenia, gdzie sprzedałem swego czasu pojedyncze Tintiny, potem chciałem kupić te z wyprzedaży po dychu, ale jak się zdecydowałem dzień później, to już ich nie było, a teraz planuję brać integrale, mogę powiedzieć, że w decyzjach zakupowych komiksiarzy nie ma logiki :)
Nie ma co oczywiście patrzeć tylko po sobie - widać przecież na forum, co ludzie biorą, co wpływa na ich decyzje.

Patrząc też na bardzo fajną moim zdaniem formę integralów Goscinnego-Uderzo (Luc Junior) oceniam, że takie integrale mają sens i znalazłyby nabywców. Na naszym rynku? Na spokojnie. 

Komentarze, które pojawiły się powyżej, zdają się to potwierdzać.

Słabo by tylko było, jakby słowa TK okazały się po jakimś czasie tylko zasłoną dymną i Egmont Polska wyskoczyłby z integralami. No ale czas pokaże. Ten przykład integralów Egmontu z zagranicy stawia naprawdę duży rozjazd pomiędzy argumentacją TK a rzeczywistością.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #214 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 10:14:40 »
Przyznam, ze nie rozumiem skąd takie pożądanie zbiorczych wydań Asteriksa. Akurat w tej serii "jednotomowość" wydaje mi się jak najbardziej na miejscu. Nie ma bezpośredniego związku pomiędzy kolejnymi tomami, można je czytać w dowolnej kolejności. Co miałoby być wartością dodaną integrali?

Miejsce na półce, cóż by innego?

Offline radef

« Odpowiedź #215 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 10:30:36 »
Dodatki.
Których by nie było. Ponieważ czeskie wydanie zbiorcze, podobnie jak nieliczne wydania zbiorcze na świecie, dodatków nie było.
Tak jak pisałem - szybciej Egmont wyda inne albumy jak "Przygody Gala Asteriksa", czyli w pojedynczych tomach z dodatkami.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline misiokles

« Odpowiedź #216 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 10:33:10 »
Ten przykład integralów Egmontu z zagranicy stawia naprawdę duży rozjazd pomiędzy argumentacją TK a rzeczywistością.

Ale jest też możliwe, że czeski Egmont to nie to samo co polski Egmont Story House, bo nasz się jakoś w 2020 roku podzielił i posprzedawał.

Offline michał81

« Odpowiedź #217 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 10:36:17 »
Miejsce na półce, cóż by innego?
Akurat te wydania miękko okładkowe mogę zajmować mniej miejsca na półce niż wydania zbiorcze w HC. Widać to po serii KiK i Złotej Kolekcji.

Offline radef

« Odpowiedź #218 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 11:03:53 »
Ale jest też możliwe, że czeski Egmont to nie to samo co polski Egmont Story House, bo nasz się jakoś w 2020 roku podzielił i posprzedawał.
Trochę inaczej.
Polski Egmont to Egmont.
Natomiast czeski Egmont to od 2016 roku (https://www.komiksydisneya.pl/2016/03/albatros-przejmuje-egmont-cr-czasopisma.html - pisałem o tym tutaj) marka należąca do wydawnictwa Albatros.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline stempel

« Odpowiedź #219 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 11:20:35 »
Kurczę, jak dla mnie szkoda, że nie mamy takiego wydania u siebie. Ja preferuję integrale i uważam, że na rynku byłoby miejsce na takie dwa wydania - w miękkiej, pojedynczej wersji jak i zbiorczej. Pan Tomasz chyba coś ściemnia z tą niechęcią Francuzów do integrali

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 11:41:45 »
Akurat te wydania miękko okładkowe mogę zajmować mniej miejsca na półce niż wydania zbiorcze w HC. Widać to po serii KiK i Złotej Kolekcji.

Faktycznie, w sumie ciekawe jaka by była różnica w grubości, gdyby ZK była bez dodatków.

Offline plast

« Odpowiedź #221 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 11:54:03 »

Mam wszystkie Asteriksy, zbieram od kiedy zaczęły wychodzić. Większość czytania była wielokrotnie, miękkie okładki plus dziesiątki lat sprawiły, że to się już rozpada, nie wygląda estetycznie, leży gdzieś zatem w szafie zamiast zdobić półkę. Do tego wydania z różnych lat różnią się wszystkim, papierem, okładkami, grzbietami, kolorystyką.

Mając do wyboru odświeżyć sobie kolekcję aktualnymi wydaniami miękkimi, które za 10 lat będą miały ten sam problem, a pięknymi integralami, z licznymi dodatkami i ciekawostkami, chyba nie ma tematu co wybieram. Dlatego czekam na te integrale.

Identyczną sytuację miałem z Kajko i Kokoszem, a nawet gorszą, bo pierwszy KiK przecież jeszcze z prlu posiadałem, czarno białe :)

Offline parsom

« Odpowiedź #222 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 14:47:18 »
Widać to po serii KiK i Złotej Kolekcji.

Generalnie się zgadzam, ale to akurat zły przykład - tam jest masa dodatków.

Offline Spiff

« Odpowiedź #223 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 16:17:29 »
Identyczną sytuację miałem z Kajko i Kokoszem, a nawet gorszą, bo pierwszy KiK przecież jeszcze z prlu posiadałem, czarno białe :)
czarno-białe , żółto-białe - NAJLEPSZE!
Gdyby Egmont miał (wiadomo co) to w złotej kolekcji dołożyłby jeszcze jeden album z KiK-em na żółto-biało i w poziomie i "Dziady" też by brały.
...
 Asteriksy w Integrale ! 
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline martin685

« Odpowiedź #224 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 16:53:07 »
Pamiętajmy, że TK zajmuje się jednak prowadzeniem biznesu, nie sztuką jest wystrzelać się z amunicji w jednym roku wziąć premię i potem 5 lat klepać już gorsze wyniki. Jeśli chodzi o zbiorczaki klasycznych serii to widać u Egmontu jakąś prawidłowość, kończą integrale KiKa zaczną Tintina. Osobiście spodziewam się, że po Tintinach w zbiorczakach wyjdzie jakiś inny hit, który będzie mógł podciągać wyniki wydawnictwa, nawet jeśli czasy będą gorsze, tj. Asteriksy, Thorgale. Tych serii Egmontowi nikt nie podbierze więc nie muszą się z tym spieszyć. Pożyjemy zobaczymy  ;)