Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 457062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BlackoutHV

Odp: X-Men
« Odpowiedź #2010 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 03:33:46 »
Myślę że warto wspomnieć o esentialach od mandragory bo bywają nadal czasem dostępne z drugiej ręki (podobnie jak WKKM) a pokryły sporo materiału od giant size i 94 do 144 uncanny x-men. Ale faktycznie wydane były dawno i w dodatku w czerni i bieli

A skoro na liście jest WKKM i  SBM (profesor x) w  to warto wspomnieć że wpadały tam jeszcze inne numery, np;
- SBM78 alpha flight - uncanny x-men 120
- SBM117 colossus - uncanny x-men 122-124
- SBM114 rogue - uncanny x-men 171
- SBM109 storm - uncanny x-men 186 i 198 (life death)
- SBM115 gambit - uncanny x-men 266
No i tomik o magneto (superzłoczyńcy) zawierał uncanny x-men 366-367

Poza tym w SBM było kilka klasycznych serii pobocznych wartych polecenia które nigdzie indziej nie wyszły i dopełniają główne serie np
"God Loves, Man Kills" w SBM12,
"The Adventures of Cyclops and Phoenix #1-4" w SBM 102
"Kitty Pryde and Wolverine #1-6" w SBM 118

No i dostaliśmy też pierwsze zeszyty excalibur, alpha flight czy generation-x.

Aaa no i uncanny x-men 320 to początek Age of apocalypse wydanego przez muchę:)

A lista bardzo fajna bo świetnie pokazuje tą całą układankę;)

Offline michał81

« Odpowiedź #2011 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 06:06:32 »
Tomy WKKM i KSM są tak samo niedostępne jak semiki czy essentiale mandaragory, które tez można kupić tylko z drugiej ręki.

Ale to zestawienie pokazuje że nie będzie epików X-men oraz kolekcji od Hachette, przez najbliższy obstawiam 10 lat.

Online Crono

« Odpowiedź #2012 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 08:15:35 »
To, że epików od Egmontu nie będzie, to było wiadomo jak ogłosili że będą wydawać tą żółtą kolekcję. Ja już nie liczę, że za mojego życia epiki zostaną wydane, dlatego kupuję je w oryginale. Co do Hachette, to raczej też niestety nie wyda kolekcji X-men, chociaż tutaj nie byłbym aż tak tego pewien, bo to wydawnictwo potrafi zaskoczyć.
Edit: co do listy, brakuje jeszcze chociażby tomu o X-men z kolekcji Carrefour, gdzie był zeszyt #150 bodajże.
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Marzec 2026, 08:17:50 wysłana przez Crono »

« Odpowiedź #2013 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 08:48:06 »
No dokładnie, nie ma co liczyć na Epici, ewentualnie co jakiś czas Mucha może dawać nam tomy Epicowe, jako nieEpic (jak Sagę Miotu), kolekcja też wątpię, ale też kto zakładał, że nasze Hachette wystartuje z Marvel Origins?
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2014 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 09:36:53 »
Dodajmy jeszcze to:

Wielkie pojedynki Kolekcja #04: X-Men kontra Magneto:

X-Men vol. 1:
oraz:
Magneto War Prologue: Savior Complex czyli bezpośredni wstępniak do Uncanny X-Men #366

X-Men vol. 2:
#1-3

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2015 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 10:10:51 »
Zbierając do kupy wszystkie publikacje, łącznie z Mandragorą i TM-Semicami - od Giant size x-men do uncanny x-men #350 - to wychodzi na to, że juz z 2/3 materiału dostaliśmy. Jeszcze parę lat takiego wydawania przez muchę i egmont i dobijemy do 90%. Ja wiem ze to poszatkowane, trzeba skakać z komiksu na komiks, ale z perspektywy osób które te wszystkie komiksy mają, z roku na rok wchodzenie w epiki będzie miało coraz mniej sensu.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Antari

« Odpowiedź #2016 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 10:45:10 »
No a z perspektywy osób, które tych komiksów nie mają i nie chcą się bawić w zakupy z drugiej ręki będzie to miało sens. Nie wspominając już nawet o lepszej spójności wydań na półce, grzbietów itp. No i pomijam też fakt, że przynajmniej to będzie na rynku dostępne przez dłuższy czas, bo Egmont robi większe nakłady i dba o wznowienia.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2017 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 11:59:19 »
Dokładnie. Wolałbym brać epiki a całą resztę sprzedać.

Online Crono

« Odpowiedź #2018 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 12:38:55 »
amsterdream, 2/3 to raczej nie, te dziury które są, są naprawdę duże. Poza tym, ja jestem osobą która posiada praktycznie wszystkie komiksy o mutantach wydane w naszym kraju (nie liczę tutaj Deadpoola), oprócz tego 12 czy 13 epików X-men w oryginale i dwa omnibusy X-Factor the oryginal X-men. I tak, chętnie kupiłbym kolekcję X-men od Hachette albo epiki po polsku.

Offline eyesore

« Odpowiedź #2019 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 13:08:22 »
Zbierając do kupy wszystkie publikacje, łącznie z Mandragorą i TM-Semicami - od Giant size x-men do uncanny x-men #350 - to wychodzi na to, że juz z 2/3 materiału dostaliśmy. Jeszcze parę lat takiego wydawania przez muchę i egmont i dobijemy do 90%. Ja wiem ze to poszatkowane, trzeba skakać z komiksu na komiks, ale z perspektywy osób które te wszystkie komiksy mają, z roku na rok wchodzenie w epiki będzie miało coraz mniej sensu.
Myślę podobnie do przedmówców, jak bym miał opcje kupna epików z xsami po polsku to nawet jak bym miał po raz kolejny dublować to wolał bym takie wydanie. Mam praktycznie całość od numeru 250 do 600 Uncanny X-men po angielsku ale też w rozpieprzonych wydaniach, omniakach, zbiorczych na miękko i twardo (łącznie z jednym Milestones) i z przyjemnością zamienił bym to za jedno wydanie, w jednolitej szacie graficznej, w ciągłości od jednego wydawcy.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2020 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 13:19:32 »
Ja zbieram X-Men od pierwszego numeru do końca Claremonta. Plus trochę dalej, Morrison, X-Static itp. Mam wszystko z mutantami po polsku.
Po angielsku mam oryginalnych od 1 do Claremonta, prawie całego Claremonta plus nowe Blue and Gold, całego Morrisona. Zbierałem dalej gdzieś tak do końca Bendisa. Potem jakościowo miałem dość, ale kusi Hickman i omniaki już na mnie czekają....

Kilka lat temu wkurzyłem sie na polskie wydania, głównie tłumaczenia E oraz fuszerki Muszki. Dokupiłem, nawet z drugiej ręki, omnibusy z tych okresów. I już mam dość naszych i dlatego nie kupiłem Sagi Miotu i Legend Portacio. Koniec. Jak wyjdzie kolekcja, epiki czy co tam całościowo, to nie kupię tego. Chyba że jakiś run, którego nie mam w całości, a chciałbym mieć.

Sorki, ale moja cierpliwość sie skończyła.

« Odpowiedź #2021 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 15:37:30 »
No a z perspektywy osób, które tych komiksów nie mają i nie chcą się bawić w zakupy z drugiej ręki będzie to miało sens. Nie wspominając już nawet o lepszej spójności wydań na półce, grzbietów itp. No i pomijam też fakt, że przynajmniej to będzie na rynku dostępne przez dłuższy czas, bo Egmont robi większe nakłady i dba o wznowienia.
True, nie każdy kupował WKKM, SBM czy jeszcze wcześnie tm-semici. Na ten moment tak naprawdę zostaną takiej sobie Punkty Zwrotne i parę komiksów Muchy. Chociaż Mucha też moim zdaniem totalnie zawaliła nie planując już dodruków Astonishing X-Men - przecież ta seria to jest idealna na start z Mutantami dla świeżego czytelnika, spokojnie by się te dwa tomy im by sprzedawały, szczególnie, że Mutanci mają być w mcu niedługo dość istotni, a na pewno ktoś po filmie będzie chciał sięgnąć po komiks z nimi.

Dlatego sam bym chętnie zobaczył Epici, ale nie wierzę w nie na stan dzisiejszy, trzymam kciuki, że masz oddział Hachette pomyśli nad testem kolekcji z nimi
Sociale:

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2022 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 15:58:28 »
Też już sobie odpuściłem X-Men po polsku. Kupowałbym, ale wydawcy zrobili wszystko, żeby była z tego jedna wielka układanka, która i za 10 lat nie będzie kompletna.

W oryginale dostępność też jest różna, ale jeśli mam na coś polować, to nie na potworki Muchy czy gumowane Egmonty.

Offline Saruman

« Odpowiedź #2023 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 16:45:28 »
Ja nie mam ciśnienia, ale najchętniej kupiłbym X-Men wydanych w takiej formie jak ostatnie kompendia Green Lanterna. Jedno duże wydanie, grube tomy, w których wszystko jest ładnie zmapowane i nie trzeba kupować kilku serii i skakać pomiędzy nimi.

Myślę, że nie jest to nierealne i doczekamy się czegoś podobnego za kilka lat.

« Odpowiedź #2024 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 16:48:57 »
Tylko jak widzę to wydanie ma ponad 1500 stron, chyba już bo poruszane, że nasze drukarnie nie dadzą sobie rady z takim albumem, nie mówiąc już o miękkiej w okładce.
Ale rozbić go na dwa, i wydać w stylu tych klasycznych Batmanów grubych - jestem na tak
Sociale: