Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 330000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1260 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 08:43:45 »
Ja nie rozmawiałem z kobietami o Modzie na Sukces, ale luz  :)

Bo widzisz, jak nie było internetu, ja pamiętam jak nie było internetu, telefonów itd. to jak był jakiś wioskowy głupek to wiedziało o tym tylko parę osób na tej wiosce a teraz jak jest internet to wie trochę więcej. No i przy okazji taki koleś mówi do ciebie, że jesteś betonem, nie łapiesz itd.

"Powrót Jedi" jest w tytule filmu, ja nie widzę w tytule "powrót Cyclopsa", owszem są tytuły jak Śmierć Wolverina czy Powrót Wolverina i jakoś nikt się na to nie oburzał, ale jak wy nie widzicie różnicy no to ja już nic na to nie poradzę.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1261 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 10:17:52 »
No ale to jest analogiczna sytuacja - jakaś postać (dość ważna), z tego samego uniwersum umiera i wraca do świata żywych. W jednym przypadku to jest spoiler a w drugim nie?
No różnica jest taka, że ktoś postanowił tę informację nadać w tytule, więc widocznie uznał, że w przypadku tej historii nie liczy się efekt zaskoczenia, a inne elementy. To jest decyzja twórcy/wydawcy.

Natomiast gdyby komiks miał w tytule dajmy na to samo "Powrót", a ty byś pisał na prawo i lewo o jaką postać chodzi - to wtedy byłby to spoiler (a przynajmniej mógłby być).

Co do całej tej dyskusji o X-Men - tytuł "Cyclops i Wolverine" nie sugeruje niczyjej śmierci ani zmartwychwstania. Osobiście podchodząc do tej serii (nie mam takiego zamiaru) mógłbym nie chcieć wiedzieć, że któraś z kluczowych postaci nie żyje ani jak kończy się pierwszy tom. Abstrahując już od tego, że równie dobrze w tomie o takim tytule któraś z tych postaci mogłaby w ogóle nie występować, a np. być wspominana przez drugą.

Sednem jest natomiast to, że jeżeli ktoś już zwrócił uwagę, że dana informacja może innym psuć zabawę, to wystarczyłoby przyjąć do wiadomości i na przyszłość chować podobne w spoilerze, a nie się wykłócać, że jemu taka informacja nie robi różnicy - no fajnie, ale nie o tobie jest dyskusja. Z zaznaczeniem, że nie odnoszę tego do ciebie, a do kolegi który rozpoczął cały wątek.

Online Takesh

« Odpowiedź #1262 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 11:40:58 »
Próbuję przeczytać te kilka stron przepychanek, ale za dużo tego g...na.

Naprawdę taka burza z takiego powodu? Nie mogą Ci, którzy są "na bieżąco",  czy też spoiler wg ich definicji już się tu nie łapie, wykazać się odrobiną zrozumienia i kultury i zdania, w których coś jest co innym osobom może zepsuć przyjemność czytania umieścili w spoilerze??

Naprawdę takie to jest trudne? A jeśli tak, to napisz "Uwaga spoiler". Tak wiele można zrobić tak prostą rzeczą, ale nie, bo (tutaj wpisz właściwą sobie ideologię).

Jprdl.....
« Ostatnia zmiana: Wt, 05 Lipiec 2022, 12:07:42 wysłana przez Takesh »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1263 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 12:22:46 »
Nie jestem na bieżąco. Informacja, że w komiksie pt. "Cyclops i Wolverine" powraca Cyclops to żaden spoiler. Natomiast jeśli ktoś unika nie tylko spoilerów, ale też wszelkich informacji o fabule to niech nie zagląda na strony internetowe zamiast wprowadzać cenzurę.

Jak sięgniecie po tom SBM Cyclops to macie tam na końcu streszczenie całej historii Cyclopsa. Jeśli nie chcecie jej znać to jej nie czytacie, czy też urządzacie awantury i ślecie do Hachette maile pełne oburzenia z oskarżeniami o spoilery? Nie mamy w Polsce całego X-Men więc czytanie późniejszych tomów zdradza, co stało się we wcześniejszych. Nawet czytanie tytułów poszczególnych tomów zdradza, co będzie się działo. Jakieś protesty w związku z tym przed Egmontem?

To się zmieniło w jakąś patologię. Ludzie zamieszczają "recenzje" komiksów, w których nie chcą nawet powtórzyć opisu z tylnej strony okładki. Forumowicze jedyne co mają do przekazania to w kółko męczenie buły na jakim to papierze, dlaczego tak drogo i co na to Bazyl. Na forum komiksowym dyskusji o samym komiksie tyle co alkoholu w piwie bezalkoholowym.

Więc sorry, nie będę brał w tym udziału. Nie będę robił z siebie idioty ukrywając, że w komiksie z Cyclopsem w tytule występuje Cyclops.
Batman returns
his books to the library

Offline xanar

« Odpowiedź #1264 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 12:59:43 »
Ja wiem, że to może być ciężkie do wyobraźnia sobie, ale postaraj się. Taka sytuacja - może jest ktoś kto nie czytał, pierwszej części oraz drugiej no i pewna osoba napisała, że jedna z głównych postaci tam umiera, to będzie spoiler czy nie będzie ?  Jak ktoś nie czytał obu części to co za różnica kto jest na okładkach, okładka może mieć niewiele wspólnego z tym co jest środku.
Ale wiesz, że to SBM to trzeba kupić, żeby to przeczytać, nikt tu nie wrzuca tych stron bez ostrzeżenia.
O tytułach już chyba Eguaroc dobrze to wytłumaczył.

Przecież taki recenzent może sobie napisać, że będą spoilery i po problemie, kto chce przeczyta a kto nie, to nie jest takie trudne. Chyba ci wszyscy youtuberzy tak robią z filmami mają jedną recenzje bez spoilerów a drugą bez.

Online amsterdream

« Odpowiedź #1265 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 14:33:17 »
O co w ogóle ta dyskusja? Przecież w komiksach z X-Men co chwilę ktoś umiera i powraca, rekordziści to już po klika razy zmartwychwstawali.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1266 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 15:31:52 »
Wiecie, kiedy serio spojler mnie zabolał? Gdy kupiłem Kryzys na Nieskończonych Ziemiach a w nim na pierwszych kartkach był wywiad ze scenarzystą (chyba). I już na początku padło:
Spoiler: PokażUkryj
Flash musiał zginąć
.
Kurwa, wtedy naprawdę miałem ochotę rozszarpać cały ten album. A wystarczyło ten wywiad dać NA KONIEC tomu, a nie na jego początku.
Skutek taki, że cały ten event kompletnie mi nie siadł i męczyłem się podczas lektury. Sprzedałem beż żalu i zniechęciło mnie to do zgłębiania eventów z DC

A to, że komiksy nazywają się "Powrót Wolverine'a", "Cyclops i Wolverine", "Powrót Jean Grey" to beka z Was, że bolą Was takie spojlery xD
Czytam X-men, akurat odpuściłem sobie run, który idzie teraz w PL bo czekam na House of X a sprawdzając daaawno temu amerykańskie okładki wiedziałem, że
Cyclops powróci
.

Nie studiowałem jednak treści House of X zatem jeżeli ktokolwiek napisze zakończenie bez oznaczenia tego w spojler - TRUDNO, moja wina, mogłem zdać sobie sprawę, że na forum komiksowym spotykają się największe freaki jeśli chodzi o tematykę X-men i są na bieżąco bardziej niż ja z własnymi rachunkami.
Pretensje bym na pewno miał do Egmontu, że tyle czasu się z tym czai wydając jakąś marną papkę jak w Marvel Now 2.0...

Offline xanar

« Odpowiedź #1267 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 15:41:59 »
Czyli spolier z umierającym Flashem to źle, ale spoiler z umierającym Cyclopsem to już spoko, no ma to sens. Czyli DC nie można spoliować a Marvela jak najbardziej, no to trzeba było tak od początku.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1268 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 15:45:15 »
Czyli spolier z umierającym Flashem to źle, ale spoiler z umierającym Cyclopse to już spoko, no ma to sens. Czyli DC nie można spoliować a Marvela jak najbardziej, no to trzeba było tak od początku.

Tytuł eventu to "Kryzys na Nieskończonych Ziemiach", a tytuł komiksu, o którym tu dyskutujemy to "Cyclops i Wolverine". Czujesz różnicę?
W dodatku nie szukałem info o komiksie DC na necie. Spojlerem zostałem poczęstowany po otworzeniu albumu.

Opis komiksu ze strony Egmontu:
X-Men zaginęli. Jedyną nadzieją dla mutantów są teraz Cyclops i Wolverine, którzy we dwóch muszą odbudować drużynę, i to w obliczu nieustannie rosnącej nienawiści do ich gatunku. Na drodze staną im nie tylko odwieczni wrogowie, ale i rządy wielu państw, próbujące na zawsze zniszczyć gen X. Na dodatek działaniami grupy Cyclopsa i Wolverine’a bardzo interesuje się Hellfire Club i jego tajemniczy Czarny Król… a na Ziemi wybucha wojna światów z czarnoksiężnikiem Malekithem. Jaką rolę odegrają w niej nowi X-Men? I czy po wszystkim wciąż będą nieść nadzieję mutantom?

Offline xanar

« Odpowiedź #1269 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 16:40:42 »
No i w którym tytule masz coś o czyjejś śmierci. ? Ja np. nie wiem czy ktoś umarł bo wcześniejszego też nie czytałem.
Wyobraź sobie, że ja też nie szukałem informacji o tym w necie i zostałem poczęstowany spojlerem nawet nie otwierając tego albumu. Nie czytam opisów komiksów na stronie Egmontu.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1270 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 16:57:05 »
No i w którym tytule masz coś o czyjejś śmierci. ? Ja np. nie wiem czy ktoś umarł bo wcześniejszego też nie czytałem.
Wyobraź sobie, że ja też nie szukałem informacji o tym w necie i zostałem poczęstowany spojlerem nawet nie otwierając tego albumu. Nie czytam opisów komiksów na stronie Egmontu.

No dobra, ale jakbyś przeczytał poprzedni tom i byś o tej śmierci wiedział, to jednak tytuł następnego tomu by Cię zaskoczył. To, że jesteś do tyłu o kilka tomów to chyba nie wina innych użytkowników.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1271 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 17:03:23 »
Przecież taki recenzent może sobie napisać, że będą spoilery i po problemie, kto chce przeczyta a kto nie, to nie jest takie trudne.
Tylko ja piszę o innym zjawisku. Pojawiają się recenzje, gdzie praktycznie nie ma żadnych informacji o fabule. Podstawowych, takich, które znajdują się w opisie na stronie sprzedawcy. Bo "recenzent" trzęsie portkami, że dla kogoś to będzie spoiler.
Batman returns
his books to the library

Offline xanar

« Odpowiedź #1272 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 17:03:46 »
No dobra, ale jakbyś przeczytał poprzedni tom i byś o tej śmierci wiedział, to jednak tytuł następnego tomu by Cię zaskoczył. To, że jesteś do tyłu o kilka tomów to chyba nie wina innych użytkowników.

A ty ile lat byłeś do tyłu z tym Kryzysem na Nieskończonych Ziemiach ::) ::) ::)

Z takich właśnie komentarzy przebija się jedno, jaki mi coś za spoilują no to nie dobrze, ale jak komuś innemu to wyjebane, nie łapiecie, jesteście betonem itd. Po prostu jesteś egoistami.

Tylko ja piszę o innym zjawisku. Pojawiają się recenzje, gdzie praktycznie nie ma żadnych informacji o fabule. Podstawowych, takich, które znajdują się w opisie na stronie sprzedawcy. Bo "recenzent" trzęsie portkami, że dla kogoś to będzie spoiler.
No bo taką formę sobie najwyraźniej wybrał, tylko różnica jest taka, że ty tam wchodzisz świadomie i chcesz to przeczytać ze spoilerami czy też bez, ja tutaj nie wszedłem do tematu z recenzją danego komiksu, żeby o nim spoilery czytać.
« Ostatnia zmiana: Wt, 05 Lipiec 2022, 17:07:32 wysłana przez xanar »

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1273 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 17:25:41 »
Jestem kolejnym, który tylko się przyglądał, widzę że każdy kto się wypowiedział ma swoje zdanie i argumenty tu pisane nie mają wpływu na zmianę podejścia. Pokażę więc niedawny przykład, gdzie w innym temacie spoilery odnośnie 30-letnich animacji @Pan M odpowiednio oznaczył:
Poza tym kreskówki Dc od Timma i Diniego były lata wcześniej i były już całkiem konkretne w tym aspekcie jak na bajki.
Smierci Batgirl w Batmanie i Dana Turpina w Supermanie
to było całkiem odważnych ruch.
Nie pamiętam czy te odcinki widziałem, może będę jeszcze te seriale oglądał kiedyś, ale to co oznaczono jako spoiler dla jednego może być istotne, a np. dla mnie nie jest (dlatego rozwinąłem żeby zobaczyć o co chodzi), ale tak czy inaczej uważam, że powinno być oznaczone jako spoiler (jakby była to inna 30-letnia seria którą chcę poznać i w której takie wydarzenia faktycznie mają wpływ na czerpanie przyjemności z oglądania, to po prostu nie rozwinąłbym spoilera, a tak przypadkiem można spoilery przeczytać kiedy się tego nie chce).
W ogóle to w tej dyskusji o spoilerach poznałem więcej spoilerów niż łącznie w ciągu ostatniego roku...
Han Solo :'(, specjalnie mnie te nowe SW nie interesują, ale i tak nie czytam ani nie słucham o nich bo kiedyś chcę obejrzeć, chociaż tego że Disney nie chce tyle płacić Harrisonowi (i innym subiektywnie drogim aktorom we franczyzach szukając dla nich zamienników) to nie jest nowość...

Zresztą jak rozmawiam w swoim otoczeniu i podawany jest przykład z popkultury to pierwsze pytanie: "czy widziałeś/aś...?", to nie tylko kwestia czy można z kimś pogadać o danej rzeczy, ale też czy komuś się nie zepsuje np. seansu w przypadku jeśli zamierza coś obejrzeć.
Podsumowując: mówi się, że w kraju nie działają zachęty, działają tylko kary, spoiler o jakim dyskutujecie mnie nie obchodzi, ale następny spoiler jaki przeczytam już może mieć faktyczny wpływ na przyjemność z poznawania komiksu jaki mnie (lub kogokolwiek) interesuje, także oznaczać spoilery, a kto zarabia na wyświetleniach (jakieś banery są, więc i $) - pilnować aby był porządek.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1274 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 17:37:56 »
A ty ile lat byłeś do tyłu z tym Kryzysem na Nieskończonych Ziemiach ::) ::) ::)

Z takich właśnie komentarzy przebija się jedno, jaki mi coś za spoilują no to nie dobrze, ale jak komuś innemu to wyjebane, nie łapiecie, jesteście betonem itd. Po prostu jesteś egoistami.
No bo taką formę sobie najwyraźniej wybrał, tylko różnica jest taka, że ty tam wchodzisz świadomie i chcesz to przeczytać ze spoilerami czy też bez, ja tutaj nie wszedłem do tematu z recenzją danego komiksu, żeby o nim spoilery czytać.

Bardzo mocno byłem w tyle, nie wiem czy liczyć od daty poczęcia mnie, narodzin czy wejścia w świat komiksu.
Tylko, że nie wchodziłem na żadne fora dyskusyjne, nie googlowałem, nie szukałem nawet recenzji w obawie przed spojlerami.
Dostałem je bezpośrednio od wydawcy polskiego wydania, zaraz po stronie tytułowej.
Dorwałem go w 2019 roku, wcześniej nie byłem zainteresowany komiksami DC, uznałem że od tej pozycji zacznę swoją przygodę.