Jestem kolejnym, który tylko się przyglądał, widzę że każdy kto się wypowiedział ma swoje zdanie i argumenty tu pisane nie mają wpływu na zmianę podejścia. Pokażę więc niedawny przykład, gdzie w innym temacie spoilery odnośnie 30-letnich animacji @Pan M odpowiednio oznaczył:
Poza tym kreskówki Dc od Timma i Diniego były lata wcześniej i były już całkiem konkretne w tym aspekcie jak na bajki. Smierci Batgirl w Batmanie i Dana Turpina w Supermanie
to było całkiem odważnych ruch.
Nie pamiętam czy te odcinki widziałem, może będę jeszcze te seriale oglądał kiedyś, ale to co oznaczono jako spoiler dla jednego może być istotne, a np. dla mnie nie jest (dlatego rozwinąłem żeby zobaczyć o co chodzi), ale tak czy inaczej uważam, że powinno być oznaczone jako spoiler (jakby była to inna 30-letnia seria którą chcę poznać i w której takie wydarzenia faktycznie mają wpływ na czerpanie przyjemności z oglądania, to po prostu nie rozwinąłbym spoilera, a tak przypadkiem można spoilery przeczytać kiedy się tego nie chce).
W ogóle to w tej dyskusji o spoilerach poznałem więcej spoilerów niż łącznie w ciągu ostatniego roku...
Han Solo

, specjalnie mnie te nowe SW nie interesują, ale i tak nie czytam ani nie słucham o nich bo kiedyś chcę obejrzeć, chociaż tego że Disney nie chce tyle płacić Harrisonowi (i innym subiektywnie drogim aktorom we franczyzach szukając dla nich zamienników) to nie jest nowość...
Zresztą jak rozmawiam w swoim otoczeniu i podawany jest przykład z popkultury to pierwsze pytanie: "czy widziałeś/aś...?", to nie tylko kwestia czy można z kimś pogadać o danej rzeczy, ale też czy komuś się nie zepsuje np. seansu w przypadku jeśli zamierza coś obejrzeć.
Podsumowując: mówi się, że w kraju nie działają zachęty, działają tylko kary, spoiler o jakim dyskutujecie mnie nie obchodzi, ale następny spoiler jaki przeczytam już może mieć faktyczny wpływ na przyjemność z poznawania komiksu jaki mnie (lub kogokolwiek) interesuje, także oznaczać spoilery, a kto zarabia na wyświetleniach (jakieś banery są, więc i $) - pilnować aby był porządek.