Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 330728 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1245 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 21:48:02 »
Ale o co wy się kłócicie? Zarówno Uncanny X-Men - Upadek X-Men jak i Uncanny X-Men - Cyclops i Wolverine nie mają jakiegokolwiek znaczenia fabularnego dla X-men.

Nie ważne czy ktoś zmartwychwstał (co i tak nie jest wytłumaczone, bo pominięto Annual w tym wydaniu, przez co ta dyskusja jest jeszcze bardziej kuriozalna i śmieszna), czy też zginie, bo w zbliżającej się nowej erze dla mutantów wszyscy zmartwychwstaną
Spoiler: PokażUkryj
i to nie jeden raz.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #1246 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 21:52:17 »
Jestem na tyle rozgarnięty, żeby załapać że tom, w którego tytule pojawia się postać uznawana za zmarłą, w jakiś sposób musiała zmartwychwstać. To jest jasne jak słoneczko latem.

No i tutaj się pojawia błąd w logice - ja np. nie wiedziałem, że Cyclops gdzieś w ogóle zginął - jak będę czytał, że zginie to faktycznie tytuł kolejnego tomu mi spojleruje pewne zdarzenie. Nie mniej jednak jak ktoś nie wiedział, że w ogóle zginął - to jest spojler jak cholera - za co ci (specjalnie z małej) serdecznie dziękuję...

Może warto czasem popatrzeć przez pryzmat innych i po prostu na wszelki wypadek wrzucić coś ważnego w spojler, a nie snuć domysły, że wszyscy już wiedzą? Chyba, że jesteś z tych co wierzą, że Euro jest po 3zł to wtedy nie podejmuję dyskusji....

Offline frosty24

« Odpowiedź #1247 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 21:53:31 »
Przeczytaj jeszcze raz od początku, tym razem ze zrozumieniem.
a jak ktoś nie czytał poprzedniej części, to czy to spoler czy nie.
Czyli co, jednak trochę przeszkadza bo jak ci zaspoilują to już nie będzie po co czytać. :o  Niesamowite.

No własnie mi to nie przeszkadza co najwyżej wzmaga na później moje zainteresowanie jak doszło do zaspoilerowanej sytuacji. Zanim obejrzałem SW 7 wiedzałem 2 tygodnie szybciej, że Han Solo ginie. NIe przeszkodziło mi to jednak w wyjściu do kina i świetnej zabawie, bo chciałem wiedzieć jak do tego dojdzie. Tak samo jak ludzie chodzili na epizody 1-3 choć wiedzieli jak się potoczy historia. Robicie z igły widły jakby od tego zależalo ludzkie zycie. A to są tylko komiksy. Czytam je, przyswajam historie i tyle.
Niektórzy w dalszym ciągu nie rozumieją o co w tym wszystkim chodzi. Spoiler pojawia się już w opisie albumu, w jego tytule,  ale co nie którzy najwyraźniej lubią robić gównoburzę  z wideł bo mają jakąś chorą ekscytację z gnojenia ludzi przez neta
Nawet nie wiem po co się teraz na tym tematem spuszczam skoro "betony" i tak nie rozumieją i będą mnie atakować: spoiler to, spoiler tamto. Nie czytałem tego, nie czytałem tamtego. To po co wogóle to forum? Co drugie zdanie dla ludzi chcących tu pogadać o pewnych tematach powinno być zasłonięte spoilerem bo zaraz będzie obraza. Brak mi słów...

Offline xanar

« Odpowiedź #1248 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 21:56:15 »
Przeczytałem i......no i ktoś nie czytał poprzedniej części i widzi, że część druga nazywa się "Cyclops i Wolverine". I spoilerem ma być to, że pojawia się Cyclops.
Tak ciężko to ogarnąć, no jak ktoś napisał, że zmartwychwstał to raczej znaczy, że też umarł.
Czy jak napisze, że Bruce Willis ginie na końcu w Armageddonie to będzie spoiler czy nie będzie i czym to się różni od tego co on napisał wcześniej.

Czyli jak ktoś nie przeczytał jakiegoś jednego tomu, to już ma nie czytać całego wątku o X-Men? No super.
No nie masz nie czytać bo ukaszm84 tak powiedział.

A on wie najlepiej co jest dla niego spoilerem a co nie jest.

Ale o co wy się kłócicie? Zarówno Uncanny X-Men - Upadek X-Men jak i Uncanny X-Men - Cyclops i Wolverine nie mają jakiegokolwiek znaczenia fabularnego dla X-men.

Nie ważne czy ktoś zmartwychwstał (co i tak nie jest wytłumaczone, bo pominięto Annual w tym wydaniu, przez co ta dyskusja jest jeszcze bardziej kuriozalna i śmieszna), czy też zginie, bo w zbliżającej się nowej erze dla mutantów wszyscy zmartwychwstaną
i to nie jeden raz.

No czyli wszystko wyjaśnione, może spoliować na prawo i na lewo, ale tylko to Hickmana bo od tego momentu to już nie :)

Ale, że dla niektórych np. zaspoilowanie . w filmie, że ktoś w nim ginie nie jest spoilerem (znaczącym) to to troszkę dziwne  :) no ale najwyraźniej starzeje się.
Twój komiks jest lepszy niż mój

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1249 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 22:00:30 »
No nie masz nie czytać bo ukaszm84 tak powiedział.

A on wie najlepiej co jest dla niego spoilerem a co nie jest.

No właśnie nie wiem, bo każde wydarzenie fabularne czy to z komiksu czy z filmu, dla kogoś może być spoilerem a dla innego nie.

Offline xanar

« Odpowiedź #1250 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 22:03:04 »
No i tutaj się pojawia błąd w logice - ja np. nie wiedziałem, że Cyclops gdzieś w ogóle zginął - jak będę czytał, że zginie to faktycznie tytuł kolejnego tomu mi spojleruje pewne zdarzenie. Nie mniej jednak jak ktoś nie wiedział, że w ogóle zginął - to jest spojler jak cholera - za co ci (specjalnie z małej) serdecznie dziękuję...

Może warto czasem popatrzeć przez pryzmat innych i po prostu na wszelki wypadek wrzucić coś ważnego w spojler, a nie snuć domysły, że wszyscy już wiedzą? Chyba, że jesteś z tych co wierzą, że Euro jest po 3zł to wtedy nie podejmuję dyskusji....
No i ja o tym cały cały pisze, ale osoba, która to zrobiła nie widzi w tym nic złego a teraz jeszcze robi z siebie ofiarę, że go atakują bo spoilery pisze  :) co widać w komentarzu powyżej, no jakiś dramat.

No właśnie nie wiem, bo każde wydarzenie fabularne czy to z komiksu czy z filmu, dla kogoś może być spoilerem a dla innego nie.
No ale jak ktoś ginie np. jeden z głównych bohaterów i ktoś o tym napisze, to może być istotne dla ciebie obejrzeniem filmu dla ciebie czy raczej nie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 04 Lipiec 2022, 22:06:13 wysłana przez xanar »

Offline Kadet

« Odpowiedź #1251 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 22:06:44 »
Tak ciężko to ogarnąć, no jak ktoś napisał, że zmartwychwstał to raczej znaczy, że też umarł.
Czy jak napisze, że (...) to będzie spoiler czy nie będzie

No, dla mnie to byłby spoiler i na Twoim miejscu bym to zakrył, bo to niespodziewane wydarzenie z samej końcówki filmu i jego znajomość popsułaby mi oglądanie. A to nie jest aż tak popularny tekst kultury jak Szekspir czy "Gwiezdne wojny", żeby każdy znał ten plot twist.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1252 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 22:20:43 »
No ale jak ktoś ginie np. jeden z głównych bohaterów i ktoś o tym napisze, to może być istotne dla ciebie obejrzeniem filmu dla ciebie czy raczej nie.

Dla mnie zupełnie nie i nie robi mi to żadnej różnicy. Ale, jak napisałem wcześniej, wiem że dla kogoś może być i staram się tego typu rzeczy zawsze oznaczać. Odnoszę się do tego konkretnego przypadku i burza jest dla mnie totalnym absurdem, kurde nawet Egmont wydał w Polsce komiks Marvela "Phoenix: Zmartwychwstanie. Powrót Jean Grey". Nie dość, że zaspoilerowali zmartwychwstanie Phoenix to jeszcze powrót Jean Grey, to jednocześnie zaspoilerowali, że Phoenix musiała umrzeć skoro zmartwychwstaje a Jean Grey odejść skoro powraca. Ja nie wiem po co ktoś miałby to teraz czytać w ogóle.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1253 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 22:55:52 »
Generalnie to tego nie czytaj, bo szkoda pieniędzy i czasu.
Natomiast czym innym jest tytuł Uncanny X-Men t. 2 a czym innym chlapanie o wydarzeniach z ostatnich kadrów U. X-Men t. 1. Przyznam szczerze, że z racji długiej przerwy od X-Men w ogóle nie pamiętałem, że na etapie na którym się zatrzymałem
Cyclops jest zimny trup
. Przypomniał mi o tym nowy artysta.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1254 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 22:59:07 »
Czy jak napisze, że Bruce Willis ginie na końcu w Armageddonie to będzie spoiler czy nie będzie i czym to się różni od tego co on napisał wcześniej.
Różni się. Jest różnica między zdradzeniem, kto na końcu okaże się mordercą w kryminale Agathy Christie a zdradzeniem, że w Modzie na sukces Ridge rozwiedzie się z Bridget i zwiąże ponownie z Brooke albo zrobią coś w tym stylu.

Oczywiście, że zawsze znajdą się osoby, które nie słyszały o bitwie pod Grunwaldem i będą zaskoczone jak to się skończyło. Tak samo są osoby, które czytają dopiero Dark Phoenix Saga i będą zaskoczone, że później Jean Grey żyje. To normalna sytuacja. Natomiast niektórzy nakręcają wokół tego jakieś patologie - nie można już dyskutować o treści, bo wszystko może być uznane za spoiler. Spoilerem jest to, że w tomie mającym w tytule Cyclopsa powróci Cyclops? Jeśli ktoś nie chce wiedzieć kompletnie nic a nic o uniwersum Marvela, bo spoilerem jest dla niego wszystko to niech nie czyta forów, nie przegląda serwisów informacyjnych, blogów, nie słucha podcastów.
Batman returns
his books to the library

Offline xanar

« Odpowiedź #1255 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 23:22:26 »
No właśnie dla jednego jest spoiler a dla innego nie jest, ale niektórym brak wyobraźni i ciężko wpaść na to, że ktoś mógł nie przeczytać komiksu, który wyszedł u nas pół roku temu i parę dni temu.

Egmont wydał w Polsce komiks Marvela "Phoenix: Zmartwychwstanie. Powrót Jean Grey". Nie dość, że zaspoilerowali zmartwychwstanie Phoenix to jeszcze powrót Jean Grey, to jednocześnie zaspoilerowali, że Phoenix musiała umrzeć skoro zmartwychwstaje a Jean Grey odejść skoro powraca. Ja nie wiem po co ktoś miałby to teraz czytać w ogóle.
Po amerykańsku jest Phoenix Resurrection: The Return of Jean Grey, zresztą czy ja wiem czy to jakiś spoiler, większość osób raczej co to jest za istota ten Phoenix, zresztą Cyclops to nie jest Phoenix  czy Wolverine, że umiera co chwilę i wraca do żywych, no chyba, że jest.

Różni się. Jest różnica między zdradzeniem, kto na końcu okaże się mordercą w kryminale Agathy Christie a zdradzeniem, że w Modzie na sukces Ridge rozwiedzie się z Bridget i zwiąże ponownie z Brooke albo zrobią coś w tym stylu.

Oczywiście, że zawsze znajdą się osoby, które nie słyszały o bitwie pod Grunwaldem i będą zaskoczone jak to się skończyło. Tak samo są osoby, które czytają dopiero Dark Phoenix Saga i będą zaskoczone, że później Jean Grey żyje. To normalna sytuacja. Natomiast niektórzy nakręcają wokół tego jakieś patologie - nie można już dyskutować o treści, bo wszystko może być uznane za spoiler. Spoilerem jest to, że w tomie mającym w tytule Cyclopsa powróci Cyclops? Jeśli ktoś nie chce wiedzieć kompletnie nic a nic o uniwersum Marvela, bo spoilerem jest dla niego wszystko to niech nie czyta forów, nie przegląda serwisów informacyjnych, blogów, nie słucha podcastów.
No to weź powiedz to tym kobietą co się pasjonowały tą Modą na Sukces, ja wiem, że dla ciebie to nie będzie spoiler bo cię to nie obchodzi, ale dla nich, no śmiem wątpić.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1256 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 23:26:45 »
Po amerykańsku jest Phoenix Resurrection: The Return of Jean Grey, zresztą czy ja wiem czy to jakiś spoiler, większość osób raczej co to jest za istota ten Phoenix, zresztą Cyclops to nie jest Phoenix  czy Wolverine, że umiera co chwilę i wraca do żywych, no chyba, że jest.

No ale to jest analogiczna sytuacja - jakaś postać (dość ważna), z tego samego uniwersum umiera i wraca do świata żywych. W jednym przypadku to jest spoiler a w drugim nie?

Offline death_bird

« Odpowiedź #1257 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 23:44:30 »
Oczywiście, że zawsze znajdą się osoby, które nie słyszały o bitwie pod Grunwaldem i będą zaskoczone jak to się skończyło. Tak samo są osoby, które czytają dopiero Dark Phoenix Saga i będą zaskoczone, że później Jean Grey żyje.

Ale tu nie chodzi o kazuistykę i dzielenie włosa na czworo tylko o prostą konstatację: jesteśmy na forum komiksowym. Dzielimy podobno wspólną pasję. W zw. z tym minimum uprzejmości nakazuje myśleć o innych i nie psuć im zabawy związanej z treścią fabuł, które czytamy w różnym tempie.
Cytując klasyka: Nie wiesz jak się zachować? Zachowaj się przyzwoicie.
A wykłócanie się o to co jest spoilerem a co nim nie jest żeby broń Boże nie przyznać się, że się walnęło babola to jest jeszcze większa piaskownica niż czytanie historyjek obrazkowych (powieści graficznych dla bardziej wrażliwych  8)).  ???
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline xanar

« Odpowiedź #1258 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 23:54:21 »
No ale to jest analogiczna sytuacja - jakaś postać (dość ważna), z tego samego uniwersum umiera i wraca do świata żywych. W jednym przypadku to jest spoiler a w drugim nie?
Są oba, ale w jednym masz spoiler w tytule a w drugim masz spoiler jak ci ktoś napisał na forum.
Jakbyś napisał, że w "Phoenix: Zmartwychwstanie. Powrót Jean Grey"  Jean Grey zmartwychwstaje to mam podejrzenia, że nie byłoby wielkiego oburzenia, no ja bym się nie oburzył.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1259 dnia: Wt, 05 Lipiec 2022, 08:00:21 »
No to weź powiedz to tym kobietą co się pasjonowały tą Modą na Sukces, ja wiem, że dla ciebie to nie będzie spoiler bo cię to nie obchodzi, ale dla nich, no śmiem wątpić.
Rozmawiałem z "tymi kobietami" wielokrotnie i nikt się z tego powodu nie obrażał. Ten serial to jeden z wielu tasiemców bazujących na ciągłych romansach i zmianach sojuszy. Jakoś "te kobiety" zdawały sobie świetnie z tego sprawę.

Zarazem świetnie zdawano sobie sprawę z tego, czym jest spoiler. Nie zdradzano kim na koniec filmu okaże się morderca, żeby nie psuć odbioru, ale nikt się nie ukrywał z tym, że w "Powrocie Jedi" powracają Jedi. To dosyć świeże zjawisko, głównie internetowe, aby wszelkie informacje o fabule traktować jak spoilery.
Batman returns
his books to the library