Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 329422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JanT

• Gość
Odp: X-Men
« Odpowiedź #270 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 08:05:40 »
We Francji testują kolekcję X-Men:

Więc są i jeszcze szanse u nas ale najpierw niech ruszy Spider  :)

Offline death_bird

« Odpowiedź #271 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 09:30:59 »
Pytanie czy to cokolwiek zmienia u nas. Nasycenie rynku tu a u żabojadów zapewne jest zupełnie inne. I taki szczegół z naszego podwórka: naturalna sieć dystrybucji w postaci kiosków praktycznie padła.
Gdy pomyślę, że miałbym się pakować w prenumeratę po tym co o niej czytam na forum to mam bardzo poważne wątpliwości. A przecież jestem z tej grupy, która powinna teraz ciskać banknotami w monitor.  8)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

« Odpowiedź #272 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 09:41:36 »
Pytanie czy to cokolwiek zmienia u nas. Nasycenie rynku tu a u żabojadów zapewne jest zupełnie inne. I taki szczegół z naszego podwórka: naturalna sieć dystrybucji w postaci kiosków praktycznie padła.

nie śledzę jakoś specjalnie tematu bo w kioskach kupuję co najwyżej fajeczki, ale krążąc po mieście nadal widuję regularnie saloniki prasowe (Inmedio, Trafiki), Empiki, a i klasyczne kioski dalej funkcjonują. generalnie zainteresowane osoby raczej nie miałyby problemu z kupnem. piszę to z perspektywy raczej większego miasta.

osobiście myślę że kolekcja miałaby u nas szansę. Pajęczak i X-meni to dwa klasyki pokolenia z okolic rocznika 90', wychowanego na obu kreskówkach. To pokolenie ma teraz 30 lat i pieniądze do wydania ;).

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #273 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 09:56:54 »
Negatywne głosy mają silniejsze przebicie, ale czy oddają pełen obraz? Zresztą, dotyczyły one Eaglemossu, u którego chyba jakieś zmiany zachodziły.
Ja po 1,5 roku prenumeraty Conana złego słowa nie powiem. Paczki przychodzą z regularnością jak wg zegarka. Do tego stopnia, że zaznaczam w kalendarzu, kiedy spodziewać sie awizo i wtedy właśnie ono przychodzi.

Wczoraj też w kiosku naprzeciwko Empiku Centrum w Wawie leżał sobie Profesor X i uśmiechał się zza szyby. No wiem, to centrum Warszawy, ale też i branie powinno być większe. A tymczasem poszukiwany szeroko egzemplarz sobie stoi za wystawą w kiosku właśnie.

Offline death_bird

« Odpowiedź #274 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 09:57:30 »
@K_K:
Pisząc z perspektywy dużego miasta: w moich rejonach (niech to będzie godzina marszu w jedną stronę czyli promień ok 8 km) kojarzę obecnie słownie kilka działających kiosków. W żadnym nie widziałem już dawno żadnej kolekcji. Do wymienionych przez Ciebie saloników zaglądałem rzadko, ale komiksów takoż nie zdarzało mi się zauważyć. Może mogłoby się to zmienić wraz z pojawieniem się nowej kolekcji, ale podejrzewam, że na kilka pierwszych numerów. Z Empikiem z kolei nie rozmawiam.
A co do pokolenia 30-latków z pieniędzmi: oni mają dzisiaj taki wybór na rynku, że kolekcja nie wydaje mi się być oczywista. To bardziej my - pokolenie 35/40 rzuciliśmy się na pierwsze kolekcje w zw. z ówczesnym ubóstwem rynkowym. I wydaje mi się, że ten etap w dużej mierze mamy za sobą.
Przyznam, że sam nie wiem czy chcę trzymać kciuki za tę kolekcję. Niby z jednej strony to zawsze mutanci, ale z drugiej dostajemy Astonishing, dostaniemy New X-Men, Egmont też będzie kontynuował... A jak pomyślę o klasycznych historiach to już chyba bardziej hamletyzowałbym nad zbiorczymi w oryginale (w jakiejś tam odległej przyszłości). Clue tego wszystkiego: rynek się zmienił. Nie wiem czy kolejna kolekcja chwyciłaby na satysfakcjonującym poziomie.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline laf

« Odpowiedź #275 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 10:30:47 »
Podzielam zdanie @death_birda dotyczące braku hype'u z mojej strony na tą kolekcję, ale zupełnie z innego powodu. Po prostu na chwilę obecną Mucha i Egmont w pełni zadowalają moje zapotrzebowanie na X-Men.

Natomiast na kolekcję Spider-Mana czekam z wywieszonym językiem (czekam i czekam i doczekać się nie mogę  :'().

« Odpowiedź #276 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 10:50:01 »
Tu się zgadzam, fani X-men dostają cały czas mnóstwo dobroci (Astonishing, New, X-force), z drugiej strony jest mnóstwo niewydanych po PL historii w które chętnie sam władowałbym kasę. Brakuje mi np Ultimate X-men (tak, wiem, chyba nikt tego nie lubi), X-factor, już o klasykach Claremonta nie wspomnę. Z chęcią też dokupiłbym klasyki które wyszły w WKKM - jak widać po Egmontowskim dodruku Staruszka Logana, popyt na Mutantów najwyraźniej jakiś jest.

@K_K:(...)
A co do pokolenia 30-latków z pieniędzmi: oni mają dzisiaj taki wybór na rynku, że kolekcja nie wydaje mi się być oczywista. To bardziej my - pokolenie 35/40 rzuciliśmy się na pierwsze kolekcje w zw. z ówczesnym ubóstwem rynkowym. I wydaje mi się, że ten etap w dużej mierze mamy za sobą.

I to jest w sumie bardzo dobry punkt, nie spojrzałem na to z tej perspektywy.

« Odpowiedź #277 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 11:05:00 »
Skończyłem Age of Apocalypse Omnibus oraz Age of Apocalypse Companion Omnibus. I mi się podobało. W companiom jest mocne skakanie po różnych tematach i dość wyrywkowa prezentacja konkretnych wydarzeń, więc lekki niedosyt pozostaje, ale niektóre historie są świetne. Widziałem, że na luty 2020 zapowiedziano nowy omnibus z Apocalypse w nazwie: https://www.atomcomics.pl/pl/p/X-MEN-VS-APOCALYPSE-TWELVE-OMNIBUS-HC/135996
To jest rozwinięcie wątków z serii, które były w companiom ? Czy zupełnie coś innego? Warto to kupić?

Offline misiokles

« Odpowiedź #278 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 11:08:53 »
Po numerach zeszytów zgaduje że to wszystkie starcia X-menów z Apocalypsem na przestrzeni dziejów.
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Wrzesień 2019, 11:12:27 wysłana przez misiokles »

« Odpowiedź #279 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 11:11:06 »
Porównałem numery tymi omnibusami, które posiadam i wychodzi, że to coś innego. Wygląda właśnie jak rozwinięcie wątków z zeszytów, które były w companion. I zestawienie Xaviera z Apocalypse, a wiadomo, że orygianlny Age of Apocalypse, zaczął się śmiercią Xaviera, więc to raczej nie jest zbiór wszystkich potyczek, bo wszystkie dotychczasowe potyczki były bez Profesora X.

Offline Antari

« Odpowiedź #280 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 11:11:32 »
Ultimate X-men całkiem dobrze się czyta. Nie jest to nic nadzwyczajnego ale dobry akcyjniak z X-ludźmi. Mogli by to wydać u nas, choć to znowu ładowanie się w wielotomową serię jak z Pająkiem z Ultimate.

Offline robbirob

« Odpowiedź #281 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 11:29:53 »
Widziałem, że na luty 2020 zapowiedziano nowy omnibus z Apocalypse w nazwie: https://www.atomcomics.pl/pl/p/X-MEN-VS-APOCALYPSE-TWELVE-OMNIBUS-HC/135996
To jest rozwinięcie wątków z serii, które były w companiom ? Czy zupełnie coś innego? Warto to kupić?
To zupełnie inny mutancki event. Dziejący się w normalnych świecie i normalnej linii czasowej. Po prostu kolejne większe starcie z Apocalypsem.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #282 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 11:36:00 »
Mogli by wydać najlepsze historie z mutantami od połowy lat 70-ych a E leciałby swoją drogą z bieżącymi seriami. Z tymi dublami też jest tak, że niby mamy już np. Mroczną Phoenix i Ród M, ale jakby to teraz kupować na allegro to sprzedawcy drożą się i srożą.
Batman returns
his books to the library

Offline Crono

« Odpowiedź #283 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 11:57:22 »
Ja po 1,5 roku prenumeraty Conana złego słowa nie powiem. Paczki przychodzą z regularnością jak wg zegarka. Do tego stopnia, że zaznaczam w kalendarzu, kiedy spodziewać sie awizo i wtedy właśnie ono przychodzi.

Wczoraj też w kiosku naprzeciwko Empiku Centrum w Wawie leżał sobie Profesor X i uśmiechał się zza szyby. No wiem, to centrum Warszawy, ale też i branie powinno być większe. A tymczasem poszukiwany szeroko egzemplarz sobie stoi za wystawą w kiosku właśnie.
Ja po kilku tomach kolekcji Transformers dałem sobie spokój z prenumeratą. Dwa tomy reklamowałem z 7 czy 8 razy (naprawdę!) i pomimo wielu mailowych przeprosiń ze strony BOKu, kolejne przychodziły w jeszcze gorszym stanie niż te poprzednie. Miały obicia na grzbiecie, narożników w różnych konfiguracjach, rysy jakby ktoś tymi komiksami wycierał podłogę, że o brudzie nie wspomnę (ale to akurat nie problem, można było łaywo zmyć). Teraz zamawiam przez stronę Ruchu z dostawą do kiosku za 1 zł i jest ok, raz tylko miałem niewielkie obicie.
Jak dla mnie, sposób obsługi klienta jak i dystrubucja leży. Mieszkam w ok. 170 tysięcznym mieście i w żadnym saloniku prasowym nie widuję kolekcji Hachette (widywałem tylko pierwsze numery).
Dlatego z jednej strony chciałbym tą kolekcję, bo zarówno Mucha jak i Egmont nie spełniają moich oczekiwań względem mutantów (X-force jest takie sobie, Astonishing było wydane 10 lat temu, a kontynuacja jest o poziom niżej, New X-men od Muchy jeszcze się nie ukazał, X-men z Marvel NOW 2.0 jest słabe a jeden tom Jima Lee wiosny nie czyni), z drugiej natomiast jak pomyślę o dystrybucji to mi się odechciewa. Najpierw pewnie byłby ten śmieszny test i chciałbym mieć te numery testowe więc płaciłbym Bazylowi, a jak może by kolekcja ruszyła to bym pewnie drżał o to czy mi tego kiosku nie zamkną do którego zamawiam aktualnie Transformery czy pojedyńcze tomu SBM.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #284 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 12:04:22 »
Problemy z prenumeratą Transów kojarzę z wątku na ich temat. Trudno to zrozumieć, bo zwróć uwagę, że na prenumeratę Conana takich narzekań chyba tu nie ma. Może inna firma wysyłkowa? No ale jak nie działa poprawnie, to wiadomo, że się z prenumeratą nie ma co męczyć.

Ja nie wiem, czy bym jeszcze prenumeratę x-men udźwignął, ale w kioskach tę kolekcję bym brał na pewno.