Autor Wątek: Wonder Woman  (Przeczytany 16279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline psychoszoku

Odp: Wonder Woman
« Odpowiedź #45 dnia: So, 12 Listopad 2022, 22:24:06 »
Uff, to może kiedyś się nią zainteresuję po przeczytaniu runu Rucki. Chociaż najpierw może Martwą Ziemię zakupie, którą wielu chwali.
Mi się ten wątek nie spodobał i był jednym z kilku argumentów, dlaczego odrzuciłem run Ligi Sprawiedliwości Geofa Johnsa.

Dlatego jego brak w runie WW Azzarello jest na plus.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #46 dnia: So, 12 Listopad 2022, 22:32:00 »
W komiksach o Lidze Sprawiedliwości z N52 nie było w ogóle wspominek o tym związku. No chyba że w tomach 1-3, których nie kupiłem. Podróży Złoczyńcy żałuję, ze nie mam, ale jakoś nie miałem natchnienia.

Offline Kadet

« Odpowiedź #47 dnia: So, 12 Listopad 2022, 22:40:08 »
No chyba że w tomach 1-3, których nie kupiłem. Podróży Złoczyńcy żałuję, ze nie mam, ale jakoś nie miałem natchnienia.

Używane po ok. trzy dychy sztuka na Skupszopie.

https://skupszop.pl/wyszukaj?with_filters&keyword=Liga%20Sprawiedliwo%C5%9Bci%20Johns
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Kyms

« Odpowiedź #48 dnia: So, 12 Listopad 2022, 23:09:09 »
Potwierdzam. W runie WW New52 nie było nawiązań do jej związku z Clarkiem. O ile jakiekolwiek relacje miłosne tam występowały to wyłącznie z Trevorem, ale nawet tego jakoś mocniej sobie nie przypominam. Drama rodzinna zajęła tam najwięcej "powierzchni"
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline michał81

« Odpowiedź #49 dnia: Nd, 13 Listopad 2022, 06:15:57 »
W komiksach o Lidze Sprawiedliwości z N52 nie było w ogóle wspominek o tym związku. No chyba że w tomach 1-3, których nie kupiłem. Podróży Złoczyńcy żałuję, ze nie mam, ale jakoś nie miałem natchnienia.
Przecież to właśnie z tej serii wyszedł ten związek i późniejsza wspólna seria.

Offline michał81

« Odpowiedź #50 dnia: Nd, 13 Listopad 2022, 07:29:45 »
Dlatego jego brak w runie WW Azzarello jest na plus.
To nie jest jedyn plus tej serii. Wg mnie run Azzarello to najlepsze co do tej pory wydano u nas w Polsce z tą bohaterką. Seria jest na tyle oderwana od świata DC, że może ją czytać każdy, nawet osoba nie przepadająca za superbohaterami, bo więcej tu mitologii i reinterpretację bogów greckich niż typowego ratowania świat, które też jest, ale wplecione fabularnie na tyle, że pasuje do historii. "Drama rodzinna" o której wspomina Kyms to temat przewodni z zaskakującymi sojuszami i zdradami. I świetne rysunki Cliffa Chianga.
« Ostatnia zmiana: Nd, 13 Listopad 2022, 07:35:24 wysłana przez michał81 »

Offline michał81

« Odpowiedź #51 dnia: Nd, 13 Listopad 2022, 07:56:02 »
Notorycznie słyszę, że nikt nie kupuje, a z większością co rozmawiam to słyszę, że jednak coś z tej Wonderki kupili  ;) Jeśli wydawca oczekuje sprzedaży typu Spider-Man, Superman czy Batman no to będzie wniosek o mizernej sprzedaży.
Widzisz, jakby WW miała na tyle dobrą sprzedaż to byśmy mieli z nią regularną serie, a tak od czasów DC Odrodzenia dostaliśmy od Egmontu tylko 3 komiks z nią. 3 tom WW Rucki jako dokończenie serii w DC Deluxe, Wonder Woman - Zwiastunka wojny, Wonder Woman - Martwa ziemia. Przy czym dwa ostatnie pewnie dlatego, że są częścią konkretnych linii wydawniczych. Kolekcji nie liczę, bo to inna bajka.
Patrząc WW z Nowego DC Comics nadal jest dostępna w sprzedaży (na pewno pierwszy tom miał dodruk), a nakłady innych serii się pokończyły i jest ich brak w sprzedaży to jednak pokazuje brak zainteresowania tą postacią na polskim rynku lub po prostu uprzedzenie do superbohaterek DC (bo HQ i Ptaki Nocy też mają pod górkę). Zresztą w przypadku Marvela jest też podobnie bo poza Ms Marvel nie ma w Polsce wydawanej regularnej serii z superbohaterką. Była jeszcze seria JJ, która jest jednak skierowana do trochę innego odbiorcy niż zwykłe pożeracza superbohaterów.

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #52 dnia: Nd, 13 Listopad 2022, 11:24:22 »
To nie jest jedyn plus tej serii. Wg mnie run Azzarello to najlepsze co do tej pory wydano u nas w Polsce z tą bohaterką. Seria jest na tyle oderwana od świata DC, że może ją czytać każdy, nawet osoba nie przepadająca za superbohaterami
Zachęciłeś mnie. To czeka w kolejce jak przeczytam WW Rucki z DC Deluxe.

Offline Kyms

« Odpowiedź #53 dnia: Nd, 13 Listopad 2022, 12:51:41 »
Widzisz, jakby WW miała na tyle dobrą sprzedaż to byśmy mieli z nią regularną serie, a tak od czasów DC Odrodzenia dostaliśmy od Egmontu tylko 3 komiks z nią. 3 tom WW Rucki jako dokończenie serii w DC Deluxe, Wonder Woman - Zwiastunka wojny, Wonder Woman - Martwa ziemia. Przy czym dwa ostatnie pewnie dlatego, że są częścią konkretnych linii wydawniczych. Kolekcji nie liczę, bo to inna bajka.
Patrząc WW z Nowego DC Comics nadal jest dostępna w sprzedaży (na pewno pierwszy tom miał dodruk), a nakłady innych serii się pokończyły i jest ich brak w sprzedaży to jednak pokazuje brak zainteresowania tą postacią na polskim rynku lub po prostu uprzedzenie do superbohaterek DC (bo HQ i Ptaki Nocy też mają pod górkę). Zresztą w przypadku Marvela jest też podobnie bo poza Ms Marvel nie ma w Polsce wydawanej regularnej serii z superbohaterką. Była jeszcze seria JJ, która jest jednak skierowana do trochę innego odbiorcy niż zwykłe pożeracza superbohaterów.

Jasne. Wniosek jest prosty. Superbohaterki nie są u nas tak popularne jak superbohaterowie, a przynajmniej zdecydowana większość. Swoje do pieca dokładają filmy, seriale, które w duzej mierze wpływają na rozpoznawalność. Bez konkretów ciężko tylko oszacować na ile serie WW były sprzedajne. Bardziej mi chodziło, że co i rusz słysze, że nikt tych tytułów nie tyka, a jak tak pogadać z ludźmi to jednak ich odbiorcy znajdują się. Oczywiście cyferki zostawiają do życzenia, co wpływa na regularność serii zauważone przez Ciebie
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #54 dnia: Nd, 13 Listopad 2022, 13:13:48 »
Powiem jeszcze, że mi zwyczajnie run z Odrodzenia się nie podobał, bo znowu postawiono na pisanie entego nowego originu i zmiany w historii postaci. Kupiłem trzy tomy, a Rok Pierwszy dopiero teraz w Kolekcji BiZ. Nie dziwię się, że 5 tom po polsku nie wyszedł. Mogę się tylko domyśleć, że już po 2 tomie sprzedaż całkowicie siadła. Tylko po co w takim razie było w ogóle zaczynać? Dalej mnie boli urwanie tej serii oraz Aquamena i GL.

Runu Azarello w ogóle nie tknąłem, właśnie z powodu jego oderwania od reszty świata DC. Rucka spodobał mi się o wiele bardziej.

« Odpowiedź #55 dnia: Nd, 13 Listopad 2022, 14:03:34 »
  Ja się od serii Azzarello odbiłem po dwóch tomach. Dla mnie to było zbyt hermetyczne, nie wiedziałem kim są postacie, nie rozumiałem o czym one rozmawiają, na dodatek tak jak Chiang to świetny rysownik to jakoś jego styl nie pasował mi do lekko horrorowatego klimatu.
  No i tak najwidoczniej kobiece bohaterki nie przyjmują się za bardzo u nas i nie potrafią ich sprzedać nawet ani duże nazwiska ani poziom literacko-plastyczny. Nie sprzedawała się Wonder Woman chociaż to Rucka. Nie sprzedawała się Catwoman - której co prawda do dzisiaj tomów numer dwa i trzy nie ruszyłem z półki ale pierwszy był świetny a na okładce Brubaker i Cooke. Nie sprzedawała się Czarna Wdowa Sienkiewicz/Parlov/Phillips ani Waid/Samnee. Do dzisiaj można kupić spokojnie Elektrę Assasin Millera i Sienkiewicza a to chyba nigdy z rynku nie zniknęło. Jessicę Jones od Muchy cały czas można spokojnie kupić, nie wiem czy Alias nie miało jakiegoś dodruku. O jakichś tam szrotach typu Hawkeye czy Mockingbird to szkoda nawet wspominać. Zresztą na obecną chwilę Egmont nie wydaje chyba ani jednej regularnej serii z kobiecą superbohaterką, nawet Harley Quinn poległa i nie ma swojego ongoingu.
  Za to inaczej sprawa się ma z komiksami dla młodzieży, Kamala Khan nie dość, że została entuzjastycznie przyjęta to chyba też się dobrze sprzedała, w DC dla nastolatków panie też mają nadreprezentację w stosunku do panów. Nie wiem pewnie i faktycznie w niższych grupach wiekowych dziewczyn jest procentowo zdecydowanie więcej a może to chłopaki są bardziej otwarte niż my stare grzbiety.
  Z moich życzeń na przyszłość to Spider-Gwen, te pierwsze kilka zeszytów z WKKM to był rewelacyjny elseworld i Batgirl z New52 który ma bardzo dobre opinie a zresztą Ptaki Nocy od Gail Simone są naprawdę fajne.

Online xanar

« Odpowiedź #56 dnia: Nd, 13 Listopad 2022, 14:07:42 »
Powiem jeszcze, że mi zwyczajnie run z Odrodzenia się nie podobał, bo znowu postawiono na pisanie entego nowego originu i zmiany w historii postaci. Kupiłem trzy tomy, a Rok Pierwszy dopiero teraz w Kolekcji BiZ. Nie dziwię się, że 5 tom po polsku nie wyszedł. Mogę się tylko domyśleć, że już po 2 tomie sprzedaż całkowicie siadła. Tylko po co w takim razie było w ogóle zaczynać? Dalej mnie boli urwanie tej serii oraz Aquamena i GL.

Runu Azarello w ogóle nie tknąłem, właśnie z powodu jego oderwania od reszty świata DC. Rucka spodobał mi się o wiele bardziej.

Po to zaczynać, żebyś miał 4 zamiast żadnego  ::) pitego już Rucka nie pisał, poza tym to w trejdach jest źle wydane, ale to już o tym był pisane już parę razy.

Jasne. Wniosek jest prosty. Superbohaterki nie są u nas tak popularne jak superbohaterowie, a przynajmniej zdecydowana większość. Swoje do pieca dokładają filmy, seriale, które w duzej mierze wpływają na rozpoznawalność. Bez konkretów ciężko tylko oszacować na ile serie WW były sprzedajne. Bardziej mi chodziło, że co i rusz słysze, że nikt tych tytułów nie tyka, a jak tak pogadać z ludźmi to jednak ich odbiorcy znajdują się. Oczywiście cyferki zostawiają do życzenia, co wpływa na regularność serii zauważone przez Ciebie
Może dlatego, że większość czytaczy superhero to mężczyźni, zapewne to działa na takiej samej zasadzie jak oglądalność męskiej piłki nożnej, koszykówki vs kobiecej, po postu kobiet to za bardzo nie interesuje.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #57 dnia: Nd, 13 Listopad 2022, 14:34:14 »
Ja się od serii Azzarello odbiłem po dwóch tomach. Dla mnie to było zbyt hermetyczne, nie wiedziałem kim są postacie, nie rozumiałem o czym one rozmawiają, na dodatek tak jak Chiang to świetny rysownik to jakoś jego styl nie pasował mi do lekko horrorowatego klimatu.
Dwa tomy? To skończyłeś zanim historia się rozkręciła na dobre. Zresztą nie jest ona aż tak skomplikowana. I trochę jestem zaskoczony stwierdzeniem, że nie wiedziałeś kim są postacie. Przecież większość to bogowie greccy, a mitologię większość osób powinna znać i to jeszcze ze szkoły.
Rozumiem, że nie znasz mitologii New Gods i taki Orion może być dla ciebie problematyczny, ale reszta to stworzone do tej historii postacie. Rozumiem, że jak czytasz nową książek to po dwóch stronach ją zostawiasz, bo też nie znasz postaci takiej historii?

Hermetyczne? Rozumiem że chodzi pod względem świata DC? I to jest właśnie siłą tej historii, bo każdy czytelnik może ją przeczytać, bez konieczności znajomości 70 lat tego co się działo w uniwersum DC. 
« Ostatnia zmiana: Nd, 13 Listopad 2022, 14:46:56 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #58 dnia: Nd, 13 Listopad 2022, 15:13:05 »
  Akurat mitologie i to te mniej popularne również znam lepiej podejrzewam niż przeciętny obywatel tego czy tam jakiegokolwiek innego kraju. No nie wiem czy czy każdy czytelnik może ją przeczytać bez znajomości uniwersum DC skoro miałem cały czas wrażenie, że postacie rozmawiają o czymś o czym ja nie mam pojęcia. Jakoś z Batmanem, Ligą Sprawiedliwości, Szponem czy All-Star Westernem tego problemu nie miałem (morrisonowy Superman to była jedna wielka bzdura). A dwa tomy z sześciu to jakieś 33,3% a nie dwie strony.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #59 dnia: Nd, 13 Listopad 2022, 15:35:59 »
No ale to sam TK powiedział, że WW w stanach jest bardzo popularna, ale u nas się nie przyjęła. Z popularnością Ms Marvel też bym nie przesadzał, dokończyli run rok temu i tyle. Nie ma zapowiedzi kontynuacji  czy jakiś mini serii.