Autor Wątek: Wielka Kolekcja Komiksów Marvela  (Przeczytany 291906 razy)

Offline michał81

Odp: Wielka Kolekcja Komiksów Marvela
« Odpowiedź #1230 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 09:28:04 »
Czy cały nakład Wiecznego Batmana lub Czerwonego Syna ma ten błąd o którym piszesz? NIE. To jest zwykły błąd drukarski. Czy cały nakład WKKM New X-men Imperialnych ma ten błąd z przestawionymi stronami. TAK. To nie jest już błąd drukarski, tylko błąd po stronie wydawcy i dtpu. Mam Wojnę domową od Egmontu i nie mam rozwalonej rozkładówki. Za to mam 2 tom X-statix z rozwalonymi rozkładówkami. Co do rastra w 4 tomie DD Millera to jest problem Marvela że dostarczył takie pliki, a Egmont to klepnął pewnie bez sprawdzania. Powiem tylko tyle kolejny twój post który pokazuje że nie masz pojęcia o czym piszesz.

Offline Crono

« Odpowiedź #1231 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 09:55:19 »
Gwoli ścisłości, to akurat Wojna Domowa od Egmontu miała skopane rozkładówki w całym nakładzie. Dopiero w dodruku to poprawili.

Offline michał81

« Odpowiedź #1232 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 10:19:31 »
Gwoli ścisłości, to akurat Wojna Domowa od Egmontu miała skopane rozkładówki w całym nakładzie. Dopiero w dodruku to poprawili.
Ja specjanie szukałem jak sobie kupiłem to wydanie i nie znalazłem tej wady, a wiem że była o tym mowa. Może to jest właśnie dodruk.
« Ostatnia zmiana: Cz, 27 Marzec 2025, 10:22:41 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #1233 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 15:01:05 »
Natomiast podwójni Thunderboltsi czy potrójny Imperatyw Thanosa lub Punisher Marvel Knights 1 uważam za złe wydania, uderzające w kolekcjonerów komiksów.
Thunderbolts to wydanie 1:1 względem Thunderbolts By Warren Ellis & Mike Deodato Ultimate Collection
Tom ma 300 stron. 84zł na gildii. Świetny komiks, zamknięta historia, cena okey.
Ale no pewnie, ty płaczesz, że nie podzielili tego na dwa cienkie tomiki po 150 stron, bo było to w kolekcji.
Już abstrahując o tym, że trzeba było czekać parę miesięcy na kolejny tom, to wyszło by to po prostu drożej, bo pewnie jeden tom byłby za 55-60zł, czyli 110-120zł za dwa.
Ale no ty masz WKKM, więc wszystko musi się kręcić wokół ciebie i tej kolekcji.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1234 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 15:30:49 »
Piszesz bzdury w swoim własnym poście, bo przecież 55 zł to mniej niż 84 za zeszyty 7-12. Czyli jak zapłaciłbym więcej, skoro zapłaciłbym mniej?? Piszesz jakbym tylko ja jeden miał WKKM Thunderbolts (Imperatyw Thanosa, Annihilators,Punisher Marvel Knights). Jakby Hachette wydrukowało tylko dla mnie jeden specjalny egzemplarz i tylko ja nie chcę płacić drugi raz za to co już mam.

Jeszcze raz - Egmont często robi grube tomy, w których miesza materiały premierowe z dublami. Przez co kolekcjonerzy muszą przepłacać za coś co już mają w swojej Kolekcji. Jednocześnie w serii o Avengers czy Spider-Manie królują głównie cienkie tomiki. Bo nie ma alternatywy. I tu się z tobą zgadzam - cienkie tomy w sumie wychodzą drożej. To czemu taki "dobry" Egmont, który chce byśmy płacili jak najmniej (hłe hłe) nie dawał nam podwojonych tomów Pająka Spencera, Avengers, wcześniej Thora Aarona? Nie złość się na mnie, tylko na nich, tak jak ja to robię, bo wkurza mnie takie działanie. Ja osobiście oceniam je jako celowe i nie z korzyścią dla czytelników.

Online OokamiG

« Odpowiedź #1235 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 15:37:32 »
Ale Ty kurwa pierdolisz. Aż gałki oczne krwawią i  chcę sobie wydłubać oczy mikserem.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1236 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 15:43:20 »
Nie złość się na mnie, tylko na nich, tak jak ja to robię, bo wkurza mnie takie działanie.
To nie złość się na nas, tylko na siebie, że komentujemy te twoje pierdoły xD
« Ostatnia zmiana: Cz, 27 Marzec 2025, 15:46:23 wysłana przez Castiglione »

Offline Midar

« Odpowiedź #1237 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 15:46:29 »

Jeszcze raz - Egmont często robi grube tomy, w których miesza materiały premierowe z dublami. Przez co kolekcjonerzy muszą przepłacać za coś co już mają w swojej Kolekcji. Jednocześnie w serii o Avengers czy Spider-Manie królują głównie cienkie tomiki. Bo nie ma alternatywy. I tu się z tobą zgadzam - cienkie tomy w sumie wychodzą drożej. To czemu taki "dobry" Egmont, który chce byśmy płacili jak najmniej (hłe hłe) nie dawał nam podwojonych tomów Pająka Spencera, Avengers, wcześniej Thora Aarona? Nie złość się na mnie, tylko na nich, tak jak ja to robię, bo wkurza mnie takie działanie. Ja osobiście oceniam je jako celowe i nie z korzyścią dla czytelników.
Chwała Egmontowi za to co robi, inaczej nie sprzedałby swoich komiksów. Żaden kolekcjoner nie kupiłby niekompletnie wydanych historii. Nawet posiadacze kolekcji Hachette chcą pełnych nowych wydań, a to co wyszło w kolekcji, można co najwyżej potraktować jako egzemplarze sygnalne pełnych wydań. Mówię tu o kolekcjach takich, jak WKKM i SBM, nie dotyczy to pełnych kolekcji np. Conan, czy Thorgal.

« Odpowiedź #1238 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 16:14:00 »
Piszesz bzdury w swoim własnym poście, bo przecież 55 zł to mniej niż 84 za zeszyty 7-12. Czyli jak zapłaciłbym więcej, skoro zapłaciłbym mniej?? Piszesz jakbym tylko ja jeden miał WKKM Thunderbolts (Imperatyw Thanosa, Annihilators,Punisher Marvel Knights). Jakby Hachette wydrukowało tylko dla mnie jeden specjalny egzemplarz i tylko ja nie chcę płacić drugi raz za to co już mam.

Ja. Ja. Ja. Ja.
A może pomyśl o tych co nie mają WKKM i musieli by płacić po 55zł za tom czyli w sumie 110zł
Weź trochę otwórz się na coś takiego, bo widzę znów mimo wyłożenia ci czegoś na tacy, ty znów gadasz o sobie tylko i wyłącznie. Zadufany egoista z ciebie.
I tak, jest cała masa ludzi którzy nie mają WKKM, żyjesz w świecie gdzie ma je każdy, a tak kurna nie jest.
I dlaczego Egmont nie wydaje podwójnych trejdów w Amazingu Spencera? Nie wiem, i szczerze mam to gdzieś. Ale jeśli ciebie to ciekawiło to zawsze mogłeś o to zapytać na Komiksowej Warszawie, albo w Łodzi, a nie, ty do Łodzi nie jeździsz.
Ale nie wiem czemu nagle obrusza cię to teraz, już od Marvel Now Egmont współczesnego Marvela tak wydaje, są serie jak Venom, czy teraz Daredevil które są składane w parę trejdów, i fajnie. Ale nie płaczę jak ty, bo wydają tom 150 stron. Jakoś jak Hachatte ci przez lata wydawała tomy mające tyle stron to siedziałeś cicho, jak Egmont to nazywasz ich złym - trochę to zabawne co, że w jedną stronę to tylko działa?
Czekam na krytykę w takim razie Hachette, za to, że 2 tom testu Must Have to Deadpool zabija Uniwersum Marvela, który miał tylko 98 stron bodaj  ;)
Ale o tym się pewnie nie zająkniesz i nie skrytykujesz, ale jak ci Egmont wyda Marvel Fresha który ma 150 stron to cała litania o tym jak Egmont jest najgorszy.
Jesteś egoistąci hipokrytą, nikim więcej.
Sociale:

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1239 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 18:33:49 »
@UP
Za 30 zł. Gdyby kosztował te 50 bolałoby bardziej. 30 zł to mniej niż teraz Egmont chce za miękkookładkowe Marvel Fresh typu Wasp. O właśnie - przypomniałeś mi. Niedawno wydany komiks, tylko 4 zeszyty, miękka okładka i jest droższy od tego twardego Deadpoola. Jednocześnie ten komiks z Deadpoolem to Egmont powinien wydać jak poszedł w dużo deadpoolowych tytułów. Miałby przewagę nad Kolekcją MMH. Ale nie zrobili tego. Kolekcja Carrefoura też nam pokazała, że Egmont omijał tytuły Deadpoolowe, mimo iż szli chronologią.

Egmont zawsze wydawał drożej niż Kolekcje - od samego 2013 roku. Taki sam objętościowo komiks z ówczesnego N52 był droższy 10 zł od tomu WKKM. Dlatego poszli w miękkie okładki w 2015, dzięki czemu Marvel Now obniżeniem jakości, wygrywał ceną. Ale dalej twardookładkowe podobne komiksy były/są ciągle droższe - Luthor, Wojna Domowa, Daredevil Naznaczony Śmiercią, Tajna Inwazja itd. Dlatego poszli w podwójne i potrójne trejdy. I bardzo dobrze - ja lubię premierowe grubasy od Egmontu. Ale to nie zmienia faktu, że ciągle wydają też cienkie trejdy, których ja nie ominę, bo to są premiery. I muszę płacić za nie więcej, niż gdyby wyszły w takiej formie jak np. Age of Ultron.

A dziś cena miękkich komiksów Egmontu, dzięki inflacji i podwyżkom, dochodzi już do poziomu komiksów Kolekcji z 2012-13 roku. Natomiast Hachette dzięki Empik Premium można kupić zaledwie 2-3 zł drożej niż te 12 lat temu. Dlatego zawsze Kolekcje są lepsze. Bo mają fajne tytuły i są tańsze. Taki sam komiks (Staruszek Logan, Superman, Daredevil itd) ja zawsze będę wolał od Hachette, bo zazwyczaj będzie lepszy.
« Ostatnia zmiana: Cz, 27 Marzec 2025, 19:01:36 wysłana przez Bazyliszek »

Offline komiks

« Odpowiedź #1240 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 18:40:46 »
Egmont zawsze wydawał drożej niż Kolekcje - od samego 2013 roku.
Czy to nie wynika właśnie z modelu sprzedaży kolekcji, która w dużej części jest prenumeratą i dlatego może być tańsza?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline SawiK

« Odpowiedź #1241 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 21:39:15 »
Kiedyś już w WKKDC - serii od Eaglemoss wyszły już komiksy "Śmierć w Rodzinie" i "Pod Kapturem". Tylko teraz Hachette wyda to w szerszej wersji, czyli da nam więcej zeszytów, niż było te 6-8 lat temu. I dlatego ja sobie kupię te numery, bo chcę mieć tą dodatkową treść. To samo z nadchodzącym 98 numerem BiZDC. Ta Wonder Woman też już była po polsku w WKKDC. Tylko Eaglemoss dało nam 7 pierwszych zeszytów Pereza, a teraz Hachette da nam 9 zeszytów. I dlatego też go kupię, mimo wszystko. Coś jak podwojonych Thunderbolts od Egmontu.

To kiedy to nie jest dubel?
Jednak mogą być "podwójne" tomy?
Jednak można zapłacić za półduble?
To powinna być tylko premierowa treść, skoro masz już wkkdc to teraz przepłacasz, nieświadomy?

Jaki to level hipokryzji ,samozaorania i zdeptania swoich wlasnych "ideałów" przekonań 😉

« Odpowiedź #1242 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 10:09:37 »
A dziś cena miękkich komiksów Egmontu, dzięki inflacji i podwyżkom, dochodzi już do poziomu komiksów Kolekcji z 2012-13 roku. Natomiast Hachette dzięki Empik Premium można kupić zaledwie 2-3 zł drożej niż te 12 lat temu. Dlatego zawsze Kolekcje są lepsze. Bo mają fajne tytuły i są tańsze. Taki sam komiks (Staruszek Logan, Superman, Daredevil itd) ja zawsze będę wolał od Hachette, bo zazwyczaj będzie lepszy.
Empik Premium to jak sama nazwa kosztuje - usługa premium. Dla reszty tomy z kolekcji kosztują cenę okładkową, 49,99zł. Wasp dla przykładu która ma taką samą cenę okładkową, zwykle jest do dostania z standardowym dla Egmontu rabatem -30%, czyli jest za 34,90zł - a spokojnie można dorwać ją taniej.
Zabawne jak próbujesz kręcić z cenami tylko, żeby pasowało pod twoją narrację.
I w czym te wydania Hachette będą zwyczajnie lepsze? Słabej jakości wydaniem? Kawałkiem panoramy na grzbiecie? A może czymś jeszcze skopanym do czego nas przyzwyczaiło Aszet?
Lubię BiZ, zbieram całą, ale ileż głupich błędów które miały niektóre tomy to głowa mała - przestawione dymki, inna kolejność stron w Aquamanie z Rebirth, albo coś takiego:

Przecież to nie przystoi dopuścić coś takiego do sprzedaży, jak w ogóle to nie zostało wyłapane po druku?
Mogę wymienić jeszcze wiele tego typu rzeczy. Lubię kolekcje, ale to są nadal kolekcje kioskowe, jasne, BiZ jest świetną kolekcją, nigdzie nie mówię, że nie. Ale Egmont zjada Hachette.
Sociale:

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1243 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 15:06:17 »
Ty popatrz sobie jakie błędy sadzi Egmont w Gigantach i innych komiksach. Poniżej masz też "nawrócono" zamiast "zawrócono" w Fury Max. A jeśli mówisz, że Empik Premium się nie liczy to równie dobrze do cen komiksów można jeszcze doliczać koszty przesyłki, czyli wyjdzie jeszcze drożej, bo Egmont.com nie ma darmowych punktów odbioru.

Offline Lobo

« Odpowiedź #1244 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 15:19:02 »
Może najpierw sprawdź w słowniku znaczenie słowa "nawrócić" zanim zaczniesz pisać głupoty