Autor Wątek: Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics  (Przeczytany 223293 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maragast

Odp: Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics
« Odpowiedź #735 dnia: Pt, 26 Czerwiec 2020, 01:10:13 »
A wiesz że jak wychodził jeden Batman rocznie to wtedy wychodziły komiksy z Vertigo i jakoś nikt ich nie doliczał? ;) Słyszysz DC to myślisz superbohaterzy. Słyszysz Vertigo i myślisz całkiem co innego :)

Masz na tej swojej stronce z chronologią DC takie tytuły jak: Skalp, Y - Ostatni z Mężczyzn, Ludzie Północy czy Łasuch? Nie masz. A dlaczego jeśli to DC?  :)

Przecież wyraźnie piszę, że chodzi mi o komiksy, które mają na okładce logo DC i Vertigo - Ludzie Północy chyba nie mają takiego loga co?

Weź do ręki komiks Doom Patrol od Egmontu - jest tam logo DC obok napisu Vertigo? NO JEST. Czyli komiks ten to DC. Przecież nie drukuje się loga DC na komiksie, który nie należy do Uniwersum DC. No ale skoro jest logo DC to na LOGIKĘ komiks ten należy do DC, bo to oznacza logo.

Są komiksy, które należą tylko do Vertigo.
Są komiksy, które należą tylko do DC.
Są komiksy, które należą zarówno do DC jak i Vertigo.

Nigdy nie twierdziłem, że wszystko z Vertigo należy do Uniwersum DC.
Ale są komiksy z Vertigo, które należą do DC jak Doom Patrol, Swamp Thing czy Animal Men.

Zresztą ktoś wcześniej pisał o tym, że te komiksy powstawały jako DC, a nie żadne Vertigo - do Vertigo przeniesiono je później. A że przeniesiono je do Vertigo to nie znaczy, że to wymazało przeszłość (to nie Flashpoint - lol), w której te komiksy jako DC - przeniesienie ich do Vertigo sprawiło, że są to komiksy zarówno Od DC jak i od Vertigo - dlatego na okładce Doom Patrolu są oba loga, bo komiks należy ZARÓWNO do DC jak i Vertigo.

No już jaśniej nie potrafię  ;D

Oczywiście są w Vertigo serie, które nie należą do DC (te o których wspominasz) - jak i serie, które należą do DC (te o których ja wspominam).

Zresztą przypadkowa rozmowa w księgarni gdy gość z kolegą ogląda komiksy:
- Kupię sobie coś od DC. Doom Patrol wyglada fajnie.
- Ale to nie jest DC.
- Jak to nie? Na okładce jest logo DC.
- Ale komiks należy do Vertigo - też masz takie logo.
- No ale po co ma też logo DC?
- Bo to kiedyś było DC, a teraz już nie.
- To przestało być DC? DC już tego nie wydaje.
- DC wydaje ale to nie jest DC tylko Vertigo.
- No to skoro na okładce jest logo DC i Vertigo to może to komiks DC i Vertigo, co? Skoro DC wydaje.
- Nie, to tylko Vertigo.
- To po drukują na okładce logo DC?
- Cholera tam wie.

No tak:
Komiks powstał jako DC, na okładce jest logo DC, akcja dzieje się w Uniwersum DC, dalej wydaje to DC ale to nie DC :o
To trochę nielogiczne.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #736 dnia: Pt, 26 Czerwiec 2020, 09:44:07 »
A Sandmana znasz? Tu fajnie widać przejście z DC do Vertigo i logo na okładkach się zmienia podczas trwania serii. Powtarzam przeszło do Vertigo bo było czymś więcej/ambitniejszym i teraz trzeba to nazywać jako Vertigo co jest wyznacznikiem jakiejś tam jakości.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #737 dnia: Pt, 26 Czerwiec 2020, 10:08:22 »
@Margarast

Nie wiem co ty kombinujesz, ale logo DC Vertigo, nie oznacza, że dany komiks był w DC, zanim przeszedł do Vertigo.  ::) Dochodzisz do takich wniosków, widząc takie logo na komiksach typu Doom Patrol, Sandman, Saga o Powtorze z bagien, czy Animal Man, ale przecież logo DC Vertigo znajdziesz również na komiksach, które wychodziły tylko w imprincie Vertigo, jak Kaznodzieja, czy 100 naboi. Logo oznacza wydawnictwo i imprint. A że DC często zmienia loga (był okres, że było samo Vertigo), różne tytuły zmieniały imprint, czasem wydawnictwo, to jest takie zamieszanie. Nie wspominając o tym, co dzieje się obecnie, kiedy zamknięto Vertigo. Szkoda, że nie postawiono na odświeżenie marki, na zaangażowanie porządnych autorów, danie im wolnej ręki, zainicjowanie ciekawych projektów, postawienie na jakość, a nie ilość. I spokojnie można to było zrobić z dekadę temu.  :'(

Czytam obecnie Doom Patrol i nie mogę się nadziwić, że swego czasu takie popierdo**e rzeczy mogły powstawać w ramach DC :) To było cudowne, co ci Brytyjczycy nawytwarzali w latach 80-ych, ale faktycznie aż się prosiło, by stworzyć dla tych tytułów osobny dom, odseparować ich od tych wszystkich trykociarzy :)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #738 dnia: Pt, 26 Czerwiec 2020, 11:38:09 »
A Sandmana znasz? Tu fajnie widać przejście z DC do Vertigo i logo na okładkach się zmienia podczas trwania serii. Powtarzam przeszło do Vertigo bo było czymś więcej/ambitniejszym i teraz trzeba to nazywać jako Vertigo co jest wyznacznikiem jakiejś tam jakości.
Nie zgadzam się z tym, co pisze Maragast (choćby dlatego, że teraz wszystko z Vertigo wychodzi z logo DC Black Label), ale akurat Sandman do samego końca nie ukrywa, że akcja toczy się w uniwersum DC. Gościnnych występów superbohaterów oczywiście z czasem ubywa, ale w mniejszej ilości pojawiają się nawet w ostatnich tomach.

Online SawiK

« Odpowiedź #739 dnia: Pt, 26 Czerwiec 2020, 11:59:34 »
Chyba jest jasne że część pozycji Vertigo może istnieć i istnieje w świecie DC: Swamp Thing, Doom Patrol, Animal Men. Jest tam przecierz masa gościnnych występów różnych herosów DC Batman, Supek JL. Natomiast są takie pozycje których nie da rady no bo taki Y the last Man to chyba wiadomo.
Każdy chyba da radę sobie to uzmysłowić i rozdzielić, część pozycji idzie po prostu innym szlakiem, będąc swoim zamkniętym szczelnym uniwersum.
« Ostatnia zmiana: Pt, 26 Czerwiec 2020, 12:05:45 wysłana przez SawiK »

Offline michał81

« Odpowiedź #740 dnia: Pt, 26 Czerwiec 2020, 13:41:05 »
Jeśli Swamp Thing to Vertigo a nie DC to czy czasem powinien się nie ukazać w ramach WKKDC? Jeśli się ukazał to znaczy że to DC, zatem Vertigo to DC. Proste ;) 
« Ostatnia zmiana: Pt, 26 Czerwiec 2020, 13:54:25 wysłana przez michał81 »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #741 dnia: Pt, 26 Czerwiec 2020, 13:55:04 »
Ale jest też osobno kolekcja Vertigo w której jest cały Swamp Thing Moorea  ;)

Online SawiK

« Odpowiedź #742 dnia: Pt, 26 Czerwiec 2020, 14:04:07 »
Up
Jak pisał Arek Wróblewski na łamach stron klubowych Batmana z TM-Semic:
"Vertigo: w paszczy szaleństwa",
"Vertigo komiksowy zawrót głowy".
Pomimo lat pasuje tu idealnie 😁

Offline michał81

« Odpowiedź #743 dnia: Pt, 26 Czerwiec 2020, 14:04:48 »
Czy jakby teraz wyszła to nazywałaby się kolekcją Vertigo? Nie wydaje mi się.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #744 dnia: Pt, 26 Czerwiec 2020, 14:09:32 »
Raczej nie nazywałaby się Kolekcja Black Label  :)

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #745 dnia: So, 08 Sierpień 2020, 21:09:29 »
8 lat różnicy jest takim wielkim problemem przy reprintach? Każdy po 8 latach może sobie kupić dany komiks? To ja się dziwię że nie masz Kingdom Come, które miało swoją 8 rocznicę wydania, kiedy były już kolekcje.

I miałbym, gdyby nie urwano WKKDC. Zabrakło zaledwie 10 numerów. Gdyby WKKDC normalnie wyszła chociaż do 100 numeru, to byłoby.

Offline Szekak

« Odpowiedź #746 dnia: So, 08 Sierpień 2020, 22:46:37 »
To juz do wydawcy miej pretensje, ze zaczal sie wycowywac z wydawania komiksow.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online Cringer

« Odpowiedź #747 dnia: Nd, 09 Sierpień 2020, 01:05:59 »
Wydawania i sprzedaży. Próżno szukać nowszych numerów kolekcji w ich sklepie, choć w takim empicu można je zamówić.

Offline laf

« Odpowiedź #748 dnia: Wt, 11 Sierpień 2020, 12:00:12 »
WKKDC w końcu za mną. Nie zbierałem wszystkiego, ale jednak sporo numerów przeczytałem. Po drodze część z nich zdążyłem już sprzedać, ale jednak większość pozostanie w mojej kolekcji. Ostatnim przeczytanym tomem był Flashpoint, a stąd już szybka droga do moich dalszych planów czytelniczych, czyli Nowego DC  ;D

Ogólna ocena kolekcji wychodzi zdecydowanie na plus:
+ Zeszyty archiwalne, które z konkretnych względów są ważne dla danej postaci czy drużyny. Mieliśmy okazję zapoznać się z historycznymi debiutami Supermana, Batmana czy Aquamana, a także złoczyńcami jak Ra's al Ghul czy Harley Quinn. Kolekcja uraczyła nas również takimi kultowymi zeszytami jak pierwszy wyścig Supermana z Flashem, pierwszy wspólny występ Jokera z Luthorem, czy podróż Flasha do innego wymiaru i odkrycie trwającego do dzisiaj w DC multiwersum.
+ Originy postaci po Kryzysie na Nieskończonych Ziemiach. A było ich całe mnóstwo: Superman (były ich nawet 3, z czego jeden zupełnie niepotrzebny), Wonder Woman, Flash (Wally West), JLA, Robin, Batgirl, Green Arrow, Plastic Man (jeden z moich ulubionych tomów z kolekcji  ;D), Joker, Green Lantern (Hal Jordan), Young Justice, JLI, Ra's al Ghul.
+ Kultowe tomy sprzed KnNZ, których nikt u nas nie wyda. Cieszyłem się jak głupi czytając Włóczęgę Bohaterów czy Kontrakt Judasza. Trochę mniej frajdy sprawiły Zjawy z przeszłości, ale i tak fajnie, że zostały wydane. Później doszedł jeszcze Potwór z Bagien, ale tę lukę na szczęście wcześniej wypełnił Egmont.
+ Sporo wątków zamkniętych w 1 lub 2 tomach. I nie chodzi tylko o originy. Nawet jeśli jakiś tom stanowił wycinek z runu (dużo tego było w przypadku Supermana), to i tak daną historię można było spokojnie czytać bez szczegółowej znajomości poprzednich wydarzeń.
+ Panorama. Serio. Zresztą każda praca Aleksa Rossa jest piękna  ;D. Ja mam to u siebie poszatkowane, ale jeśli ktoś ma wszystkie wydania na półce to z pewnością może cieszyć oczy.

Pamiętajmy tylko żeby te plusy nie przesłoniły nam minusów:
- Jakość wydania. No niestety, kolekcje Hachette pod tym względem zostawiają Eaglemoss daleko w tyle. Smród (do tej pory boję się otwierać mojego Husha), cieniutki papier, budżetowa okładka (chociaż ja osobiście cenię sobie lakier na okładce), a to wszystko okraszone podwyżką w połowie wydawania kolekcji. Do tego dochodzi słaba dystrybucja, ale to akurat problem wszystkich komiksowych kolekcji.
- Brak kilku kultowych komiksów, które w takiej kolekcji powinny się znaleźć. Przede wszystkim Batman: Rok pierwszy, Batwoman: Elegy, Kingdom Come czy Kryzysy. Oczywiście mam świadomość, że tak ważne komiksy zasługują na lepsze wydanie, lecz taka kolekcja powinna stanowić przekrój najlepszych i najważniejszych opowieści z uniwersum DC, a kto zaprzeczy, że wymienione przeze mnie tytuły do nich nie należą?  ;)
- Brak wydań specjalnych (poza jednym). Eaglemoss sam sobie strzelił w stopę wydając wciąż dostępny na rynku Kryzys tożsamości w horrendalnej cenie. Tym samym zamknął drogę do regularnych wydań specjalnych. A w kolejce czekały takie kultowe historie, jak run Johsa w Green Lanternie czy No Man's Land. Dobrze przynajmniej, że Egmont ogarnął wszystkie Kryzysy.
- Gzie jest kontynuacja przygód Green Lanterna i Green Arrowa z Włóczęgi bohaterów!!!? Egmoncie, zlituj się i wydaj to w całości w DC Deluxe!

To tyle gwoli podsumowania. Początkowo chciałem stworzyć jakieś Top 5 ulubionych tomów z kolekcji, ale po zastanowieniu stwierdziłem, że jest tego naprawdę sporo i trudno byłoby mi ułożyć taką listę. Ja jestem z tej kolekcji bardzo zadowolony  ;D

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #749 dnia: Wt, 11 Sierpień 2020, 14:52:47 »
Jedyna kolekcja, która budzi/ła moje większe zainteresowanie. I choć dawno zakończona widzę, że nic się w tej kwestii nie zmienia. Jedyna, choć niekompletna, to ułożona po kolei na półce. Pojedyncze tomy z innych kolekcji poupychane tam i ówdzie.
Batman returns
his books to the library