Autor Wątek: Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics  (Przeczytany 223651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline laf

Odp: Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics
« Odpowiedź #870 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 09:19:39 »
Cieszę się, że nie kupiłem tych tomików z WKKDC, bo teraz będę mógł kupić jakościowo lepszy produkt. Wieża Babel też ma być wydana z Deluxe i czytałem, że ma zawierać też zeszyty Morrisona niewydane wcześniej (rozumiem że te z tomu Ziemia 2?) - jesli tak będzie to od razu pod młotek pójdą dwa tomiki z WKKDC :)
Ten zapowiedziany Waid fajnie będzie uzupełniał się z wcześniejszym czterotomowym wydaniem Morrisona. Szkoda tylko, że nie wydadzą w takim samym formacie, jednak kompleciści powinni być zadowoleni.
Kierując się okładką to wydanie powinno zawierać: Collects JLA #18-21, 32-33, 43-46, and two stories from JLA Secret Files #3 - https://www.amazon.pl/JLA-TOWER-BABEL-DELUXE-HC/dp/1779509510/ref=asc_df_1779509510/?tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=504341621667&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=8083762970021194933&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9067400&hvtargid=pla-939536274932&psc=1

Offline Maragast

« Odpowiedź #871 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 10:04:55 »
No i super sprawa, że to wydają.
I jak zawsze - prawie wszyscy na forum się cieszą ale Bazyl jak zwykle narzeka.

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #872 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 10:48:09 »
Co do jakości to oczywiście, że jest to kiepsko wydane, ale trejdy anglojęzyczne w miękkiej oprawie też mają cienki papier. Jedynie może po prostu nie śmierdzą, heh.
Chodziło głównie o zapach :D Choć zdziwił mnie też brak takiego wstępu, jaki jest w WKKDCBiZ.
Oddając im jednak sprawiedliwość to jedna strona wstępu była. Przeżył bym to gdyby nie zapach i wrażenie, że to się może rozlecieć ;)

Poza tym będąc nakręconym opiniami w sieci, samym Hushem ostatecznie się rozczarowałem. Oceniam go trochę jak przereklamowanego blockbustera z fabułą wydmuszką. Jedynie rysunki świetne. Dlatego stwierdziłem, że mógłbym mieć to na półce w ładnym wydaniu a w tym przypadku nie mam ciśnienia.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #873 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 12:55:18 »
@UP
Mi tam się Hush podobał, choć szkoda, że nim nie okazał się ostatecznie JT, jak scenarzysta planował, ale redakcja DC mu zakazała.

I znowu - jest pole do popisu. Można by wydać "Serce Husha" jako polską premierę. Słuchajcie, ja się z wami zgadzam, że to są dobre komiksy, które warto posiadać w swojej Kolekcji. Tyle że jest jeszcze bardzo dużo dobrych komiksów z listy niemieckiej, których w Polsce nie wydano. Naprawdę nic wam się z nich nie podoba?? Np. jeśli zaczynamy już wydawać komiksowe tomy po 700 stron to "52" aż się prosi o zainteresowanie. I nie mówię, by nigdy tego ponownie nie wydawać. Ale w sytuacji ograniczonego dostępu do papieru, wyższych cen, ograniczonych mocy produkcyjnych drukarni, chyba logicznym byłoby wydanie najpierw premier, a dopiero potem dubli.

Każdy ma swoje zdanie i zrobi co zechce. Jeśli Egmont chce się bawić w powtórki, to zawsze ja będę miał 5 pozycji (3 WKKDC i 2 WKKM) mniej do kupienia, czyli zaoszczędzę. Tylko potem niech TK nie oskarża klientów, że to przez nich jest mniej nowych komiksów wydawanych.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #874 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 13:25:26 »
O ile narzekanie na duble po Semikach to faktycznie jest z deka głupie, o tyle tak szybkie wydanie przez Egmont dubli po kolekcjach też mnie mega zadziwiło. Jasne, można to wydać kiedyś, bo kolekcję mają krótką i ograniczoną dystrybucję, przez co jest wielu ludzi, którzy tego nie mają i już nie bardzo mogą mieć poza Allegro. I oczywiście wydanie kolekcyjne jest denerwujące przez panoramę. Ale jednak, zostało to wydane stosunkowo niedawno, więc cześć ludzi ma. Również nie rozumiem czemu ograniczać sobie odbiorców, kiedy można w to miejsce wydać coś czego nikt nie ma. Po polsku oczywiście, nie mówię o ludziach kupujących w oryginale.

Offline Odyn

« Odpowiedź #875 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 13:28:46 »
Bazyl, Batman się zawsze sprzeda. I tak zrobili wielki krok dla ludzkości w Polsce że wydają takie 'kolumbryny' jak Knightfall i No mans land (jeszcze nie wiadomo jak podzielą ten drugi event, ale podejrzewam że podobnie jak tegoroczny).
Z tym "52" może być problem, bo w nim nie ma najważniejszych bohaterów (choć na szczęście na okładce omnibusa jest peleryna nietoperza), a w Polsce ma to znaczenie. Jest Batman, jest lepsza sprzedaż, ot taki kraj.

Po cichu liczę, że po NML pojadą dalej z nietoperzem, bo są takie perełki jak Officer down, Fugitive, Bruce Wayne murderer, które pewnie prędzej czy później i u nas zawitają

"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #876 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 14:14:15 »
No ale zobacz ile jeszcze w samej zagranicznej WKKDC zostało tytułów z Batmanem
-Batman and the Outsiders
-Batman and the Outsiders: The Chrysalis
-Batman Odyssey
-Superman/Batman: Generations
-Batman: Outlaws
-Batman: Tenses
-Batman: Second Chances
-Batman: Jekyll and Hyde
-Batman: Lovers and Madmen

Plus 2 tomy z Nightwingiem i jeszcze jeden z Batwoman i historie z JLA z udziałem Batmana. Naprawdę nic z tego nie byłoby lepsze do wydania niż Zagłada Gotham? Że łatwiej wyciągnąć słabe tłumaczenia Kłoszewskiego i rzucić to na rynek, bo jak piszesz - wystarczy dać znaczek Batmana i ludzie kupią?

@michał81
Sam spamujesz takimi postami. To nie ja się powtarzam, tylko Egmont Polska daje swoje newsy, w których powtarza się ten sam schemat, już od wydania Daredevila 4 Millera czy Daredevila Zero. Niech wydawnictwo przestanie robić te złe, wg mnie ruchy, to ja przestanę na nie narzekać. Zresztą - nikt nie musi się ze mną zgadzać, wyrażam swoją opinię na kolejne komiksowe zapowiedzi.

Offline michał81

« Odpowiedź #877 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 14:37:13 »
No ale zobacz ile jeszcze w samej zagranicznej WKKDC zostało tytułów z Batmanem
-Batman and the Outsiders
-Batman and the Outsiders: The Chrysalis
-Batman Odyssey
-Superman/Batman: Generations
-Batman: Outlaws
-Batman: Tenses
-Batman: Second Chances
-Batman: Jekyll and Hyde
-Batman: Lovers and Madmen
Czy możesz napisać coś więcej o tych tytułach?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #878 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 14:43:43 »
@UP
Nie mogę, bo nie zostały wydane po polsku, więc ich nie czytałem. Jak zostaną, to wtedy się wypowiem. Ale trzymam się zawsze mojej tezy, że każda premiera, jest lepsza niż dubel. Odpowiadam też na zdanie @Odyna

"w Polsce ma to znaczenie. Jest Batman, jest lepsza sprzedaż, ot taki kraj."

Nie mówię, że się z nim zgadzam, ale jeśli logiką Egmontu kierowała by tylko taka koncepcja, to w WKKDC Ger  jest jeszcze sporo komiksów ze znaczkiem Batmana. Albo w ogóle sięgnąć po tytuły drugiej Kolekcji z samym tylko Batmanem. Jest jeszcze sporo gackowych tytułów których nie przetłumaczono na polski a możliwe, ze dobrze by się je czytało.

Zresztą wyszły teraz w BiZ Legendy, wyszły Nieopowiedziane Historie o Batmanie, będzie Godzina Zero. Czyż ich lektura nie była przyjemniejsza, niż kolejne zaliczenie znanej już Zagłady Gotham, czy Golden Age?

Offline michał81

« Odpowiedź #879 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 14:46:19 »
Nie mogę, bo nie zostały wydane po polsku, więc ich nie czytałem.
To czemu je podajesz? Skąd wiesz jakiej jakości są to komiksy? Sprawdzałeś oceny chociaż?

Offline Cringer

« Odpowiedź #880 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 10:28:32 »
To czemu je podajesz? Skąd wiesz jakiej jakości są to komiksy? Sprawdzałeś oceny chociaż?
Bazyl podaje te tytuły, bo chce je kupić po polsku. Nawet jeśli te komiksy mają słabsze oceny od dubli Egmontowych to właściwie jakie to ma znaczenie? To mam kupić dubla bo ma lepszą ocenę w internetach?

Offline Kyms

« Odpowiedź #881 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 10:50:16 »

Nie zauważyłem, żeby wymieniał te tytuły jako wskazanie dobrych/złych historii  :) Słusznie zwrócił uwagę, że w zagranicznej edycji jest więcej historii o Nietoperzu, które nie trafiły jeszcze na polski rynek wydawczy. Jest to istotne w kontekście powielania historii. Świeżość, niezależnie od jakości historii, jest zawsze na plus. Nawet poznanie historii "gorszej jakości" ma swoje zalety m.in. zobaczyć jak prezentowały się przygody Nietoperza w różnych latach, pod różnymi starami.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #882 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 11:18:11 »
Dzięki @Cringer. To właśnie piszę, ale zdaje mi się, że @michał81 nie czyta moich postów, tylko atakuje je jak leci. Po co mam kupować ponownie komiks, który już mam na półce, tylko dlatego że ma dobre oceny? Wiem, że ma, bo już go czytałem. Wolę dostać coś średniego, dobrego lub też bardzo dobrego, czego jeszcze nie czytałem. Taka "Zagłada Gotham" jest niezła, ale już ją znam i cieszę się że wyjdzie np. takie "Batman: Rise of the Killer Crock" którego jeszcze nie czytałem. O innych DCkach nie z Batmanem, za to premierowych nie wspominając.

Offline michał81

« Odpowiedź #883 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 11:53:47 »
@Bazyliszku tylko że przy wznowieniach komiksów w kolekcjach tak dupy nie trujesz o nowe tytuły jak w przypadku Egmontu. Podajesz jako przykład "Zagładę Gotham" tylko ona też była wydana dużo wcześniej. Zresztą ten tytuł jak widać z polityki Egmontu jest wydany dla fanów Mike'a Mignola, tak samo jak "Kosmiczna Odyseja" a nie dlatego, że wyszedł wcześniej w jakieś kolekcji.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #884 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 14:58:01 »
Podajesz jako przykład "Zagładę Gotham" tylko ona też była wydana dużo wcześniej. Zresztą ten tytuł jak widać z polityki Egmontu jest wydany dla fanów Mike'a Mignola, tak samo jak "Kosmiczna Odyseja" a nie dlatego, że wyszedł wcześniej w jakieś kolekcji.
Tylko czy nie lepiej byłoby wydać "Gotham w świetle lamp gazowych"? Normalnie wydać, nie żadne tam wygumkowane kolory za dodatkową opłatą.
Batman returns
his books to the library