Autor Wątek: Vertigo  (Przeczytany 99049 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline donT

Odp: Vertigo
« Odpowiedź #165 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2019, 22:09:26 »
Zero zaskoczenia. To musialo kiedys nastapic. Zwolnienie Karen, odplyw najlepszych, najpoczytniejszych tworcow, brak elastycznosci przy negocjacji (i re-negocjacji) kontraktow doprowadzilo do tego, ze jedno z najciekawszych i najmocniejszych "wydawnictw" stalo sie cieniem samego siebie. To co obecnie wypuszcza Vertigo to jakies trzeciologowe popierdolki.

Na szczesnie sa Image, Dark Horse i inne mniejsze wydawnictwa, ktore chca droga, z ktorej Vertigo niestety zeszlo.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #166 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2019, 22:35:45 »
Wiesz, donTo, nie śledziłem na bieżąco losów Vertigo, a teraz poznałem wszystkie te błędy w pigułce...po kolei, za jednym zamachem. Az się nie chce wierzyć.
,, - Eeeeech.''

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #167 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2019, 22:37:27 »
Niby jest to logiczne, bo imprint nie miał od dłuższego czasu niczego do zaoferowania i był cieniem samego siebie (zakończone w 2015 "Fables" to chyba ostatni większy sukces?)... Ale z drugiej strony to imprint bardzo ważny, wręcz legendarny, jeden z największych skarbów jakie ma DC Comics i powinni o niego walczyć za wszelką cenę.

Uważam, że ta decyzja jest błędem. Wydawnictwo powinno stanąć na głowie, aby odbudować markę Vertigo, a nie ją zamykać tylko dlatego, że od dłuższego czasu nie mieli udanej serii... Trzeba było ją znaleźć, stworzyć, zaoferować jednemu z topowych scenarzystów mega-deal, cokolwiek. Sandman Universe było dobrą szansą ku odrodzeniu, ale zbyt lajtowo do tego podeszli. Ogólnie smutek.

Widać jak na dłoni, że to Karen Berger stała za klimatem tego wydawnictwa - uruchomione jakiś czas temu Berger Books przywraca trochę klimat dawnego Vertigo, nie to samo, ale przynajmniej są to tytuły, z którymi człowiek ma ochotę się zapoznać. Bez niej? Jest jak widać.

Co teraz z seriami Vertigo? Przejdą do DC (Black Label?), będą dalej wydawane tak samo? Jak to wpłynie na sprawy?

Odnoszę wrażenie, że DC Comics ostatnimi czasy za bardzo się szamocze w poszukiwaniu dobrej passy, a wychodzą z tego coraz głupsze decyzje.
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Czerwiec 2019, 23:24:22 wysłana przez arczi_ancymon »

Offline misiokles

« Odpowiedź #168 dnia: Śr, 05 Czerwiec 2019, 00:21:09 »
Hej, na razie to plotka a nie oficjalne info :)

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #169 dnia: Śr, 05 Czerwiec 2019, 00:32:11 »
Hej, na razie to plotka a nie oficjalne info :)
Ale co z tego, ja łatwo ulegam przygnębieniu... :)
,, - Eeeeech.''

Offline R~Q

« Odpowiedź #170 dnia: Śr, 05 Czerwiec 2019, 11:47:32 »
Jest pewna plotka o tym, że Vertigo ma być po 26 latach zamknięte przez DC...

https://www.bleedingcool.com/2019/06/04/dc-comics-rumoured-closing-vertigo/
znowu?

Offline Lewaczek

« Odpowiedź #171 dnia: Nd, 09 Czerwiec 2019, 08:15:19 »
Niby jest to logiczne, bo imprint nie miał od dłuższego czasu niczego do zaoferowania i był cieniem samego siebie (zakończone w 2015 "Fables" to chyba ostatni większy sukces?)... Ale z drugiej strony to imprint bardzo ważny, wręcz legendarny, jeden z największych skarbów jakie ma DC Comics i powinni o niego walczyć za wszelką cenę.
Ostatni większy sukces to obecne "Sandman Universe", które według plotek ma przetrwać kasację imprintu. Wcześniej świetnie sprzedawało się też "Dark Night: A True Batman Story".

Uważam, że ta decyzja jest błędem. Wydawnictwo powinno stanąć na głowie, aby odbudować markę Vertigo, a nie ją zamykać tylko dlatego, że od dłuższego czasu nie mieli udanej serii... Trzeba było ją znaleźć, stworzyć, zaoferować jednemu z topowych scenarzystów mega-deal, cokolwiek. Sandman Universe było dobrą szansą ku odrodzeniu, ale zbyt lajtowo do tego podeszli. Ogólnie smutek.
Vertigo kiedyś było synonimem odwagi na rynku USA. Dla mnie takim symbolicznym upadkiem tego imprintu był moment, w którym okazało się iż mają zbyt małe jaja i wyrzucili z zapowiedzi serię "Second Coming", która miała opowiadać o powtórnym nadejściu Jezusa w lekkim sosie superbohaterskim. Dlaczego? Bo ludzie się oburzali <jejku jejku>

Widać jak na dłoni, że to Karen Berger stała za klimatem tego wydawnictwa - uruchomione jakiś czas temu Berger Books przywraca trochę klimat dawnego Vertigo, nie to samo, ale przynajmniej są to tytuły, z którymi człowiek ma ochotę się zapoznać. Bez niej? Jest jak widać.
Komiksy z Berger Books sprzedają się podobnie lub nawet gorzej jak obecne tytuły z Vertigo. Więc nie robiłbym też z jej nazwiska gwarancji sukcesu w obecnych czasach.

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #172 dnia: Nd, 09 Czerwiec 2019, 12:59:50 »
Vertigo kiedyś było synonimem odwagi na rynku USA. Dla mnie takim symbolicznym upadkiem tego imprintu był moment, w którym okazało się iż mają zbyt małe jaja i wyrzucili z zapowiedzi serię "Second Coming", która miała opowiadać o powtórnym nadejściu Jezusa w lekkim sosie superbohaterskim. Dlaczego? Bo ludzie się oburzali <jejku jejku>

To wszystko jest pokłosiem nowej polityki kierownictwa DC. Imprint z założenia skierowany do dorosłych, jak wspomniałeś słynący z kontrowersji, ale ktoś próbuje go ustawić do pionu głównonurtowych serii, co na starcie jest strzałem w kolano. Czyli mamy w katalogu "Kaznodzieję", którego ciągle dodrukowujemy, ale "Second Coming" to już za dużo... Bardzo schizofrenicznie. Pomijając już, że ta seria zapowiadała się w najlepszym wypadku przeciętnie (czyli na obecnym poziomie Vertigo), więc straty i tak chyba wielkiej nie ma.

Co do Berger Books to jest w Dark Horse, wyraźnie mniejszym wydawnictwie, więc chyba nie było co zakładać, że ten imprint będzie miał podobne wyniki sprzedaży. I nie wrzucałbym tutaj do jednego wora jakości z sukcesem, bo to są dwie różne rzeczy. Ja pisałem, że te serie trzymają poziom bardziej zbliżony do Vertigo niż samo Vertigo w chwili obecnej, a nie o tym, że są to jakieś hity sprzedażowe, bo widać gołym okiem, że nie. Zresztą sytuacje obydwu wydawnictw są zupełnie inne - Vertigo wystarczy żerowanie na wypracowanych markach, a Berger Books dopiero musi tę markę wypracować.

Zresztą wracając do DC ta cała afera o siusiaka Batmana w Black Label to nie mniejsze kuriozum. Wymyślamy label, który z założenia ma serwować dojrzalsze historie, ale na wstępie bawimy się w autocenzurę. Serio po to była ta cała rewolucja przełomu lat 80. i 90. żebyśmy wracali do tego samego bullshitu, który był przed nią?

Offline Lewaczek

« Odpowiedź #173 dnia: Nd, 09 Czerwiec 2019, 19:40:57 »
To wszystko jest pokłosiem nowej polityki kierownictwa DC. Imprint z założenia skierowany do dorosłych, jak wspomniałeś słynący z kontrowersji, ale ktoś próbuje go ustawić do pionu głównonurtowych serii, co na starcie jest strzałem w kolano. Czyli mamy w katalogu "Kaznodzieję", którego ciągle dodrukowujemy, ale "Second Coming" to już za dużo... Bardzo schizofrenicznie. Pomijając już, że ta seria zapowiadała się w najlepszym wypadku przeciętnie (czyli na obecnym poziomie Vertigo), więc straty i tak chyba wielkiej nie ma.
Autorzy serii dawali ogromne nadzieje na dużo więcej niż zwykłe czytadło. Mark Russell to autor takich tytułów jak Exit Stage Left: The Snagglepuss Chronicles, The Flintstones czy Prez, które były bardzo przyzwoite i pozytywnie wybijały się na tle standardowej oferty DC. Zresztą trzy nominacje do Eisnerów (jedna dla Russella i dwie dla jego komiksów) znikąd się nie wzięły.

Co do Berger Books to jest w Dark Horse, wyraźnie mniejszym wydawnictwie, więc chyba nie było co zakładać, że ten imprint będzie miał podobne wyniki sprzedaży. I nie wrzucałbym tutaj do jednego wora jakości z sukcesem, bo to są dwie różne rzeczy. Ja pisałem, że te serie trzymają poziom bardziej zbliżony do Vertigo niż samo Vertigo w chwili obecnej, a nie o tym, że są to jakieś hity sprzedażowe, bo widać gołym okiem, że nie. Zresztą sytuacje obydwu wydawnictw są zupełnie inne - Vertigo wystarczy żerowanie na wypracowanych markach, a Berger Books dopiero musi tę markę wypracować.

Tylko że mi chodzi o to, że napisałeś iż "przynajmniej są to tytuły, z którymi człowiek ma ochotę się zapoznać". Wyniki sprzedaży sugerują, że jednak za dużo osób (przynajmniej w USA) jednak wcale nie chce.

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: Pt, 21 Czerwiec 2019, 20:13:00 »
Vertigo oficjalnie znika z komiksowej mapy świata. Jakby nie patrzeć to malutki wstrząs.

Offline Murazor

« Odpowiedź #175 dnia: Pt, 21 Czerwiec 2019, 20:22:42 »
No to ladnie te urodziny poswietowali..  :-\ szkoda, bo to kawal historii, chociaz tak jak wspomniano, obecnie to juz tylko cien starych hitow.
« Ostatnia zmiana: Śr, 26 Czerwiec 2019, 10:36:52 wysłana przez Murazor »

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #176 dnia: Pt, 21 Czerwiec 2019, 20:34:55 »
Z tego co zrozumiałem to tytuły z Vertigo przechodzą do... Black Label? Jaki to ma sens? Nie lepiej było zostawić ten legendarny imprint i do niego bardziej przerzucać to, co było wydawane gdzie indziej? Za rok czy dwa im się ten Black Label znudzi i ciekawe co wtedy...

Offline sad_drone

« Odpowiedź #177 dnia: Pt, 21 Czerwiec 2019, 20:36:06 »
martwię się trochę o tpb hellblazera, zostało jeszcze do wydania z 6 tomów do końca, myślicie że w związku z usunięciem wydawnictwa jest możliwe że przerwą w tym miejscu ? W ogóle jak ta sytuacja wpływa na potencjalne reprinty, nowe wydania starych tytułów vertigo ?
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: Pt, 21 Czerwiec 2019, 21:09:48 »
Z tego co zrozumiałem to tytuły z Vertigo przechodzą do... Black Label? Jaki to ma sens? Nie lepiej było zostawić ten legendarny imprint i do niego bardziej przerzucać to, co było wydawane gdzie indziej? Za rok czy dwa im się ten Black Label znudzi i ciekawe co wtedy...

Podobnie to widzę. Sensowniej byłoby zamknąć Vertigo jeśli chodzi o nowe projekty, ale sam imprint zostawić dla tych wszystkich komiksów, które dotąd w nim się ukazały, i kolejne wznowienia robić pod szyldem Vertigo. Z przenoszeniem tego wszystkiego zrobi się niepotrzebny bałagan.

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: Pt, 21 Czerwiec 2019, 21:46:08 »
Słuszne słowa. Ciekawe czy dodruki będą miały od teraz znaczek DC Label? Średnie rozwiązanie, coś jak u nas ze starym i nowym logo DC.

Być może DC chce zwiększyć świadomość czytelników, w końcu tworzą trzy działy kategorii wiekowych. Wszędzie będzie się teraz pojawiał znany wszystkim znaczek. Na pewno finansiści brali pod uwagę wiele czynników, oby jednak z czasem nie rozmyło się to wszystko...