Autor Wątek: Usagi Yojimbo  (Przeczytany 118584 razy)

Offline Koalar

Odp: Usagi Yojimbo
« Odpowiedź #450 dnia: Wt, 09 Kwiecień 2024, 03:24:22 »
Te kolory od Hi-Fi Design bardziej mi się podobają, ale szału też nie ma (dla mnie zbyt gradientowe). Trochę ciemne, może w Stanach na innym papierze leci Usagi?
Spoiler: PokażUkryj
Pomyślałem, że na str. 112 jest błąd kolorowania, bo jest mowa, że deszcz ustaje, ale na tym kadrze ani na dwóch poprzednich nie pada. A deszcz jest oddawany kolorem białym (s. 129-130). Może jednak deszcz to są to przerobione czarne kreski Stana, bo na s. 130 jedna deszczowa kreska wystaje nad kadrem i jest tam czarna. Może więc Stan zapomniał narysować ten deszcz albo po prostu miało go tam nie być. Coś mi nie gra w tej scence.

Ogólnie Wojna tengu na plus, przyjemny albumik. Taki dobry plus. Wyjątkowe jest, że jeden z komiksów jest częściowo rysowany przez Randy'ego Clute'a, co się rzuca w oczy. Zauważyłem też na jednym kadrze owoc, o którym na końcu pisze Stan, ale to raczej przypadek, bo zwykle za bardzo się nie przyglądam kadrom.

Nie podoba mi się wstęp. Litery są malutkie, a tekst jest na 2/3 strony, zamiast na całą. W dodatku w tle jest taki szlaczek, który trochę przeszkadza czytać (choć może to po prostu te maciupkie literki). Rozumiem, że ktoś tam robi jakiś design, ale jak to zaburza czytelność tekstu, to do dupy taki design.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #451 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 15:55:51 »
We wrześniu Usagi spotka Power Rangers.

Online Kandor

« Odpowiedź #452 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 16:03:15 »
Zanim ktoś zakrzyknie "HEREZJA!!!" przypominam, że przygody królika to w sumie (formalnie) spin-off Żółwi Ninja (i to w ugrzecznionej [choć w Polsce najbardziej znanej] wersji w formie sobotniej kreskówki)  ;-D

Offline xanar

« Odpowiedź #453 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 22:01:11 »
Usagi to nie IDW teraz wydaje ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kvothe

« Odpowiedź #454 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 22:29:18 »
Usagi to nie IDW teraz wydaje ?

Nie, wrócił do Dark Horse.

Offline JanJ

« Odpowiedź #455 dnia: Wt, 08 Październik 2024, 11:16:29 »
Info uzyskane z social mediów Egmontu:

"Faktycznie następnym zapowiedzianym przez nas tomem jest 39 serii Usagi. Niestety osobiście nic nie wiem, dlaczego zostały pominięte dwa poprzednie tomy serii. Nie posiadam też informacji o planach wydania crossoveru Teenage Mutant Ninja Turtles/Usagi Yojimbo: WhereWhen. Nie wiem, czy jest szansa, że w naszym najnowszym wydaniu pojawią się aż trzy tomy serii. Osobiście uważam, że najlepiej jest nabyć oryginały tomów 37 i 38 (jak to się mówi komiksów nigdy za dużo :) ). Zachęcam jednak do obserwowania naszych mediów społecznościowych (Facebook, oraz You Tube). Tam właśnie najszybciej pojawią się informacje na temat dodruków, a także nowych wydań.

We wrześniu 2025 roku, zostało zapowiedziane specjalne wydanie jubileuszowe z okazji 40 lat Usagiego. Może tam pojawią się opowieści z dwóch pominiętych tomów?"

Oby jednak wydali te brakujące tomy. To naprawdę dziwna sprawa z tym Usagim...

Offline Takesh

« Odpowiedź #456 dnia: Wt, 08 Październik 2024, 13:13:19 »
Świetna seria, z kolejnym wydaniem, teraz w kolorze, ale gdzieś zginęły 2 tomy???

Offline Murazor

« Odpowiedź #457 dnia: Wt, 08 Październik 2024, 14:29:07 »
Osobiście uważam, że najlepiej jest nabyć oryginały tomów 37 i 38 (jak to się mówi komiksów nigdy za dużo :)
Swietna rada, tylko szkoda, ze tom 38 juz chyba wszedzie wyprzedany :-\

Online Deg

« Odpowiedź #458 dnia: Wt, 08 Październik 2024, 22:23:33 »
Info uzyskane z social mediów Egmontu:

" Niestety osobiście nic nie wiem (...) Nie posiadam też informacji (...) Nie wiem, czy jest szansa (...) Osobiście uważam, że najlepiej jest nabyć oryginały tomów 37 i 38.
To jest info od wydawcy?  :o
This is my truth, tell me yours.

Offline Death

« Odpowiedź #459 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 00:31:25 »

Ej, to jest jedna z najlepszych serii w historii medium, nie róbcie mi tego.

Offline JanJ

« Odpowiedź #460 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 06:32:46 »
To jest info od osoby z Egmontu, która zakładam zajmuje się tam social mediami i nie ma dostępu do planów wydawnictwa ponad to co oficjalnie ogłoszą. Wynika to zresztą z treści wiadomości bo pisze, że nie wie czemu pominięto dwa tomy. Jeśli ktoś ma kontakty to może niech się dopyta na górze wydawnictwa. Kadet? Radef? Dobrze byłoby żeby się określili czy wydadzą te tomy czy nie. Może TK coś wie, w końcu to jedna z jego ulubionych serii.
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Październik 2024, 06:53:09 wysłana przez JanJ »

Offline tomsawyer

• Polubień: 414
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #461 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 07:55:05 »
Jak dla mnie to słaby przepływ informacji. Jak to w korpo ;). Tomy 37 i 38 z pewnością się ukażą. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale takiego numeru z pomijaniem albumów to chyba nikt nie odwalił. Po Egmoncie nie spodziewam się takiego przypału.
Bardziej ciekawi mnie czy wydadzą Usagi Origins. Może czekają aż uzbiera się kilka tytułów żeby złożyć jakiś omnibus vol1.
Miło by było również, gdyby dodrukowali “Początek. Księga 2”.
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline JanJ

« Odpowiedź #462 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 08:17:06 »
Zapewne tak - słaby przepływ informacji. Oby wydali. Strzelam, że to z powodu kolejnego przejścia praw z IDW do DH.

Nie znam się na tym zupełnie, ale często przy zmianie wydawnictwa jest problem z pozyskaniem praw i wszystko się przeciąga. Czy oni tam w takich przypadkach nie mogą podpisać klarownej umowy kto i ile dostanie jak będą wydawać kolejne lub wcześniejsze tomy serii? Wszystkim powinno chyba zależeć na sprawnej sprzedaży.

Offline radef

« Odpowiedź #463 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 08:29:35 »
Nie wiem, czy kojarzycie, jak wygląda sytuacja, ale tomy 37 i 38 to były ostatnie tomy wydane przez IDW, natomiast 39. tom jest pierwszym wydanym ponownie przez Dark Horse. Więc podejrzewam, że jest jakaś licencyjna przeszkoda z wydaniem tomów, które opublikowało IDW. Co jest dość dziwne, ponieważ w Czechach jeszcze w czerwcu wyszedł 38. tom, ale być może Egmont tak się ociągał i Czesi podpisali umowy, a teraz prawa trafiły w jakieś limbo i trzeba odczekać jakiś czas, by sprawa się wyjaśniła.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline JanJ

« Odpowiedź #464 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 08:45:17 »
Co do wydania wszystkich tomów przez Egmont - poprawcie mnie jeśli się mylę, ale u nas chyba nie wydano poniższego tomu z crossoverem Usagiego i Żółwi? Główna historia zawarta w tym tomie pt. Namazu nie ukazała się chyba w żadnej zbiorczej Sadze, a ten komiks ukazał się 7 lat temu.

https://usagiyojimbo.fandom.com/wiki/Teenage_Mutant_Ninja_Turtles/Usagi_Yojimbo
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Październik 2024, 08:56:43 wysłana przez JanJ »