Autor Wątek: Uniwersum DC  (Przeczytany 80447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Odyn

Odp: Uniwersum DC
« Odpowiedź #360 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 13:37:03 »
Mnie się DCeased kompletnie nie podobało. Ostrzyłem kły, ostatecznie szybko (na szczęście) sprzedałem. Czytałem pierwszy tom oraz tom 1.5 z Deathstrokiem na okładce (nota bene z moim ulubionym złoczyńcą).

Akcja pędzi do przodu bardzo szybko (za szybko), trup ściele się gęsto, czyta się to błyskawicznie, ot taka nawalanka przeznaczona głównie dla fanów zombie - głównym wyróżnikiem spośród innych komiksów superhero na naszym rynku jest śmierć znanych nam bohaterów. Może gdyby to było bardziej rozpisane to zdążyłbym polubić jakieś postaci, które Taylor nakreślił.
Jedyne, co przypadło mi do gustu to rysunki. Dziwi mnie tyle pozytywnych opinii nt. tej serii.

p.s. Wirus zombie dalej nie potrafi mnie do siebie przekonać.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Kadet

« Odpowiedź #361 dnia: So, 23 Kwiecień 2022, 21:46:33 »
Szybkie pytanie do koleżeństwa o elseworldy - co wybrać:
- Injustice
- DCEased
- Batman/Turtlesy.
:)

Ja czytałem tylko Batman/TMNT i bardzo mi się podobało. Wesołe, fajne, Batman zachowuje się jak Batman, Żółwie jak Żółwie, dobre, porządne rysunki. Autor trafnie zauważył, że zarówno w przypadku Gacka, jak i TMNT jednym z głównych tematów jest rodzina - i zagrał na tej tematyce. Jak dla mnie świetne w kategorii crossoverów nieaspirujących do bycia arcydziełem gatunku albo przełomową historią, po której wszystko będzie inne niż przedtem. Osobiście polecam. W wydaniu masz trzy miniserie: pierwsza to Żółwie w świecie Batmana, druga to Batman w świecie Żółwi (z rewelacyjnie wyolbrzymionym Bane'em, który zasuwa tak megalomańskie gadki, że szczęka opada :) ), a trzecia... to coś pomiędzy ;) Batman to Batman z czasów N52, a Żółwie to te Żółwie od IDW.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

MaLeKrSkr

• Gość
« Odpowiedź #362 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 13:26:35 »
Superman i Action Comics Bendisa kończą się normalnie według tych tomów, które są w katalogu, czy coś przycinają?

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #363 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 13:29:02 »
Nic nie ucieli.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Buc

« Odpowiedź #364 dnia: Wt, 26 Kwiecień 2022, 11:03:20 »
Czy co nieco wiadomo na temat przyszłości Latarników po finale runu Morrisona? Koniec tematu czy ciągną dalej run innego scenarzysty?

Online michał81

« Odpowiedź #365 dnia: Wt, 26 Kwiecień 2022, 11:14:56 »
Czy co nieco wiadomo na temat przyszłości Latarników po finale runu Morrisona? Koniec tematu czy ciągną dalej run innego scenarzysty?
Pytasz o DC czy o Egmont?
DC wydaje kolejną serię z Latarnikami. Egmont jak widać z katalogu kończy na runie Morrisona.

Offline Buc

« Odpowiedź #366 dnia: Wt, 26 Kwiecień 2022, 12:01:04 »
Pytasz o DC czy o Egmont?
DC wydaje kolejną serię z Latarnikami. Egmont jak widać z katalogu kończy na runie Morrisona.

Przepraszam, powinienem uściślić, miałem na myśli Egmont. Szkoda, naprawdę szkoda. Dzięki za odpowiedź. 

Offline xanar

« Odpowiedź #367 dnia: Wt, 26 Kwiecień 2022, 12:30:21 »
To się ewidentnie u nas nie sprzedaje, powinni zrobić w tym DC, że Batman zostaje Latarnią, no to wtedy by wydali :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Kwiecień 2022, 14:18:08 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Buc

« Odpowiedź #368 dnia: Wt, 26 Kwiecień 2022, 14:15:51 »
W sumie w sadze metal jest....  ;)
Szkoda, bo Latarnicy to naprawdę fajny zakątek majtkowców DC

Offline Odyn

« Odpowiedź #369 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 08:25:49 »
U Johnsa Batman staje się na kilka chwil Żółtym Latarnikiem. Nie mam pojęcia, czy akurat ten zeszyt wszedł w skład któregoś trejdu wydanego w Polsce.

Offline Buc

« Odpowiedź #370 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 09:09:23 »
Generalnie dziwnie wygląda sytuacja z Latarnikami w Polsce, niby nie może zaskoczyć, nie sprzedaje się a jednak drogie cegły pokroju Sinistero Corps War albo Brightest Day jednak się pojawiają. Mam cichą nadzieję, że szara kropka śmierci z katalogu, wyznacza tylko finał runu Morissona a w przyszłym roku wystartuje ciąg dalszy.

Offline xanar

« Odpowiedź #371 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 09:13:14 »
Ciąg dalszy jest raczej słaby, przynajmniej to się z tych recenzji przewija i jest chyba ze 12 zeszytów, nie wiadomo co będzie dalej. To co podałeś to są eventy, najwyraźniej eventy lepiej się sprzedają w sumie po to cały czas je robią.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #372 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 11:11:36 »
Batman wielokrotnie nosił pierścień któregoś z koloru Latarni. GL był w jednym z elseworld-ów, "In Darkest Night".
https://www.cbr.com/batman-wears-a-lantern-ring/

Latarnie chyba ciężej wcisnąć na polski rynek tak na poważnie, póki co. Przyczyny mogą być różne. Ludzie najbardziej lubią te piosenki, które już znają. Brak filmów aktorskich (uznajmy, że to coś z 2011r. się nie wydarzyło, no i to dawno już było). Rozbudowana część komiksowego uniwersum DC z mnogością postaci ale wymagająca odrobinę więcej energii w wytłumaczenie "co, jak i dlaczego".
Run Johnsa był bardzo dobry m.in. dlatego, że biorąc historię GL ze Srebrnej Ery, uwspółcześnił niektóre elementy (jak żółtą skazę pierścieni) i wprowadził nowe. Trochę brakuje polskim czytelnikom tych wcześniejszych historii (TM Semic wydał jedynie cząstkę zeszytów z lat 90., a Egmont choćby "Testament Hala Jordana", słaby bez znania historii postaci).
Może też być tak, że w zalewie superbohaterów z DC i Marvela, nie każda postać się u nas przebije. Może np. jak wejdzie z MCU z Novą, ta postać bardziej chwyci.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline xanar

« Odpowiedź #373 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 11:44:44 »
Z Novą są te Anihilacje przecież.

Mi chodziło o Batmano-Latarnie jakąś serię ongoing, elesword czy coś, mogliby zrobić.

Offline Odyn

« Odpowiedź #374 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 12:20:49 »
Nowe ceny komiksów raczej też im nie pomogą. Samemu zastanawiam się, czy nie ograniczyć zakupów polskich komiksów na rzecz starszych, anglojęzycznych (ostatnio sięgam częściej do lat ubiegłych). Wydania są po prostu obszerniejsze, a ceny bardziej atrakcyjne jak się spojrzy na stosunek objętości do ceny. Przykładem może być omnibus 1 Johnsa w GL. Kawał cegły, zawierający m.in. Wojnę ze Sinestro. Zapłaciłem za używkę w lutym 240 zł, nówka pewnie kosztuje +/- 400 zł, co i tak suma sumarum jest atrakcyjniejsze niż wydanie egmontowe (do zakupu którego bardzo zachęcam osoby, które nie czytają ang.komiksów!)
« Ostatnia zmiana: Śr, 27 Kwiecień 2022, 12:22:20 wysłana przez Odyn »