Wiedza powszechna. Poszukaj sobie artykułów w necie. Na przykład:
https://netuno.pl/blog/news/por%C3%B3wnanie-papieru-kredowego-z-papierem-offsetowym-i-papierem-satynowym?srsltid=AfmBOortMiC1or3nKHqoFp2yKBaUsHGBow7frPWCuYg5QDa2ETpFIyi3
Już wskazałem Tobie, że odnośnie papieru nie wiesz co piszesz.
Mnie też dziwi i nie wywołuje odczucia pozytywnego decyzja o takiej zmianie w kolejnym tomie wydawanej serii, ale to jest opinia i tyle, forum dyskusyjne do wyrażania opinii, chyba że coś wiesz, znasz fakty, to tak samo można napisać, tymczasem zamiast ograniczyć się do formy opinii podajesz jako "wiedzę powszechną" to co się Tobie wydaje i/lub to co jest wprost niezgodnym z faktami uogólnieniem.
Cenniki niektórych drukarni są ogólnodostępne - tam gdzie nie są możesz napisać maila z prośbą o wycenę, jak nie znasz się na papierze to spytaj o różne warianty w stylu "myślę nad dobrze wyglądającą kredą lub niezłym offsetem pod w pełni ilustrowaną książkę, proszę o warianty i ich wycenę", podadzą Ci gramatury i nazwy handlowe papieru, wkleisz tu i ktoś na pewno wyjaśni co za jakie pieniądze dostaniesz, opierając się na faktycznych informacjach.
Na przyszłość - ten linkowany i niestety obecnie wszystkie inne "artykuły" o tej samej strukturze i stylu nagłówków, pytań i odpowiedzi itp. są tylko aproksymacjami i uogólnieniami opartymi na tym, co w internecie było wcześniej - czyli jak napiszesz na forum uogólnienie lub błędną informację, 20 ludzi podchwyci i napisze w innych miejscach to samo, to "AI" zamiast faktów oprze się na tych najczęściej powtarzanych informacjach i wygeneruje takie nic nie mówiące ogólniki w formie "artykułu". Szczęście w nieszczęściu - wysoko pozycjonowane wyniki wyszukiwań to te halucynacje, ale za to są to budżetowo generowane "artykuły" tylko po to, "żeby były", i dzięki temu od razu widać czego nie czytać (tj. po prostu łatwo rozpoznać).
PS. Żeby nie było - przeczytałem, nie są to typowe halucynacje, ale są to ścisłe uogólnienia, które nie aplikują się w ogóle do zestawienia papierów używanych w komiksach na naszym rynku, poniższe też oczywiście nie mówi konkretów, ale przynajmniej zgodne jest ze stanem faktycznym:
pokutuje przekonanie, że "offset tańszy od kredy" - podajcie konkrente rodzaje papierów (mają swoje nazwy) z gramaturą i spulchnieniem, sprawdzę dla Was w drukarniach; ale z góry w ciemno mówię, że podział na tani offset i drogą kredę to mit, łagodnie ujmując.