Autor Wątek: The Punisher  (Przeczytany 250704 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Saruman

Odp: The Punisher
« Odpowiedź #1215 dnia: So, 15 Listopad 2025, 18:19:31 »
Dla mnie bez różnicy czy offset, czy kreda. Jedno i drugie mi się podoba. Przyzwyczaiłem się już do starszych komiksów na kredzie, bo tak jest wydawana większość wydań zbiorczych.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1216 dnia: So, 15 Listopad 2025, 18:27:58 »
Pstrykałem fotki do naszych kolekcji, przy okazji Punishera. Pozwolę sobie je wrzucić tutaj, co prawda ciężko na zdjęciach oddać offset, ale może komuś się przydadzą. Jako bonus porównanie do wydań z TM-Semic, czyli nostalgia jest silna.

Cudownie wygląda ten offset. W końcu stonowane kolory zgodne z autorską wizją a nie jakaś ŻARÓWA.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Online Pestak

« Odpowiedź #1217 dnia: So, 15 Listopad 2025, 18:29:21 »
Najbardziej offset podoba się pani Martynie/Egmontowi bo dają gorszy/tańszy papier w cenie dobrej kredy, a na forum frajerzy jeszcze się cieszą, że mają gorszy jakościowo komiks po zawyzonej cenie , co tylko zachęca Egmont do dalszego dawania takich półproduktów.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1218 dnia: So, 15 Listopad 2025, 18:44:30 »
Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale ktoś kiedyś chyba pisał, że dobry offset wcale nie musi być tańszy od przeciętnej kredy.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline komiks

« Odpowiedź #1219 dnia: So, 15 Listopad 2025, 18:44:48 »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #1220 dnia: So, 15 Listopad 2025, 21:08:35 »
Najbardziej offset podoba się pani Martynie/Egmontowi bo dają gorszy/tańszy papier w cenie dobrej kredy, a na forum frajerzy jeszcze się cieszą, że mają gorszy jakościowo komiks po zawyzonej cenie , co tylko zachęca Egmont do dalszego dawania takich półproduktów.

Skąd wniosek że dobry offset jest tańszy od kredy?

Online Pestak

« Odpowiedź #1221 dnia: So, 15 Listopad 2025, 22:17:10 »

Offline Kadet

« Odpowiedź #1222 dnia: So, 15 Listopad 2025, 22:59:34 »
Ale to wszystko zależy chyba od tego, o jakim offsecie i o jakiej kredzie tu mówimy:

pokutuje przekonanie, że "offset tańszy od kredy" - podajcie konkrente rodzaje papierów (mają swoje nazwy) z gramaturą i spulchnieniem, sprawdzę dla Was w drukarniach; ale z góry w ciemno mówię, że podział na tani offset i drogą kredę to mit, łagodnie ujmując.

https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/spawn-4-tomy-za-800-zl-jak-szybko-sie-wyprzeda/msg310865/#msg310865
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Pestak

« Odpowiedź #1223 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 06:40:32 »
No na pewno nie mówimy tu o papierze kredowym jak z teletygodnia czy innej gazety. Taka rzeczywiście może być tańsza.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1224 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 07:53:41 »
Ten War Journal był drogi, to prawda. Ale ten przeklęty Egmont kupił mnie jadąc właśnie na nostalgii, którą cynicznie wykorzystują do kapitalizacji zysków. Tak jak Francostar i Eurohit z ostatniego Epika, tak tutaj najbardziej na mnie zadziałała przygoda na Hawajach, bo ten numer z 1992 roku wtedy, w latach 90-tych miałem, a Afrykańskiej Sagi nie. I jeszcze ta strona z Arsenału Punishera z nożem balistycznym i tekstem "Muszę kupić nową drukarkę" :) Tak jak ja musiałem kupić choćby ten komiks i nie żałuję tego.

Offset czy kreda to dla mnie ma mało znaczenia. Najgorsze jest, że cena w ogóle nie spadła, więc jeśli były jakieś oszczędności, to tylko dla wydawnictwa a nie dla nas. Egmontowska kreda ma tendencje do szybkiego chłonięcia wilgoci i falowania w tych twardych okładkach. Widać to choćby na zdjęciach z targów w Łodzi. Może teraz tego nie będzie.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1225 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 12:17:34 »
Wiedza powszechna. Poszukaj sobie artykułów w necie. Na przykład:
https://netuno.pl/blog/news/por%C3%B3wnanie-papieru-kredowego-z-papierem-offsetowym-i-papierem-satynowym?srsltid=AfmBOortMiC1or3nKHqoFp2yKBaUsHGBow7frPWCuYg5QDa2ETpFIyi3
Już wskazałem Tobie, że odnośnie papieru nie wiesz co piszesz.

Mnie też dziwi i nie wywołuje odczucia pozytywnego decyzja o takiej zmianie w kolejnym tomie wydawanej serii, ale to jest opinia i tyle, forum dyskusyjne do wyrażania opinii, chyba że coś wiesz, znasz fakty, to tak samo można napisać, tymczasem zamiast ograniczyć się do formy opinii podajesz jako "wiedzę powszechną" to co się Tobie wydaje i/lub to co jest wprost niezgodnym z faktami uogólnieniem.
Cenniki niektórych drukarni są ogólnodostępne - tam gdzie nie są możesz napisać maila z prośbą o wycenę, jak nie znasz się na papierze to spytaj o różne warianty w stylu "myślę nad dobrze wyglądającą kredą lub niezłym offsetem pod w pełni ilustrowaną książkę, proszę o warianty i ich wycenę", podadzą Ci gramatury i nazwy handlowe papieru, wkleisz tu i ktoś na pewno wyjaśni co za jakie pieniądze dostaniesz, opierając się na faktycznych informacjach.

Na przyszłość - ten linkowany i niestety obecnie wszystkie inne "artykuły" o tej samej strukturze i stylu nagłówków, pytań i odpowiedzi itp. są tylko aproksymacjami i uogólnieniami opartymi na tym, co w internecie było wcześniej - czyli jak napiszesz na forum uogólnienie lub błędną informację, 20 ludzi podchwyci i napisze w innych miejscach to samo, to "AI" zamiast faktów oprze się na tych najczęściej powtarzanych informacjach i wygeneruje takie nic nie mówiące ogólniki w formie "artykułu". Szczęście w nieszczęściu - wysoko pozycjonowane wyniki wyszukiwań to te halucynacje, ale za to są to budżetowo generowane "artykuły" tylko po to, "żeby były", i dzięki temu od razu widać czego nie czytać (tj. po prostu łatwo rozpoznać).

PS. Żeby nie było - przeczytałem, nie są to typowe halucynacje, ale są to ścisłe uogólnienia, które nie aplikują się w ogóle do zestawienia papierów używanych w komiksach na naszym rynku, poniższe też oczywiście nie mówi konkretów, ale przynajmniej zgodne jest ze stanem faktycznym:
pokutuje przekonanie, że "offset tańszy od kredy" - podajcie konkrente rodzaje papierów (mają swoje nazwy) z gramaturą i spulchnieniem, sprawdzę dla Was w drukarniach; ale z góry w ciemno mówię, że podział na tani offset i drogą kredę to mit, łagodnie ujmując.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #1226 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 19:26:43 »
Wiedza powszechna. Poszukaj sobie artykułów w necie. Na przykład:
https://netuno.pl/blog/news/por%C3%B3wnanie-papieru-kredowego-z-papierem-offsetowym-i-papierem-satynowym?srsltid=AfmBOortMiC1or3nKHqoFp2yKBaUsHGBow7frPWCuYg5QDa2ETpFIyi3

Powszechna wiedza jak się jest ignorantem i przeczytało instrukcję pisaną prze AI na stronie sklepu internetowego. Wiesz, że białość papieru i jego gramatura też wpływają na cenę i to bardzo często większą niż wykończenie powierzchni?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1227 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 12:04:43 »
A no właśnie, dlatego nie zauważyłem tego wcześniej, bo nie było tego  ;)
Nie no, treść posta, na który odpowiadałeś, była dokładanie ta sama. Jedynie stwierdziłem, że może od razu wrzucę z netu też zdjęcie MK, żeby nie trzeba było szukać samemu. Później dorzuciłem tylko fotkę Epika, żeby były już poglądowo pokazane wszystkie polskie serie.

Jak dla mnie:
1 miejsce: kreda
2 miejsce : TM-Semic (głównie za lepszą paletę kolorów i biorę poprawkę że w dniu premiery, którą pamiętam, wyglądało to jeszcze lepiej)
3 miejsce: offset
Czerwonoskóry Wolverine wygląda lepiej niż nowe wydanie ;D Dodatkowo w Egmoncie jest niby coś niewyraźne ;D ;D Lol, pora kolejnego zakrzywiacza rzeczywistości dorzucić do ignora.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1228 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 14:04:19 »
Dementując tu wczoraj (wyżej) nie zajrzałem na poprzednią stronę, a tam jak widać...
Gwarancje na to że za kilkadziesiąt lat komiks będzie wygladal tak samo daje tylko kreda.
Chcesz posługiwać się uogólnieniami? Proszę: Aliens wydany 8 lat temu, zeszyty wydane 34, 28 i 23 lata temu, wszystko na kredzie (jw. chcesz uogólniać to masz).

Niczym się te wypowiedzi nie różnią od tych, za które inni dostają ostrzeżenia czy czasowe bany, także zachęcam do zgłaszania "faktów", szczególnie tych podawanych przez osoby, które już próbowano uświadomić...

Online Pestak

« Odpowiedź #1229 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 14:10:30 »
Nie wiem, gdzie trzymałeś te komiksy, bo chyba w zawilgoconej piwnicy. Ja mam komiksy na kredzie sprzed 30 lat w stanie jakby dopiero wyjechały z drukarni.