Kupię (już kupiłem) bo nie mam wyjścia jeśli chce mieć komplet przygód Franka po polsku. Przecież egmont nie odda swojej licencji innemu wydawnictwu, które wydałoby to jak należy.
@castiglione
1.No i co z tego, że Marvel ustalił sobie jakieś kolorki? Gdyby osoba decydująca w egmoncie miała jaja to by wynegocjonowała, żeby w Polsce wydać to po swojemu.
Czy Hachette ma w swoich komiksach takie okładki jak Marvel czy Dc? Podpowiadam - nie. Maja swoje szablony.
Da się? Da.
2. Tak - podejmuję wiele trudnych tematów ważnych dla społeczeństwa komiksowego, których inni nie mają odwagi podjąć:)
Drugim wydawnictwem które wydaje u nas Marvela jest Mucha - może inni by wydali tego Punishera jak należy? Zapewne by brakowało w nim stron, grzbiet by latał jak szalony, i możliwe rozkładówki były poprzestawiane - ale jasne, by wydali go jak należy wedle twojego mniemania

Widzę kompletnie nie wiesz jak działają umowy licencyjne z większymi podmiotami - bo nie ma tam czegoś takiego jak pokazanie jaj i wydawaniem sobie tego jak chcesz - mówisz, że chcesz to wydać, wydawca (w tym przypadku Panini) pokazuje na podstawie jakiego wydania masz bazować - i albo się zgadzasz, albo klapa z rozmów. Spójrz na przewijający się wątek z nowym wydaniem The Boys - Dynamite kazało im to wydać albo tak jak było, ale na twardo, albo Omnibusu - nie zgodzili się na wydanie 2w1 o co prosili fani - Planeta Komiksu więc nie miała nic do gadania.
Egmont też często nie ma nic do gadania, i nie ma to nic wspólnego z brakiem jaj, ale tak zwyczajnie działają umowy między większym, a mniejszym podmiotem - mniejszy się musi dostosować.
Hachette też nie jest dobrym przykładem, bo to Panini również daje im pulę tytułów jakie mogą wydać w swoich kolekcjach, stąd często mimo, że fani proszą o jakiś konkretny tom to oni rozkładają ręce, bo dostali taki, a nie inny zestaw komiksów.
Z resztą sam Nick Jones na grupie na FB mówił, że chciał wydać niektóre komiksy, a Hachette się nie godziło, zapewne więc właśnie Hachette pytało kogoś wyżej, czy mogę wydać taki tytuł i dostali negatywną odpowiedź - to ma być więc ta wolność ich?

Więc jak nie wiesz jak działa ten świat to nie wypowiadaj się, bo tylko się ośmieszasz