Autor Wątek: The Punisher  (Przeczytany 251339 razy)

Offline Kadet

Odp: The Punisher
« Odpowiedź #1005 dnia: So, 05 Lipiec 2025, 10:16:42 »
No to pytanie czy do grudnia 2026 Egmont da radę stworzyć polską wersję.

Zależy, kiedy Marvel przygotuje materiały... i kiedy je przekaże.
« Ostatnia zmiana: So, 05 Lipiec 2025, 10:20:57 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Maragast

« Odpowiedź #1006 dnia: So, 05 Lipiec 2025, 10:57:42 »
Nie rozumiem czemu wypuszczają 8 epic, a nie 6?
Po co utrzymywać te dziury? Czy przy tych epicach pracują sami idioci?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1007 dnia: So, 05 Lipiec 2025, 11:51:05 »
Pewnie jak już Punisher wraca do łask, to nie chcą od razu zajechać go tymi wątkami z czarnymi.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1008 dnia: So, 05 Lipiec 2025, 12:24:39 »
Nie rozumiem czemu wypuszczają 8 epic, a nie 6?
Po co utrzymywać te dziury? Czy przy tych epicach pracują sami idioci?

Ograniczony kontakt, który miałem ze światem wydawniczym, pokazał mi, że za kulisami często w grę wchodzi wiele czynników, o których zwykła publika nie wie. W związku z tym nie byłbym tak pochopny w nazywaniu ludzi pracujących przy epikach "idiotami", tym bardziej jeśli nie mam wiadomości o tym, jakie są powody tej decyzji.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1009 dnia: So, 05 Lipiec 2025, 22:46:55 »
Ale jeśli Punisher: Najwyższy Wymiar Kary to zeszyty 63-75 a ten Survival ma mieć 76-84, to gdzie dziura?

Offline Kadet

« Odpowiedź #1010 dnia: So, 05 Lipiec 2025, 22:53:11 »
Między tomem piątym a siódmym.

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1011 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 09:24:38 »
Czyli pominięcie (przynajmniej jak na razie) głównie historii "Final Days".

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1012 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 11:40:47 »
No tak, bo niby na dzisiejsze czasy, temat jest "zbyt kontrowersyjny" ;) Ale zakończenie tej historii bym poczytał. To był mój pierwszy komiks z Punisherem w życiu.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1013 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 11:50:32 »
Dla mnie cały ten motyw z zamianą koloru skóry to jest taka głupota, że nie spieszy mi się do czytania tej historii.

Offline michał81

« Odpowiedź #1014 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 11:55:59 »
Tylko że "Final Days" wyszło w całości w semicach (z minimalnymi cięciami), kolejne 3 zeszyt to jest całkiem inna historia z gościnnym udziałem Luke Cage. Marvel boi się raczej tych 3 zeszytów niż samego "Final Days".

Offline Takesh

« Odpowiedź #1015 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 11:56:22 »
Historia sama w sobie jest dobra. Serio. Zmiana koloru skóry to
Spoiler: PokażUkryj
 tak naprawdę tylko jedna ostatnia strona całej historii.

Dlatego spokojnie można ją czytać jak każdą inną. Mi się podobała. Ale rozumiem jej kontrowersyjny charakter dla Amerykanów.

Edit
Final days i 3 zeszyty to trochę mało na cały epik. Pewnie jakieś annuale albo mini tam jeszcze będą. Jakaś oficjalna lista jest?
« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Lipiec 2025, 11:58:42 wysłana przez Takesh »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1016 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 12:04:18 »
Tylko że "Final Days" wyszło w całości w semicach (z minimalnymi cięciami), kolejne 3 zeszyt to jest całkiem inna historia z gościnnym udziałem Luke Cage. Marvel boi się raczej tych 3 zeszytów niż samego "Final Days".

No i o te 3 ostatnie zeszyty mi chodzi, bo mam ten 4/95 na półce. Ta historia jest genialna i pod względem rysunków i fabuły. Świetna kreacja Kingpina George'a i Micro, plus wóz bojowy i rozprawa z Nesem. A te sceny więzienne z Aryjczykami? Miodzio.
Zaintrygowały mnie oryginalne okładki i przeczytałbym to co było potem po polsku.

« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Lipiec 2025, 12:06:11 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1017 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 13:13:38 »
Historia sama w sobie jest dobra. Serio. Zmiana koloru skóry to
Spoiler: PokażUkryj
 tak naprawdę tylko jedna ostatnia strona całej historii.

Dlatego spokojnie można ją czytać jak każdą inną. Mi się podobała. Ale rozumiem jej kontrowersyjny charakter dla Amerykanów.
No ja wiem, że to tylko fragment, ale takie kretynizmy budzą u mnie niesmak. Nie rozumiem, jak można było wpaść na to, że to może być dobry pomysł.

Edit
Final days i 3 zeszyty to trochę mało na cały epik. Pewnie jakieś annuale albo mini tam jeszcze będą. Jakaś oficjalna lista jest?
Przed "Final Days" brakuje nam jeszcze 4 zeszytów, więc łącznie z głównej serii byłoby to 14 numerów.

Oficjalnej chyba nie, ale jeśli miałyby to być lata 1991-1992, to wychodziła wtedy miniseria "Punisher: P.O.V." (4 zeszyty) - Frank kontra jakieś zmutowane stwory... (aczkolwiek rysował to Wrightson, a napisał Starlin). Była też powieść graficzna "Punisher: Blood on the Moors" duetu Alan Grant/John Wagner i one-shot "The Punisher: Bloodlines" Gerry'ego Conwaya - to by pewnie wrzucili, bo dotychczas wszystkie dawali. No i jakieś speciale typu "Summer Special", "Back to School Special", choć tego nie wiem, czy nie pomijają w Epikach.

W 1991 wyszło też "Ghost Rider/Wolverine/Punisher: Hearts of Darkness" - crossovery z Black Widow i Wolverinem umieścili w Epikach, więc być może też by było. Natomiast w 1992 ukazała się 3-zeszytowa mini z Kapitanem Ameryką.

Generalnie nie ma siły wszystkiego zmieścić, więc coś chyba zrąbali. Obstawiałbym, że ten Epic to będzie 14 zeszytów głównych + "Blood on the Moors" i "Bloodlines".
« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Lipiec 2025, 14:44:06 wysłana przez Castiglione »

Offline Yorik

« Odpowiedź #1018 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 01:31:10 »
Jim Lee nie ma swojego tematu, więc może wrzucę tutaj:

"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline donT

« Odpowiedź #1019 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 08:05:03 »
Kazdy ma prawo do wlasnej opinii, chocby nie wiem jak kontrowersyjnej, ale twierdzenie, ze "Klaus Janson sprawia, ze kazdy rysunek wyglada lepiej" to cos z czym trudno mi sie zgodzic.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.