Historia sama w sobie jest dobra. Serio. Zmiana koloru skóry to tak naprawdę tylko jedna ostatnia strona całej historii.
Dlatego spokojnie można ją czytać jak każdą inną. Mi się podobała. Ale rozumiem jej kontrowersyjny charakter dla Amerykanów.
No ja wiem, że to tylko fragment, ale takie kretynizmy budzą u mnie niesmak. Nie rozumiem, jak można było wpaść na to, że to może być dobry pomysł.
Edit
Final days i 3 zeszyty to trochę mało na cały epik. Pewnie jakieś annuale albo mini tam jeszcze będą. Jakaś oficjalna lista jest?
Przed "Final Days" brakuje nam jeszcze 4 zeszytów, więc łącznie z głównej serii byłoby to 14 numerów.
Oficjalnej chyba nie, ale jeśli miałyby to być lata 1991-1992, to wychodziła wtedy miniseria "Punisher: P.O.V." (4 zeszyty) - Frank kontra jakieś zmutowane stwory... (aczkolwiek rysował to Wrightson, a napisał Starlin). Była też powieść graficzna "Punisher: Blood on the Moors" duetu Alan Grant/John Wagner i one-shot "The Punisher: Bloodlines" Gerry'ego Conwaya - to by pewnie wrzucili, bo dotychczas wszystkie dawali. No i jakieś speciale typu "Summer Special", "Back to School Special", choć tego nie wiem, czy nie pomijają w Epikach.
W 1991 wyszło też "Ghost Rider/Wolverine/Punisher: Hearts of Darkness" - crossovery z Black Widow i Wolverinem umieścili w Epikach, więc być może też by było. Natomiast w 1992 ukazała się 3-zeszytowa mini z Kapitanem Ameryką.
Generalnie nie ma siły wszystkiego zmieścić, więc coś chyba zrąbali. Obstawiałbym, że ten Epic to będzie 14 zeszytów głównych + "Blood on the Moors" i "Bloodlines".