Autor Wątek: The Punisher  (Przeczytany 251870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: The Punisher
« Odpowiedź #690 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 14:31:39 »
Mi się podobało podsumowanie Ennisa w tej scenie gdzie napisał, że zrzucenie grubego alfonsa z dachu wieżowca jest oznaką zdrowego rozsądku. Albo te komentarze przechodniów o tym, że Punisher jest spoko, bo ma uzi i inny złom. No i oczywiście "Powiedz mi coś, czego nie wiem". Ech - "Witaj w domu Frank" wjechało mi na głęboko w tym 2005-2006 roku i tak zryło beret, że już raczej nie wyjdzie. :) Podobnie TM Semici z 2005 i "Ostatnimi Dniami" jako moim pierwszym komiksem z Punisherem. I ta miłość do tej postaci została do dzisiaj.

Zgadzam się też że Frank jest tragiczną postacią, bo głęboko straumatyzowaną. I nigdy nie przerobił, nie poradził sobie z tą traumą, jak zwykli ludzie. Gdy postanowił pójść drogą zemsty, już zawsze mu było za mało, jak to mówił w którymś zeszycie z Essentiala, jak zabił tą laskę.

Offline Popiel

« Odpowiedź #691 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 14:58:45 »

Frank nie jest psychopatą. Kieruje nim nieugaszona rządza zemsty na przestępcach za to, że pozbawili go rodziny i szczęścia. Oraz nie godzenie się na to, że źli ludzie zabijają dobrych i jeszcze wiodą sobie dostatnie życie na krzywdzie innych ludzi. Nie godzenie się na taki porządek rzeczy i co więcej - robienie czegoś z tą niesprawiedliwością, nie jest dla mnie objawem choroby psychicznej, tylko wręcz przeciwnie. To raczej nasz świat ma głęboką schizofrenię. Pełne usta frazesów o demokracji i dobrobycie. A tymczasem 1/3 świata żyje względnie zamożnie, a cała reszta to ocean biedy. I wszyscy się na to godzą i wzruszają ramionami i uważają, że to jest "normalne". Że Francja sprzedaje broń Rosji (do 2022), że USA chociaż niby walczy z narktykami na ulicach, to jednocześnie wysyła broń de facto dla karteli do Ameryki Południowej i pozwala koncernom farmaceutycznym na terenie USA produkować opioidy itd. Mr Payback have right :) (poza zabijaniem osób postronnych typu ta sprzątaczka). A Punisher nie zabija postronnych, tylko morderców, handlarzy narkotykami, terrorystów i prawdziwie winnych. Przy okazji rzuca czerstwe, czarne żarty, bo ma poczucie humoru i stał się cynikiem. Ale na pewno nie jest psychopata bardziej niż większość ludzi na świecie.

Jest psychopatą. I świetnie pokazuje to choćby "Born" i cały imprint "MAX".

Nie rozumiesz specyfiki rynku wydawniczego.
Nie rozumiesz Punishera.
Nie zrozumiałeś Myszki Miki.
Nie znasz angielskiego na poziomie podstawowym ("Mr Payback have right" - co to ma być?)

Serio. Origami. Najlepiej z tych głupich komiksów, które kupujesz na tony.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #692 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 16:32:21 »
@UP
Komiksy nie są głupie.

To, że ludzie nazywają Punishera psychopatą, pozwala im mieć o sobie dobre mniemanie i tkwić w samozadowoleniu, że nic nie robią. W sumie aby zwalczać przestępczość powinno się łożyć środki w bogacenie się społeczeństwa. Im dany naród jest bogatszy, tym jest mniejsza przestępczość, co pokazuje np. Skandynawia czy Szwajcaria. Ale jeśli w USA jest systemowy rasizm, trwałe nierówności społeczne, brak równego opodatkowania, brak sprawiedliwego dostępu do edukacji i służby zdrowia, ze skrzywionym systemem sprawiedliwości i olbrzymią korupcją, to działania Punishera są na tą rzeczywistość odpowiedzią. Może nie racjonalną, ale ja to widzę jako słuszny krzyk sprzeciwu. Bo racjonalizm został powstrzymany przez biurokrację i interesy korporacji a nie obywateli.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #693 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 19:22:58 »
Bazyl popatrz sobie na bogata Szwecje, brak rasizmu  i przyjmowanie wszystkich ucisnionych doktorow i inzynierow jak leci  a potem zobacz sobie relacje polakow tam mieszkajacych. Nie pisze celowo statystyk policyjnych bo  czesto narodowosc jest pomijana bo by to sie klucilo z obecna ideologia i tym ze to sie nie kleji coraz bardziej.

Punisher sporo by mial roboty zwalczajac  tamtejsze gangi czy gwalcicieli kobiet.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #694 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 20:18:25 »
Tam by akurat pasował, bo zajmuje się zwykle przestępczością którą ignorują organy ścigania.

Offline xanar

« Odpowiedź #695 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 20:25:53 »
W Szwecji jest taki motyw, że zgłaszalność przestępstw nie wzrosło, ale za to wzrosła liczba zabójstw (najwięcej w Europie ofiar śmiertelnych strzelanin)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #696 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 21:00:30 »
W Szwecji jest taki motyw, że zgłaszalność przestępstw nie wzrosło, ale za to wzrosła liczba zabójstw (najwięcej w Europie ofiar śmiertelnych strzelanin)
To się nazwa selekcja naturalna ;)

Offline Dzidek

« Odpowiedź #697 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 23:36:11 »
Szanowni, zapewne było to poruszone w tym wątku, ale ciężko się przebić przez prawie 50 stron. Chciałbym poczytać Punishera, więc co polecicie na start? Nie siedzę w ogóle w Marvelu, a z komiksowym Punisherem miałem styczność jedynie za czasów TM-Semic.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #698 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 00:05:15 »
Szanowni, zapewne było to poruszone w tym wątku, ale ciężko się przebić przez prawie 50 stron. Chciałbym poczytać Punishera, więc co polecicie na start? Nie siedzę w ogóle w Marvelu, a z komiksowym Punisherem miałem styczność jedynie za czasów TM-Semic.
Ja polecam Ci runy Ennisa i Aarona w imprincie Max. U nas to tomy od 1-5 i 8-9. Moim zdaniem to najlepsze co Marvel ma do zaoferowania z tym bohaterem. Jak to Ci podejdzie, to możesz sprawdzić sobie jeszcze ponownie Ennisa, ale tym razem w Marvel Knights - run bardziej pulpowy, z bardzo przerysowaną, wręcz komiczną przemocą.

Offline Pan M

« Odpowiedź #699 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 00:10:39 »
Jest psychopatą. I świetnie pokazuje to choćby "Born" i cały imprint "MAX".

Nie rozumiesz specyfiki rynku wydawniczego.
Nie rozumiesz Punishera.
Nie zrozumiałeś Myszki Miki.
Nie znasz angielskiego na poziomie podstawowym ("Mr Payback have right" - co to ma być?)

Serio. Origami. Najlepiej z tych głupich komiksów, które kupujesz na tony.

Max to Ennis a Ennis ma swoje hardcorowe podejście do komiksu trykociarskiego co poza Punisher Max chyba najdobitniej pokazuje jego "The Boys". Punisher nigdy nie był kumplem Spider-mana czy Daredevila i w głównym uniwersum, tutaj rozdzielam, bo Max to kompletnie inna interpretacja uniwersum Marvela i to na pewno nie jest ziemia 616 i to co się tam wyprawia to akurat szczyt hardcore w temacie Franka Castle. Jasne gość to morderca w multiwersum Marvela w ogóle, ale z drugiej strony, to, że postaci pokroju Punishera czy Elektry wykwitną w Marvelu było naturalną odpowiedzią na Daredevila czy Spider-mana, którzy harcerzykują i bawią się w klasyczną bohaterkę, popadając w typowy syndrom Batmana "złapię i przekaże policji złoczyńcę po raz 29 w tygodniu a on znowu im ucieknie i ludzie znowu zginą,". Dlatego bawiąc się w adwokata diabła, to nawet mając na uwadze, że Frank jest jak najbardziej  psychiczny to czy jego wcięcie na super-herosów, którzy latają ciągle do niego z bólem dupy "oh Frank jak mogłeś zabić tych biednych mafiozów" na czele z Murdockiem można określić tylko do "koleś jest psychopatą"? Dla mnie to jest totalnie uproszczenie. Kolesie pokroju Murdocka też zaburzeni w jakiś sposób są, chociaż totalnie inny od Punishera, próbując oddawać ciągle sprawców w ręce policji, samemu będąc prawnikiem i wiedząc, że łapówki, układy i całe to gówno ciągle miesza i przeszkadza w zdrowej sprawiedliwości.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #700 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 00:21:28 »
Na początek mówisz @Dzidek?
To ja ci polecę Punisher TM Semic 5/95, 6/95. 3/95 i 4/95. W tej właśnie kolejności. Potem w zależności czy lubisz bardziej hardcore to Marvel Knight tom 1 albo Epic Punisher jako klasykę. Potem się możesz brać za resztę polskich komiksów o tej postaci. Bo albo ci podejdzie po tych TM Semicach, albo dajesz sobie spokój.

No i nie nazywajcie Franka psychopatą jak Micro, bo wtedy jest mu smutno i się złości. ;)

« Ostatnia zmiana: Nd, 30 Kwiecień 2023, 00:37:55 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Dzidek

« Odpowiedź #701 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 09:53:20 »
Ja polecam Ci runy Ennisa i Aarona w imprincie Max. U nas to tomy od 1-5 i 8-9.
Dzięki. Z ciekawości: 6 i 7 są takie słabe, że ich nie wymieniłeś?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #702 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 11:13:23 »
Tom szósty według mnie najsłabszy - to są zeszyty różnych autorów powstałe po runie Ennisa.

Tom siódmy spoko, ale to dodatek - zbiór one-shotów i miniserii Ennisa, takie uzupełnienie jego runu.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #703 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 12:36:58 »
Epiki a z nowszych Marvel Knights. MAX jest specyficzne i nie każdemu przypadnie do gustu.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Dzidek

« Odpowiedź #704 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 15:51:57 »
Czym ta specyfika się przejawia?