Autor Wątek: The Punisher  (Przeczytany 251060 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: The Punisher
« Odpowiedź #1035 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 12:22:20 »
Tu nawet nie chodzi o kolor co czcionka jest inna bardziej pasujaca do MAX i Marvel Knights.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1036 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 14:47:47 »
A to na to już nie zwróciłem uwagi, ale w tym przypadku i tak pewnie pasowało im dostosować się do grzbietów, które zrobili wcześniej w Epikach Spider-Mana.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1037 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 20:56:27 »
Nie wiem, czy któryś ze scenarzystów czytał Taxi Wars, ale wątek jednego seryjnego w 10 sezonie Dextera, przypomina tamtą sprawę. Znowu ktoś miał nieuzasadnione pretensje do taksówkarzy. ;)
« Ostatnia zmiana: So, 19 Lipiec 2025, 21:51:36 wysłana przez Bazyliszek »

Offline donT

« Odpowiedź #1038 dnia: Wt, 05 Sierpień 2025, 17:11:31 »
Przeczytalem niedawno, juz nie wiem po raz ktory, zbiorek From First to Last i z cala stanowczoscia moge stwierdzic, ze jak dla mnie, to punisherowa esencja. Gdyby moja polka karcicielowych komiksow kiedys plonela, po FFtL chwytalbym w pierwszej kolejnosci. Zawarte w nim The Tyger, The Cell oraz The End to takie petardy, ze matkobosko. Znam je na pamiec, bo kupowalem jeszcze jako zeszytowki, ale kazda kolejna lektura wywiera na mnie tak samo duze wrazenie. Najmocniej trafia The Cell, ktory jest chyba najbrutalniejszym i najbardziej mrocznym komiksem z Frankiem, jaki kiedykolwiek powstal. Koniec i Tygrys niewiele ustepuja, a calosc fajnie uklada sie w swego rodzaju poczatek, "peak" oraz koniec. Ennis, bez kitu, pisal najlepszego Punishera i ta kolekcja jest tego dowodem.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Saruman

« Odpowiedź #1039 dnia: Wt, 05 Sierpień 2025, 21:39:02 »
U nas te historie wyszły w Punisher Max - tom 7, jakby ktoś szukał.

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #1040 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 00:34:33 »
Przeglądałem Epic collection Egmontu, może ktoś pomóc:
1. Jaki jest 1 tom serii?
2. Czy T3 zawiera materiał gdzie zaczął Semic?
3. Czy przed T3 są chronologicznie poprzednie numery?

Offline michał81

« Odpowiedź #1041 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 06:05:41 »
Przeglądałem Epic collection Egmontu, może ktoś pomóc:
1. Jaki jest 1 tom serii?
2. Czy T3 zawiera materiał gdzie zaczął Semic?
3. Czy przed T3 są chronologicznie poprzednie numery?
Czy pytasz o oryginalną numerację epików czy numerację Egmontu?

Egmont ma swoją numerację różniącą się od numeracji oryginalnej. U nas nr jeden ma epik Krąg krwi, kiedy oryginalnie jest to epik nr dwa. W USA epik nr jeden jeszcze się nie ukazał.

W przypadku wydanego u nas tomu 3 zbiera on materiał który wcześniej wydał semik (i tak jest w każdym już z wydanych tomów), ale są też tam zeszyty nowe. Identyczna sytuacja jest oryginalnym epiku nr 3, który też zawiera materiał u nas wydany i nowe zeszyty, ale którego do tej pory nie wydał Marvel.

W każdym epiku zeszyty są ułożone chronologicznie czy to w naszym nr 2, który wydał Egmont, czy w oryginalnym nr 3 który się nie ukazała do tej pory.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1042 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 07:45:13 »
Epic Punisher t. 3 (czy to według naszej numeracji czy oryginalnej) już przecież został wydany przez Marvel.

Offline eyesore

« Odpowiedź #1043 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 08:45:07 »
Epic Punisher t. 3 (czy to według naszej numeracji czy oryginalnej) już przecież został wydany przez Marvel.
Chyba chodziło o Egmont  ;)
Ja teraz właśnie czytam i robię według kolejności dat podanych na grzbiecie.

Offline michał81

« Odpowiedź #1044 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 08:56:31 »
Racja. To 6 oryginalny tom nie wyszedł.

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #1045 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 15:06:45 »
Chodziło mi o numerację Egmontu, która niby nawiązuje do oryginalnej, a brakowało mi tomu 1go. No ok, to jeśli CoB Egmontu to tom 2gi to jaki jest oryginalny 1szy? Który tom lepszy waszym zdaniem t2 czy T3 Egmontu?
... tymczasem do przedsprzedaży t11 Maxa a w nim tak długo wyczekiwany Soviet!
« Ostatnia zmiana: Śr, 13 Sierpień 2025, 16:29:12 wysłana przez Jigsaw »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1046 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 16:28:30 »
Masz tu rozpisaną zawartość Epików, u nas jest dokładnie ta sama:

No ok, to jeśli CoB Egmontu to tom 2gi to jaki jest oryginalny 1szy?
W Stanach ta seria ukazuje się niechronologicznie, więc tom, który kiedyś wskoczy jako "1", jeszcze nie został wydany. Generalnie będzie zawierać materiał, który u nas wydała Mandragora w "Essential Punisher" - głównie pierwsze gościnne występy w komiksach o Spider-Manie.

Który tom lepszy waszym zdaniem t2 czy T3 Egmontu?
Według mnie oba są dobre, to moje dwa ulubione. Ale ogólnie lepszą opinią cieszy się raczej "Kingpin rządzi".
« Ostatnia zmiana: Śr, 13 Sierpień 2025, 16:31:01 wysłana przez Castiglione »

Offline 79ers

« Odpowiedź #1047 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 20:42:41 »
Zdecydowanie Kingpin Rulez. Zaczyna się z grubej rury czyli od #11 z armatą, poprzez drobne potyczki z Ważniakiem, rewelacyjną Socjologię, a tom kończy zgrabny akcyjniak Obóz treningowy ninja.

Offline michał81

« Odpowiedź #1048 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 21:23:16 »
Jeśli zaliczymy zapowiedziany 8 epik jak wydany, to zostaną do wydania jeszcze epki (w nawiasach przypuszczalne tytuły): 1 (Back to the War), 6 (The final days), 9 (Suicide Run) i 10 (Countdown), aby zakończyć kolekcję. 

Ciekawe czy do epików dodadzą The Punisher: Year One (jeśli tak, to powinien być w tomie 9), ale wątpię bo dotąd żadna mini seria nie weszła w skład epików.
« Ostatnia zmiana: Śr, 13 Sierpień 2025, 21:25:42 wysłana przez michał81 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1049 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 22:30:40 »
Myślisz, że zmieszczą się w dwóch tomach po "Survival"? 20 zeszytów głównej serii (w nowym Epiku będzie tylko 9), na pewno przynajmniej 6 z "War Journal" i "War Zone", żeby puścić te story-arki w całości, pewnie jakieś poboczne rzeczy po drodze... Ja bym obstawiał bardziej trzy.

I później kolejnym tomem mogłaby być seria Ostrandera z 1995 roku, ale to chyba słabe.