Autor Wątek: Superman  (Przeczytany 148803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yorik

Odp: Superman
« Odpowiedź #870 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 23:07:14 »
Takiego pytania w temacie komiksów z Supermanem się nie spodziewałem. Znałem jedną niebinarną osobę, i tłumaczyła mi to tak, że jest panseksualna - czyli że pociągają ją wszyscy, w tym osoby trans. Jeśli jednak trzymać się tych ciasnych definicji, to osoba biseksualna ma pociąg do dwóch płci - kobiet i mężczyzn, chyba wyłączając z tego osoby transpłciowe. Czyli jeśli Superboy ma transpłciową dziewczynę, to musi być jednak panseksualny, a nie bi. Nie wiem jednak z kim On obecnie jest, bo nie czytam nic z Jonem Kentem. Ostatni raz gdy miałem z nim styczność, był z niejakim Jayem Nakamurą, facetem.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Xmen

« Odpowiedź #871 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 23:37:53 »
Ma też związek z Jay_Nakamura który jest mężczyzną.
Też? czyli w dodatku jest rozwiązły ;)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #872 dnia: Nd, 13 Lipiec 2025, 00:36:41 »
Aha, czyli z niego taki bi tylko jeśli kobieta jest mężczyzną xD

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #873 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 11:53:20 »
Co do filmiku TK, to myślałem, że już po komiksie "50 lat Supermana" przeskoczy do pozycji Egmontu. Ale mnie zaskoczył i jednak wspomniał o TM Semic.  ;D Oczywiście skrytykował ich że np. nie wydawali prawdziwego ongoingu i przeciwstawił temu Supermana N52 Morrisona od Egmontu. Nie wspomniał tylko, że to były zaledwie 3 tomy i Egmont zrobił potem przerwę na 4 lata, do 2017 roku. Zdziwiło mnie też, że TK nie wspomniał o pojedynczych Supermanach Egmontu - Na 4 pory roku z 2005 i All Star Superman z 2006. Przecież on wtedy był szefem całej firmy, a jednak się nie pochwalił. No i zdawkowe wspomnienie o Kolekcjach, że Superman też tam był. :) Zawsze coś.

Offline nori

« Odpowiedź #874 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 12:21:11 »
Bazyl, a nie zauważyłeś, że nagadał głupot o Superman 50-lat, czyli czy było to wydanie pirackie i pomylił Nowakowskiego, ten z albumy nie był autorem Domana, zbieżność nazwisk? No i z Burzanem nie do końca jest pewna informacja, ale to akurat nie jest potwierdzone gdzie i jak był wydawany. Trzeba przyznać, coś Pan Tomasz niezbyt dobrze przygotował się do materiału.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #875 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 12:25:02 »
All Star Superman z 2006

Jaki All Star Superman z 2006...?

Online Necr09

« Odpowiedź #876 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 12:59:49 »
Pewnie nasz ekspert pomylił z Superman: Na wszystkie pory roku...  ::)
FGO: 758,469,198

Offline Yorik

« Odpowiedź #877 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 16:13:55 »
Wtedy nie było koniunktury na Supermana, więc czułem zero zdziwienia że ucięli Action Comics. Powinniśmy się i tak cieszyć, że jeszcze potem znaleźli miejsce i pomysł na miniserie Scotta Snydera. Wielka szkoda, bo krótki run Morrisona w New52 był jedną z niewielu dobrych supermenowych rzeczy w tamtym okresie. Może po sukcesie filmu Egmont pokusi się o wznowienie i dokończenie? Tematycznie zbliżone, bo również o młodym Supermanie.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #878 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 16:37:20 »
Przecież ten run Morrisona to była tragedia.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Kadet

« Odpowiedź #879 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 18:33:44 »
No i z Burzanem nie do końca jest pewna informacja, ale to akurat nie jest potwierdzone gdzie i jak był wydawany.

W "Krainie zapomnianych przodków" Adama Ruska jest podane, że "Nadczłowiek jutra", czyli cykl z Burzanem, wychodził w nr. 192-221 "Kuriera Codziennego 5 Groszy" z 1939 r.

EDIT: Oficjalnie wnoszę, by "Stefcia Wymagalska" zostało przyjęte w naszych przekładach jako nowe polskie imię i nazwisko Lois Lane ze skutkiem natychmiastowym.
« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Lipiec 2025, 19:31:53 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Yorik

« Odpowiedź #880 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 21:29:10 »

Nie był to All-Star, ale stanowczo nie nazwałbym tego tragedią. Dziś poniekąd produkt swoich czasów, gdy próbowano uczynić Supermana bardziej grounded i "edgy", włączając też w to jego kryptońskie gadżety. Stanowczo bliższa mi wersja uroczo-komiksowa, ale ciekawy był to eksperyment z perspektywy czasu. Pamiętam jak w tym 2011 czułem sporą świeżość czytając nową wersję początkującego Supermana w t-shircie. Czerpało to trochę z popularnego wtedy serialu Smallville.

Offline nori

« Odpowiedź #881 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 07:52:18 »
W "Krainie zapomnianych przodków" Adama Ruska jest podane, że "Nadczłowiek jutra", czyli cykl z Burzanem, wychodził w nr. 192-221 "Kuriera Codziennego 5 Groszy" z 1939 r.

Kadet tak, ale podobno Burzan tez był w innych periodykach, a tego Rusek już nie potwierdza.

Run Morrisona jest specyficzny, i niestety, jak ktoś odbije się po pierwszym tomie, to jest takie wrażenie. On (run) nabiera dopiero sensu po przeczytaniu całości, i najlepiej zaliczenia wszystkich trzech tomów jeszcze raz. Czy to dobry sposób? Niekoniecznie, ale to Morrison...

« Odpowiedź #882 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 08:07:21 »
  Nieprawda, nic nie nabiera żadnego sensu. Trzy tomy, losowo umieszczanych wyrywków historii Supermana zebranych z okresu 70 lat, trzeba przemęczyć aby na ostatnich stronach dowiedzieć się, że to chochlik z piątego wymiaru manipuluje rzeczywistością. Sorry, ale nie.

Online Pestak

« Odpowiedź #883 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 08:23:58 »
Bazyl, a nie zauważyłeś, że nagadał głupot o Superman 50-lat, czyli czy było to wydanie pirackie i pomylił Nowakowskiego, ten z albumy nie był autorem Domana, zbieżność nazwisk? No i z Burzanem nie do końca jest pewna informacja, ale to akurat nie jest potwierdzone gdzie i jak był wydawany. Trzeba przyznać, coś Pan Tomasz niezbyt dobrze przygotował się do materiału.

Co do Supermana 50-lat dziwi mnie również to, że Pan Tomasz miał wątpliwości czy ten komiks był pocięty i składał się z fragmentów wielu komiksów. Jest to przecież dosyć dobrze udokumentowane i omówione wielokrotnie (ktoś tam kiedyś podawał dokładny wykaz z jakich komiksów korzystano).

Ps. No i jeszcze jedna drobna pomyłka Pana Tomasza. Pierwsze słyszę, aby Superman golił się przy użyciu promieni słonecznych. Na pewno zdarzało się, że golił się przy użyciu swoich promieni cieplnych emitowanych z oczu, które odbijał od fragmentu swojej rakiety, ale promienie słoneczne? Nie wydaje mi się.

Offline nori

« Odpowiedź #884 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 08:41:19 »
Skandalista
Mnie tam czytało się ciężko Morrisona, po zapoznaniu się z całością i ponownej lekturze już mi się bardzo podobało. Więc zależy co komu.

Pestak
Dokładnie, takich bzdur jest więcej, chyba ktoś Panu Tomaszowi skrypt pisał, a ten nie zdążył sprawdzić.
Porównanie zrobił Pan Optykon, polecam, świetne opracowanie: https://pan-optykon.pl/komiks/superbohaterski-miszmasz-superman-50-lat/

EDIT: Bonusik: