Autor Wątek: Superman  (Przeczytany 149608 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chch

Odp: Superman
« Odpowiedź #330 dnia: Cz, 14 Październik 2021, 14:01:08 »
Jeszcze mogliby pójść na skróty i zrobić jakieś mega event, po którym już nic nie będzie takie samo i wszyscy staliby się gejami albo lesbijskim, to było by coś.
Mam wrażenie, że jednak wydawnictwa komiksowe są daleko w tyle za zmianami społecznymi i aktualnymi trendami. Geje, lesbijki - to już nie ten stopień kontrowersji co kiedyś. Bohaterowie powinni być niebinarni. Batman identyfikujący się jako kobieta, Lobo sprzeciwiający się definiowaniu go poprzez płeć jest jakieś określenie na osobę, która ma nieokreśloną płeć, nie pamiętam już jakie), Darkseid przebierający się w kobiece ciuchy, Lex Luthor zmieniający częściowo płeć (od pasa w górę), dzięki czemu wytworzyłby się całkiem nowy rodzaj napięcia w jego relacjach z supermanem. To jest przyszłość branży komiksowej w USA (a może ogólnie w krajach anglosaskich). Wszystko inne to półśrodki.

Offline xanar

« Odpowiedź #331 dnia: Cz, 14 Październik 2021, 14:11:07 »
To już było coś takiego w Marvelu - tylko chyba się nie przyjęło.

Temat pojawił się w TTV, bo ona zajmuje się m.in. promocją tematyki LGBT. Ten temat w polskiej TV to jest marketing LGBT, a nie marketing komiksu (99,9% oglądających ten materiał nie kupi komiksu DC). Acz może na innych rynkach taki zabieg przyniesie jakieś zyski, choć raczej krótkotrwałe.

Nie śledzę współczesnych losów Supermana. Ten syn bi to jest ten sam syn, którego na okładce narysował Jakub Kijuc? Bo jeśli tak, to trochę jajca.

Tak to ten mały, tylko szybko podrósł pod następnym scenarzystą.

Patrząc po like/dislike ratio raczej nie spodobał się news:

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline chch

« Odpowiedź #332 dnia: Cz, 14 Październik 2021, 14:13:52 »
To już było coś takiego w Marvelu - tylko chyba się nie przyjęło.

Widać DC jest w tyle za Marvelem, albo lepiej potrafi wybrać moment na takie zmiany.

Offline Global

« Odpowiedź #333 dnia: Cz, 14 Październik 2021, 14:15:34 »
Patrząc po like/dislike ratio raczej nie spodobał się news:
"Oblezona twierdza" ;)

Offline sad_drone

« Odpowiedź #334 dnia: Cz, 14 Październik 2021, 14:32:04 »
No tak chlopaki bo generalnie oceny i lajki od anonimow w internecie to najlepszy sposob na stwierdzenie generalnego nastawienia spoleczenstwa, a nie glos wokalnego marginesu ktory ma silny stosunek emocjonalny do sprawy. Jak sprzedaz serii taylora (ktora poki co sprzedaje sie dobrze) spadnie to dopiero wtedy zobaczymy czy watek lgbt mial na to wplyw.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #335 dnia: Cz, 14 Październik 2021, 14:41:52 »
Komentarz masz w necie przeruzne np takie: " Superman moze teraz  zginac od kryptonitu oraz AIDS"

Co do zrzynki z Marvela to wczoraj czytalem ze Carnage to zrzynka z Jokera hmm... ! ? :)

Offline sad_drone

« Odpowiedź #336 dnia: Cz, 14 Październik 2021, 14:48:29 »
@sum41 niesamowite, ludzie pisza nieprzychylne komentarze w internecie odnosnie newsow zwiazanych z lgbt ? Wytlumaczylbym ci dlaczego jak nawet zobaczysz 1000 takich komentarzy z punktu statystycznego wyciaganie na ich podstawie wnioskow jest kompletnie chybione, ale jak czytam twoje posty covidowe to chyba sie nie dogadamy na takie tematy ;).

Offline xanar

« Odpowiedź #337 dnia: Cz, 14 Październik 2021, 14:59:43 »
No tak chlopaki bo generalnie oceny i lajki od anonimow w internecie to najlepszy sposob na stwierdzenie generalnego nastawienia spoleczenstwa, a nie glos wokalnego marginesu ktory ma silny stosunek emocjonalny do sprawy. Jak sprzedaz serii taylora (ktora poki co sprzedaje sie dobrze) spadnie to dopiero wtedy zobaczymy czy watek lgbt mial na to wplyw.
Zawsze to jakiś obraz, generalne nastawienie społeczeństwa jest takie, że komiksy ich nie obchodzą.
Nie wiem czy spadnie, ale raczej nie wzrośnie. Jakoś nie wiedziałem w necie zachwytów nad tą zmianą, pomijam środowiska alfabetu bo oni nawet nie kupują tych komiksów.
No i dalej nie wiem w jaki sposób takie tizowanie Supermana ma zachęcić, ludzi hetero do kupowania tego komiksu, których jest w społeczeństwie dużo więcej niż homo. Ja to mówię ze swojej perspektywy, jako człowieka hetero, no dwóch całujących facetów mnie nie interesuje, nie wiem może inni hetero mają inaczej, ale czy wtedy są hetero, nie wiem.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #338 dnia: Cz, 14 Październik 2021, 15:04:49 »
Zrobienie z Supermana homo (bo taka moda) = dziękuję za takiego supermana. Wymyślcie sobie nowego homo-bohatera jeśli jest potrzebny. Tyle w temacie.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #339 dnia: Cz, 14 Październik 2021, 15:11:29 »
@xanar jakbym mial przewidywac to sie zgadzam ze nie podbije to sprzedazy, jezeli tak to chwilowy boost a potem wroci do normy. Moja teza jest taka ze watki lgbt nie sa przyczyna spadku sprzedazy komiksow, i w gruncie rzeczy nie maja na ta sprzedaz wplywu.

Mowisz ze lgbt co sie zachwycaja nie czytaja tych komiksow, a ja ci gwarantuje ze co najmniej 95% osob co daly dislike pod video tez tej serii nie czytala, wiec sa to rownie nieistotne dane z perspektywy sprzedazy. Btw ja zachwyty widzialem w paru miejscach, np na reddicie comicbooks ;).

Co do ostatniego akapitu, ja jako facet hetero jestem zainteresowany komiksem w ktorym caluja sie faceci, albo sa osoby trans, albo niebinarne, albo mniejszosci inne, albo dowolny inny temat lgbt, pod warunkiem ze komiks ma interesujaca fabule ktora trafi w moj gust. ;) i jestem pewny swojej orientacji, po prostu nie postrzegam takich scen w kategorii jakiejs atrakcyjnosci seksualnej, to po prostu element fabuly.
« Ostatnia zmiana: Cz, 14 Październik 2021, 15:15:44 wysłana przez sad_drone »

Offline Pan M

« Odpowiedź #340 dnia: Cz, 14 Październik 2021, 15:16:02 »
Abstrahując od sensu tej decyzji to przecież medialny szum działa w tym przypadku tak, że ludzie usłyszeli, że Superman jest gejem i 99% laików myśli, że to ten Clark Kent.

Co do decyzji jak najbardziej poprawna do bólu w dzisiejszym świecie. To nie są już czasy Authority gdzie faktycznie pokazanie gejowskich superherosów były odważne, dziś to po prostu odklepanie trendu.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #341 dnia: Cz, 14 Październik 2021, 15:22:05 »
@sum41 niesamowite, ludzie pisza nieprzychylne komentarze w internecie odnosnie newsow zwiazanych z lgbt ? Wytlumaczylbym ci dlaczego jak nawet zobaczysz 1000 takich komentarzy z punktu statystycznego wyciaganie na ich podstawie wnioskow jest kompletnie chybione, ale jak czytam twoje posty covidowe to chyba sie nie dogadamy na takie tematy ;).

No ja jak slucham informacji na temat covida tez zachodze w glowe jak to mozliwe a jednak sie dzieje :)

Co do komentarzy to ten nie jest nieprzychylny tylko ciagnie beke no chyba ze z niektorych nie mozna bo sie czuja zaraz urazeni  :)

Offline xanar

« Odpowiedź #342 dnia: Cz, 14 Październik 2021, 15:45:58 »
@xanar jakbym mial przewidywac to sie zgadzam ze nie podbije to sprzedazy, jezeli tak to chwilowy boost a potem wroci do normy. Moja teza jest taka ze watki lgbt nie sa przyczyna spadku sprzedazy komiksow, i w gruncie rzeczy nie maja na ta sprzedaz wplywu.

Mowisz ze lgbt co sie zachwycaja nie czytaja tych komiksow, a ja ci gwarantuje ze co najmniej 95% osob co daly dislike pod video tez tej serii nie czytala, wiec sa to rownie nieistotne dane z perspektywy sprzedazy. Btw ja zachwyty widzialem w paru miejscach, np na reddicie comicbooks ;).

Co do ostatniego akapitu, ja jako facet hetero jestem zainteresowany komiksem w ktorym caluja sie faceci, albo sa osoby trans, albo niebinarne, albo mniejszosci inne, albo dowolny inny temat lgbt, pod warunkiem ze komiks ma interesujaca fabule ktora trafi w moj gust. ;) i jestem pewny swojej orientacji, po prostu nie postrzegam takich scen w kategorii jakiejs atrakcyjnosci seksualnej, to po prostu element fabuly.
Nie wiem jaki jest fabularnie bo na razie przebija się tylko, że jest gejem, ja przy Bendisie odpadłem z czytania Supermana i na razie nie zachęcają mnie żeby wrócić. I nadal nie wiem dlaczego to takie ważne, że ktoś jest gejem w komiksach superhero, że trzeba to ogłaszać całemu światu.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #343 dnia: Cz, 14 Październik 2021, 15:59:37 »
Mam wrażenie, że jednak wydawnictwa komiksowe są daleko w tyle za zmianami społecznymi i aktualnymi trendami. Geje, lesbijki - to już nie ten stopień kontrowersji co kiedyś. Bohaterowie powinni być niebinarni. Batman identyfikujący się jako kobieta, Lobo sprzeciwiający się definiowaniu go poprzez płeć

Z Lobo to ostatnio coś takiego wypuścili:
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline sad_drone

« Odpowiedź #344 dnia: Cz, 14 Październik 2021, 15:59:47 »
Ja w ogole supka nie czytam, co do oglaszania, nawimar ci powie ze to presja srodowisk do szerzenia niebezpiecznych ideologii, ja ci powiem ze chodzi o edukowanie publicznosci ze bycie lgbt nie jest powodem do wstydu, stawianie pozytywnych wzorcow dla mlodych osob lgbt (i gej moze byc herosem, nie tylko macho hetero), no i wielu autorow ma ochote po prostu takie postaci tworzyc (np rucka, morrison). Na pewno komponent robienia szumu medialnego tez jest istotny, moze proba pozyskania mlodych czytelnikow ktorzy do lgbt sa nastawieni pozytywniej i moze (?) Bi supermen ich przyciagnie.

Mnie osobiscie news bi supka ani nie przyciaga ani nie odstrasza, jak run bedzie zbieral super noty kiedy zacznie wychodzic w tpb to wtedy pomysle o ewentualnym zakupie, orientacja bohatera mi kompletnie wisi. Jak kogos przekona do zakupu to spoko, jak odrzuci to tez bywa, mozna glosowac portfelem :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 14 Październik 2021, 16:02:38 wysłana przez sad_drone »