Autor Wątek: Star Wars  (Przeczytany 109562 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szysza32

Odp: Star Wars
« Odpowiedź #90 dnia: Cz, 11 Lipiec 2019, 23:00:41 »
Teraz czytam Cienie Imperium i już ciężej. Jednak ramota.

Bo to, podobnie jak "Dziedzic Imperium", niezbyt udana adaptacja książki - jednej z tych najlepszych i najbardziej cenionych ze Star Wars. Z tą różnicą, że oprócz skakania po akcji z książki dodano jeszcze wątek Boby Fetta i całość próbowano upchać w 6 zeszytach. Natknąłem się na wiele opinii, że to ma być "uzupełnienie" powieści, tylko że właśnie bez tej powieści ciężko zrozumieć, co się w ogóle dzieje.

Offline Kadet

« Odpowiedź #91 dnia: Cz, 11 Lipiec 2019, 23:36:07 »
Zasadniczo "Shadows of the Empire" to było takie szeroko zakrojone przedsięwzięcie opowiadające wydarzenia między Epizodem V a VI za pomocą multum różnych mediów: powieści, komiksu, ścieżki dźwiękowej, kart, gry komputerowej...

https://starwars.fandom.com/wiki/Star_Wars:_Shadows_of_the_Empire

Główną historię przedstawiono w książce, ale niektóre tie-iny dostarczały dodatkowych informacji i rozbudowywały poboczne wątki. Jak pisze Szysza, w komiksie skupiono się na łowcach nagród... i chyba tego agenta Jixa też tam dorzucili.

Choć zgadzam się, że nie czyta się tego dziś najzręczniej. Chropowate takie.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #92 dnia: Nd, 14 Lipiec 2019, 01:20:28 »
Nadrobiłem przedwczoraj trochę starłorsowych zaległości- i muszę powiedzieć, żem się mylił, nie kupując dotąd "Lando". Irytująca postać irytującą postacią, ale sam komiks dobrze napisany i zilustrowany [kupiłem zresztą od razu, jak zobaczyłem , ze to Malejew :) ]. Spora przyjemność z lektury mnie omijała!
Potem tegoroczne tomy, "Zysk" oraz "Walka". Chyba się powtórzę, ale jak dla mnie to jedna z najciekawszych serii wydawanych przez Egmont. Jak dotąd poza tomikiem z Yodą na wycieczce w ichnie Tatry chyba we wszystkich tomikach znalazłem cos ciekawego. Oczywiscie pomijam tu Damerona, którego skreśliłem po pierwszym tomie.

PS- a brnąc przez ShadowsOfTheEmpire zastanawiałem się, co ze mną nie tak: oto takie oklaskiwane arcydzieło, a ja ledwo dotarłem do końca. Zresztą okazało się, że to był najgorszy komiks przeczytany przeze mnie w kwietniu.
« Ostatnia zmiana: Nd, 14 Lipiec 2019, 01:26:10 wysłana przez LordDisneyland »
,, - Eeeeech.''

Offline R~Q

« Odpowiedź #93 dnia: Wt, 16 Lipiec 2019, 15:08:18 »
Z tych zapowiadanych w Kolekcji komiksów większość mam rozeznane, tj. wiem, co będę kupował, a co nie. Pytanie do znawców tylko mam: Ta seria o Eskadrze Łotrów jest fajna? Nie będę czytał recenzji na star-wars.pl bo tam szkalują wszystkie komiksy, dlatego pytam tutaj, w zaufanym miejscu. :P

Offline R~Q

« Odpowiedź #94 dnia: Śr, 17 Lipiec 2019, 14:20:37 »
Czytam sobie serię "Republic" - tę dziejącą się między Mrocznym Widmem a Atakiem Klonów (wszystko, co później aż do Nowej Nadziei, zostało w kolekcji wydane). I muszę przyznać, że z bardzo dziwnym uczuciem czyta mi się to ze świadomością, że to wszystko się źle skończy. Że ci wszyscy Jedi, których poznaję na kartach tego komiksu i których przygody śledzę, zostaną pozabijani w Czystce.

Offline Kadet

« Odpowiedź #95 dnia: Śr, 17 Lipiec 2019, 18:51:15 »
Że ci wszyscy Jedi, których poznaję na kartach tego komiksu i których przygody śledzę, zostaną pozabijani w Czystce.

Hmm... Jesteś pewien? Ja na Twoim miejscu nie nastawiałbym się tak kategorycznie ;)

Z tych zapowiadanych w Kolekcji komiksów większość mam rozeznane, tj. wiem, co będę kupował, a co nie. Pytanie do znawców tylko mam: Ta seria o Eskadrze Łotrów jest fajna? Nie będę czytał recenzji na star-wars.pl bo tam szkalują wszystkie komiksy, dlatego pytam tutaj, w zaufanym miejscu. :P

Czytałem tylko część tych, które wyszły w Polsce. Z tego "Requiem dla Łotra" (zeszyty 17-20) uważam za słabe, "W służbie Imperium" (21-24) za średnie z dużym wychyleniem w stronę dobrego (fajne kosmiczne bitwy), "Życie barona Fela" (25) za świetne, a "Więzi rodzinne" (26-27) za... znowu średnie, ale też fajne.
« Ostatnia zmiana: Śr, 17 Lipiec 2019, 18:55:10 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline R~Q

« Odpowiedź #96 dnia: Cz, 18 Lipiec 2019, 13:09:41 »
Hmm... Jesteś pewien? Ja na Twoim miejscu nie nastawiałbym się tak kategorycznie ;)
Pocieszyłeś mnie. Teraz mam nadzieję, że część z moich nowych ulubieńców przeżyje. Ale proszę bez spoilerów. :)

Offline Szysza32

« Odpowiedź #97 dnia: Cz, 18 Lipiec 2019, 20:30:33 »
Główną historię przedstawiono w książce, ale niektóre tie-iny dostarczały dodatkowych informacji i rozbudowywały poboczne wątki. Jak pisze Szysza, w komiksie skupiono się na łowcach nagród... i chyba tego agenta Jixa też tam dorzucili.

No właśnie problem mam z tym taki, że gdyby faktycznie skupiono się tylko na tych łowcach nagród a reszta fabuły była w tle, to by było spoko, a tak to wyszło niezbyt dokładne streszczenie książki z dodatkowymi wątkami.

To dziwne, bo większość recenzji na star-wars.pl jest przecież pozytywna lub wyważona, a na ichniejszym forum jest pełno użytkowników zachwycających się komiksami z Legend. ;) A kolejne części mają w recenzjach takie oceny:
The Rebel Opposition 3/10
The Phantom Affair (tytuł w Gwiezdne Wojny Komiks: "X-Wing") 9/10
Battleground: Tatooine 6/10
The Warrior Princess 8/10
Requiem for a Rogue ("Requiem dla łotra") 9/10
In the Empire's Service ("W służbie Imperium") 7/10
The Making of Baron Fel ("Życie barona Fela") 8/10
Family Ties ("Więzy rodzinne") 8/10
Masquerade 6/10
Mandatory Retirement 9/10

Czytałem tylko to co wyszło w Polsce i słabo już pamiętam, ale na żadnym z tych komiksów się nie zawiodłem, porządnie napisane przygodowo-militarystyczne Star Warsy, gdzie bohaterowie wykonują jakieś tajne misje itd. "Making of Baron Fel" jest nieco inne niż reszta poprzez sposób narracji i ukazanie konfliktu Rebelia-Imperium od drugiej strony i dlatego to jeden z bardziej chwalonych komiksów SW, ale kontynuacja opowieści w "Family Ties" już była trochę pretekstowa.

Offline R~Q

« Odpowiedź #98 dnia: Nd, 03 Listopad 2019, 23:27:06 »
Czytam Dark Times. Ale ta seria jest ładnie narysowana. Kolorowa, piękna.

Offline am666

« Odpowiedź #99 dnia: Pt, 15 Listopad 2019, 14:43:31 »
Marvel wypowiadał się na temat wydawania serii Star Wars i Darth  Vader: Dark Lord of the Sith w HC (zbierającym +/-12 zeszytów)? Obie serie kupowałem właśnie w takim wydaniu, w przypadku SW to już prawie 1,5 roku od wydania 3 tomu a brak nawet zapowiedzi mówiących o wydaniu ciągu dalszego w twardej oprawie. Wydania w miękkiej oprawie są dostępne ale lubię mieć na półce całość serii wydanej w jednakowy sposób.

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: So, 16 Listopad 2019, 23:06:10 »
Starwarsowska przygoda z komiksową treścią jest u mnie dość skąpa, ot mało rozbudowana. Z tego Uniwersum, w swoim życiu, przeczytałem jedynie dwa komiksy, i to wszystkie z Kanonu Legend: "Cienie Imperium: Ewolucja", "Darth Vader i Dziewiąty Zamachowiec". Wzrok boli, jak się patrzy na tak skromne zestawienie; aż się prosi, aby sięgnąć po nieco więcej gwiezdnowojennych pozycji. Zastanawiam się nad wyborem historii obrazkowych z Nowego Kanonu, ustanowionych po 2014 roku. Sęk w tym, że nie wiem za bardzo, w którą serię się zagłębić. Myślałem o czymś związanym z historią Najwyższego Porządku i Kylo Rena, czy przedstawieniem wydarzeń w Uniwersum poprzedzających filmowe "Epizody VII - IX". A może Wy, w związku z tym byście coś polecili?

Offline Antari

« Odpowiedź #101 dnia: So, 16 Listopad 2019, 23:19:56 »
Marvel wypowiadał się na temat wydawania serii Star Wars i Darth  Vader: Dark Lord of the Sith w HC (zbierającym +/-12 zeszytów)? Obie serie kupowałem właśnie w takim wydaniu, w przypadku SW to już prawie 1,5 roku od wydania 3 tomu a brak nawet zapowiedzi mówiących o wydaniu ciągu dalszego w twardej oprawie. Wydania w miękkiej oprawie są dostępne ale lubię mieć na półce całość serii wydanej w jednakowy sposób.

Nic nie wiadomo możliwe, że porzucili tę idee. Taka sama sytuacja z Doctor Aphra gdzie wydali jakiś czas temu Vol.1 OHC zbierający 11 zeszytów (Aphra 1-8, THE SCREAMING CITADEL 1 i STAR WARS (2015) 31-32). Obecnie jest już bodajże 40 zeszyt serii i ani widu ani słychu o kolejnych OHC'kach. Co gorsza zapowiedzieli ostatnio ten materiał z pierwszego OHC w formie tpb, więc już chyba szanse na kontynuację na twardo są małe. Taki niestety jest Marvel. 

Offline stachel

« Odpowiedź #102 dnia: Nd, 17 Listopad 2019, 01:57:17 »
Marvel wypowiadał się na temat wydawania serii Star Wars i Darth  Vader: Dark Lord of the Sith w HC (zbierającym +/-12 zeszytów)?

Star Wars dostało omniaka i raczej takich kolejnych wydań HC bym się nie spodziewał. Vader będzie w 2 HC, pierwszy wyszedł na dniach, drugi jest zapowiedziany:
https://jedi-bibliothek.de/datenbank/ausgabe/darth-vader-volume-2-9781302925451
« Ostatnia zmiana: Nd, 17 Listopad 2019, 02:01:10 wysłana przez stachel »

Offline R~Q

« Odpowiedź #103 dnia: Nd, 17 Listopad 2019, 21:11:50 »
Skończyłem czytać serię Republic i Dark Times i czuję lekki zawód; Dark Times miały być mroczne a kończą się dobrze oraz przede wszystkim CO Z MOIM QUINLANEM VOSEM I JEGO GROMADKĄ???

Już nigdy się nie dowiem, bo Disney wszystko zrujnował.

Offline pioma10

« Odpowiedź #104 dnia: Pn, 18 Listopad 2019, 14:46:31 »
... CO Z MOIM QUINLANEM VOSEM I JEGO GROMADKĄ???

Już nigdy się nie dowiem, bo Disney wszystko zrujnował.

Dlaczego?
Przecież Vos jest u Disneya.