Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 554025 razy)

Freak

• Gość
Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #3135 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 22:41:56 »
Dziękuje za screeny Spider-Mana z MixKomiks. Miałem dziś ciężki dzień, i widok magazynu który czytałem w młodości zadziałał na mnie terapeutycznie, przypominając lepsze i prostsze momenty życia. MixKomiks wykorzystywał historie o Człowieku-Pająku z komiksowej adaptacji kreskówki i "Marvel Ages", czyli "remake" starych historii Ditko z nowymi rysunkami. Kolega Tymon Nadany również podrzucił fajny trop - zapomniany "Spider-Man Magazyn", nie miał dużo numerów i więcej osób pamięta chyba ten miesięcznik z kartami, też miał nazwę Spider-Mana w tytule. Pierwsze kilka numerów "Spider-Man Magazyn" miało takie proste, retro rysunki przywodzące na myśl starego Romitę, dlatego przypadły mi do gustu. Później już weszła "nowoczesna" kreska i straciłem zainteresowanie. Pierwszy numer SSMMagazine u nas, przedstawił historię z Kingpinem i Silver Sable. W pierwotnym wydaniu brytyjskim, był to któryś numer z kolei.

Okładka oryginału:
Spoiler: PokażUkryj

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #3136 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 07:59:36 »
Ten z kartami nosił tytuł Spider-Man Bohaterowie i Złoczyńczy i miał nawet reklamę tv.  Komiksy w nim miały moim zdaniem bardzo amatorską grafikę. Co ciekawe u nas ten magazyn tradycyjnie był okrojony w jego oryginalnej wersji oprócz kart były dołączone minifigurki i elementy budowy Tower of Power.

Offline _Paweł

« Odpowiedź #3137 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 11:52:49 »
Czy widzieliście gdzieś informację, jakie oryginalne zeszyty wchodzą w skład polskich tomów Ultimate Spider-Man? Zaczynam czytać i chciałbym kupić tylko te, które mają jak najwięcej głównej serii.

« Odpowiedź #3138 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 12:00:46 »
Czy widzieliście gdzieś informację, jakie oryginalne zeszyty wchodzą w skład polskich tomów Ultimate Spider-Man? Zaczynam czytać i chciałbym kupić tylko te, które mają jak najwięcej głównej serii.
Praktycznie każdy tom zawiera większość głównej serii  ;) A nawet jak zawiera dodatkowe zeszyty to wnoszą one dużo jako całość, dlatego nie ma co się tak zastawiać i po prostu czytać wszystkie 13 tomów.
Ale odnośnie zawartości to znajdziesz to tutaj:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Klasyka_Marvela

Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #3139 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 12:43:39 »
Bez niektórych tych dodatkowych nie zrozumiesz co się wydarzyło w serii. Tak naprawdę tylko w tomie 13 możesz pominąć 6 zeszytów Ultimate Comics Avengers vs. New Ultimates, ale Ultimate Comics Fallout jest integralną częścią i zamknięciem serii.

Offline _Paweł

« Odpowiedź #3140 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 13:13:15 »
Dziękuję. Obawiałem się, że może być coś podobnego jak w Epicach, gdzie pół tomu potrafi być składanką annuali (Każdy z każdym...). W takim układzie OK, będę chciał powoli przeczytać całość.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #3141 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 21:02:10 »
Skończyłem czytać "Spisek Kameleona". To, jak #66 się kończy, bardzo mi zaimponowało i to była ostatnia dobra rzecz w tym tomie. Cały ten run jest jakiś nieskładny. Ktoś powinien poprawić podział na tomy.

Online nori

« Odpowiedź #3142 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 21:14:20 »
Po wrzuceniu graficzki poświęconej polskim wydaniom komiksów ze Spider-Manem, Spiff zapytał, że on tych komiksów w ogóle nie zna, ale chętnie w sumie by poznał, i w takim razie, gdzie ma zacząć czytać? Dobre pytanie, tym bardziej, że możliwości jest, jakby nie było, parę. Więc powstała wersja uproszczona graficzki, bez dublowania rożnych wydań, z dodatkowym podziałem i uwagami. Uwagi siłą rzeczy są subiektywne, w związku z tym absolutnie graficzki nie należy traktować jako sztywnych wytycznych, w zamierzeniu mają pomóc osobom nieznającym komiksów z pajączkiem we wsiąknięciu w ten świat. Oczywiście wszelkie uwagi mile widziane.

Jak zwykle opiekę merytoryczną objął Michał, Mertusor dodał tonę uwag, a prowodyrem powstania tej wersji jest Spiff. A że facet jest czepliwy, i już wrzuca swoje trzy grosze do innych projektów, nie ręczę za przyszłe efekty.

Coraz więcej serwisów wydziwia z obrazkami, zmieniają nazwy, dodatkowo kompresują, zmieniają formaty… Stąd wersję oryginalną graficzki, bez kompresji, umieszczam na serwerze zewnętrznym w archiwum zip (15 mega). W środku jest plik w formacie png:Jak czytac Marvel Spider-Man Dla początkujących v10.png.

Freak

• Gość
« Odpowiedź #3143 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 20:09:25 »
W topce najlepiej sprzedających się zeszytów z 2024 roku znalazło się WSZYSTKIE 12 numerów Ultimate Spider Mana! To niemałe osiągnięcie i kolejne potwierdzenie teorii, że to ta seria o wiele bardziej rezonuje z czytelnikami - zwłaszcza, że Amazing Spider -Man nie znalazł się na żadnym z 50 miejsc

Za stroną "Komiks on" na Facebooku. Oficjalnie Spider-Man ze świata Ultimate jest chętniej czytany niż maltretowany decyzjami edytorialu oryginał. Odnosząc się do naszej ostatniej dyskusji o Pająku, czy będzie to sygnał dla redaktorów? Moim zdaniem nie. Skoro dzieciaty Peter Parker sprzedaje się w innym uniwersum, to nie będą widzieli sensu tego powtarzać u klasycznego, ale to chyba nawet nie to będzie powodem - bo w naszej dyskusji zapomniałem wspomnieć, o moim zdaniem kluczowym powodzie takiego obrotu spraw - czytelnicy nie dali znać wynikami sprzedaży, że tak niedojrzałego i uwstecznionego bohatera nie chcą. Więc skoro postać w takiej formie sprzedaje się od ponad dekady (z lepszymi i gorszymi momentami) to nie widzą powodu by to zmieniać. Gdyby Pająk w końcu zaczął dostawać po sprzedaży, wymusiłoby to w redakcji burzę mózgów i wsłuchanie się w krytyczne głosy.

Myślę że najlepsze teraz dla Petera Parkera ze świata 616 było by umrzeć na rok-dwa. To by pozwoliło postaci "odsapnąć", przemyśleć nad najlepszą drogą gdzie iść z nim dalej, a w tym czasie wyniesiono na głównego Pająka uniwersum Milesa Moralesa, który już teraz jest bardzo popularny dzięki kinowej animacji i grze. Do tego wciąż mógłby liczyć na wsparcie Scarlet Spiderów, jak Ben Reilly i Kaine Parker, Silk. Jednocześnie wychodziłoby Ultimate Spider-Man Hickmana, możliwe że nawet przy takim scenariuszu abscencja kanonicznego Petera mogłaby potrwać parę dobrych lat.
Albo mogłaby potrwać nawet dekadę, bo jeśli postać ma stać wiecznie w miejscu, co w konsekwencji zawsze będzie oznaczać jej uwstecznienie w stosunku do reszty uniwersum, to lepiej by taka postać została martwa. Z szacunku do fanów i pracy wielu uzdolnionych scenarzystów, których wysiłki by zrobić coś z tą postacią poszły na marne.

Źródło cytatu:

Offline Zakrza

« Odpowiedź #3144 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 21:03:16 »
Skoro dzieciaty Peter Parker sprzedaje się w innym uniwersum, to nie będą widzieli sensu tego powtarzać u klasycznego
Nicka Fury'ego zrobili czarnego także w filmach i 616, mimo, że już był czarny w Ultimate :P Myślę, że podobnych przykładów znalazłoby się więcej i nie zdziwię się jak właśnie za sprawą wersji Ultimate również główny Peter zajdzie w ciążę. Czy coś.

« Odpowiedź #3145 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 21:49:06 »
Nicka Fury'ego zrobili czarnego także w filmach i 616, mimo, że już był czarny w Ultimate :P Myślę, że podobnych przykładów znalazłoby się więcej i nie zdziwię się jak właśnie za sprawą wersji Ultimate również główny Peter zajdzie w ciążę. Czy coś.
Nick Fury w 616 nadal jest biały, nic się w tej kwestii nie zmieniło. Czarnoskóry jest za to Nick Fury Jr, jego syn.
"również główny Peter zajdzie w ciążę. Czy coś." - nawet nie skomentuje poziomu tych słów  ::)
Sociale:

Freak

• Gość
« Odpowiedź #3146 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 21:53:35 »
Nie powiedziałbym że nic się nie zmieniło - biały został wycofany, nie pojawia się zbytnio w komiksach. Był delikatnie wycofywany już wcześniej, długo był na księżycu. Fury Jr. wszedł całkowicie w jego buty i pełni rolę taką jak w filmach i starym Ultimate. Marvel jednak przeprowadził to z wyczuciem, rozwijał powoli jego postać w uniwersum, nie zrobili z niego "tego" Fury'ego z dnia na dzień. Teraz ironicznie, to w Ultimate głównym Nickiem jest biała wersja. I ten z 616 jest po prostu filmowym family friendly Furym, bo stary Ultimate Fury był kawałem skurczybyka i szarą postacią jeszcze większym niż klasyczny.

« Odpowiedź #3147 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 22:17:33 »
Nick Fury w 616 nadal jest biały, nic się w tej kwestii nie zmieniło. Czarnoskóry jest za to Nick Fury Jr, jego syn.
"również główny Peter zajdzie w ciążę. Czy coś." - nawet nie skomentuje poziomu tych słów  ::)

Ojeju, ojeju "poziomu tych słów". Skoro w/g marvelowskich schizoli Nightcrawler może być dzieckiem dwóch ojców, matko-ojca i matki naraz to raczej nie powinno być problemu, żeby Peter urodził dziecko Normana Osborna.

Freak

• Gość
« Odpowiedź #3148 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 22:30:32 »
Chyba trochę Cię poniosło w tych teoriach Larry. Mystique jest shape-shifterem, stworzyła sobie przyrodzenie i zapłodniła partnerkę. Nie ma tu szczególnych kontrowersji logicznych. Niewyjaśnione tylko pozostaje podobieństwo do Azazela, wcześniej uznawanego za ojca Kurta Wagnera. Ale takie już prawo retconów.

« Odpowiedź #3149 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 22:50:28 »
Jak kolega powyżej, radzę trochę doczytać materiału źródłowego zanim się przywali w imię przywalenia się.
Ale z kim ja dyskutuję, z osobą której przeszkadza to, że w komiksie facet pocałował faceta, i ogólnie związki innej orientacji niż hetero to najlepiej też, żeby nie pokazywali ich  ;D
Więc tak, nie przeszkadza mi to, że Nightcrawler ma dwie matki, nie wiedzę w tym nic szczególnie zaskakującego i dziwnego.
Ale widzę mimo, że mamy już XXI wiek to nadal coś takiego dla niektórych to coś chorego i coś takiego jest jak sam powiedziałeś: "Marvelowskich schizoli"   ::)
« Ostatnia zmiana: Cz, 23 Styczeń 2025, 22:52:30 wysłana przez wayne_collector »
Sociale: