Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 552091 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pestak

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #3120 dnia: Śr, 01 Styczeń 2025, 14:06:52 »
 Potwierdzam. Super robota. Jednak niektorych rzeczy brakuje. Na przyklad w gazecie "Angora" na pewno byl jakis czas publikowany czarnobialy komiks spiderman. Niestety nie mam jakichs blizszych danych. Polegam jedynue na swojej pamieci:)

Online Adolf

« Odpowiedź #3121 dnia: Śr, 01 Styczeń 2025, 15:51:18 »
@nori Uwielbiam Twoje tabelki. Ta ciężka praca jaką w nie wkładasz jest doceniana przez wielu komiksiarzy.

Wyzwanie na przyszłość: A nie zrobił byś takiego czegoś z uniwersum Top Cow? Witchblade, Tomb Raider, Fathom, Cyberforce... W lutym startuje The Darkness od Studia Lain i Twoja tabelka na premierę by fajnie uświetniła to wydarzenie.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3122 dnia: Śr, 01 Styczeń 2025, 15:54:21 »
Potwierdzam. Super robota. Jednak niektorych rzeczy brakuje. Na przyklad w gazecie "Angora" na pewno byl jakis czas publikowany czarnobialy komiks spiderman. Niestety nie mam jakichs blizszych danych. Polegam jedynue na swojej pamieci:)
No i "Super-Boom" publikował ten strop że Spider-Manem😃

Offline Crono

« Odpowiedź #3123 dnia: Śr, 01 Styczeń 2025, 16:00:27 »
W Dzienniku Bałtyckim w dodatku dla dzieci "Mops" też był publikowany Spider-Man (jedna strona czarno-biała tygodniowo). Nie wiem ile tego się ukazało, ja miałem swego czasu dwa numery Mopsa jak byłem akurat na wakacjach nad morzem.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3124 dnia: Śr, 01 Styczeń 2025, 16:17:24 »
Jak jest tego tyle wydane to naturalnie nie sposób wszystkiego uwzględnić, np. magazyny dla dzieci są tylko wspomniane, przypuszczam że nie bez powodu, bo kto się orientuje co za magazyny kioskowe są wydawane (chociaż Mix Komiks akurat mógłby być pokazany, stosunkowo dużo Spidera wydali, i normalne 22-stronicowe zeszyty, pocięte bo pocięte [edit: pocięte na odcinki wydawane w np. 3 numerach, nie że wycięte strony], ale np. S-M Magazyn publikował specjalnie stworzone dla magazynu właśnie krótkie historie).

I jak tak piszecie o Super Boom czy Dzienniku Bałtyckim - tak jak przy Supermanie wspomina się, że gdzieś tam w powojennych gazetach był u nas publikowany, pod różnymi nazwami itp., czy to paski czy strony (nie pamiętam), oczywiście na oczy tego nie widziałem, ale jestem pewien że i S-M był wspominany w tym kontekście. Także na pewno nie da się zebrać wszystkiego co zostało u nas wydane z tymi postaciami, a i zindeksowanie myślę że graniczy z niemożliwością...

Offline Crono

« Odpowiedź #3125 dnia: Śr, 01 Styczeń 2025, 19:12:41 »
Piterrini oczywiście, zgadzam się że zindeksowane tego graniczy z niemożliwością. Niemniej, należy o tym pisać i wspominać bo może akurat ktoś będzie w posiadaniu wiedzy na ten temat i się tą wiedzą podzieli 🙂 Ja jestem przykładowo ciekawy czy te historie z Dziennika Bałtyckiego to były strony z jakiegoś Amazinga, czy też może jakieś historie oderwane od głównego uniwersum (stawiam na to drugie, chyba w USA pająk też miał przygody publikowane w prasie).
Ciekawe też czy jest możliwość wypożyczenia Dziennika Bałtyckiego z dodatkiem MOPS z lat 90-tych z jakiejś biblioteki...

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3126 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 15:32:41 »
No z tym też się zgadzam, że warto wspominać, tyle że kto ma wiedzę odnośnie powyższego to mniej komiksową a bardziej historyczną/kronikarską, więc i nie podzieli się nią tutaj... Aczkolwiek jeśli to kwestia np. 30 lat wstecz to faktycznie ktoś i tutaj może pamiętać więcej :)

Wypożyczanie - bardziej realna digitalizacja, wystarczy jeden egzemplarz fizyczny i zdigitalizowanym można obracać do woli (w tym "pożyczyć" z biblioteki/archiwum). Tyle że problem z egzemplarzami fizycznymi, tj. nie takie rzeczy zalegają na strychach czy w piwnicach, ale żeby dowiedział się o tym ktoś zainteresowany (organizacja zajmująca się archiwizacją itp.) to kolejna granicząca z niemożliwością rzecz. Dla jasności - nie wiem jak z Dziennikiem Bałtyckim, to taka ogólna obserwacja odnośnie starszych, niedostępnych mediów, tutaj np. prasy.

Co do S-M w USA, x lat temu z ciekawości patrzyłem na "kompletne paczki" (cyfrowe) Spidera, wewnątrz niby wszystko (większość) co wydane od pojawienia się postaci - Amazing (czy ogółem ongoingi) to malutka część takiej paczki, Spider jest/był najpopularniejszym fikcyjnym komiksowym bohaterem (z polemiki na forum domyślam się że teraz, od lat, stale jest to Batman), więc jest/był "wszędzie", historie komiksowe przygotowywane i drukowane były nawet na kartonach z mlekiem, więc dedykowane paski czy strony w prasie nie powinny dziwić :)

Klaryfikacja jeszcze odnośnie Mix Komiksu - oryginalne zeszyty (S-M i inne serie) były dzielone na od 2 do 4 numerów Mix Komiksu, napisałem że strony nie były wycinane, ale to tylko częściowo prawda - The Adventures of Spider-Man #7 wydany w Mix Komiks #5-8 "zgubił" część historii (między jednym "w następnym numerze" a kolejnym "w poprzednim numerze" jest luka). Jasne że to zeszyt dla dzieci i absolutnie nie ma znaczenia co się na tych niewydanych stronach działo, ale jak już wspomniałem o dzieleniu/wycinaniu to warto sprecyzować, może akurat kogoś interesuje.

Ostatnia "ciekawostka" - Spider-Man Magazyn wydawany u nas od 2007 bazował w pełni na brytyjskim Marvelu (Marvel UK), czyli przedrukowane historie zostały stworzone nie w USA a w UK, ogólnie ten w UK to taki "drugi Marvel", aż na tyle się nie znam żeby wiedzieć co jest w tzw. kanonie a co nie, ale jw. może się komuś wydawać że ogarnia całego Spidera a potem się okazuje że ten drugi Marvel ma całą osobną linię serii z Pająkiem... Żeby już zakończyć - po ok. 200 numerach tych "magazynowych" Spiderów (u nas ok. 57 numeru, wydawane było selektywnie w PL) w UK zaprzestano tworzenia w Magazynie historii oryginalnych i zaczęto przedrukowywać zeszyty z USA, np. Spider-Man: Marvel Adventures vol. 2, w oryginalnych zeszytach były zwykle dwie historie i dlatego całość jednej z nich mieściła się w magazynie (ok. 10 stron, reszta to "łamigłówki" dla dzieci itp.). Egmontowe Komiksy dla dzieci Marvel zresztą sięgały po tą samą ww. oryginalną serię (Adventures...) i nawet te same numery, tyle że te zbiorcze Komiksy dla dzieci Marvel przedrukowywały historię dłuższą, a Magazyn krótszą. To takie ogólniki, może trochę chaotycznie napisane (?), po prostu kiedyś się interesowałem na tyle żeby i te dziecięce serie/magazyny zebrać, ostatecznie i to mi się nie udało :P

Offline nori

« Odpowiedź #3127 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 18:21:13 »
Adolf, dzięki w imieniu swoim i kolegów, każda graficzka to praca paru osób, ja to tylko składam w przysłowiową kupę.  Rozgrzebanych graficzek jest obecnie już paręnaście, Top Cow jednak nie ma w planach. Skupiamy się na polskim rynku (był jeden wyjątek), a to uniwersum do tego jest mocno zakręcone, samych serii The Darkness jest od groma! Ba, nawet Lara ma parę serii regularnych, zeszyty specjalne, miniserie, crossy itp. Ale jak więcej tego u nas wyjdzie to może kiedyś? ;)

Pestak, Kandor, Crono na grafice są wyszczególnione wydania albumowe, takie było zamierzenie, oczywiście można dodać prasowe, ale niestety zacząłem spisywać, niby są informacje, ale nie znalazłem potwierdzeń. Więc prasowych nie ma, z jednym wyjątkiem, Super Boom znalazł swoje miejsce.

Piterrini - dokładnie!

Cieszę się, że zestawienie się podoba, mam nadzieję, że się przyda. Ja nadrabiam zaległości w lekturze, i przy okazji właśnie wzięło mnie na Pajączka. Seria Epic zaliczona, Tm-Semic poprzypominany, teraz wreszcie sięgnąłem po Starczyńskiego.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #3128 dnia: Wt, 07 Styczeń 2025, 13:23:32 »
w UK zaprzestano tworzenia w Magazynie historii oryginalnych i zaczęto przedrukowywać zeszyty z USA, np. Spider-Man: Marvel Adventures vol. 2, w oryginalnych zeszytach były zwykle dwie historie i dlatego całość jednej z nich mieściła się w magazynie (ok. 10 stron, reszta to "łamigłówki" dla dzieci itp.). Egmontowe Komiksy dla dzieci Marvel zresztą sięgały po tą samą ww. oryginalną serię (Adventures...) i nawet te same numery, tyle że te zbiorcze Komiksy dla dzieci Marvel przedrukowywały historię dłuższą, a Magazyn krótszą. To takie ogólniki, może trochę chaotycznie napisane (?), po prostu kiedyś się interesowałem na tyle żeby i te dziecięce serie/magazyny zebrać, ostatecznie i to mi się nie udało :P
Z tą serią Adventures w  Spider-Man Magazyn to niezupełnie tak,  w 2012  wydawali historie z Marvel Adventures  Spider-Man  wydane wcześniej w tomikach tylko okrojone, historia oryginalnie mająca 22 strony została ograniczona do 11 stron, dopiero później dawali te 11 stronicowe historyjki z vol 2.
W Mix Komiks jeżeli chodzi o Spidera były jeszcze przedruki wybranych zeszytów z serii Marvel Age Spider-Man i Marvel Age Team Up.

Offline szydlo

« Odpowiedź #3129 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 09:01:42 »
Jeszcze było takie cudo na naszym rynku
Spider-Man Bohaterowie i Złoczyńcy kolekcja.
Zapraszam do bazy https://wyszukaj-komiks.pl/

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3130 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 12:20:14 »
Faktycznie zapędziłem się w upraszczaniu na potrzeby mało znaczącej ciekawostki. Nie mam też wszystkich numerów Magazynu...
W każdym razie do #12/2011 były oryginalne komiksy Marvel UK, potem w #1/2012 przeskok o 50 numerów oryginalnego Magazynu do przodu i komiksami były przedruki z USA, przynajmniej 7 numerów to były/mogły być pocięte historie, m.in. te z tomików Komiksy dla dzieci Marvel, ale też jedna na pewno z Mix Komiksu (Marvel Age: Spider-Man #19 w Magazynie miał poprzestawiane nawet same kadry względem tego co w Mix Komiksie..., rzucę okiem żeby sobie przypomnieć i jeśli ciekawa rzecz to dołączę foto). Pod koniec Magazynu przedruki tych backupowych krótszych historii, ile tak przygotowanych numerów było - nie wiem, wygląda na to że cały 2013, ale czy koniec 2012 też?
Tak sobie pisać możemy i to przepadnie, jak masz zindeksowane to świetnie, ja indeksuję tylko to co posiadam...

Mix Komiks to były te zeszyty S-M:
Marvel Adventures #2, #13;
The Adventures of Spider-Man #9, #10, #12 i niekompletny #7;
Marvel Age Spider-Man #4, #5, #9, #15, #19;
Marvel Age Spider-Man Team-Up #1, #2, #3.

W Spider-Man Bohaterowie i Złoczyńcy były chyba 7-stronicowe historyjki, też komiksy jak by nie patrzeć ;)

Edit:
Mało interesujące, ale jak już otworzyłem... [po prawej Magazyn, zlepiony z dwóch oryginalnych stron, po lewej dwie strony z Mix Komiksu]:
« Ostatnia zmiana: Śr, 08 Styczeń 2025, 12:39:15 wysłana przez Piterrini »

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #3131 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 13:45:05 »
Obecnie też mam niezbyt wiele numerów magazynu, dodajmy że w dawnych latach poczytałem go głównie w Empiku i w Realu. Jeżeli chodzi o jego oryginalne wydanie z uk wiedzę mam z tej strony.
https://spiderfan.org/title/comics/spiderman_uk_mag.html#227

Offline szydlo

« Odpowiedź #3132 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 14:19:13 »
Poniżej podsyłam to co mi się udało ustalić z moich zasobów. Oczywiście nie mam całości.

MixKomiks
https://wyszukaj-komiks.pl/szukaj/?nazwa=mix&typ=pl

Spider-Man Magazyn
https://wyszukaj-komiks.pl/szukaj/?nazwa=spider-man+magazyn&typ=pl

Spider-Man: BiŁ Kolekcja
https://wyszukaj-komiks.pl/szukaj/?nazwa=spider-man%3A+Bohaterowie+i+&typ=pl

Komiksy dla dzieci
https://wyszukaj-komiks.pl/szukaj/?nazwa=komiksy+dla+dzieci&typ=pl

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #3133 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 16:54:03 »
Miałem styczność z dwoma magazynami Egmontu  numery 12/2021, 1/2022 i tam była niezła ciekawostka wrócili do historyjek brytyjskich, które nie były wydane u nas w Spider-Man Magazyn.
W 12/2021 była historia z  Spectacular Spider-Man (UK Magazine) #200
https://spiderfan.org/review/comics/spiderman_spectacular_uk/200.html

a w 1/2022  Spectacular Spider-Man (UK Magazine) #207
https://spiderfan.org/review/comics/spiderman_spectacular_uk/207.html

problem w tym że numer 200 to zakończenie dwu częściowej historii, a 207 to środek trzy częściowej historii.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3134 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 09:08:30 »
Oryginalna okladka z debiutem Czarnej Kotki sprzedana za ponad milion dolarów.

https://www.cbr.com/spider-man-cover-art-sells-over-million-dollars/

Al Milgrom, który ją stworzył, ma dostać część tej kwoty. I dobrze.