No z tym też się zgadzam, że warto wspominać, tyle że kto ma wiedzę odnośnie powyższego to mniej komiksową a bardziej historyczną/kronikarską, więc i nie podzieli się nią tutaj... Aczkolwiek jeśli to kwestia np. 30 lat wstecz to faktycznie ktoś i tutaj może pamiętać więcej

Wypożyczanie - bardziej realna digitalizacja, wystarczy jeden egzemplarz fizyczny i zdigitalizowanym można obracać do woli (w tym "pożyczyć" z biblioteki/archiwum). Tyle że problem z egzemplarzami fizycznymi, tj. nie takie rzeczy zalegają na strychach czy w piwnicach, ale żeby dowiedział się o tym ktoś zainteresowany (organizacja zajmująca się archiwizacją itp.) to kolejna granicząca z niemożliwością rzecz. Dla jasności - nie wiem jak z Dziennikiem Bałtyckim, to taka ogólna obserwacja odnośnie starszych, niedostępnych mediów, tutaj np. prasy.
Co do S-M w USA, x lat temu z ciekawości patrzyłem na "kompletne paczki" (cyfrowe) Spidera, wewnątrz niby wszystko (większość) co wydane od pojawienia się postaci - Amazing (czy ogółem ongoingi) to malutka część takiej paczki, Spider jest/był najpopularniejszym fikcyjnym komiksowym bohaterem (z polemiki na forum domyślam się że teraz, od lat, stale jest to Batman), więc jest/był "wszędzie", historie komiksowe przygotowywane i drukowane były nawet na kartonach z mlekiem, więc dedykowane paski czy strony w prasie nie powinny dziwić

Klaryfikacja jeszcze odnośnie Mix Komiksu - oryginalne zeszyty (S-M i inne serie) były dzielone na od 2 do 4 numerów Mix Komiksu, napisałem że strony nie były wycinane, ale to tylko częściowo prawda - The Adventures of Spider-Man #7 wydany w Mix Komiks #5-8 "zgubił" część historii (między jednym "w następnym numerze" a kolejnym "w poprzednim numerze" jest luka). Jasne że to zeszyt dla dzieci i absolutnie nie ma znaczenia co się na tych niewydanych stronach działo, ale jak już wspomniałem o dzieleniu/wycinaniu to warto sprecyzować, może akurat kogoś interesuje.
Ostatnia "ciekawostka" - Spider-Man Magazyn wydawany u nas od 2007 bazował w pełni na brytyjskim Marvelu (Marvel UK), czyli przedrukowane historie zostały stworzone nie w USA a w UK, ogólnie ten w UK to taki "drugi Marvel", aż na tyle się nie znam żeby wiedzieć co jest w tzw. kanonie a co nie, ale jw. może się komuś wydawać że ogarnia całego Spidera a potem się okazuje że ten drugi Marvel ma całą osobną linię serii z Pająkiem... Żeby już zakończyć - po ok. 200 numerach tych "magazynowych" Spiderów (u nas ok. 57 numeru, wydawane było selektywnie w PL) w UK zaprzestano tworzenia w Magazynie historii oryginalnych i zaczęto przedrukowywać zeszyty z USA, np. Spider-Man: Marvel Adventures vol. 2, w oryginalnych zeszytach były zwykle dwie historie i dlatego całość jednej z nich mieściła się w magazynie (ok. 10 stron, reszta to "łamigłówki" dla dzieci itp.). Egmontowe Komiksy dla dzieci Marvel zresztą sięgały po tą samą ww. oryginalną serię (Adventures...) i nawet te same numery, tyle że te zbiorcze Komiksy dla dzieci Marvel przedrukowywały historię dłuższą, a Magazyn krótszą. To takie ogólniki, może trochę chaotycznie napisane (?), po prostu kiedyś się interesowałem na tyle żeby i te dziecięce serie/magazyny zebrać, ostatecznie i to mi się nie udało