Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 551783 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maragast

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #3000 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 16:47:45 »
Kolekcja Spider-Mana to 60 tomów.

My w tym czasie dostaliśmy:
- Ultimate z Peterem w 13 tomach gdzie objętościowo tom ostatni miał zawartość ze trzech tomów kolekcji, a pozostałe tomu miały zawartość 2 tomów z kolekcji więc w sumie w tym materiale dostaliśmy zawartość 27 tomów kolekcji
- 9 Epiców + tom Macfarlena - każdy z tych tomów ma objętość 3 tomików z kolekcji więc dostaliśmy tu zawartość 30 tomów z kolekcji
- 5 tomów Straczynskiego gdzie jeden tom to objętość 2 tomów kolekcji więc w sumie to objętość 10 tomów kolekcji,
- 2 tomy Marvel Knight to zawartość 5-6 tomów kolekcji
- tomik Spectaculara od Muchy ma objętość 3 tomików z kolekcji
+ tomiki Venom, Historia życia, Świerć Jean DeWolf i Spider-Mam i Czarna Kotka - zawartość 4 tomów kolekcji

O ile dobrze podliczyłem to obecnie dostaliśmy objętościowo tyle materiału by wypełnić 76 tomików z kolekcji więc WIĘCEJ, a biorąc pod uwagę, że dostanie jeszcze Milesa, kolejne epici i może coś jeszcze więcej oraz Slott i Spencer to dostajemy O WIELE WIĘCEJ MATERIAŁU niż kolekcji Spider-Mana.

Zatem dużo lepiej wyszło, że kolekcja Spider-Mana nie wyszła bo dostajemy dużo więcej komiksów z pajączkiem.

« Odpowiedź #3001 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 17:05:37 »
Mądrego aż miło posłuchać.
A co też trzeba zaznaczyć to, że Egmont wydawał właśnie całe serie, dzięki czemu możemy się zapoznać z całością danego runu. Hachatte nie licząc Origins wydaje dziurawe tomy, zwykle początki runów, a nawet jak próbował wydać Marvel Knights Spider-Mana to skopał po całości wydając 2 z 3 części historii Millara  ::) Już nie wspomnę o tym, że w jednym tomie wydał początek Ultimate'a i potem Śmierć. Dopiero Egmont wydał całość.
Więc zgadzam się całkowicie z kolegą Maragast, może i dawniej ubolewałem nad tym, że kolekcja Pajączka nie wystartowała, ale teraz patrząc ile Egmont i Mucha wydawały go to totalnie mi nie jest szkoda. A jeszcze dużo dobrego przed nami!
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3002 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 17:17:54 »
No ale mieszasz Ultimate z 616 i jednocześnie dwie Kolekcje. Czyli gdyby te projekty Hachette wyszły (oczywiście tylko teoretyzuje), to byłoby 60 tomów Kolekcji Pająka, plus 18 tomów o Ultimate Spider-Manie (15 Parker, 3 Morales na 60 tomów). Czyli jest to 78 plus jeszcze 15 tomów ze Spider-Manem (ponad 65 oryginalnych zeszytów) w 100 tomach Marvel Origins. Plus jeszcze Śmierć Stacych w WKKM. Też dużo. Plus byłoby to szybciej i taniej niż w Egmoncie. I jeszcze dostalibyśmy głównie oryginalne zeszyty 224-325 PO KOLEI. Przygody z lat 80-tych których nie było w większości w TM Semic, jak obecnie stanowi duża zawartość egmontowych Epiców.

Ja doceniam obecne komiksy i Muchy i Egmontu z Pająkiem. Kupuję je, czytam, bardzo lubię i cieszę się z lektury. Zwłaszcza po 4 tomie Straczynskiego. Ale uważam, że Kolekcja Pająka jest lepsza i bardzo żałuję, że wyszła w Hiszpanii, ale w Polsce już nie. Nawet jeśli ktoś kiedyś wyda te zeszyty z przedziału 200-288, to i tak byłoby to dla nas droższe. Bo tylko Hachette potrafi teraz wydawać tak ładne, grube komiksy na twardo w Empiku za około 45 zł.

Hachatte nie licząc Origins

Conan, Transformers, Thorgal, Nieskończony Kryzys w BiZDC i sporo komiksów po kolei Johnsa.
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Wrzesień 2024, 17:21:09 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Maragast

« Odpowiedź #3003 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 17:30:07 »
Kolekcja Ultimate nie była testowana u nas więc nie należy brać jej pod uwagę w tych rozkminach ale chyba śmiało można uznać, że dla Bazyla lepsza by była kolekcja Spider-Mana, a DLA KAŻDEGO INNEGO CZYTELNIKA lepsze jest to co obecnie wydaje Egmont i Mucha - chyba wszyscy się ze mną zgodzicie, prawda?

Offline michał81

« Odpowiedź #3004 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 17:46:41 »
A jakby Babcia miała wąsy to by była dziadkiem. O czym my tu dyskutujemy? O dwóch kolekcjach których nie było. I w sumie dobrze, że nie było, bo jest szansa na bardzo kompletne wydanie Spider-man równe Batmanowi. Jedynie co by się przydało to wydanie epikow od samego początku, na co liczę w przyszłości. I może kolejne tomy od Muchy Spectacular Spider-Man (tom Tombstone cały czas czeka ;) )

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #3005 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 17:51:14 »
Jedyna sensowna kolekcja Hachette jeśli chodzi o Spider-mana to Marvel Origins.
Tylko tak materiał jest ułożony chronologicznie i jest kompletny.
A ma sens tylko dlatego, że Egmont nie wydał jeszcze tych pierwszych Epiców.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3006 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 19:17:39 »
Tylko problem który przemilczacie ciągle, jest taki, że Epiki Egmontu są droższe i wychodzą rzadziej niż tomy Kolekcji. Super że Egmont dołożył do tego Straczynskiego i Marvel Knight. Brawa im za to - świetna decyzja. Szkoda tylko że ten 2 tom wyszedł dopiero pod koniec 2023 roku, Marvel Knights w tym. Późno, skoro Slott zaczął się w 2015 roku.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #3007 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 19:55:03 »
Wolnego, kolego!
MO powoli zamyka 2. epic ze Spider-Manem. Egmont w tym czasie wydał chyba 5.

Offline Necr09

« Odpowiedź #3008 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 20:08:02 »
(...) Epiki Egmontu (...) wychodzą rzadziej niż tomy Kolekcji. (...)

Pierwszy MO styczeń 2023  zawiera "pierwsze sześć" numerów Amazinga, ostatni w sierpniu 2024 zawierający numery od 32 do 36, co daje nam w w ciągu dwóch lat 37 numerów Amazinga.

W tym samym czasie Egmont wydaje Epiki: "Każdy z każdym" (luty '23, 10 numerów), "Plagę pająkobójców" (lipiec '23, 10 numerów), "Rzeź maksymalną" (wrzesień '23, 3 numery), "Łowców bohaterów" (kwiecień '24, 7 numerów), "Skradzione życie" (listopad '24, 13 numerów); łącznie 43 numery Amazinga. I to nie licząc całej masy numerów z innych tytułów Pajęczaka.

Od kiedy 37>43?
FGO: 758,469,198

Offline Adolf

« Odpowiedź #3009 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 23:30:54 »
@Bazylliszek

Plusem kolekcji jest tylko to, że:
 - wspierają kioski i salony prasowe
 - docierają do nowych czytelników, którzy kupią potem lepsze wydania od poważnych (w porównaniu do H) wydawnictw komiksowych
 - trafiają do bibliotek, gdzie młode pokolenia zapoznają się z historiami i tak jak w poprzednim punkcie, rozwiną bazę fanów zainteresowanych poważnymi wydaniami
 - są przecenione w Carrefour, gdzie matki kupią je dla dzieci i te dzieci może staną się kiedyś poważnymi czytelnikami, którzy...

Podsumowując: kolekcje tak, ale najpierw poważne wydania od poważnych wydawnictw, a potem można pozwolić wydawać Hachette duble. Na Zachodzie tak to funkcjonuje, a my musimy gonić Zachód, a nie powodować poważne zaburzenia i destrukcje naszego fandomu, do czego Twoja propaganda z pewnością się przyczynia.

Online elesshar

« Odpowiedź #3010 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 16:16:12 »
Panowie, które epiki o Pajączku warto mieć na swojej półce? Mam "Ostanie łowy Kravena" i "Venoma". Oba bardzo mi się podobały (szczególnie pierwszy z nich), "Kosmiczne przygody" przeczytałem w połowie i odpadłem. Wcześniejsze "Inferno" warto i coś z późniejszych? Czy czekać na osławioną "Sagę Klonów"?

Offline burberry

« Odpowiedź #3011 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 16:28:03 »
Rzeź Maksymalna

Offline Xmen

« Odpowiedź #3012 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 17:39:33 »
Przy tej sadze klonów dopiero możesz odpaść.
Dobrze zapamiętałem Sage klonówm? Na większości kadrów Scarlet spider smuci się i rozmyśla?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #3013 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 22:33:47 »
Ostatnie łowy Kravena powinny być wydane w jakimś powiększonym formacie i na offsecie.
Panowie, które epiki o Pajączku warto mieć na swojej półce? Mam "Ostanie łowy Kravena" i "Venoma". Oba bardzo mi się podobały (szczególnie pierwszy z nich), "Kosmiczne przygody" przeczytałem w połowie i odpadłem. Wcześniejsze "Inferno" warto i coś z późniejszych? Czy czekać na osławioną "Sagę Klonów"?
To jeszcze Inferno i może jeszcze ewentualnie plaga pająkobójcow. Tyle z epików o pająku, które warto mieć na półce.

Offline Lobo

« Odpowiedź #3014 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 22:49:08 »
Żadna rzeź maksymalna, to jedna wielka głupia nawalanka. Kupuj Inferno i Powrót złowieszczej szóstki w pierwszej kolejności.
« Ostatnia zmiana: So, 28 Wrzesień 2024, 22:54:50 wysłana przez Sikor »