Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 550761 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #2850 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 08:41:15 »
Musze pochwalić polskie wydanie Spider-Man Noir. Strachałem się, że będzie słabo wydrukowany, jak np. Knightfall 4 z racji dużej zawartości czerni. Ale nic takiego. Prawie nie ma paproszków, nic się nie leje, nie ma żadnych maźnięć jak w Straczynskim 3. Czyli jak się dogląda druku, to da się utrzymać jakość. Jedyny mały minus, to rysa przez wszystkie strony na moim egzemplarzu. Ale to mogę pominąć.

Same historie mi się dość podobały. Jest klimat, nieźle się czyta, rysunki mogą być. Nie podeszła mi tylko ta ostatnia historia ala Indiana Jones na Bliskim Wschodzie. Wiem, że chcieli nawiązać do Arki Przymierza i Stargate'ów, jednak ja jakoś nie widzę Spider-Mana Noir w tamtych klimatach.

IMHO Marvel też marnuje szansę na cały cykl przygód Petera w latach 1933-1939. Jakby dać to dobremu scenarzyście, mógłby stworzyć lepszy świat niż Ultimate. Dorównać Spider-Manowi 2099. Tylko trzeba by chcieć.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2851 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 21:55:06 »
10 tom Spencera jest niezły. Ravencroft, Osborn, dr Kafka. Znajome klimaty sprzed 20 lat, kiedy "Milczenie Owiec" jeszcze było znanym odnośnikiem w popkulturze. No i wraca nieśmiertelny "Władca Murów". :) Tylko się powtórzę - mamy już 50 zeszyt a scenarzysta za bardzo rozciąga wątek Kindreda, który głównie stoi i jeszcze nic sam nie robi. Napuścił Zjadacza Grzechów. Niby fajnie, ale suspens jest utrzymywany już za długo.

No i to jest pytanie w przyszłość. Czy jeśli Straczynski dojdzie do końca w przyszłym roku, to czy dostaniemy ciąg dalszy? Czyli run Slotta sprzed Marvel Now. To jest 5 lat i kupa zeszytów do przeczytania. W tym wątek z Mr Negative'm. Brałbym.

« Odpowiedź #2852 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 12:05:53 »
No i to jest pytanie w przyszłość. Czy jeśli Straczynski dojdzie do końca w przyszłym roku, to czy dostaniemy ciąg dalszy? Czyli run Slotta sprzed Marvel Now. To jest 5 lat i kupa zeszytów do przeczytania. W tym wątek z Mr Negative'm. Brałbym.
Też bym brał. Liczę po cichu, że Egmont właśnie się skusi na dalej i właśnie wyda Amazinga Slotta sprzed Marvel Now, właśnie wątek Mr. Negative'a, Pajęcza Wyspa, Ends Of Earth - jest tego właśnie jak mówisz dużo i liczę na Egmont, że właśnie wydadzą to w Marvel Classic, i nie skończą tylko na Straczynskim o którego tyle lat się czekało
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Jeez

« Odpowiedź #2853 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 14:47:00 »
Milesa mają w planach na pewno, do tego run Slotta + epiki brakujące najlepiej od początku i mnie mają.

Offline Crono

« Odpowiedź #2854 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 15:29:30 »
Nie wiem czy dobry temat, ale generalnie dotyczy pająka, więc... W latach dziewięćdziesiątych do dziennika Dziennik Bałtycki raz w tygodniu chyba dodawany był dodatek dla dzieci o nazwie MOPS, zawierający m.in. komiksy. Pamiętam, że jak byłem na wakacjach nad morzem, to miałem styczność z tym dodatkiem. Był tam drukowany czarno-biały komiks o naszym pająku z sąsiedztwa (bodajże 1 strona na numer, w czerni i bieli, ale może źle zapamiętałem). Kojarzy ktoś może coś takiego?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2855 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 16:27:21 »
@UP
A kto tutaj jest z Pomorza/Trójmiasta? Jak pokazał test Kolekcji Spider-Mana nie warto tam mieszkać. :)

Pajęcza Wyspa

To nie :) Ale Companion i resztę tak. Ja bym jeszcze chciał historię z powrotem Morluna i chwilową śmiercią Spider-Mana gdzieś z 2006 (???). A to się chyba do runu Straczynskiego nie łapie.

I jeszcze powiem, że mimo wszystko dobrze się czyta kolejne historie z Normanem Osbornem. Dlatego oczywiście cieszę się, że wyjdą Thunderbolts Ellisa, choć oczywiście wolałbym to w dwóch trejdach a nie półdubla. No i coraz bardziej widoczny jest brak Dark Reign po polsku. Ani Dark Avengers, ani Utopii. Przydałyby się te komiksy.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Kwiecień 2024, 17:13:53 wysłana przez Bazyliszek »

« Odpowiedź #2856 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 17:15:51 »
To nie :) Ale Companion i resztę tak. Ja bym jeszcze chciał historię z powrotem Morluna i chwilową śmiercią Spider-Mana gdzieś z 2006 (???). A to się chyba do runu Straczynskiego nie łapie.
Łapie, będzie to w 4 tomie Starczynskiego, bo mówisz o mini eventcie o The Other który przewijał się przez serię Amazing, Marvel Knights i Friendly Neighborhood - wszystko właśnie będzie w 4 tomie Straczynskiego, nawet zeszyty nie pisane przez niego  :)
Sociale:

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2857 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 18:54:20 »
i Friendly Neighborhood

O tototototo. Chodziło mi o serię Friendly Neighborhood. Dawno temu czytałem opis tego story arcu na portalu ze streszczeniami wszystkich ASM itp. z US. Dzięks Wayne. Liczę na drugi dobry występ Morluna jeszcze przed Spiderversum.

Tylko ten motyw z kokonem mi trącił myszką, bo podobnie się chował w latach 90-tych. To było w TM Semicach i będzie w Epicach.

Offline Pestak

« Odpowiedź #2858 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 06:54:27 »
Nie wiem czy dobry temat, ale generalnie dotyczy pająka, więc... W latach dziewięćdziesiątych do dziennika Dziennik Bałtycki raz w tygodniu chyba dodawany był dodatek dla dzieci o nazwie MOPS, zawierający m.in. komiksy. Pamiętam, że jak byłem na wakacjach nad morzem, to miałem styczność z tym dodatkiem. Był tam drukowany czarno-biały komiks o naszym pająku z sąsiedztwa (bodajże 1 strona na numer, w czerni i bieli, ale może źle zapamiętałem). Kojarzy ktoś może coś takiego?

Tego nie pamiętam (chociaż jestem z Pomorza) ale na pewno taka czarno-biała jednostronicowka była drukowana w gazecie Angora. Z tego co kojarzę były to jakieś stare historię z lat 60tych lub początku 70tych.

Offline Crono

« Odpowiedź #2859 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 07:44:41 »
No właśnie ciekawi mnie, czy były to historie z Amazing Spider-Man, czy może jakieś inne (bo chyba w Stanach były też komiksy specjalnie przygotowywane dla gazet).

Offline michał81

« Odpowiedź #2860 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 10:21:51 »
To nie :) Ale Companion

Companion całkowicie można pominąć, nie wnosi nic do tego eventu, zresztą bez sensu jest wydawać Companion bez głównego eventu, który jest ważniejszy i niedostępny na polskim rynku i jest częścią dłuższego runu Slotta, o którym się tu pisze.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2861 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 18:20:22 »
@UP

Wojna Domowa, Tajna Inwazja, Nieskończony Kryzys... To są komiksy wydane też bez żadnej podbudowy przez Egmont. Jeszcze raz - premiera zawsze jest lepsza od dubla. Spider-Island wyszło już po polsku. Companion nie. I jasne - tie-iny zwykle niewiele wnoszą. Ale ciągle są pisane i wydawane i skoro dostajemy czy to do Króla w Czerni, czy do Wojny Światów, to też bym chciał do tego. Oczywiście tylko pod warunkiem, że jak się Straczynski zakończy w przyszłym roku, ruszy dalej albo run Slotta sprzed MN, albo Clone Saga, albo jakaś inna pajęcza seria.

Offline michał81

« Odpowiedź #2862 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 18:57:54 »
Wojna Domowa nie potrzebuje żadnej podbudowy. O czym ty znowu piszesz? To że dali na okładkach Spider-man Road to Civil War nie znaczy nic. Czytałeś to chociaż? Bo piszesz znowu pierdoły. Ta historia jest sama w sobie niezależna od tego co się działo w uniwersum, co widać dobrze w przypadku New Avengers skupiającym się na innych rzeczach. Poczytaj trochę o tym evencie, bo był to całkowity pomysł Millara, a nie Bendisa, który musiał się dostosować do tego co on wymyślił.

Tajna Inwazja, hmmm, zapominasz że Mucha wydała spory run New Avengers Bendisa, będące podbudową pod ten event, więc znowu piszesz pierdoły. Jakby nie Hachette to byłby wydany komplet ciągiem, podziękuj swojemu ulubionemu wydawcy, że tak to jest rozwalone.

Czy widzisz gdzieś dostępne wydania Pajęczej Wyspy? Bo ja nie widzę tego w normalnym obiegu. Biadolisz często o jakimś zajmowaniu slotów, a potem piszesz o wydaniu Companion do Pajęczej wyspy. Zero logiki. Weź zrób coś dobrego i sprawdź na Marvel Unlimited, niż kolejny raz będziesz pisał te swoje wyrzygi.

Offline WeaponX

« Odpowiedź #2863 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 19:24:20 »
Spider-Island wyszło już po polsku.

Wyszło? To podaj linka gdzie moge kupić

« Odpowiedź #2864 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 19:47:00 »
Wojna Domowa nie potrzebuje żadnej podbudowy.
Nie zgodzę się, działa jako samodzielny historia, owszem, ale np, żeby Lepiej zrozumieć wątek z Spider-Manem, i jego decyzję dobrze przeczytać zeszyty Amazinga Straczynskiego właśnie dziejące się podczas Wojny Domowej (będziemy mieć to w 5 tomie na szczęście) - więc jasne, możesz czytać ją samodzielnie, ale dla lepszego zrozumienia Eventu, motywacji i decyzji pewnych postaci itp. lepiej sięgnąć po podbudowy.
Sociale: