Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 553644 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LukCook

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #2010 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 16:05:57 »
Po co? Aby się znowu osłuchać, że cena z kosmosu, że skok na kasę, że przecież Marvel Fresh kosztuje 40 zł, a wydawca niech zdycha i wyda najlepiej za darmo? Jest sens się denerwować? Nie ma żadnego. Było podejście do pewnych historii, ale ukazały się nakładem innego wydawcy, więc kolejnych podejść nie będzie. Niby takie inteligentne społeczeństwo ponoć mamy, a nie jest w stanie zrozumieć, że jeden wydawca może wydać taniej od drugiego.
Wydanie Muchy ma bardziej intensywne kolory, no i estetycznie rozplanowaną galerię artów, bo nie są ściśnięte na trzech stronach jak w WKKM. Jest też wstęp Romity Sr., którego w edycji Hachette nie ma.
Chodzi ci o ten komiks Smitha co go kończył 5, 10 czy 95 lat? To jeden z najgorszych Spiderów.
Których klientów stracą? Takich, którzy kupują angielskie wydania, by po ogłoszeniu polskiej edycji pozbywać się ich za milion monet (Knightfall najlepszym przykładem), bo język Szekspira jednak za trudny? Na polskim rynku jest przesyt komiksów, dziwię się, że są jeszcze amatorzy chętni przepłacać w Atomach i Azylach.
Gdzie sprzedają takie rewelacje? Pod budką z piwem?
Najlepsi Wrogowie, czyli zeszyt 200 jest w dobrej jakości. Podobnie jak zeszyt 199.
8 zeszytów: 191-198.

Widzę bardzo romantyczny nastrój w Walentynki  :D

Offline LukCook

« Odpowiedź #2011 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 16:10:19 »
To naprawdę takie dobre czytadło, czy przemawia przez Ciebie jakiś inny rodzaj nostalgii?

Ja podszedłem do Power Rangers bez nostalgii i wielkich oczekiwań, telewizyjne wyczyny omijałem z daleka. Komiks bardzo mi się podobał, jak najbardziej dobre czytadło. Żałuję, że seria nie zostanie skończona.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #2012 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 17:14:02 »
Wybacz, ale to jedna z najgłupszych rzeczy, jaką przeczytałem na tym forum.
Mucha wydała zeszyty The Spectacular Spider-Man Vol. 1 #178–200, czyli cały run J.M. DeMatteisa (OK, nie cały, bo zeszyty 201-203 to część Maximum Carnage, które zapewne doczekamy się w Epikach). I taki był ogólny zamysł tego wydania.
Poza tym to właśnie w tych słabszych jakościowo zeszytach są najlepsze historie: Oko Pumy, Śmierć Vermina czy kapitalny Najlepsi Wrogowie.
No i chyba nawet nie spojrzałeś co jest w tych zeszytach, bo chociażby #170 to zakończenie historii rozpisanej na 3 zeszyty (tak więc byłby koniec, bez początku i rozwinięcia).

Czyli tak jak w Epicu z Kravenem, gdzie Egmont uraczył nas ostatnim zeszytem Hobgoblin Sagi z ujawnieniem tajemnicy ciągnącej się przez 20-kilka numerów.

Oko Pumy i Najlepsi Wrogowie niestety lepiej wyglądały w starych TM Semicach. I mówię to jako komiksiarz darzący sympatią Muchę. Jak mówiłem - gdyby wydali kolejnego Pająka, to bym kupił. Tak jak kupuję ich mutantów.

Sam jesteś sobie winien @laf. Z tym Spectacularem trzeba się było śpieszyć jak z Szninkielem. Ja zamówiłem od razu na początku września. Wtedy Tania.książka sprzedawała go za 160 zł, plus 5% rabatu na koncie, plus 5% rabatu dla krwiodawców i wyszło lekko ponad 140 zł. Dużo, ale skoro teraz chodzi najbiedniej po 190 zł z przesyłką, to chyba taniej się nie dało.
« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Luty 2022, 17:34:13 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #2013 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 18:06:51 »
Na polskim rynku jest przesyt komiksów, dziwię się, że są jeszcze amatorzy chętni przepłacać w Atomach i Azylach.

Gdzie sprzedają takie rewelacje? Pod budką z piwem?

Jaki przesyt? Grudzień nic nie kupiłem, styczeń też nic i luty się nie zapowiada. Następny komiks mam do kupienia 22 marca.
Odnośnie multiversum ja np. możliwe, że będe przepłacał za angielskie soft covery - nie wiem czy z polskich sklepów czy może amazon czy coś innego ale jak Egmont się nie zdeklaruje to nie przegapię ejtisowych tomów.

Tu na forum mi napisali, że Muchy nie interesuje wydawanie Spectaculara jako serii. Czy Twoja wypowiedz mamy rozumiec jako to, że jest szansa, że pociągniecie dalej i niżej Spectaculara (bo 203 jak zauważyłeś to Maximum Carnage). Np. kolejny tom 155-177 czy coś takiego?
A może Web of SM?

#15 Spidera 1990 mi brakuje. Chociaż i tak jeśli dożyję to 1szy Epic SM 1990 będzie zawierał Minimum 17 numerów więc mi pokryje wszystko. A myśle, ze raczej 23 numery będą żeby Sinister Six zmiescic.

« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Luty 2022, 18:32:43 wysłana przez Hobgoblin »

Offline andy13

« Odpowiedź #2014 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 18:14:37 »
Nikt go nie zna? To aż mało prawdopodobne. Nie mówię żebyście mi dali jego numer telefonu czy adres ale ktoś na takim forum go powinien znać.

Jak byłem aktywny na forum Imdb to użytkownicy chodzili na pączki z M. Scorsese, przez chwilę byłem na Filmwebie to normalnie u Smarzowskiego się użytkownicy spotykali. A to jeszcze nic - na Tom's Hardware informacje prosto od Gatesa! Ah, te fora internetowe... 8)

Wybacz że coś burzę...
Claremont, niech spojrzę, dobrze że pytasz, rozmawiałem z nim nawet ostatnio (mam go w znajomych na fejsie), bo coś chciałem dopytać o jego przebogaty dorobek. Widzę jednak, że dla niego nie ma miejsca w najbliższym czasie, pojawia mi się jakaś karteczka z napisem: kolekcja. Ale to może być jakiś miraż.

Wybaczcie, że coś burzę, ale Hobgoblin nie chciał kontaktu do McFarlane'a, Bagleya, Larsena, ani żadnego innego twórcy Spider-Mana, tylko do TK - przedstawiciela wydawcy Pająka w Polsce. Sytuacja, że ktoś z tego forum zna przedstawiciela jakiegoś wydawnictwa komiksowego jest tak nieprawdopodobna, że bekę z tego ciśnie nawet przedstawiciel innego wydawnictwa komiksowego, który sam ma konto na tym forum...

Po co? Aby się znowu osłuchać, że cena z kosmosu, że skok na kasę, że przecież Marvel Fresh kosztuje 40 zł, a wydawca niech zdycha i wyda najlepiej za darmo? Jest sens się denerwować? Nie ma żadnego. Było podejście do pewnych historii, ale ukazały się nakładem innego wydawcy, więc kolejnych podejść nie będzie. Niby takie inteligentne społeczeństwo ponoć mamy, a nie jest w stanie zrozumieć, że jeden wydawca może wydać taniej od drugiego.
Oj, było pite przed południem...

Offline xanar

« Odpowiedź #2015 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 18:35:33 »
Oj, było pite przed południem...
Gorzej jak nie było  :)

Ty Hobgoblin, ty to jakiś niestworzonych rzeczy oczekujesz, jakiego Spectaculara, przecież tego nawet w USA nie ma ::)  Teraz jakiś omnibus zapowiedzieli, ale po co to komu. Jakie Web of Spider-man, weź zejdź na ziemie.

#15 Spidera to jest dostępne w omnibusie Larsena, nie wiem nawet czy to jest jeszcze w sprzedaży.

Dam ci dobrą radę, zacznij kupować po amerykańsku tu nikt ci tego nie wyda a te twoje posty zaczynają przypominać wpisy takiego innego użytkownika, którego nicku wymieniać nie będę.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #2016 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 19:01:21 »

Ty Hobgoblin, ty to jakiś niestworzonych rzeczy oczekujesz, jakiego Spectaculara, przecież tego nawet w USA nie ma ::)  Teraz jakiś omnibus zapowiedzieli, ale po co to komu. Jakie Web of Spider-man, weź zejdź na ziemie.

#15 Spidera to jest dostępne w omnibusie Larsena, nie wiem nawet czy to jest jeszcze w sprzedaży.

Dam ci dobrą radę, zacznij kupować po amerykańsku tu nikt ci tego nie wyda a te twoje posty zaczynają przypominać wpisy takiego innego użytkownika, którego nicku wymieniać nie będę.

Tego z okaleczonymi 191-198 też nie było w USA a wydali. Wydaje się, że coś zasugerował, że mogą wydać jeszcze (patrz wyżej).

Omnibusy jakiegoś artysty czy scenarzysty mnie dużo mniej interesują niż Epici. Z tego co czytałem to Epici będą wszystkiego ale to zajmie dekady.

Jak moge miec epica nie dość, że taniej  to jeszcze HC w PL to lepiej, ale tak jak piszecie po angielsku kupować bezpieczniej. Jednak skoro Hachette potrafiło wydać Tyle kolekcji rzetelnie i do końca to czemu Egmont nie byłby w stanie wydawać Epiców?  A To jest dużo łatwiejsze niż kolekcja kioskowa co 2 tygodnie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Luty 2022, 19:05:03 wysłana przez Hobgoblin »

Offline andy13

« Odpowiedź #2017 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 19:14:15 »
Jak moge miec epica nie dość, że taniej  to jeszcze HC w PL to czemu nie, ale tak jak piszecie po angielsku kupować bezpieczniej. Skoro Hachette potrafiło wydać tyle kolekcji to czemu Egmont nie byłby w stanie wydawać Epiców? To jest dużo łatwiejsze niż kolekcja kioskowa co 2 tygodnie.
Wiesz, ja też bym brał wszystkie Epiki. A jeszcze bardziej Supermana, jakby wyszedł od Man of Steel Byrne’a.
Problem z tym, co będzie wydane, jest taki, że żadna ankieta czy żaden żelazny argument z tego forum nie da Ci odpowiedzi, czy tom 15. wyjdzie. Dzisiaj - pewnie nie uwierzysz - ale nawet TK Ci nie odpowie na to pytanie. Jeśli aktualne tomy będą cały czas się sprzedawać, to wyjdą następne/poprzednie, a może jeszcze Punisher i X-Men. Jeśli nie, to równie dobrze „Kosmiczne przygody” mogą być ostatnim tomem. Sam musisz zdecydować, czy ryzykujesz i czekasz czy uzupełniasz o oryginały.

Offline xanar

« Odpowiedź #2018 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 19:19:10 »
Tego z okaleczonymi 191-198 też nie było w USA a wydali. Wydaje się, że coś zasugerował, że mogą wydać jeszcze (patrz wyżej).

Omnibusy jakiegoś artysty czy scenarzysty mnie dużo mniej interesują niż Epici. Z tego co czytałem to Epici będą wszystkiego ale to zajmie dekady.

Jak moge miec epica nie dość, że taniej  to jeszcze HC w PL to lepiej, ale tak jak piszecie po angielsku kupować bezpieczniej. Jednak skoro Hachette potrafiło wydać Tyle kolekcji rzetelnie i do końca to czemu Egmont nie byłby w stanie wydawać Epiców?  A To jest dużo łatwiejsze niż kolekcja kioskowa co 2 tygodnie.

No wydali, ale jak wydali.

Spectaulara będziesz miał omnibus 1-42

Ty to żądasz jakiś niemożliwych rzeczy, nikt ci nie da żadnych gwarancji, Marvel może sobie stwierdzić, że epiców to oni już nie będą wydawać bo np. słabo się sprzedają i teraz będą lepsze jakieś Mythic collection, na takiej samej zasadzie jak sobie zmienili grzbiety na omnibusach, których nikt nie chciał i nadal nie chce, ale wydają bo tak i żądnie klientów ich nie obchodzi.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #2019 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 19:28:34 »
Wiesz, ja też bym brał wszystkie Epiki. A jeszcze bardziej Supermana, jakby wyszedł od Man of Steel Byrne’a.
Problem z tym, co będzie wydane, jest taki, że żadna ankieta czy żaden żelazny argument z tego forum nie da Ci odpowiedzi, czy tom 15. wyjdzie. Dzisiaj - pewnie nie uwierzysz - ale nawet TK Ci nie odpowie na to pytanie. Jeśli aktualne tomy będą cały czas się sprzedawać, to wyjdą następne/poprzednie, a może jeszcze Punisher i X-Men. Jeśli nie, to równie dobrze „Kosmiczne przygody” mogą być ostatnim tomem. Sam musisz zdecydować, czy ryzykujesz i czekasz czy uzupełniasz o oryginały.

Nie będą ostatnim tomem, bo mi powiedzieli że mają być 3 w tym roku. Zresztą we wstępniaku Kravena jest napisane, że kupili 17,18,19 a jak się sprzeda "test" to są do 22. Więc najprawdopodobniej Egmont ma taką licencję, że kupuje po 3 tomy.

Offline Motyl

« Odpowiedź #2020 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 19:29:57 »
Cytat: LukCook
Widzę bardzo romantyczny nastrój w Walentynki  :D
Raczej niezły, to był zwyczajny dzień. Xavier zadebiutował w MCU, więc Patrick Stewart będzie miał teraz rekord najdłużej granej postaci komiksowej, bo wyjdzie mu 22 lata (sorry Tobey i Willem, macie tylko 19 lat). Obejrzałem fajny film mający trzy nominacje do Oscara, pewnie nie dostanie żadnej, ale u mnie mocne 9/10, rozczulający bardzo. W kinach raczej się nie pojawi. Trochę dłubałem sobie w komiksikach. Później wstałem chwilę przed ósmą, zrobiłem zacne śniadanko, następnie z żoną poszliśmy na walentynkowy seans do kina, dalej restauracja, cukiernia, spacerek. Piękna pogoda dzisiaj była. W ten wyjątkowy dzień nie zapomnieliśmy też o naszych bliskich i odwiedziliśmy groby dziadków. Ogólnie dzień przebiegł bardzo pozytywnie. Smutek troszkę, że zmarł Ivan Reitman, widziałem wszystkie jego filmy poza Foxy Lady i Cannibal Girls, chociaż ten drugi z uwagi na tytuł trzeba będzie nadrobić.

Cytat: Hobgoblin
Jaki przesyt? Grudzień nic nie kupiłem, styczeń też nic i luty się nie zapowiada. Następny komiks mam do kupienia 22 marca.
Czytasz tylko Spider-Mana? Nic poza nim? Od grudnia do końca lutego ukazało się/ukaże ze sto komiksów, jeśli nie więcej.

Zmartwię Was, ale nie spożywam alkoholu od piętnastu lat. Rzadka choroba nie pozwala. Kawy też nie pijam, no kiedyś zdarzyło się kilka razy inkę.

Cytat: Hobgoblin
#15 Spidera 1990 mi brakuje. Chociaż i tak jeśli dożyję to 1szy Epic SM 1990 będzie zawierał Minimum 17 numerów więc mi pokryje wszystko. A myśle, ze raczej 23 numery będą żeby Sinister Six zmiescic.
Tak bardzo go potrzebujesz?

Mam ten zeszyt w stanie niemalże igła, jakby nie patrzeć ma on już ponad trzydzieści lat na karku.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #2021 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 19:40:28 »

Czytasz tylko Spider-Mana? Nic poza nim? Od grudnia do końca lutego ukazało się/ukaże ze sto komiksów, jeśli nie więcej.

Tak bardzo go potrzebujesz?

Mam ten zeszyt w stanie niemalże igła, jakby nie patrzeć ma on już ponad trzydzieści lat na karku.

Różne rzeczy czytam. Ale długoterminowo miejsce u mnie mają tylko Spider i Bat. No może Transformers i Conan ale tylko G1/początki. Miejsce w kryjówce jest cenne.

Nie potrzebuję bardzo nic bo mam zamiar dożyć aż wszystko będzie w Epicach. Ale jak chcesz to się możemy na coś zamienić. Pododawałem tu ostatnio w wątku giełda.

To co pisałeś wyżej znaczyło, że Mucha może wydać coś w perspektywie roku z ejtisowych Spiderów jeszcze?

« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Luty 2022, 19:43:59 wysłana przez Hobgoblin »

Offline andy13

« Odpowiedź #2022 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 19:49:41 »
Nie będą ostatnim tomem, bo mi powiedzieli że mają być 3 w tym roku. Zresztą we wstępniaku Kravena jest napisane, że kupili 17,18,19 a jak się sprzeda "test" to są do 22. Więc najprawdopodobniej Egmont ma taką licencję, że kupuje po 3 tomy.
No oby, bo to by znaczyło, że będę miał 3 kolejne grubaski. Ale sam sobie potwierdzasz, że nie ma na razie dalszych planów i numery 20–22 mogą być kolejnym testem i decydować, czy coś wyjdzie dalej.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #2023 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 20:23:51 »
No oby, bo to by znaczyło, że będę miał 3 kolejne grubaski. Ale sam sobie potwierdzasz, że nie ma na razie dalszych planów i numery 20–22 mogą być kolejnym testem i decydować, czy coś wyjdzie dalej.

Piszecie, że Egmont jest do tego zdolny żeby zamykać kolekcje itd. Ale czy realistyczne jest być pesymistycznym jeżeli chodzi o akurat Ten Tytuł? Spider to POTĘGA. Dzieci w krajach 3ciego świata go znają.
Do tego Amazing Spider najdluzsza i najslynniejsza. W najlepszym mozliwym wydaniu wszystko po kolei plus niezbedne tie in.

To co moim zdaniem może być pewnym zagrożeniem dla Epicow ASM PL to, ze jak dojda do 23 i staną przed dziura w wydaniach Marvela i z przodu i z tylu to wydadza inny Epic np . test Avengers czekając na ASM 16 albo 23. Czyli w 3 epikach rocznie jeden pójdzie juz na co innego.
« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Luty 2022, 21:13:50 wysłana przez Hobgoblin »

Offline LukCook

« Odpowiedź #2024 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 20:52:17 »
Ale czy realistyczne jest być pesymistycznym jeżeli chodzi o akurat Ten Tytuł?

W tym wypadku lepiej być pesymistą, przynajmniej się nie zawiedziesz.

Spider to POTĘGA. Dzieci w krajach 3ciego świata go znają.

Jeżeli nawet w takich krajach to Egmont wyda wszystkie pajęcze epiki. Nie ma opcji, żeby było inaczej.

Tak to wygląda na Świecie:

« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Luty 2022, 21:15:35 wysłana przez LukCook »