Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 554239 razy)

Offline HugoL3

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #1875 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 09:53:55 »
Niestety z pewnością nie. Żeby nie być gołosłownym - ranking scenarzystów:
https://screenrant.com/spider-man-best-writers-ranked/
i Straczyńskiego nie ma w ogóle nawet w dziesiątce. W innych rankingach też Straczyński nie zajmuje najczęściej czołowych miejsc.

To subiektywny ranking Darbyego Harna - dla mnie postaci anonimowej.
Nigdy bym nie umieścił Stana Lee na podium jeśli chodzi o scenariusze do Spider-Mana. Nie chodzi mi tu o pomysły jakie wprowadził do serii, ale ogólny sposób prowadzenia narracji jak i sam fakt, że współpraca rysowników ze Stanem Lee raczej nie należała do najprzyjemniejszych, bowiem scenarzysta z niego żaden :)

Ale nawet na naszej wikipedii pojawiła się ciekawa wzmianka:

O jego pracy przy The Amazing Spider-Man krążą sprzeczne opinie. Jedni chwalą go za doskonałe zrozumienie sedna postaci i tchnięcie w nią nowej świeżości. Inni jednak wytykają mu niektóre pomysły jako kalanie rzeczy dla fanów Człowieka-Pająka świętych. Szczególnie razi ich przewijający się przez długi czas wątek możliwości, że źródło mocy bohatera jest inne niż przypuszczał oraz historia Sins Past w której ujawniono, że jego pierwsza wielka miłość, Gwen Stacy, miała romans z jego największym wrogiem, Normanem Osbornem. Największe kontrowersje wzbudza jednak ostatnia historia, One More Day. Była ona pisana całkowicie pod dyktando Joego Quesady, przez co Straczynski chciał usunąć swoje nazwisko z listy autorów i była początkiem sporu, który przyczynił się do jego odejścia z Marvela.

Ja jakoś mocno w obronie JMS stawać nie będę. Podobały mi się jego historie z pajęczym totemem oraz fakt, że Parker WRESZCIE dorósł i robił w życiu coś poważniejszego niż cykanie zdjęć i dzielenie mieszkania z innymi przegrywami.
Całkowicie przeciwstawiam się temu co zrobił Spencer na początku swojego runu. Nie widziałem nic fascynującego w tym, że chłop, który robił się coraz starszy wrócił do gazety i dzielił mieszkanie z dwoma współlokatorami. Czas leci - owszem, w komiksach wolniej, ale czas iść do przodu. Jak czytelnicy stęsknią się za młodym Peterem Parkerem, który chodzi do liceum, to wtedy wystartuje kolejna seria albo faktyczny restart i będzie można grać na nostalgii, ale nie w serii, która ma już ponad 800 numerów.

Offline Czarorkuk

« Odpowiedź #1876 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 11:45:23 »

Czy jest to najlepszy run w Spider-Manie? Dla wielu tak. Z pewnością ścisła czołówka niezależnie od rankingu.
Dla mnie to czołówka, krytyczna ocena Straczynskiego to wina OMD. Oglądanie dorosłego faceta który znów jest  ,,nastolatkiem" odrzucało mnie od wielu następnych historii ze Spider-manem.

Offline Frank_C

« Odpowiedź #1877 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 13:20:31 »
One More Day i Sins Past bardzo dobrze naprawił Spancer w końcówce swojego runu. Wyjaśnił też kilka innych głupotek jakie pojawiły się po OMD np. powrót z martwych Harry'ego Osborne'a itp. Nie mówiąc już o tym co musiał naprostować po runie Slotta. Taka ciekawostka: Tri Sentinal z 1 tomu N. Spencera miał swój debiut w nadchodzącym Epiku.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1878 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 14:21:23 »
Dzieki za odpowiedzi, no niestety widac to nie dla mnie bo chyba przekombinowane a ja prosty chlop lubie proste dobrze narysowane bijatyki - historia tez wazna ale wizuala przede wszystkim, jakto kiedys powiedziala w ASM Stunner -  kolesie w kolorowych rajtuzach rowalajacy cale kamienice - to dla mnie  :)

Offline Czarorkuk

« Odpowiedź #1879 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 14:42:49 »
One More Day i Sins Past bardzo dobrze naprawił Spancer w końcówce swojego runu. Wyjaśnił też kilka innych głupotek jakie pojawiły się po OMD np. powrót z martwych Harry'ego Osborne'a itp. Nie mówiąc już o tym co musiał naprostować po runie Slotta. Taka ciekawostka: Tri Sentinal z 1 tomu N. Spencera miał swój debiut w nadchodzącym Epiku.
Czy run Spencera jest Twoim zdaniem dobry? Bo ja przestałem pająka czytać przez Slota i bardzo go nie trawie.

Offline Frank_C

« Odpowiedź #1880 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 15:06:13 »
Moim zdaniem tak. Też miałem problem z nim na początku, ale im dalej tym ciekawiej, Spencer powoli odchodzi od tego luźnego tonu na rzecz bardziej poważnego, a nawet mrocznego. Wiadomo, że nie zawsze jest idealnie, ale widać,  że chłopak miał pomysł i wiedział dokąd ta historia zmierza. Dużo rzeczy naprostowal zwłaszcza po tragicznym runie Slotta: doktorat, Black Cat, itd. Które ni jak pasowały do MO Spider-Mana. Wszystko co się działo na początku jego runu znalazło swoje rozwiązanie w ostatnim story arcu pt. Kindred Saga. No i do tego ostatnie zeszyty rysuje Mark Buglay.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #1881 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:20:42 »
Oni to są tak z rok do przodu, więc już wiedzą, co wtedy zrobią.Wydaje mi się, że podział nie ma znaczenia. Może nawet przegrywać opcja, która jest bardziej zyskowna, bo np. w przypadku czegoś dłuższego odpływ czytelników byłby mniejszy, a na forum (jakby to była wyrocznia) każdy ma jeden głos, choć i tak głównie słychać krzykaczy.

No to mam nadzieję, że to będzie volume 15. Albo wkrótce sie na niego zdecydują. On jest najbardziej potrzebny po polsku.
Reszte po angielsku sobie mozna kupowac. O ile dożyjemy bo w tym tempie (jeden starszy tom, jeden nowszy rocznie) to Marvel zakończy epici ASM w 2030 roku.

Bez 15tki od Egmontu ani w ta ani w ta. No chyba, ze polowac na licytacjach ale kolo 450zl z wysylka wyjdzie, wiec niekomfortowo bardzo.
Tom 7 (2021) juz tez słabo z dostepnością, no ale  w tomie 8 jest spider-mobile więc tak myśle od tomu 9 albo 10 zacząc kupowac angielskie. Tom 12 to juz będzie Nothing can stop the Juggernaut więc myślę, że od tego Egmont nie przepuści bo to już nasze czasy.

« Odpowiedź #1882 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:29:45 »
Głupim pomysłem to jest wrzucanie spoilerów bez ich oznaczenia.

Ja rozumiem, że komiks nie został wydany w Polsce, ale na litość boską Straczynski zaczął pisać serię ponad dwadzieścia lat temu, nie dość że to już ma swoje lata to jeszcze mowa o najbardziej nielubianym komiksie ze Spider-Manem oraz o kolejnym który z powodzeniem może się bić o drugi stopień na podium. To są jedne z najczęściej komentowanych komiksów z tym bohaterem i przynajmniej w przypadku OMD mocno wpływające na fabułę całego tytułu do dzisiaj. No nie dajmy się zwariować jak napiszę że w nadchodzącym Knightfall, Bane złamie kręgosłup Batmanowi to będzie spoiler czy nie? A to, że Thorgal nie jest Wikingiem tylko kosmitą? Idąc tym tropem to należałoby pozostać przy dyskusjach typu tampon czy podpaska, a całą resztę oflagować tablicami uwaga spoiler. To jednak forum dla hobbystów/fanów/maniaków którzy co nieco ogarniają temat, albo chociaż chcieliby to robić.

...Czy jest to najlepszy run w Spider-Manie? Dla wielu tak. Z pewnością ścisła czołówka niezależnie od rankingu.

Przychylam się do zdania Bibliotekarza, dla Ciebie to może i najlepszy, dla wielu zresztą też, ale to żadna ścisła czołówka niezależnie od rankingu. I to mowa zarówno o "oficjalnych rankingach" jak i anonimowych użytkowników z reddita, quory czy innego communion. Ścisła czołówka to Lee, Bendis, DeMatteis, Stern, za nimi Conway, Michelienie, David i DeFalco a dalej za nimi gdzieś tam Straczynski razem ze Slottem. Mi się to niezbyt podobało, te totemy to była bzdura, jakieś szamańskie juju to żadne wytłumaczenie dlaczego banda frajerów przebiera się za zwierzęta. Na dodatek drażnił mnie ten depresyjny klimat.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1883 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 17:45:38 »
@UP
Argument z niczego, bo na razie dostajemy Spider-Many jeszcze starsze, przedrukowane z TM-Semic, czyli 30-letnie. Kurczę - u nas pierwszy trejd Straczyńskiego wyszedł ledwo 4 lata po premierze. Tylko niestety niemiecki Axel Springer nie chciał tego kontynuować, bo zarabiał za mało na tych komiksach. No ale jak się natłukło Street Fighterów i Soul Sagi dla #nikogo, to co się dziwić. No i nie da się zarabiać w XXI wieku kokosów na samych komiksach. Nawet na animacji się nie da. Trzeba produkować merch a najlepiej dobrze ekranizować - z tego są prawdziwe pieniądze.

Run Spencera na razie jest u mnie na plus za tą trivię o Spider-Manie. No genialne te sceny były. :)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1884 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 18:55:08 »
Soul Saga byla wizualnie mega nawet pisalem do autora rysunkow czy kiedys to skoncza i obiecal ze tak i do dzis cisza, szkoda...

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #1885 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 19:36:41 »
A mi się Sins Past bardzo podobało i nic tam nie trzeba naprawiać. Takiego spidera chce czytać. No i główni wrogowie mieli fajne stylowe kostiumy jakie do mnie zawsze przemawiały.

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #1886 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 19:59:57 »
Przy Street Fighter super się bawiłem.

Offline SawiK

« Odpowiedź #1887 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 22:22:54 »
Up
Ja również, SF było świetne, szkoda że nie wyszła kontynuacja 😔

Offline death_bird

« Odpowiedź #1888 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 22:59:10 »
Ja rozumiem, że komiks nie został wydany w Polsce, ale na litość boską Straczynski zaczął pisać serię ponad dwadzieścia lat temu

Nie wszyscy czytają to samo i w dodatku w tym samym czasie. Poza tym jest funkcja spoiler. Wystarczy kliknięcie.
Teraz zbieranie omnibusów Pajęczaka powinienem przesunąć z za 5 na za 10 lat żeby zdążyć to odzobaczyć.  ::)  8)
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Luty 2022, 23:01:37 wysłana przez death_bird »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1889 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 23:02:23 »
Padł jakiś spojler odnośnie pajączka? Kiedy?