O powody upadku trzeba spytać Przemka Wróbla. Essential Wolverine miał dodruk. Był zrobiony plan wydawniczy na kolejny rok, zapowiedziany Essential Wolverine 3, w planach drugi Essential z Punsherem. Gdyby sprzedawały się tak źle, jak mówisz, nikt by nie brnął w nie dalej.
Masz rację że trzeba by uderzać do Przemka Wróbla. Jak napisałem wcześniej Essentiale to był tylko jeden z problemów. Kwestia upadku Mandargory była dyskutowana na starym forum gildii. Tam się pojawiły się też inne powody z jakimi borykała się Mandragora. Plany planami, ale drugie Essentiale finalnie zalegały bardzo długo w księgarniach. Powody mogą być dwa, albo większy nakład, ale rzeczywiście to się to nie sprzedało.
Jeśli w przypadku Mandry był jakiś problem to raczej z zeszytówkami w cenie 8 zł w sytuacji gdy od schyłku maja 2004 r. Axele Springere zaproponowali obszerniejszy i zarazem tańszy (ma starcie 4,90) tygodnik "Dobry Komiks".
Tyko, ze Mandargora na początku miała zeszytówki po 8 zł, a kiedy weszła konkurencja to zeszła do 5. O tym zapomniałeś widzę. Finalnie problem polegał na tym, że objętościowo mieli cieńsze zeszyty. Ale za Mandargorą nie stał znowu wielkie korpo wydawnicze z zapleczem. I finalnie to niespełnienie oczekiwań wydawniczych korpo spowodowały zamknięcie DK wcześniej od Mandragory.
Zaskoczony jestem tym co piszesz michał81 o Essentialach. Essential X-Men tom 2 był jednym z ostatnich komiksów wydanych przez Mandrę, już czasach gdy ich wykupiło lub miało wykupić jakieś wydawnictwo kartograficzne, którego nazwy nie pamiętam. Mieli nawet nową stronę internetową. Gdyby tak się źle sprzedawały te komiksy, wątpię czy wydaliby ten komiks jak już ledwo dychali.
Po ich upadku niesprzedane egzemplarze komiksów Mandragory były dostępne np. na allegro i sprzedawało je właśnie to wydawnictwo kartograficzne. Te komiksy można było kupić po naprawdę niskich cenach, ale z Essentiali to chyba najwięcej było Wolverine 2 (sprzedawali nie tylko pojedyncze sztuki ale też w pakietach po 40-50 sztuk). Czy to o czymś świadczy? Nie wiem, może po dodruku Wolverine 1, nakład tomu drugiego był większy (za duży?) i się nie zdążył sprzedać przed upadkiem wydawnictwa. Co do pająka to nie pamiętam aby akurat te Essentiale się gdzieś walały. Akurat one dosyć szybko zaczęły osiągać wysokie ceny z drugiej ręki. Walały się za to wszelkiego rodzaju zeszytówki, od Shreka zaczynając na Wolverine/Hulk kończąc.
Była dyskusja co do upadku Mandargory na starym forum gildii. Polecam tam poczytać. Było kilka powodów jak do tego doszło, ale Essentiale też były wymieniane jako jeden z nich.
Egmont na pewno nie wróci do komiksów Mandragory, ale Kurc czy Ongrys na bank wrócą do komiksów Sideki. Kurde, ciężko z Tobą pisać, bo zawsze dajesz argumenty bez pokrycia, tak żeby pasowały do twojej teorii.
Wyciągasz cytat z innego całkowicie wątku co do Kurc i Ongrysa i go wrzucasz w dyskusje o komiksach super bohaterskich.
Wyłączyłem się z dyskusji, aby te argumenty zaprezentować dziś.
Zrobiłem ankietę na 3 różnych grupach komiksowych (założona 3 lutego na każdej) dotyczącą komiksów super bohaterskich. Pytanie było proste:
Z jakiego okresu lubicie czytać zagraniczne komiksy super bohaterskie?Na początku były 4 odpowiedzi:
- lata 80-90
- współczesne po 2000
- lata 50-70
- polskie komiksy super bohaterskie
następnie dołożyłem jeszcze jedną 'współczesność po 2012" po dyskusji w komentarzach, więc finalnie dostała mało głosów, bo współczesne po 2000 trochę jej oderbały
Oczywiście nazwy w ankiecie były ujęte żartobliwie. W miniaturze znalazł się dyskutowany tu Spider-man. Ankieta była ankietą wielokrotnego wyboru. Zamysł był prosty.
Tak wydzielone grupy miały się kojarzyć z konkretnymi komiksami
- lata 80-90 to komiksy Tm-Semic,
- współczesność po 2012 to Marvel Now, DC Odrodzenie, Nowe DC itd
- współczesne po 2000 czyli Klasyka Marvel oraz komiksy od Muchy, WKKM
- lata 50-70 tu chyba jasne ramoty z Essentiali, część z WKKM
- polskie komiksy super bohaterskie - bardziej z ciekawości czy ktoś byłby zainteresowany
Znana wszystkim grupa Komiksy Bez Granic (10 289 członków)

Grupa A-komiskowo (577 członków)

Grupa Komiksy TM-Semic - miłośnicy, pracownicy, wspomnienia, zdjęcia, etc. (2788 członków)

Co pokazuje ta ankieta?
Nostalgia jest bardzo silna i komiksy wydane przez Tm-Semic wygrywają. Ramoty z lat 50-70 nie są popularne jak tu usilnie próbujecie się sami przekonywać. Współczesne nie ustępują co do zainteresowania nimi względem nostalgii.
Brak opcji nie czytam super bohaterów był celowym zabiegiem, aby nie pokazywać jak wiele osób ma wywalone na ten rodzaj komiksu (co częściowo pokazuje, ile osób wzięło udział w ankiecie na grupie KBG)
Oczywiście możecie podważać tą ankietę. Że jest za mało szczegółowa, ale chodziło o pierwsze skojarzenia jakie przychodziło głosującemu w ankiecie (pisałem o tym w spoilerze). Ankieta tylko na Spider-manie nie miała większego celu, musiało być szerszy zakres, aby mogła powstać jakaś dyskusja. I powstała i wychodzi z niej, że ludzie mają dość ramot, między innymi przez WKKM. Wystarczyło włożyć trochę wysiłku, aby zweryfikować, jakie jest zainteresowanie komiksami super bohaterskimi. Nadal pozostaje przy twierdzeniu, że stare epiki wywaliły by się ze sprzedażą jak Power Rangers

.
Oczywiście każdemu polecam samemu przeanalizować wyniki. Ewentualnie spróbować przeprowadzić podobną ankietę.