Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 553173 razy)

Offline LukCook

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #1800 dnia: So, 05 Luty 2022, 18:28:47 »
Napisanie, że pierwszy tom pajęczego Epica to starszy tytuł to zakłamanie rzeczywistości. Dla przypomnienia, został wydany niecały rok temu. Gildia utrzymuje rabaty 30% na większość tytułów Egmontu. Tak jak napisał andy13. To, że Mucha na słabe rabaty w większości sklepów internetowych to już inna historia.

Co do nadchodzącego tomu 4 i kosmicznych przygód to niestety jest to ciężko przyswajalny tom, moim zdaniem dla komplecistów i hardcorowych fanów pająka.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1801 dnia: So, 05 Luty 2022, 18:33:21 »
To wszystko co piszesz o cenach można praktycznie do każdego komiksu odnieść.

Nie do każdego. Licencja na komiksy europejskie jest jednak troszkę tańsza.

Inni wyzywali od komuchów i pisali, że każdy chce komiksów za darmo. Ale przy cenie Amazonia to już cały wywód, że może być za duża.

Znam przypadki, że przecena 50% komiksu kosztującego 40 zł była według potencjalnego klienta za wysoka i chciał kupić ten komiks za 15 zł z wliczonymi już kosztami przesyłki. Więc opinia o komiksach za darmo nie jest wyssana z palca.

30% rabatu na jakże stary komiks to dużo - nie sprzedaje się. Daredevil 1, który miał premierę w 2017 też ma 30%. Też nie będą go dalej wydawać. I pierwszy Kapitan Ameryka z 2019 też 30%. A może Egmont poza niższymi cenami, może sobie pozwolić również na większe rabaty..

Kolega kupuje komiksy od Egmontu hurtowo na sprzedaż. Dostaje od wydawcy stały rabat 40%. Pewnie inne sklepy komiksowe otrzymują podobnie. Empik ma pewnie korzystniejsze warunki.

A ja widziałem opinie, że komuś się Sandman nie podoba.

I się nie dziwię, to nie jest przaśna rozrywka, a lektura intelektualnie wymagająca. To tak jak napisać, że ktoś nie zrozumie Hamleta i dlatego stwierdzi, że jest kiepski. Jednak przy przygodach Pajączka nie masz takiego dylematu w określeniu, czy coś jest fajne, czy nie. To tylko facet w rajtuzach uganiający się za złoczyńcami.

To, że Mucha na słabe rabaty w większości sklepów internetowych to już inna historia.

Dzięki, że po raz kolejny wyciągnąłeś jakiś argument dotyczący Muchy. Oświecę Cię jednak, boś nieświadomy. Mucha daje identyczny upust sklepom komiksowym, różnica waha się może 2%. To że sklepy dają taki, a nie inny rabat na komiksy Muchy, to ich wybór. Możesz zacząć pisać petycje do bonitów i innych arosów, czemu nie chcą dać większego rabatu na komiksy Muchy. Może ci coś konstruktywnego odpiszą.

Offline LukCook

« Odpowiedź #1802 dnia: So, 05 Luty 2022, 18:54:27 »
Dzięki, że po raz kolejny wyciągnąłeś jakiś argument dotyczący Muchy. Oświecę Cię jednak, boś nieświadomy. Mucha daje identyczny upust sklepom komiksowym, różnica waha się może 2%. To że sklepy dają taki, a nie inny rabat na komiksy Muchy, to ich wybór. Możesz zacząć pisać petycje do bonitów i innych arosów, czemu nie chcą dać większego rabatu na komiksy Muchy. Może ci coś konstruktywnego odpiszą.

Na podstawie Twojego postu wydawało mi się, że mniejsze rabaty są dlatego, że tytuły Muchy super się sprzedają.

Jeżeli chodzi o ceny to jest to obserwacja tego w jakich rabatach tytuły Muchy sprzedaje Gildia. Rzut oka na Ceneo i nie wygląda to ciekawie. W Taniej Książce, duża ilość tytułów Muchy bez rabatu.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1803 dnia: So, 05 Luty 2022, 19:04:36 »
Cytat: LukCook
Na podstawie Twojego postu wydawało mi się, że mniejsze rabaty są dlatego, że tytuły Muchy super się sprzedają.
Nie wiem, czy super (patrz przypadek W+D), są bestsellery Saga, Gideon Falls, ale są też takie przypadki, że po roku czy więcej od premiery sprzedaż jest - powiedzmy delikatnie - poniżej oczekiwań i jeszcze nie dotarła do punktu zwanego pieszczotliwie: zwrot inwestycji. Bardziej postrzegałbym mniejsze rabaty w mniejszych nakładach niż u największego wydawcy, ale to też już raczej interpretacja poszczególnych sklepów internetowych. Jak kiedyś się zapytałem, czy upust dla sklepów się różni, skoro taka gildia daje po premierze 30%, a takie bonito czy inny sklep ma 20, później już tylko 15, a teraz jest nawet tylko 10%, to otrzymałem odpowiedź, że upusty są zbliżone do siebie, różnią się niewielką ilością (zapewne zależną od wielkości zamówienia). Toteż polityka rabatowania prowadzona przez sklepy internetowe to ich widzimisię i różna praktyka w zależności od sklepu. 

Offline LukCook

« Odpowiedź #1804 dnia: So, 05 Luty 2022, 19:12:56 »
Nie wiem, czy super (patrz przypadek W+D), są bestsellery Saga, Gideon Falls, ale są też takie przypadki, że po roku czy więcej od premiery sprzedaż jest - powiedzmy delikatnie - poniżej oczekiwań i jeszcze nie dotarła do punktu zwanego pieszczotliwie: zwrot inwestycji. Bardziej postrzegałbym mniejsze rabaty w mniejszych nakładach niż u największego wydawcy, ale to też już raczej interpretacja poszczególnych sklepów internetowych. Jak kiedyś się zapytałem, czy upust dla sklepów się różni, skoro taka gildia daje po premierze 30%, a takie bonito czy inny sklep ma 20, później już tylko 15, a teraz jest nawet tylko 10%, to otrzymałem odpowiedź, że upusty są zbliżone do siebie, różnią się niewielką ilością (zapewne zależną od wielkości zamówienia). Toteż polityka rabatowania prowadzona przez sklepy internetowe to ich widzimisię i różna praktyka w zależności od sklepu.

Podejrzewałem mniejsze nakłady. Mój sposób na Muchę to zamawianie z Gildii w okolicach premiery  ;)

Offline stab

« Odpowiedź #1805 dnia: So, 05 Luty 2022, 23:08:07 »
Nie wiem, czy super (patrz przypadek W+D), są bestsellery Saga, Gideon Falls, ale są też takie przypadki, że po roku czy więcej od premiery sprzedaż jest - powiedzmy delikatnie - poniżej oczekiwań i jeszcze nie dotarła do punktu zwanego pieszczotliwie: zwrot inwestycji.

Tym bardziej dziwi że Mucha na 2022 rok nie sięgnęła po żadnego Spider-Mana, który byłby pewniakiem sprzedażowym (czasy TM-Semic).

Offline Adolf

« Odpowiedź #1806 dnia: Nd, 06 Luty 2022, 03:18:34 »
Tym bardziej dziwi że Mucha na 2022 rok nie sięgnęła po żadnego Spider-Mana, który byłby pewniakiem sprzedażowym (czasy TM-Semic).

Za bardzo forumowicze jechali po Spectacularze, to odechciało im się wchodzić w temat. A tak na serio, to również się dziwię, ponieważ...

Obserwując rynek łatwo zauważyć, że ceny grubasów Egmontu, mimo że najkorzystniejsze i tak skłaniają wiele osób do poszukiwania używek. Pojawia się coraz więcej ogłoszeń, że ktoś coś kupi, ale nie ze sklepu, bo rabat 35-40% to za mało. Dotychczasowe tomy epic collection na pniu nie zeszły, w gildii do dostania bez problemu z rabatem 30%, co przy starszych tytułach nie jest oczywistym rabatem. Widziałem opinie osób, którym Kraven jeszcze się podobał, ale na pozostałe dwa kręcili nosem. Zobaczymy, jak spodoba się im Super Spider-Man, czyli Captain Universe. Podejrzewam, że poza psychofanami i komplecistami od ramotek z lat 60. sporo osób może się odbić. A już na pewno, gdy zobaczą, że czytanie nie idzie im łatwo, pozbędą się komiksu bez żalu, jednocześnie ograniczając sprzedaż wydawcy, bo ktoś z pewnością skorzysta z tańszej używki, zamiast sięgnąć od wydawcy. Zapowiedziany epic kosztuje 150 zł, już pojawiły się głosy, że drogo, cytat ze sklepu internetowego: "Cena o 20zl [129 a 149]do góry ,chyba trzeba przestac kupowac,przy 5-6 szt to robi sie niezla sumka".

To wszystko prawda. Jednak nie wziąłeś pod uwagę innego czynnika. Wielu fanów po prostu lubi postać. Spider-Mana lubi na prawdę bardzo wiele ludzi, to ogromna popularność. I ci fani kupują wszystko co wychodzi na rynku. Jeśli wyjdzie jakaś ramota, to i tak pewna baza zainteresowanych ją kupi, nawet jeśli nie będzie im się podobać to co czytają. Gdyby było inaczej, to Egmont by już dawno zamknął serię The Amazing Spider-Man z Marvel Now 2.0/Marvel Fresh. Faktem jest, że gorszy tytuł, to gorsza sprzedaż, ale faktem jest również, że Spider-Man to zawsze gwarantowana sprzedaż iluś tam setek/tysięcy egzemplarzy.

Poza tym wydawanie opinii na temat sprzedaży Epic Collection, bo wciąż jest dostępne w sklepie to delikatnie mówiąc nieprofesjonalne. To bardzo dobrze, że jest w sklepie i możemy kupić te tomy na wyciągnięcie ręki i będziemy to mogli zrobić też za rok. To znaczy, że Egmont zadbał o odpowiedni nakład. Gdy wyszedł Spider-Man od Todda McFarlane, to wyprzedał się szybko i ceny używek szybko leciały do góry. Po dodruku nie było już takich problemów. A mając wiedzę ile osób kupiło - nazwijmy go testowym tomem - to przy wejściu w Epiki mógł już spokojnie nadrukować ich tyle, że dla każdego starczyło i będą w sklepach przez wiele miesięcy, bez bawienia się w dodruki. Egmont patrzy w pierwszej kolejności na sprzedaż, a nie na hejterów z komentarzy, co plują się podczas negocjacji ceny używek.

No i widzę, że są na rynku serie, które fani Spider-Mana by łyknęli, ale ich nie wydano. Dwie oczywistości to:
Spider-Man od Straczynskiego - nie jest to ramota, dużo osób na to czeka i choć pewne przeszkody zaistniały - nie wypada mówić głośno, bo nie chcę znowu wyjść na fanatyka, to wciąż jest to pewniak. W podobnej sytuacji było przecież Marvels i już dostaje wspaniałe wznowienie. Łykam je oczywiście. Liczę, że sprzeda się na tyle, że stworzy to również podwaliny pod serię Straczyńskiego.
Jest jeszcze Spider-Man/Deadpool - dwie najbardziej pożądane marki w jednym. Słowo Deadpool to przecież sprzedażowy pewniak, a tu jeszcze w parze ze Spider-Manem. Wydaje mi się, że to przynajmniej bardzo stabilna inwestycja. Egmont tego nie zaczął wydawać, więc pewnie tego nie blokuje - taka sugestia dla zainteresowanych.

Offline michał81

« Odpowiedź #1807 dnia: Nd, 06 Luty 2022, 12:07:51 »
O powody upadku trzeba spytać Przemka Wróbla. Essential Wolverine miał dodruk. Był zrobiony plan wydawniczy na kolejny rok, zapowiedziany Essential Wolverine 3, w planach drugi Essential z Punsherem. Gdyby sprzedawały się tak źle, jak mówisz, nikt by nie brnął w nie dalej.
Masz rację że trzeba by uderzać do Przemka Wróbla. Jak napisałem wcześniej Essentiale to był tylko jeden z problemów. Kwestia upadku Mandargory była dyskutowana na starym forum gildii. Tam się pojawiły się też inne powody z jakimi borykała się Mandragora. Plany planami, ale drugie Essentiale finalnie zalegały bardzo długo w księgarniach. Powody mogą być dwa, albo większy nakład, ale rzeczywiście to się to nie sprzedało.
Jeśli w przypadku Mandry był jakiś problem to raczej z zeszytówkami w cenie 8 zł w sytuacji gdy od schyłku maja 2004 r. Axele Springere zaproponowali obszerniejszy i zarazem tańszy (ma starcie 4,90) tygodnik "Dobry Komiks".
Tyko, ze Mandargora na początku miała zeszytówki po 8 zł, a kiedy weszła konkurencja to zeszła do 5. O tym zapomniałeś widzę. Finalnie problem polegał na tym, że objętościowo mieli cieńsze zeszyty. Ale za Mandargorą nie stał znowu wielkie korpo wydawnicze z zapleczem. I finalnie to niespełnienie oczekiwań wydawniczych korpo spowodowały zamknięcie DK wcześniej od Mandragory.

Zaskoczony jestem tym co piszesz michał81 o Essentialach. Essential X-Men tom 2 był jednym z ostatnich komiksów wydanych przez Mandrę, już czasach gdy ich wykupiło lub miało wykupić jakieś wydawnictwo kartograficzne, którego nazwy nie pamiętam. Mieli nawet nową stronę internetową. Gdyby tak się źle sprzedawały te komiksy, wątpię czy wydaliby ten komiks jak już ledwo dychali.
Po ich upadku niesprzedane egzemplarze komiksów Mandragory były dostępne np. na allegro i sprzedawało je właśnie to wydawnictwo kartograficzne. Te komiksy można było kupić po naprawdę niskich cenach, ale z Essentiali to chyba najwięcej było Wolverine 2 (sprzedawali nie tylko pojedyncze sztuki ale też w pakietach po 40-50 sztuk). Czy to o czymś świadczy? Nie wiem, może po dodruku Wolverine 1, nakład tomu drugiego był większy (za duży?) i się nie zdążył sprzedać przed upadkiem wydawnictwa. Co do pająka to nie pamiętam aby akurat te Essentiale się gdzieś walały. Akurat one dosyć szybko zaczęły osiągać wysokie ceny z drugiej ręki. Walały się za to wszelkiego rodzaju zeszytówki, od Shreka zaczynając na Wolverine/Hulk kończąc.
Była dyskusja co do upadku Mandargory na starym forum gildii. Polecam tam poczytać. Było kilka powodów jak do tego doszło, ale Essentiale też były wymieniane jako jeden z nich.

Egmont na pewno nie wróci do komiksów Mandragory, ale Kurc czy Ongrys na bank wrócą do komiksów Sideki. Kurde, ciężko z Tobą pisać, bo zawsze dajesz argumenty bez pokrycia, tak żeby pasowały do twojej teorii.
Wyciągasz cytat z innego całkowicie wątku co do Kurc i Ongrysa i go wrzucasz w dyskusje o komiksach super bohaterskich.

Wyłączyłem się z dyskusji, aby te argumenty zaprezentować dziś.
Zrobiłem ankietę na 3 różnych grupach komiksowych (założona 3 lutego na każdej) dotyczącą komiksów super bohaterskich. Pytanie było proste:
Z jakiego okresu lubicie czytać zagraniczne komiksy super bohaterskie?
Na początku były 4 odpowiedzi:
- lata 80-90
- współczesne po 2000
- lata 50-70
- polskie komiksy super bohaterskie
następnie dołożyłem jeszcze jedną 'współczesność po 2012" po dyskusji w komentarzach, więc finalnie dostała mało głosów, bo współczesne po 2000 trochę jej oderbały

Oczywiście nazwy w ankiecie były ujęte żartobliwie. W miniaturze znalazł się dyskutowany tu Spider-man. Ankieta była ankietą wielokrotnego wyboru. Zamysł był prosty.
Spoiler: PokażUkryj
Tak wydzielone grupy miały się kojarzyć z konkretnymi komiksami
- lata 80-90 to komiksy Tm-Semic,
- współczesność po 2012 to Marvel Now, DC Odrodzenie, Nowe DC itd
- współczesne po 2000 czyli Klasyka Marvel oraz komiksy od Muchy, WKKM
- lata 50-70 tu chyba jasne ramoty z Essentiali, część z WKKM
- polskie komiksy super bohaterskie - bardziej z ciekawości czy ktoś byłby zainteresowany

Znana wszystkim grupa Komiksy Bez Granic (10 289 członków)

Grupa A-komiskowo (577 członków)

Grupa Komiksy TM-Semic - miłośnicy, pracownicy, wspomnienia, zdjęcia, etc. (2788 członków)

Co pokazuje ta ankieta?
Nostalgia jest bardzo silna i komiksy wydane przez Tm-Semic wygrywają. Ramoty z lat 50-70 nie są popularne jak tu usilnie próbujecie się sami przekonywać. Współczesne nie ustępują co do zainteresowania nimi względem nostalgii.
Brak opcji nie czytam super bohaterów był celowym zabiegiem, aby nie pokazywać jak wiele osób ma wywalone na ten rodzaj komiksu (co częściowo pokazuje, ile osób wzięło udział w ankiecie na grupie KBG)

Oczywiście możecie podważać tą ankietę. Że jest za mało szczegółowa, ale chodziło o pierwsze skojarzenia jakie przychodziło głosującemu w ankiecie (pisałem o tym w spoilerze). Ankieta tylko na Spider-manie nie miała większego celu, musiało być szerszy zakres, aby mogła powstać jakaś dyskusja. I powstała i wychodzi z niej, że ludzie mają dość ramot, między innymi przez WKKM. Wystarczyło włożyć trochę wysiłku, aby zweryfikować, jakie jest zainteresowanie komiksami super bohaterskimi. Nadal pozostaje przy twierdzeniu, że stare epiki wywaliły by się ze sprzedażą jak Power Rangers ;).

Oczywiście każdemu polecam samemu przeanalizować wyniki. Ewentualnie spróbować przeprowadzić podobną ankietę.
« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Luty 2022, 13:09:15 wysłana przez michał81 »

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1808 dnia: Nd, 06 Luty 2022, 12:15:16 »
Wielu fanów po prostu lubi postać. Spider-Mana lubi na prawdę bardzo wiele ludzi, to ogromna popularność. I ci fani kupują wszystko co wychodzi na rynku. Jeśli wyjdzie jakaś ramota, to i tak pewna baza zainteresowanych ją kupi, nawet jeśli nie będzie im się podobać to co czytają. Gdyby było inaczej, to Egmont by już dawno zamknął serię The Amazing Spider-Man z Marvel Now 2.0/Marvel Fresh. Faktem jest, że gorszy tytuł, to gorsza sprzedaż, ale faktem jest również, że Spider-Man to zawsze gwarantowana sprzedaż iluś tam setek/tysięcy egzemplarzy.
Prawda! Mam zasadę, że kupuję wszystkie Spider-Many (no może dla 1 zeszytu nie wydam stówy). Łatwo wchodzi mi to czytanie, choć są wyjątki. Nienawidzę "Władzy". Jest nudna i brzydka, ale nikomu jej nie sprzedam. Może kiedyś ją docenię, a może nigdy więcej nie przeczytam, ale będzie stać na półce.
No i widzę, że są na rynku serie, które fani Spider-Mana by łyknęli, ale ich nie wydano. Dwie oczywistości to:
Spider-Man od Straczynskiego - nie jest to ramota, dużo osób na to czeka i choć pewne przeszkody zaistniały - nie wypada mówić głośno, bo nie chcę znowu wyjść na fanatyka, to wciąż jest to pewniak. W podobnej sytuacji było przecież Marvels i już dostaje wspaniałe wznowienie. Łykam je oczywiście. Liczę, że sprzeda się na tyle, że stworzy to również podwaliny pod serię Straczyńskiego.
Trzecie wydanie "Marvels" to faktycznie ciekawa decyzja, ale co to ma wspólnego z runem JMS-a? Gdy ten komiks wyszedł, odwróciłem się od WKKM i nie czułem potrzeby nadrabiać go. Jest to jednotomówka "uniwersalna", a run Straczynskiego jest teoretycznie do węższego grona, ale za to od 2. tomu (omnibusa) będą niemal same nowości.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1809 dnia: Nd, 06 Luty 2022, 12:36:28 »
Dobra robota michał81, może warto założyć osobny wątek?

Mnie najbardziej rozśmieszyło w tych ankietach, że przez dość długi czas jedyną osobą która zagłosowała na lata współczesne po 2012 był... Oskar Rogowski, który przez pewien okres doradzał Egmontowi w polityce wydawniczej SH.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline death_bird

« Odpowiedź #1810 dnia: Nd, 06 Luty 2022, 12:55:30 »
Ankieta tylko na Spider-manie nie miała większego celu, musiało być szerszy zakres, aby mogła powstać jakaś dyskusja.

Psycholog czy inny neurolog mógłby powiedzieć, że ankieta zawierała przekaz "podprogowy" - piszesz, że nie dotyczyła tylko Spider-Mana, ale ilustracje widzę wyłącznie z Pająkiem i tym samym mamy podświadome skojarzenie pt. "Spider-Man - ekstremalne lata 80-90".
To taki detal, ale dosyć czytelny wydaje mi się.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline michał81

« Odpowiedź #1811 dnia: Nd, 06 Luty 2022, 12:59:57 »
@death_bird finalnie monotematyczna ankieta mogła zostać zdjęta przez adminów, dlatego tak sformułowane pytanie a nie inaczej. I użycie ilustracji Spider-mana było zamierzone, co zaznaczyłem w poście powyżej, ale nie ma to wpływu na ostateczne wyniki.
« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Luty 2022, 13:05:45 wysłana przez michał81 »

Offline LukCook

« Odpowiedź #1812 dnia: Nd, 06 Luty 2022, 13:04:50 »
Zgadzam się z Michałem, epiki SM starsze niż to co już mamy to bardzo ryzykowna sprawa. Dobrym testem miłości do pająka będą epici od tomu 4 do Maximum Carnage. Sentyment dużo mniejszy niż do Łowów i McFarleana. Jakość historii też pozostawia wiele do życzenia.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1813 dnia: Nd, 06 Luty 2022, 13:15:02 »
@death_bird finalnie monotematyczna ankieta mogła zostać zdjęta przez adminów, dlatego tak sformułowane pytanie a nie inaczej. I użycie ilustracji Spider-mana było zamierzone, co zaznaczyłem w poście powyżej, ale nie ma to wpływu na ostateczne wyniki.

No właśnie wydaje mi się, że jednak ma. Kwestia sposobu w jaki funkcjonuje mózg.
Innymi słowy: głosujący klikali w przekonaniu, że głosują na "całe SH" a tymczasem mózg mógł im robić psikusa i podświadomie kierowali się swoimi pajęczymi sympatiami, bo takie było uwarunkowanie spowodowane doborem ilustracji. Taki niezamierzony trik psychologiczny. W efekcie TM-Semic mógł wygrywać w cuglach.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline xanar

« Odpowiedź #1814 dnia: Nd, 06 Luty 2022, 13:15:53 »
Lata 80-te nie były "ekstremalne". Dopiero w 90-tych był ten największy "syf".
Twój komiks jest lepszy niż mój