Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 553274 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online michał81

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #1755 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 06:48:18 »
Trzeba pamiętać że Epiki zbierają materiał rocznikami. W pierwszym nie mógł się ukazać Punisher Year, bo ta mini seria wyszła dopiero w 1998.
Takie małe sprostowanie: Punisher Year One wyszedł w 1995, a w 1998 dostał zbiorcze wydanie, czyli powinien wyjść w 8 epiku.

« Odpowiedź #1756 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 18:05:53 »
Zarówno Essentiala Spidera, jak i Daredevila nie zdzierżyłem. Nie dało się tego czytać. Kanoniczne i ważne rzeczy jak śmierć Gwen czy inne historie znalazły się w WKKM i więcej nie potrzebuje. Epic ze starociami za blisko dwie stówy, aby tylko stał i kurzył się na półce dla zasady, bo trzeba mieć komplet to nie dla mnie. W miejsce tych starych epiców wolę, aby wydawca sięgnął po tomy z innymi bohaterami. Jest świetny run Byrne'a w FF, niezły staż Simonsona w FF, a także wybitny run Simonsona w Thorze, Daredevil Nocenti i Romity, Puniek Carla i Jima :) Naprawdę jest dużo bardzo dobrego materiału do publikacji niż katowanie nas ramotkami, które za moment wylądują na grupach sprzedażowych. 

Spider-Mana jak najbardziej da się czytać, chyba że ma się wyjątkowe uczulenie na starocie. Mi się osobiście dobrze czyta te starocie a Spider-Man zdecydowanie błyszczy na tle reszty to ciągle świetny komiks jest i nie bez powodu Pająk stał się ulubionym bohaterem milionów ludzi, od początku widać że był oczkiem w głowie Stana Lee i do tego tytułu bardziej się przykładali niż do innych. Te motywy startowe cały czas są ważne jak ktoś chce znać całą mitologię Pająka i go lubi to kupi ten komiks i co najważniejsze te starocie ze Spiderem sprzedają się, w Empiku w przeciwieństwie do wielu innych ramot zniknęły błyskawicznie na allegro bardzo mało jest w sprzedaży i wszystkie grubo powyżej okładkowej, Essentiale są nie do kupienia praktycznie, także rynek zbytu jakiś tam istnieje. Ja nie twierdzę, że to byłby jakiś wielki hit sprzedażowy część osób by odpadła po pierwszym, ale jestem przekonany że Egmont by na tym nie popłynął i wcześniej czy później nakład by zeszedł, więcej jestem przekonany  że TK zrobi gest w kierunku hardcorowych fanów oraz tych nowych co polubią old-school i sięgnie w końcu po tę jedynkę. I nie bardzo rozumiem o jakim epicu blisko dwóch stów mówisz, może o jakimś oryginalnym? Bo u nas blisko dwóch stów to lata niedorobiony Spectacular, egmontowe epiki ciągle poniżej stu złotych.

Offline andy13

« Odpowiedź #1757 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 18:13:02 »
Jak Epic lata okładkowo koło 2 stów, to Spectacular lata koło 3. Tylko Egmont można znaleźć z wyższym rabatem..

« Odpowiedź #1759 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 19:48:18 »
  No to też nie 200, nie kupuję amerykańskich komiksów, wiem że są droższe to założyłem że sporo.

Online michał81

« Odpowiedź #1760 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 20:01:51 »
Ja nie twierdzę, że to byłby jakiś wielki hit sprzedażowy część osób by odpadła po pierwszym, ale jestem przekonany że Egmont by na tym nie popłynął
A ja myślę, że po pierwszym tomie, który sprzedał by się bardziej z ciekawości to ludzie by masowo odpadli przy kolejnych i sprzedaż upadała na mordę tak jak Power Rangers.

« Odpowiedź #1761 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 20:10:34 »
 To Spider-Man nie Power Rangers.

Online michał81

« Odpowiedź #1762 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 20:18:57 »
Powiem tak, pierwszy Essntial Mandargory Spider-mana wysprzedał się, za to drugi walał się wszędzie i został wkońcu przemielony. I teraz nagle w kolorze sprzedałoby się to lepiej? Identyczna sytuacja była z X-men i Wolverinem.

Więc tak, po pierwszych tomach sprzedaż tych kolejnych wywaliłabym się na mordę jak Power Rangers. Te historie nie mają tego co obecnie wydawane czyli nostalgii do czasów Tm-semic, a dla współczesnego czytelnika są strasznymi ramotami.

Offline xanar

« Odpowiedź #1763 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 20:35:49 »
Jam tam cały czas twierdze, że tego nikt tu nie wyda, nawet kolekcja poległa. U nas ludzie narzekają na lata 80-te.
Twój komiks jest lepszy niż mój

« Odpowiedź #1764 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 20:40:38 »
Powiem tak...

Odkryję przed Tobą jedną z tajemnic wszechświata, oto ona - To że Ty tak powiesz nie oznacza z automatu, że taka jest rzeczywistość. Koniec mądrości. Podałem te Essentiale w ramach przykładu, że nie dostaniesz ich teraz używanych gdzieś te egzemplarze się uchowały, czyli ktoś je kupił i je ma i pewnie nowe wydanie w kolorze i pełniejsze też by kupił. Walało się ich kiedyś na allegro sporo, sam kupiłem a później sprzedałem i to z dużą przebitką. Napewno nie chciałem bez sensu porównywać rynku sprzed prawie 20 lat do tego teraźniejszego. Tak samo jak wyciągać z czapki jakiegoś Power Rangers. Jakie to ma porównanie wogóle do Spider-Mana? Ktoś chciał kupić wogóle? ktoś czekał na polskie wydanie Power Rangers?

Xanar. Zakład o dobre piwo?

Offline Gieferg

« Odpowiedź #1765 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 20:48:40 »
I teraz nagle w kolorze sprzedałoby się to lepiej?

No ja to na przykład miałem gdzieś przede wszystkim dlatego, że było czarno-białe.
« Ostatnia zmiana: Cz, 03 Luty 2022, 20:51:06 wysłana przez Gieferg »

Online michał81

« Odpowiedź #1766 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 20:49:49 »
  Odkryję przed Tobą jedną z tajemnic wszechświata, oto ona - To że Ty tak powiesz nie oznacza z automatu, że taka jest rzeczywistość. Koniec mądrości. Podałem te Essentiale w ramach przykładu, że nie dostaniesz ich teraz używanych gdzieś te egzemplarze się uchowały, czyli ktoś je kupił i je ma i pewnie nowe wydanie w kolorze i pełniejsze też by kupił. Walało się ich kiedyś na allegro sporo, sam kupiłem a później sprzedałem i to z dużą przebitką. Napewno nie chciałem bez sensu porównywać rynku sprzed prawie 20 lat do tego teraźniejszego. Tak samo jak wyciągać z czapki jakiegoś Power Rangers. Jakie to ma porównanie wogóle do Spider-Mana? Ktoś chciał kupić wogóle? ktoś czekał na polskie wydanie Power Rangers?
Te Essentiale były jednym z powodów przez które padła Mandargora. Tak to było 15 lat temu. Tak rynek był wtedy inny i to nie był Egmont. Nie zmienia to faktu, że te historię są takie same jak wtedy.

I tak na Power Rangers czekało więcej osób niż ci się wydaje. To użyje innego porównania. DC Rebirth wywaliło się na mordę, a to były dużo świeższe i czytelniejsze komiksy niż starocie Marvela z lat 60. A na DC Rebirth czekało dużo więcej osób niż na Power Rangers.

Czy przy takim zalewie komiksów i rosnących cenach (a te pierwsze epiki na pewno nie byłyby tańsze), gdzie jest coraz większa selekcja komiksów będzie zainteresowanie tymi komiksami? Powiedziałem pierwszy tom się sprzeda, a później równia pochyła, co ja mówię..... pikowanie w dół ze sprzedażą kolejnych tomów.

Uważacie, że Egmont się myli, że nie rusza tych tomów? Chyba jednak nie. Przedwieczni cały czas dostępni. Ludzie się rzucają na te starocie......
« Ostatnia zmiana: Cz, 03 Luty 2022, 20:53:21 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #1767 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 20:52:53 »

Xanar. Zakład o dobre piwo?

Ja to w najbliższym czasie nie widzę tego, będą szli dalej tymi epicami do klonów, później mogą dać Bena, także jest co wydawać i na pewno większy pieniądz do zarobienia niż na latach 60-tych. No, ale wiesz jak już nie będzie czego wydawać za jakieś 10 lat to może dadzą od początku :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

« Odpowiedź #1768 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 20:57:16 »
  Mandragora padła nie przez żadne Essentiale, tylko przez to, ze nikt nie czytał wtedy superhero w tym kraju, razem z Tm-Semic zdechło całe pokolenie a nawet dwa czytaczy a nowe się nie pojawiły. Przez 15 lat wydano w kraju nad Wisłą wydano z 5 komiksów na krzyż tego gatunku, które później leżały w Empikach po 5 lat na półkach w cenie 99,99 zł, to też przez Essentiale? Tyle osób czekało, że nikt tego nie kupił tak samo jaki i Rebirth zresztą.

Ja to w najbliższym czasie nie widzę tego, będą szli dalej tymi epicami do klonów, później mogą dać Bena, także jest co wydawać i na pewno większy pieniądz do zarobienia niż na latach 60-tych. No, ale wiesz jak już nie będzie czego wydawać za jakieś 10 lat to może dadzą od początku

Hehehe  już zmieniamy zeznania? Teraz może wydadzą, ale za 10 lat? A może za 5 albo szybciej? Poważnie uważasz, że wydadzą tutaj Bena Reilly?
« Ostatnia zmiana: Cz, 03 Luty 2022, 21:00:09 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline andy13

« Odpowiedź #1769 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 21:02:08 »
Te Essentiale były jednym z powodów przez które padła Mandargora. Tak to było 15 lat temu. Tak rynek był wtedy inny i to nie był Egmont. Nie zmienia to faktu, że te historię są takie same jak wtedy.
Taka sama była Saga o Potworze z Bagien, jak za pierwszym razem się nie sprzedała. Dobrze, że Egmont nie wyszedł z tego samego założenia co Ty :)

Przedwieczni cały czas dostępni. Ludzie się rzucają na te starocie......
Cały czas jest dostępna większość pozycji Egmontu, to znaczy, że się nie sprzedaje?