Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 550642 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gieferg

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #900 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 10:45:08 »
Essentiale były w dodatku czarno-białe więc i tak do kitu z takim mieszanym "kompletem".

Offline Pestak

« Odpowiedź #901 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 10:49:06 »
Oczywiscie zgadzam się z przedmowcami, że takie rozwiązania są trochę słabe. Ja jak najbardziej chciałbym mieć (i kupiłbym) wszystkie polskie epici. Daje tylko rozwiązania na wypadek, gdyby egmont wzbraniał się przed ponownym wydaniem przygód spidera z lat 60-tych.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #902 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 11:17:41 »
McFarlane i te trzy epiki (Kraven i dwa, które mają w tym roku wyjść), to świetny zestaw szczególnie dla tych co się wychowali na Semikach. Tu sie nawet nie ma co zastanawiać. Od ślubu gdzieś tak do Maximum Carnage (którego juz jednak nie czytałem)

Maximum Carnage jest rzeczywiście słaby. Moim zdaniem to taki komiks o niczym ale ma swoich wiernych fanów. Ja do nich się nie zaliczam, ale i tak mam angielskie wydanie (dowód na ogromną siłę sentymentu pokolenia TM-Semic). Po Maximum jest jeszcze trochę fajnych historii a nawet prawdziwych pajęczych perełek. Micheline napisał fajnego "Złodzieja życia". Fajnie mi się czytało również rozwiązanie wątku rodziców Parkera. Potem jest rewelacyjny "Wrzask" DeMatteis'a a w "Clone Saga" to nie jest wszystko złe i badziewne. Na pewno wyróżnia się tutaj to co pisał DeMatteis. Rewelacyjne "Stracone lata", których niestety dostaliśmy tylko początek i szkoda, że Semic nie puścił mini-serii w Mega Marvel równoległe do numeru z marca 1997.
Dobra była "Pajęczyna śmierci", nieźle czytało mi się "Grę pozorów" (z tego co pamiętam Semic puścił to w świątecznym wydaniu, które miało 68 stron). W 1998 była perełka DeMatteis'a "Śmierć w rodzinie", "Piętno Kaine'a" też nie jest złą historią, podobnie "Proces Parkera". Mi ogólnie "Clone Sagę" czytało się dobrze. Ma mocne momenty, przeciętne, słabe, debilne i takie głupie, że aż śmieszne (np. rozwikłanie wątku morderstwa Mary Jane) jak większość tasiemców. Tak jest i teraz we współczesnych seriach. Najgorzej mi było przebrnąć przez te wszystkie zapychacze typu "Planeta symbiontów" czy naparzanie się Kaine'a ze Złowieszczą Szóstką, ale tego akurat Semic nam oszczędził i wydawał to co jest istotne dla fabuły.

Oczywiscie zgadzam się z przedmowcami, że takie rozwiązania są trochę słabe. Ja jak najbardziej chciałbym mieć (i kupiłbym) wszystkie polskie epici. Daje tylko rozwiązania na wypadek, gdyby egmont wzbraniał się przed ponownym wydaniem przygód spidera z lat 60-tych.

Wydawanie epiców z różnych lat jest najlepszym rozwiązaniem. Mnie np. interesuje Pająk z lat 80. i 90., podobnie jak Daredevil. Ile bym musiał czekać, żeby dostać te historie w wydaniu zbiorczym, gdyby wszystko wydawano chronologicznie? A tak jest mniej więcej sprawiedliwie. Raz są lata 80. i 90., raz 60. i 70. A co do Pająka z lat 60. to może tutaj rzuciliby to w serię, w której wydali Przedwiecznych?
« Ostatnia zmiana: Śr, 14 Kwiecień 2021, 11:19:13 wysłana przez Marvelek »

Offline burberry

« Odpowiedź #903 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 11:21:33 »
Ostatecznie saga klonów do końca wydana nie została, a wiele pytań zostało bez odpowiedzi... Myślę, że to mogłoby się sprzedać na naszym ryneczku :)

Offline Marvelek

« Odpowiedź #904 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 11:24:34 »
Ostatecznie saga klonów do końca wydana nie została, a wiele pytań zostało bez odpowiedzi... Myślę, że to mogłoby się sprzedać na naszym ryneczku :)

Problem jest taki, że tego jest za dużo. To są cztery grube omnibusy. Biorąc po uwagę wydanie epic, na których nasze wydawnictwa się wzorują to jest o ile dobrze pamiętam 11 tomów. Co innego wydać 3 tomy starszych komiksów a co innego 11 nie mając gwarancji, że to się sprzeda, więc nie liczyłbym, że ktoś się w PL na to porwie.

Offline burberry

« Odpowiedź #905 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 11:32:21 »
Problem jest taki, że tego jest za dużo. To są cztery grube omnibusy. Biorąc po uwagę wydanie epic, na których nasze wydawnictwa się wzorują to jest o ile dobrze pamiętam 11 tomów. Co innego wydać 3 tomy starszych komiksów a co innego 11 nie mając gwarancji, że to się sprzeda, więc nie liczyłbym, że ktoś się w PL na to porwie.

To może chociaż historie Benna Reilly'ego? Tak jak wyżej pisałeś, parę dobrych historii z tej całej sagi by się znalazło, i chętnie bym je przeczytał.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #906 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 11:35:49 »
To może chociaż historie Benna Reilly'ego? Tak jak wyżej pisałeś, parę dobrych historii z tej całej sagi by się znalazło, i chętnie bym je przeczytał.

Pewnym rozwiązaniem, choć nie wiem, czy wiele zmieniającym byłoby przyjęcie metody TM-Semic tzn. z 5 tomów samego Clone Saga wywalamy to co nie ma nic wspólnego z fabułą, ale wtedy byłoby sarkanie, że wydawca tnie a nie powinien i  miałkość wyciętych historii nie miałaby znaczenia. Wydanie samego Bena też jest bezsensowne, bo to co się dzieje w Benie jest wynikiem tego co było w Clone Saga.
« Ostatnia zmiana: Śr, 14 Kwiecień 2021, 11:38:46 wysłana przez Marvelek »

Offline michał81

« Odpowiedź #907 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 11:36:12 »
Bez początku sagi? To jeszcze bardziej hardkorowy pomysł.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #908 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 11:37:45 »
Wystarczy wydać to czego nie wydano w Polsce z Clone Sagi, co trochę zmniejszyłoby ilość materiału. :) Ja mam te TM Semici. :)

Kurczę - czytanie zeszytu ze Ślubem z Epica jest niebezpieczne. Aż mnie naszło, żeby sobie Blue kupić. A ja nie chcę kupować Blue.
« Ostatnia zmiana: Śr, 14 Kwiecień 2021, 11:57:27 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Marvelek

« Odpowiedź #909 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 11:39:40 »
Wystarczy wydać to czego nie wydano w Polsce z Clone Sagi, co trochę zmniejszyłoby ilość materiału. :) Ja mam te TM Semici. :)

Jak ja się cieszę, że nie masz wydawnictwa komiksowego. Chociaż z takim podejściem pewnie byś się długo na rynku nie utrzymał.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #910 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 11:43:34 »
Takie przekombinowane "neverending stories" jak Clone saga były jednym z powodów, dla których odpadłem zanim jeszcze Semic się wykopyrtnął. Po latach mi zainteresowanie wróciło, ale nie chcę się znowu zniechęcić więc nie będę ich nadrabiał.

Kurczę - czytanie zeszytu ze Ślubem z Epica jest niebezpieczny. Aż mnie naszło, żeby sobie Blue kupić. A ja nie chcę kupować Blue.

Opis mnie zainteresował, zajrzałem, zobaczyłem rysunki i odpadłem.
« Ostatnia zmiana: Śr, 14 Kwiecień 2021, 11:47:09 wysłana przez Gieferg »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #911 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 12:00:03 »
@UP
No dokładnie. Nie dość, że cały komiks to flashbacki, to jeszcze są tam paskudne rysunki Sale'a. To też mnie odrzuca. Nie to co genialne okładki OŁK w tym tomie.

Ale oczywiście Egmont musi coś zepsuć, a Edica Poznań to już się patologia robi. Komiks za 85 zł, a na jednym kadrze niebieskie tło wchodzi na dymki. Kto nakładał tak te kolory?!

https://www.instagram.com/p/CNpKEZShh4k/
« Ostatnia zmiana: Śr, 14 Kwiecień 2021, 12:31:48 wysłana przez Bazyliszek »

Offline SawiK

« Odpowiedź #912 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 12:03:03 »
Ja mam te TM Semici.
Bardzo samolubna retoryka zwlaszcza gdy płakales że nie masz Kingdom Come.
Jak mają wydaws Sagę Klonow to tak by miało to ręce i nogi. Egmont z pewnością nie będzie oglądał się na to co było wydawane dekady temu.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #913 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 12:25:49 »
@UP
No dokładnie. Nie dość, że cały komiks to flashbacki, to jeszcze są tam paskudne rysunki Sale'a. To też mnie odrzuca. Nie to co genialne okładki OŁK w tym tomie.

Przy okazji flashbacków z Gwen rzuciłem też okiem na "Sins past" (o którym się właśnie przed chwilą dowiedziałem) - tam są z kolei dobre rysunki, ale tak zryta historia, że...

« Ostatnia zmiana: Śr, 14 Kwiecień 2021, 12:28:54 wysłana przez Gieferg »

Offline Pestak

« Odpowiedź #914 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 12:43:36 »

Dokładnie.  Mnie zawsze ciekawiło co się stało dalej z tym wypasionym klonem Spidera (chyba Spidercide się nazywał). Bodajże w ostatnim tm-semicowym spiderze zamknęli go w jakiejś tubie i aresztowali, ale nie kojarzę aby kiedykolwiek później się pojawił w jakimś komiksie (nie mówie tu o nawet o clone sadze, ale chyba później też nie).