Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 551147 razy)

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #2985 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 12:36:03 »
Z racji, że w Łodzi były do dorwania komiksy Muchy -30% (wiem, wiem na Gildii było taniej, ale mi się nie chciało o parę złotych czekać itp.) wreszcie dorwałem Śmierć Jean DeWolff.
I muszę przyznać świetna rzecz, czyta się to naprawdę dobrze. Mimo tylu lat świetnie napisana historia (Peter David jakby nie patrzeć) z przyjemną kreską. Cieszę się, że wreszcie miałem okazję przeczytać tego klasyka  :D
Teraz poczekać na jakąś fajną promkę na Spectaculara DeMatteisa tylko  :D
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2986 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 12:52:44 »
@UP
DUH...
No jasne że świetny. A potem Dawid nie stracił talentu, ni pazura i dobrze pisze w równoległych seriach Pająka, zawartych w 4 tomie Straczynskiego.
Najlepsze promki na Spectacular Spider-Mana były podczas jego premiery. Ja kupiłem ten komiks za jakieś 140 zł.

Czwarty tom zbierający zeszyty i z ASM i Friendly Neighborhood i z Marvel Knights jest świetny. Pierwszy z wprowadzeniem Morluna był dobry. Ale teraz jak to się wszystko i spiętrzyło i rozciągnęło. WOW. Jestem świeżo po lekturze i jednocześnie pełen emocji. Aż skrobnę coś więcej na bloga. W każdym razie - pozycja must have dla każdego fana Spider-Mana. Nie ma co czekać, tylko trzeba kupować.

Minusy - Pat Lee jako rysownik MK 19-22. Jego postacie ludzkie wyglądają szkaradnie. Okładka tego tomu jest chyba najgorsza jaką można było wybrać. Każda inna Deodato byłaby ok, ale ta jest zła. No i paproszki w komiksie za 120 zł - tragicznie jakościowo druk jest kontynuowany.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2987 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 17:04:15 »
epiki mają inaczej ułożony materiał niż omnibusy i complete epics, na razie zapowiedziano tylko dwa, wiec też trudno określić co będzie dalej w epikach i czy czegoś Marvel nie pominie, zresztą Egmont sobie sam strzelił w stopę zapowiadając te dwa tomy, bo przy tym jak to wydaje Marvel to watpię, aby za rok był do wydanie więcej niż 1 epik, który będzie kontynuwał sagę klonów, lepszą wg mnie opcją było zapowiedzenie edycji complete epics gdzie jest już zebrana całość w postaci 11 tomów i nie da się teraz tak tego wydać, że część z tej edycji a część z drugiej, bo jak wspomniałem wczesniej inaczej jest rozłożony materiał;

complete epics tom 1 epic colletion tom 27
complete epics tom 2epic colletion tom 28

Hmmm 11 tomów? Pewnie nie jestem na bieżąco, ale wydawało mi się, że cała Clone Saga to albo 5 tomów z serii The Complete Saga Epic albo dwa Omnibusy The Complete Saga Omnibus. Czegoś w wymienionych przeze mnie pozycjach brakuje?

Offline Maragast

« Odpowiedź #2988 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 17:24:05 »
Z tego co ja kojarzę to najpierw jest 5 tomów gdzie występuje Peter, a potem 6 tomów z Benem.
Czy coś pokręciłem i pieprzę głupoty?

Te 2 ogłoszone epici to chyba więcej materiału niż 2 tomy wcześniejszego wydania Clone Sagi, prawda? Wg tego Clona Saga powinna zamknąć się w 4 epicach - dobrze kombinuje?

Offline Zdzichsiu

« Odpowiedź #2989 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 18:15:17 »
Tak, cała Clone Saga to Clone Saga + Ben Reilly (Scarlet Spider). Omnibusy są 4, łącznie ponad 5000 stron. Tego materiału aż tak wiele więcej nie ma na Epic, po prostu usunięto The Lost Years i się zrobiło miejsce na inne zeszyty. O ile Marvel nie wytnie w Epicach materiału ze Scarlet Spider, to można się spodziewać tyle samo epiców.

Offline michał81

« Odpowiedź #2990 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 18:17:34 »
Z tego co ja kojarzę to najpierw jest 5 tomów gdzie występuje Peter, a potem 6 tomów z Benem.
Czy coś pokręciłem i pieprzę głupoty?
Nic nie pokręciłeś. Jest tak jak napisałeś.

Offline michał81

« Odpowiedź #2991 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 18:19:58 »
po prostu usunięto The Lost Years i się zrobiło miejsce na inne zeszyty
Usunięto bo to fabularnie trochę za dużo zdradza, tą mini serię powinno się czytać później. Być może trafi to w epic colletion teraz we wlaściwe miejsce.
« Ostatnia zmiana: Wt, 17 Wrzesień 2024, 19:57:06 wysłana przez michał81 »

Offline Maragast

« Odpowiedź #2992 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 00:23:54 »
A to wyszło w Semicu to była to cała ta część Clone Sagi z Peterem?

Offline Takesh

« Odpowiedź #2993 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 10:08:24 »
To tylko malutki i pocięty fragmencik....

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #2994 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 19:05:47 »
I wystarczyło, żeby ich pogrążyć. Czy podobnie będzie przy nowym wydaniu i zatrzęsie w posadach potężnym E?

Offline nori

« Odpowiedź #2995 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 14:44:07 »
Ja obawiam się takiej sytuacji, że Epicki kupują głównie osoby pamiętające / kojarzące zeszyty Tm-Semic, a niestety długie i nudne sagi miały znaczący wpływ na upadek tego zasłużonego wydawnictwa. I żeby teraz nie okazało się, że, Saga Klonów ponownie da o sobie znać. Jak piszecie ile to w sumie jest tomów, to mimo, że uwielbiam pajączka, rozważam, czy nie odpuścić sobie, tego jak dla mnie, strasznego bełkotu. Więcej osób sobie odpuści, Egmont stwierdzi, że nie będzie dalej brnął w tę linię, i pfffff, jedna seria mniej.

Offline Pestak

« Odpowiedź #2996 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 15:12:17 »
Ja myślę, że ta saga nie pogrąży wydawnictwa . Klony wydają się ciągnąć w nieskończoność, gdy wydaje się to w formacie 2 zeszytów na miesiąc, ale w formie cegieł to zleci dosyć szybko. To co do długości, a co do jakości historii to myślę, że nawet w tych już wydanych epicach spidera zdarzało się gorsze g.... Na przykład ta tytułowa opowieść z ostatniego polskiego epica. Myślę też że to semic sam się pogrążył wydając komiksy w coraz gorszej jakości m.in. na sam koniec ten ich papier był niewiele lepszy od papieru toaletowego. To  to w połączeniu z przeciętną historią dopełniło dzieła zniszczenia.

Offline Saruman

« Odpowiedź #2997 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 15:15:21 »
Jeśli nie kupujecie Marvela, kiedy jest najgorszy, to nie zasługujecie na niego, kiedy jest najlepszy (oczywiście żarcik :P).

Ja już gdzieś pisałem, że chciałbym mieć całego Amazing Spider-Mana z ubiegłego wieku w epikach na półce. Więc ja na pewno kupię. Fani Spider-Mana/kompleciści myślę że też, bo fajnie jest móc poznać całą historię, a nie tylko fragmentarycznie co lepsze wątki (i te opinie trzeba brać na wiarę, póki się ich samemu nie pozna).

Poza tym lektura tych komiksów to nie tylko lepszy/gorszy scenariusz, ale też swojego rodzaju otwarcie kapsuły czasu - inna niż dzisiaj kreska, fabuła, wątki, styl itd. I oczywiście wzloty i upadki pod względem poziomu historii. Zresztą nie jest tego tak dużo, raptem kilka lat (mówię o końcówce ASM Epic Collection), później już kolejny wiek, komputerowe rysunki i inna epoka.

Offline michał81

« Odpowiedź #2998 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 15:18:25 »
Przy 3 epikach na rok jak wydaje Egmont to jeśli będzie to 11 tomów to wyjdzie 4 lata. Czy to jest szybko pozostawiam ocenie kupujących. Ale i tak Egmont nie przyspieszy bo wszystko zależy jak będzie Marvel wydawał kolejne tomy. W przyszłym roku już zrównamy się i będziemy na bieżąco i nic z tym Egmont nie poradzi.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2999 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 16:04:28 »
@UP
Hachette byłoby lepsze, gdyby Kolekcja Spider-Mana wystartowała. ;)

Zdajecie sobie sprawę, że od 2015 oprócz Epików kupiliśmy bardzo dużo zeszytów Spider-Mana od Slott'a i Spencera. Jeśli to nie znudziło czytelników, to IMHO klasyki też ich nie zniechęcą. Popieram sarumana - ja też kupię wszystko. Jeju - kupiłem całe Ultimate, choć nie lubię tego uniwersum. Tylko dlatego, że był Pająk na okładce, a Kolekcja Spider-Mana nie ruszyła. Noir też był średni a i tak kupiłem. Spider-Man uber alles.