Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 553961 razy)

Online xanar

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #1905 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 18:31:04 »
"Krzyżacy przegrywają bitwę pod Grunwaldem"
Całe szczęście, że nie napisałeś z kim przegrywają.

Spoiler: PokażUkryj
Pośrednio to Spider zabił, gdyż był na tyle nieudolny bo nie udało mu się jej uratować, jakoś wcześniej wszystkich ratował a może specjalnie jej nie uratował.

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline LukCook

« Odpowiedź #1906 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 18:44:06 »
Spoiler: PokażUkryj
Green Goblin zabił Gwen Stacy

Fuck! Nie wierzę!

« Odpowiedź #1907 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:15:30 »
  Xanar, Ty nie pisz takich rzeczy bo jeszcze zajrzy tu ktoś z Marvela, stwierdzi że to doskonały pomysł i za jakiś czas się okaże, że Peter specjalnie pozwolił się Gwen połamać bo się skrycie podkochiwał w Normanie Osbornie.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #1908 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:27:35 »
  Xanar, Ty nie pisz takich rzeczy bo jeszcze zajrzy tu ktoś z Marvela, stwierdzi że to doskonały pomysł i za jakiś czas się okaże, że Peter specjalnie pozwolił się Gwen połamać bo się skrycie podkochiwał w Normanie Osbornie.

In love with my best friend's dad by Dan Slott

przegap a Venom zje Twojego kota, ha!

Offline michał81

« Odpowiedź #1909 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:37:08 »
Hej, jako zielony w temacie spytam - a co jest wyjątkowego z nr. 15? Jakieś znaczące historie? Przełomowe zeszyty?
Nic wyjątkowego tam nie ma. Może poza pozbyciem się symbiota.

Kurczę - u nas pierwszy trejd Straczyńskiego wyszedł ledwo 4 lata po premierze. Tylko niestety niemiecki Axel Springer nie chciał tego kontynuować, bo zarabiał za mało na tych komiksach.
Tylko, że przed Axel Springer ten zeszyt wydała Fun Media w 2003 roku.
« Ostatnia zmiana: Cz, 10 Luty 2022, 19:40:25 wysłana przez michał81 »

Offline death_bird

« Odpowiedź #1910 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 19:38:50 »
Myślę osobiście, że to wynika z tego, że ludzie zaczęli ostatnio bardzo poważnie traktować rozrywkę i nadają temu duże znaczenie.

Zastanawiając się nad tym stwierdzeniem przyszło mi do głowy, że być może kwestią jest również skala konsumpcji.
Z ekonomii wiemy, że każda kolejna jednostka dobra sprawia nam mniejszą satysfakcję niż poprzednia. Inaczej otwiera się swój pierwszy omnibus a inaczej pięćdziesiąty z kolei.
Może jest tak, że jeżeli ktoś w swojej karierze przerzucił tony komiksów, kto czytając je "widzi Matrix" i wie, które schematy z czego wynikają, dostrzega zapożyczenia i nawiązania i generalnie nie daje się niczym zaskoczyć, bo "widział wszystko", to zwyczajnie ma to już w poważaniu.
Inaczej na Pająka patrzy ktoś kto przeczytał 790 numerów a inaczej ktoś, kto lekturę rozpoczął od #790.
My point is: nie wiem czy przywiązuję bardzo dużą wagę do rozrywki, wiem natomiast, że jeżeli już mam na nią czas to chcę się nią cieszyć w pełni i nigdy nie potrafiłbym zacząć czytać książki od ostatniej strony. Na ten przykład.

Ale o czym tu wogóle jest mowa? Z takim myśleniem to nikt, nigdy, nic by nie napisał. Mojżesz rozbił tablice które otrzymał od Boga, Romeo się truje a Julia przebija sztyletem, Rambo się poddaje i oddają go do obozu pracy, Zygfryd de Lowe się wiesza a Krzyżacy przegrywają bitwę pod Grunwaldem, Dorian Gray tnie swój portret nożem i umiera, to wszystko są spoilery z definicji

Ale wszystkie te komiksy zostały już wydane w Polsce i są od dawna dostępne, nieraz po cenie 50% okładkowej.  ???
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #1911 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 22:59:53 »
Zastanawiając się nad tym stwierdzeniem przyszło mi do głowy, że być może kwestią jest również skala konsumpcji.
Z ekonomii wiemy, że każda kolejna jednostka dobra sprawia nam mniejszą satysfakcję niż poprzednia. Inaczej otwiera się swój pierwszy omnibus a inaczej pięćdziesiąty z kolei.
Może jest tak, że jeżeli ktoś w swojej karierze przerzucił tony komiksów, kto czytając je "widzi Matrix" i wie, które schematy z czego wynikają, dostrzega zapożyczenia i nawiązania i generalnie nie daje się niczym zaskoczyć, bo "widział wszystko", to zwyczajnie ma to już w poważaniu.
Inaczej na Pająka patrzy ktoś kto przeczytał 790 numerów a inaczej ktoś, kto lekturę rozpoczął od #790.
My point is: nie wiem czy przywiązuję bardzo dużą wagę do rozrywki, wiem natomiast, że jeżeli już mam na nią czas to chcę się nią cieszyć w pełni i nigdy nie potrafiłbym zacząć czytać książki od ostatniej strony. Na ten przykład.

Może tak być. Ale nie powiedziałbym,  że nie daje się niczym zaskoczyć. Raczej oczekuje, że scenarzyści zastosowali jakieś triki i cliffhangery żeby utrzymac zainteresowanie odbiorcy ale nie są mu one niezbędne bo np.odpowiada mu tematyka i atmosfera. Sam odbiór sprawia przyjemnosc i silniejsze skoki emocji nie są potrzebne. To nie jest tak, że chcesz się dowiedzieć "kto zabil" ale nawet jak się dowiesz poprzez spoiler to bardziej wtedy zwracasz uwage na ta postać i wylapiesz inne detale czy zrozumiesz pewne elementy,  ktore kto inny wychwyci dopiero przy oglądaniu drugi raz. Pojawia się też pewne uczucie spokoju, że wiesz, że dany motyw, który jest uznany za ekscytujący/kontrowersyjny/bulwersujacy odpowiada Twojej wizji. A nie rozpraszasz sie w trakcie- jak to ON przeszedł do autobotow!? Kto jak kto ale ON!!! Poniekad uratowalem tak kolekcje transformers koledze bo był zalamany transferem ale już przygotowany i pewne motywy miał ujawnione.

Online xanar

« Odpowiedź #1912 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 09:47:25 »
Tyle, że za dużo tych przypadków, wujek Ben też pewnie przez przypadek zginął a Venoma to kto na zimie sprowadził, same przypadki, przecież to ewidentnie czarny charakter, no i na koniec ten "pakt z diabłem" :P
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline laf

« Odpowiedź #1913 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 10:06:07 »
Hej, jako zielony w temacie spytam - a co jest wyjątkowego z nr. 15? Jakieś znaczące historie? Przełomowe zeszyty?
Vol. 15 zawiera zeszyty Amazing Spider-Man #259–272, Annual #18–19; Web of Spider-Man #1, 6.
Jeśli chodzi o przełomowość tych zeszytów to mamy pierwszy numer Web of Spider-Man, w którym, jak wspomniał @michał, Spider pozbywa się symbiontu. Mieliśmy już przedruk tego zeszytu w WKKM t. 5.
W tym wydaniu dostajemy też jeden z najlepszych zeszytów z Pajączkiem czyli TASM #267 i historię zatytułowaną "The Commuter Cometh!". Fani TM-Semic na pewno to kojarzą: https://static.wikia.nocookie.net/marveldatabase/images/a/a4/Amazing_Spider-Man_Vol_1_267.jpg/revision/latest/scale-to-width-down/325?cb=20180112023053. Luźne nawiązanie do tego zeszytu było również w filmie "Spider-Man: Homecoming".
Poza tym raczej nic ważnego czy przełomowego: jakaś dłuższa rozpierducha z Hobgoblinem, parę no-name'owych szwarccharakterów (w tym słynny ostatnio na tym forum Człowiek-Żaba), krótki cross z Avengersami (przy czym nie dostajemy zeszytu Avengers  :() i tie-iny do niewydanych u nas Tajnych Wojen II.
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Luty 2022, 10:11:52 wysłana przez laf »

Offline Knl

« Odpowiedź #1914 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 13:53:02 »
Poproszę o opinię na temat Ultimate Spider-Man: seria warta uwagi?

Offline Sparnage

« Odpowiedź #1915 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 13:56:05 »
Poproszę o opinię na temat Ultimate Spider-Man: seria warta uwagi?

Bardzo dobra seria, jak jesteś fanem pajączka to bierz jak możesz.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1916 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 13:56:14 »
Bardzo fajna i w miarę równa seria, zwłaszcza dla zaczynających przygodę ze Spider-Manem.
Jedynie styl rysowania trochę zbyt cukierkowy.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #1917 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 14:01:26 »
Vol. 15 zawiera zeszyty Amazing Spider-Man #259–272, Annual #18–19; Web of Spider-Man #1, 6.
Jeśli chodzi o przełomowość tych zeszytów to mamy pierwszy numer Web of Spider-Man, w którym, jak wspomniał @michał, Spider pozbywa się symbiontu. Mieliśmy już przedruk tego zeszytu w WKKM t. 5.
W tym wydaniu dostajemy też jeden z najlepszych zeszytów z Pajączkiem czyli TASM #267 i historię zatytułowaną "The Commuter Cometh!". Fani TM-Semic na pewno to kojarzą: https://static.wikia.nocookie.net/marveldatabase/images/a/a4/Amazing_Spider-Man_Vol_1_267.jpg/revision/latest/scale-to-width-down/325?cb=20180112023053. Luźne nawiązanie do tego zeszytu było również w filmie "Spider-Man: Homecoming".
Poza tym raczej nic ważnego czy przełomowego: jakaś dłuższa rozpierducha z Hobgoblinem, parę no-name'owych szwarccharakterów (w tym słynny ostatnio na tym forum Człowiek-Żaba), krótki cross z Avengersami (przy czym nie dostajemy zeszytu Avengers  :() i tie-iny do niewydanych u nas Tajnych Wojen II.

Najważniejsze jest to, że ten tom wyszedł w 2014. Inne tomy mozna bedzie brac po angielsku jesli Egmont ich nie bedzie chcial wydać. 8-14 i 16 Marvel ma do wydania i bedzie je powoli wydawał (17 to Kraven). A z tym 15 bedzie Wielka Bieda jezeli Egmont go nie wyda bo on już po angielsku nie jest w normalnych cenach!

Dlatego jest ważne, żeby Egmont po wydaniu zapewne w listopadzie tomu 22 (ostatni chronologicznie) wrócił się do 15. Jak np. tomu 11 nie będa chcieli wydać w PL to sobie mozna bedzie kupic po angielsku jak na biezaco bedzie wychodzil, z 15 tego komfortu nie bedzie trzeba by licytowac na ebayu a reprint angielski niepewny.
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Luty 2022, 14:06:37 wysłana przez Hobgoblin »

Offline Gieferg

« Odpowiedź #1918 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 14:13:21 »
Wracania do 15-tki na chwilę obecną bez sensu jak dla mnie. Jak mają się gdzieś cofnąć, to gdzies, gdzie będzie jakaś ciągłość potem, a nie jeden tom od czapy o potem znowu trzeba gdzieś skakać.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1919 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 14:13:43 »
Zdecydowanie polecam Ultimate Spider-man :)