Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 551615 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dragomirus

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #1035 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 16:40:03 »
Wakacje
(Mucha, Omnibus) Spectacular Spider-Man #178-200

Mucha już na swoim proflu powiedziała, że Spider przed końcem Lipca 2021, więc można edytować :)

Offline Maragast

« Odpowiedź #1036 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 18:52:03 »
Ciekawe czy więcej tego pajączka będzie Mucha wydawać.
Choć ciekawi mnie też jakie serie wejdą w miejsce New X-Men czy wcześniej skończonych serii o Iron Fist'cie i Jessice Jones.
« Ostatnia zmiana: Śr, 19 Maj 2021, 18:53:41 wysłana przez Maragast »

Offline pawlis

« Odpowiedź #1037 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 19:32:26 »
Mucha już na swoim proflu powiedziała, że Spider przed końcem Lipca 2021, więc można edytować :)

Ciekawe, co tym razem wezmą z lat 90./80.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1038 dnia: Cz, 20 Maj 2021, 00:21:19 »
Choć ciekawi mnie też jakie serie wejdą w miejsce New X-Men

Było Astonishing, było New, to co tam jest o krok wcześniej?  ???
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Frank_C

« Odpowiedź #1039 dnia: Cz, 20 Maj 2021, 07:40:19 »
Było Astonishing, było New, to co tam jest o krok wcześniej?  ???
Historia z wirusem dziedzictwa, w której zginął Colosus?

Online michał81

« Odpowiedź #1040 dnia: Cz, 20 Maj 2021, 08:30:41 »
Historia z wirusem dziedzictwa, w której zginął Colosus?
Nie. X-Men: Eve of Destruction. Historia dziejąca się po poświęceniu Colossusa, ale przed New X-men. W niej to wkurzony Magneto na obecny stan rzeczy ukrzyżował Xaviera, a w sam w finale został przez Wolverine przebity pazurami i trafił na wózek inwalidzki jak Xavier. Nie będę zaskoczony jak ten crossover trafi do linii X-men Millestones.

Żeby nie robić totalnego offtopu. Pamiętam jak po premierze Spider-man Uniwersum(Spider-Man: Into the Spider-Verse) było duże zainteresowanie Spider-manem Noir. Na przyszyły rok jest zapowiedziana kontynuacja tego filmu i chyba nie będzie lepszego momentu, aby wydać komiks z przygodami tego bohatera, który doczekał się 3 mini serii oraz kilku one shotów.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1041 dnia: Cz, 20 Maj 2021, 17:04:29 »
Choć ciekawi mnie też jakie serie wejdą w miejsce New X-Men czy wcześniej skończonych serii o Iron Fist'cie i Jessice Jones.

W miejsce New X-Men wejdzie X-Statix. To już ogłoszono.

Nie. X-Men: Eve of Destruction. Historia dziejąca się po poświęceniu Colossusa, ale przed New X-men. W niej to wkurzony Magneto na obecny stan rzeczy ukrzyżował Xaviera, a w sam w finale został przez Wolverine przebity pazurami i trafił na wózek inwalidzki jak Xavier. Nie będę zaskoczony jak ten crossover trafi do linii X-men Millestones.
X-Men: Eve of Destruction nie jest wybitną historią. Szkoda papieru na jej wydanie. Historie z mutantami z lat 1997-2000 nie należały do najlepszych. Szybciej w serii Milestones pojawi się X-Tinction Agenda :)

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1042 dnia: Pt, 21 Maj 2021, 11:34:58 »
Chciałbym, ale miałem takie same nadzieje przy "Spider-Manie: Władzy". Na kolejnego Pajączka trzeba było czekać ponad 4 lata.

Offline Frank_C

« Odpowiedź #1043 dnia: Śr, 26 Maj 2021, 10:42:48 »
Mnie się wydaje, że jest spora szansa patrząc na to choćby jak nagle Egmont się rzucił na tytuły z Spiderem. Chyba świadczy to o tym, że Pajączek musi się bardzo dobrze sprzedawać i jest na niego popyt.

Online michał81

« Odpowiedź #1044 dnia: Śr, 26 Maj 2021, 10:48:21 »
Pajączek musi się bardzo dobrze sprzedawać i jest na niego popyt.
No to gdzie ta kolekcja od Hachette?  ;)

Offline Motyl

« Odpowiedź #1045 dnia: Śr, 26 Maj 2021, 17:49:44 »
Mnie się wydaje, że jest spora szansa patrząc na to choćby jak nagle Egmont się rzucił na tytuły z Spiderem. Chyba świadczy to o tym, że Pajączek musi się bardzo dobrze sprzedawać i jest na niego popyt.

Dwa miesiące po premierze OŁK i jakoś tytuł nie wyprzedał się na pniu, jak to bywało z niektórymi Deadpoolami czy Batmanami. Egmont nagle się nie rzucił na tytuły z Pająkiem, możliwe, że ktoś inny chciał je wydać, a że Panini wpierw zapytuje Egmont o chęć publikacji, najwyraźniej uznano, że jak inni się dopytują, to może warto to wydać. O komiksy superhero dopytuje się kolejne pokolenie dorastających czytelników, ale dla nich tytuły w cenach okładkowych po 129 czy 99 zł są nieosiągalne. Ani sami nie kupią z kieszonkowego, ani im rodzice nie fundną w prezencie, bo mają inne ważniejsze wydatki. I tak koło się zamyka, sporo młodych fanów pająka chciałoby przeczytać jego przygody, ale odbijają się od wysokich cen. Dlatego większe wzięcie mają tanie Marvel Now. Najlepszy przykład z zasłyszanej sytuacji ze sklepu komiksowego. Młoda kobieta była zainteresowana Lucyferem, kojarzyła Gaimana i Sandmana, ale jak zobaczyła cenę okładkową zbiorczego wydania, czyli 150 zł, to od razu zrezygnowała. Nie ma się więc co łudzić, że będzie więcej i taniej. Raczej będzie mniej i drożej, bo tylko nieliczni kupują tomiszcza tuż po premierze, a reszta czeka na promocje lub użytki, a w ten sposób komiksy na siebie nie zarabiają.

Offline Adolf

« Odpowiedź #1046 dnia: Śr, 26 Maj 2021, 20:35:15 »
Dwa miesiące po premierze OŁK i jakoś tytuł nie wyprzedał się na pniu, jak to bywało z niektórymi Deadpoolami czy Batmanami. Egmont nagle się nie rzucił na tytuły z Pająkiem, możliwe, że ktoś inny chciał je wydać, a że Panini wpierw zapytuje Egmont o chęć publikacji, najwyraźniej uznano, że jak inni się dopytują, to może warto to wydać. O komiksy superhero dopytuje się kolejne pokolenie dorastających czytelników, ale dla nich tytuły w cenach okładkowych po 129 czy 99 zł są nieosiągalne. Ani sami nie kupią z kieszonkowego, ani im rodzice nie fundną w prezencie, bo mają inne ważniejsze wydatki. I tak koło się zamyka, sporo młodych fanów pająka chciałoby przeczytać jego przygody, ale odbijają się od wysokich cen. Dlatego większe wzięcie mają tanie Marvel Now. Najlepszy przykład z zasłyszanej sytuacji ze sklepu komiksowego. Młoda kobieta była zainteresowana Lucyferem, kojarzyła Gaimana i Sandmana, ale jak zobaczyła cenę okładkową zbiorczego wydania, czyli 150 zł, to od razu zrezygnowała. Nie ma się więc co łudzić, że będzie więcej i taniej. Raczej będzie mniej i drożej, bo tylko nieliczni kupują tomiszcza tuż po premierze, a reszta czeka na promocje lub użytki, a w ten sposób komiksy na siebie nie zarabiają.

Egmont musiał oszacować jakoś nakład dla OŁK. Spojrzał więc na nakład poprzedniego tomu, SM Todda McFarlane i jego dodruku. Dodał do siebie te cyferki i wrzucił na rynek tyle ile powinien. Sądzę, że ilość na start i sprzedaż są bardzo zadawalające. Co nie zmienia faktu, że choć teraz jest tego dużo, to za pół roku może już brakować tomów. Fani, którzy kupują Marvel Now jak się wciągną, to także będą sięgać po grubasy, jak tylko pójdą do pracy...

Online michał81

« Odpowiedź #1047 dnia: Śr, 26 Maj 2021, 21:03:01 »
Spojrzał więc na nakład poprzedniego tomu, SM Todda McFarlane i jego dodruku.
Tylko że dodruk się tak nie wyprzedał. Prawda jest taka, że Spider-mana McFarlane'a sprzedał się ze względu na nostalgię. Kupujący Marvel Now to zdecydowanie inna grupa docelowa, która nie kupuje w takich ilościach klasyki. Jakby tak było to Deadpool Classic powinien schodzić w ilościach hurtowych jak to jest w przypadku Marvel Now, a tak zdecydowanie nie jest.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1048 dnia: Śr, 26 Maj 2021, 22:21:17 »
Ale Deadpool Classic nie ma tej bazy fanów w Polsce co Pajęczak z czasów Semica.
W zw. z tym nie porównywałbym klasycznego Pająka z klasycznym Wade`m, bo po tego drugiego mogą sięgać niemal wyłącznie ci, którym spodobał się obecny D. Z sentymentu ten tytuł w wersji klasycznej mogą brać co najwyżej jednostki, które ew. dostawały komiksy z Deadpoolem w latach 90-tych od rodziny zza Wielkiej Wody.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1049 dnia: Śr, 26 Maj 2021, 22:37:52 »
Nie ma się więc co łudzić, że będzie więcej i taniej. Raczej będzie mniej i drożej, bo tylko nieliczni kupują tomiszcza tuż po premierze, a reszta czeka na promocje lub użytki, a w ten sposób komiksy na siebie nie zarabiają.
Zgadzam się z Tobą, niestety, bo wolałbym żebyś nie miał racji :) Po samych wypowiedziach na forum w ostatnim czasie podwyżek i drogich limitowanych wydań mam kilka wniosków, po pierwsze komentowanie cen nic nie da, taka forma walki z wiatrakami, odpuszczam więc (chociaż jak się da to wtrącę swoje trzy grosze odnośnie cen). Druga rzecz - okres badania rynku czy też granic sprzedaży/cen wydawnictwa mają już dosyć długi, tj. wydaje mi się, że w miarę wiedzą w jakiej cenie wydać, w jakim nakładzie itd. żeby wynik finansowy uzyskać (wbrew pozorom nie jest to oczywiste). Także wydaje mi się, że może być tak, że jest wystarczająco dużo osób chętnych na przeznaczanie tych wysokich kwot na komiksy, co niestety nie sprzyja osobom które budżet w tym aspekcie ograniczają. Egmont moim zdaniem nie zrezygnuje przez długi czas z wydań "budżetowych", bo jest to segment który też zyski przynosi, mniejsi wydawcy z kolei...

Pamiętam nie wierzyłem że Mucha puści Spidera za 200zł, dlatego też taką właśnie kwotę rzucałem jako "graniczną", gdzie wydawca może mieć problem żeby się tego szybko pozbyć (co w przypadku Spiderów nie powinno być kwestią dyskusyjną). Spider to dla mnie automatycznie: większe zainteresowanie = większy nakład = niższa cena. Albo Mucha nie chce "wtopić" większym nakładem, albo, jak "wszyscy" zresztą, opłata covidowa bo wszystko drożeje to klient nie będzie kwestionował...

(...)nagle Egmont się rzucił na tytuły z Spiderem(...)
O tym już pisałem w zeszłym roku - Spider jest najpopularniejszym superbohaterem, cokolwiek ze Spiderem się sprzeda (już nie podawajcie przykładu kolekcji, bo to jakaś anomalia była...), także żeby "odbić" sobie rządowe decyzje z ostatnich miesięcy Spider-Man leci z pomocą :D Myślałem że od razu JMS znajdzie się na tapecie, a tutaj powoli, na sentymencie. Jasne, nie ma w tym jako takich minusów... Z tym że wracając do cen - nawet się nie obawiam, co jestem pewien tego i po prostu ciężko mi zaakceptować - jak te "przejściowe trudności" się skończą, to ceny mimo że mogłyby powoli się "cofać", to się nie cofną, nikt tego w całym tzw. łańcuchu nie będzie chciał. Po cichu liczę że jest więcej osób z podobnym do mojego spojrzeniem i wbrew temu co pisałem u góry segment "budżetowy" rozwinie się bardziej niż ten "limitowany".