Chciałbym odświeżyć sobie komiksowego Sandmana, czytałem lata temu, nawet nie wiem, czy wszystko...
Mam pierwsze wydanie Sandmana, w 17 tomach na miękko. Jest sens to wymieniać na najnowszą edycję? Tak przeglądam i wygląda to całkiem w porządku.
To samo z Lucyferem, mam pierwsze wydanie w 11 tomach, kusi nieco wznowienie w 3, ale koszty... wiadomo...
Pytanie o historie dodatkowe, to jest komplet?:
- Śnienie: Przez bramy z rogu i kości
- Sandman: Senni łowcy (adaptacja komiksowa)
- Sandman: Senni łowcy (opowiadanie ilustrowane)
- Sandman: Noce nieskończone
- Śmierć
- Furie
- Sandman: Uwertura
- Boże, zachowaj królową (luźny spin-off)
Co do czytania, wszystko po zakończeniu głównej serii, Uwertura wskazana po Nocach Nieskończonych.
Tom Śmierć mam w pierwszym wydaniu, drugie było znacznie grubsze, ale dublowało dodatkowo dwie historie z samej serii Sandman. Z tego co znalazłem, to jedynie dwa opowiadania to zupełnie premierowe historie: "Zimowa opowieść" i "Koło". Warto szukać nowszego wydania dla nich?
Inne komiksy na podstawie Gaimana:
Wyszło tego trochę:
- Księgi Magii (2 wyd)
- Czarna Orchidea (2 wyd)
- Historie prawdopodobne
- Stwory nocy i inne historie (pierwsze trzy nowelki wyszły jako pojedyncze tomiki)
- Arlekin i walentynki
- Morderstwa i tajemnice
- Stwory nocy
- Fakty w sprawie odejścia panny Finch
- Zakazane narzeczone niewolników bez twarzy w sekretnym domu nocy straszliwych żądz
- Szkło, śnieg i jabłka oraz inne historie
- Trollowy most
- Jak rozmawiać z dziewczynami na prywatkach
- Szkło, śnieg i jabłka
- Nigdziebądź
- Koralina
Różne wydania Księgi Magii i Czarna Orchidea chyba niczym szczególnym się nie różnią? Zastanawiam się nad Stwory nocy i inne historie, pierwsze trzy nowelki mam w pierwszych wydaniach, dla dwóch pozostałych warto zakupić ten tom?