Autor Wątek: Sandman  (Przeczytany 79474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Sandman
« Odpowiedź #345 dnia: Pt, 26 Sierpień 2022, 20:31:31 »
Piąty numer Sandmana pierwotnie miał zawierać gościnny występ... Jokera. Serio. Poniżej artykuł o tym z wypowiedzią samego Gaimana. Plus dlaczego tak mało było nawiązań w serii do uniwersum DC.

https://www.cbr.com/sandman-comics-almost-included-joker-dc/

Offline Takesh

« Odpowiedź #346 dnia: So, 27 Sierpień 2022, 10:03:52 »
Nie mogę już edytować starego posta. Poniżej link do filmiku, gdzie Neil opowiada jak to Michael Jackson chciał zagrać Morfeusza. W sumie bardzo podobny z wyglądu. Czarne, długie, rozczochrane włosy, blada skóra.... :o

https://www.cbr.com/michael-jackson-wanted-himself-sandman-adaptation/

Offline wojtpil

« Odpowiedź #347 dnia: Cz, 01 Wrzesień 2022, 11:08:46 »
Poniżej link do filmiku, gdzie Neil opowiada jak to Michael Jackson chciał zagrać Morfeusza. W sumie bardzo podobny z wyglądu. Czarne, długie, rozczochrane włosy, blada skóra.... :o/

Miłość do snu go również zabiła.

Offline nori

« Odpowiedź #348 dnia: So, 10 Wrzesień 2022, 16:41:52 »
Chciałbym odświeżyć sobie komiksowego Sandmana, czytałem lata temu, nawet nie wiem, czy wszystko...

Mam pierwsze wydanie Sandmana, w 17 tomach na miękko. Jest sens to wymieniać na najnowszą edycję? Tak przeglądam i wygląda to całkiem w porządku.

To samo z Lucyferem, mam pierwsze wydanie w 11 tomach, kusi nieco wznowienie w 3, ale koszty... wiadomo...

Pytanie o historie dodatkowe, to jest komplet?:

- Śnienie: Przez bramy z rogu i kości
- Sandman: Senni łowcy (adaptacja komiksowa)
- Sandman: Senni łowcy (opowiadanie ilustrowane)
- Sandman: Noce nieskończone
- Śmierć
- Furie
- Sandman: Uwertura
- Boże, zachowaj królową (luźny spin-off)

Co do czytania, wszystko po zakończeniu głównej serii, Uwertura wskazana po Nocach Nieskończonych.
Tom Śmierć mam w pierwszym wydaniu, drugie było znacznie grubsze, ale dublowało dodatkowo dwie historie z samej serii Sandman. Z tego co znalazłem, to jedynie dwa opowiadania to zupełnie premierowe historie: "Zimowa opowieść" i "Koło". Warto szukać nowszego wydania dla nich?

Inne komiksy na podstawie Gaimana:

Wyszło tego trochę:

- Księgi Magii (2 wyd)
- Czarna Orchidea (2 wyd)
- Historie prawdopodobne
- Stwory nocy i inne historie (pierwsze trzy nowelki wyszły jako pojedyncze tomiki)
   - Arlekin i walentynki
   - Morderstwa i tajemnice
   - Stwory nocy
   - Fakty w sprawie odejścia panny Finch
   - Zakazane narzeczone niewolników bez twarzy w sekretnym domu nocy straszliwych żądz
- Szkło, śnieg i jabłka oraz inne historie
   - Trollowy most
   - Jak rozmawiać z dziewczynami na prywatkach
   - Szkło, śnieg i jabłka
- Nigdziebądź
- Koralina

Różne wydania Księgi Magii i Czarna Orchidea chyba niczym szczególnym się nie różnią? Zastanawiam się nad Stwory nocy i inne historie, pierwsze trzy nowelki mam w pierwszych wydaniach, dla dwóch pozostałych warto zakupić ten tom?

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #349 dnia: So, 10 Wrzesień 2022, 17:29:16 »
Są jeszcze:
Dni pośród nocy
Ostatnie kuszenie
Drastyczne przypadki
Sygnał do szumu
Przedwieczni
1602
Batman: Co się stało z Zamaskowanym Krzyżowcem

Offline michał81

« Odpowiedź #350 dnia: So, 10 Wrzesień 2022, 19:49:47 »
Mam pierwsze wydanie Sandmana, w 17 tomach na miękko. Jest sens to wymieniać na najnowszą edycję? Tak przeglądam i wygląda to całkiem w porządku.
Osobiście uważam, że tak. Nowe wydanie ma nowe kolorowanie. Sam posiadam już wydanie 2, ale ze względu na nowe okładki (które są dużo lepsze) sam zastanawiałem się nad wymianą na 3 wydanie. Odpuściłem tylko dlatego, że mnie nie stać w obecnej chwili na powielanie serii. Z tego co wiem, 3 wydanie posiada więcej dodatków w niektórych komisach.

To samo z Lucyferem, mam pierwsze wydanie w 11 tomach, kusi nieco wznowienie w 3, ale koszty... wiadomo...
Też miałem to wydanie i wymieniłem na nowe. Tu akurat uważam, że 3 tomowe wypada lepiej o pod kątem wykonania. Pierwsze tomy starego wydania miały brzydką przypadłość wypadania środka komiksu z okładki (co dało się załatwić klejem introligatorskim).

- Śnienie: Przez bramy z rogu i kości
- Sandman: Senni łowcy (adaptacja komiksowa)
- Sandman: Senni łowcy (opowiadanie ilustrowane)
- Sandman: Noce nieskończone
- Śmierć
- Furie
- Sandman: Uwertura
- Boże, zachowaj królową (luźny spin-off)
Polecam taką kolejność:
Sandman tomy 1-10, Noce nieskończone, Uwertura, Senni łowcy

Śmierć i Furie

Lucyfer

Księgi Magii, Dni pośród nocy, Śnienie: Przez bramy z rogu i kości i Boże, zachowaj królową na końcu, ale nie obowiązkowo, one nic zbytnio nie wnoszą. Raczej jako uzupełnienie świata.

Po tym można wejść w Sandman Uniwersum i serię z niego Śnienie, John Constantine, Hellblazer , Lucyfer, Księgi Magii, Dom Szeptów (piszę w kolejności wartej przeczytania). Jako uzupełnienie Locke & Key: Złoty wiek

Co do czytania, wszystko po zakończeniu głównej serii, Uwertura wskazana po Nocach Nieskończonych.
Tom Śmierć mam w pierwszym wydaniu, drugie było znacznie grubsze, ale dublowało dodatkowo dwie historie z samej serii Sandman. Z tego co znalazłem, to jedynie dwa opowiadania to zupełnie premierowe historie: "Zimowa opowieść" i "Koło". Warto szukać nowszego wydania dla nich?
Miałem pierwsze wydanie i nie żałuje wymiany. Tym bardziej, że pasuje do nowego wydania.

Inne komiksy na podstawie Gaimana:

Wyszło tego trochę:

- Czarna Orchidea (2 wyd)
- Historie prawdopodobne
- Stwory nocy i inne historie (pierwsze trzy nowelki wyszły jako pojedyncze tomiki)
   - Arlekin i walentynki
   - Morderstwa i tajemnice
   - Stwory nocy
   - Fakty w sprawie odejścia panny Finch
   - Zakazane narzeczone niewolników bez twarzy w sekretnym domu nocy straszliwych żądz
- Szkło, śnieg i jabłka oraz inne historie
   - Trollowy most
   - Jak rozmawiać z dziewczynami na prywatkach
   - Szkło, śnieg i jabłka
- Nigdziebądź
- Koralina

Komiksy dla fanów Gaiman. Osobiście wszedłem w nie po przeczytaniu Sandman. Mi się podobają.
« Ostatnia zmiana: So, 10 Wrzesień 2022, 19:51:20 wysłana przez michał81 »

Offline Leyek

« Odpowiedź #351 dnia: Pn, 12 Wrzesień 2022, 18:29:58 »
Odchodząc na chwilę od Gaimana:

DC podejmie kolejną próbę zebrania w trejdach (znakomitej!) serii "Sandman Mystery Theatre". Cykl pierwotnie ukazywał się pod szyldem imprintu Vertigo (RIP) w latach 1993-1999 zamykając się w sumie w 70 zeszytach (i jednym annualu). Głównym bohaterem tej mocno noirowej serii był Wesley Dodds, a więc oryginalny Sandman ze Złotej Ery, członek Justice Society of America, który z bandziorami rozprawia się za pomocą swojego usypiającego pistoletu (how cool is that?). W poprzednich latach wydawnictwo dwukrotnie podchodziło do wznowienia tej serii w zbiorczych - w 2004-2010 publikowano tpb zbierające po osiem zeszytów i udało się dobrnąć do #52. Później, w 2016 ukazały się "Sandman Mystery Theatre Book One" oraz "Sandman Mystery Theatre Book Two" zbierające 24 zeszyty i annuala. Do trzech razy sztuka? W marcu 2023 dostaniemy 1000-stronnicowe "The Sandman Mystery Theatre Compendium One" zawierające około 40 zeszytów, więc całość zamknie się w dwóch takich kolosach.

Może za kilka lat dostaniemy od Egmontu :)

źródło: https://kolorowezeszyty.blogspot.com/2022/08/2473-trans-atantyk-449.html

Offline michał81

« Odpowiedź #352 dnia: Pn, 12 Wrzesień 2022, 18:34:27 »

źródło: https://kolorowezeszyty.blogspot.com/2022/08/2473-trans-atantyk-449.html
To by bardziej pasowało w tym temacie ;)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #353 dnia: Pn, 12 Wrzesień 2022, 19:15:19 »
Jeśli pytasz ogólnie, to w oryginale wyszło tego sporo więcej. Jeśli pytasz tylko polskie wydania, to w zasadzie należy dodać wszystkie cykle Sandman Uniwersum.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #354 dnia: Pn, 12 Wrzesień 2022, 23:04:19 »

Chętnie bym przygarnął.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #355 dnia: So, 01 Październik 2022, 16:56:07 »
Refleksje i przypowieści

Przy drugim czytaniu serii trudno nie pomyśleć o pomijaniu tych tomów, które nie opowiadają głównego wątku. A na 10 tomów połowa z nich to bardziej dodatki, których celem jest pokazanie jak rozległe jest to uniwersum. I, jak w tomie 5, zbudować dużą historię wokół postaci czwartorzędnych. Są w szóstce jakieś niewielkie nawiązania do poprzedników - a to sam Sen po wydostaniu się z niewoli z jedynki trafił wpierw na pustynię u boku Marca Polo, małe dziecko, które trudno zapamiętać bo był gdzieś wcześniej ale dotąd nie odgrywa żadnej znaczącej roli, i sam Orfeusz, dotąd nie był obecny a teraz będzie wkrótce bardzo ważnym bohaterem.

Głównym bohaterem jest tu raczej sama opowieść, opowiadanie żeby opowiadać. Aż do końca świata.

Wstęp Clive'a Barkera już był. Czemu jest powtórzony?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #356 dnia: So, 01 Październik 2022, 17:15:59 »
Wstęp Clive'a Barkera już był. Czemu jest powtórzony?

Gdzie był?

Przy drugim czytaniu serii trudno nie pomyśleć o pomijaniu tych tomów, które nie opowiadają głównego wątku. A na 10 tomów połowa z nich to bardziej dodatki, których celem jest pokazanie jak rozległe jest to uniwersum.

Według mnie cel jest zupełnie inny, czyli powiedzenie czegoś o ludziach i świecie za pomocą innych środków niż w długich historiach. Ale jeśli ktoś patrzy przez pryzmat "uniwersum" to, oczywiście, może to tak odebrać.

Offline nori

« Odpowiedź #357 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 19:16:42 »
Ja już tak z rozpędu... Graficzka o Sandmanie, może nieco na wyrost, ale jest tutaj sporo choćby albumów dodatkowych, czy zależności i różnic w wydaniach, więc mam nadzieję, nie zaszkodzi. Żadna to chronologia czy poradnik jak czytać, ale może komuś się przyda? Jak zwykle podziękowania dla Michała81 za pieczę nad całością. A właśnie, na graficzce są też pozostałe komiksy Gaimana, już nie wchodzące w Sandman uniwersum, ale koniecznie chciałem je tutaj zostawić, tym bardziej, że wiele z tych pozycji ma swój specyficzny klimacik.

Offline Dracos

« Odpowiedź #358 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 19:30:48 »
@nori Kapitalne sprawa ! Tak z ciekawości się zapytam ty te grafiki to tak hobbystycznie robisz :)?

Offline nori

« Odpowiedź #359 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 20:36:48 »
Taka zajawka, lubię rożne zestawienia, a LEGO i komiksy to wdzięczny temat do tego. I pewnie będą kolejne, dopóki Michał81 będzie miał do mnie cierpliwość. :) A graficzki z polskiego poletka to znowu taka komiksowa archeologia, naprawdę można dokopać się do różnych ciekawostek, a do tego poznać sporo ciekawych osób. Jedyny problem to ze źródłami, niestety często jak już gdzieś znajdzie się jakąś bibliografie, to jest pełno nieścisłości i błędów... Szarlota Pawel powstaje od ponad miesiąca, jak nie dłużej, i dopiero teraz udało się w miarę to wszystko ogarnąć...