Autor Wątek: Restart Marvel (Marvel Fresh Start) - Egmont 2021  (Przeczytany 91095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Simon11

Odp: Restart Marvel (Marvel Fresh Start) - Egmont 2021
« Odpowiedź #285 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 13:01:35 »
Ci X-Meni to wielka wydmuszka. HoX/Pox i może X of Swords to dobre rzeczy. Po odejściu Hickmana wszystko posypało się jak domek z kart i teraz już wiemy, że Hickman miał wielki plan na 2 lata ale został przegłosowany i obecnie te komiksy to kręcenie się w kółko bez celu. Z samego HoX/PoX rozwinięto może 30% wątków. Ja czekam na reboot albo jakiś sensowny kierunek. Destiny of X moim zdaniem zaczęło się bardzo słabo.

Online bibliotekarz

« Odpowiedź #286 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 15:13:25 »
W pełni rozumiem, że będzie to trudne do wydania w Polsce, niemniej w jakiejś formie kolejne historie od Hickmana powinny się ukazać, tj. Dawn of X, Reign of X oraz X of Swords.

Poza tym z nowych mutantów wyczekuję Hellions od Wellsa i New Mutants od Ayali.
Batman returns
his books to the library

Offline michał81

« Odpowiedź #287 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 15:31:32 »
Poza tym z nowych mutantów wyczekuję Hellions od Wellsa i New Mutants od Ayali.
Jeśli nie będzie zbiorczych Dawn of X, Reign of X oraz Destiny of X to zapomnij. Mało znane serię, nieznani twórcy na polskim rynku.

Offline bogi1

« Odpowiedź #288 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 16:10:00 »
Jeśli nie będzie zbiorczych Dawn of X, Reign of X oraz Destiny of X

Nawet jakby w podwójnych, potrójnych to się ukazało to masa tomów. Pewnie niestety dostaniemy wybrane serie i eventy jak ktoś wspomniał

Offline PawelC

« Odpowiedź #289 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 19:20:18 »
Ci X-Meni to wielka wydmuszka. HoX/Pox i może X of Swords to dobre rzeczy. Po odejściu Hickmana wszystko posypało się jak domek z kart i teraz już wiemy, że Hickman miał wielki plan na 2 lata ale został przegłosowany i obecnie te komiksy to kręcenie się w kółko bez celu. Z samego HoX/PoX rozwinięto może 30% wątków. Ja czekam na reboot albo jakiś sensowny kierunek. Destiny of X moim zdaniem zaczęło się bardzo słabo.

Jestem fanem X-Men, mam dosłownie tonę materiału z nimi w omniakach i TPB od samego początku do tego co obecnie wychodzi. W dużym skrócie uważam, że większość tego co wyszło do Marvel Now jest średnio przynajmniej dobre (są rzeczy albo całe okresy historii zajebistych, są słabsze), od Marvel Now jazda w dół z tragicznym finishem Age of X-Man i UXM Wolverine and Cyclops (jedno wielke whatever bo wiadomo było, że za chwilę wszystko idzie w kibel z powodu restartu).

No i nastaje era Hokus-Pokus jak to lubię nazywać. Era która zabiła moje zainteresowanie mutantami. Skończyłem to zbierać na etapie Hellfire Gala i nie zamierzam już wracać do mutantów dopóki trwa HP, może kiedyś po jakimś kolejnym restarcie znów będzie coś godnego uwagi.

Co jest takiego złego? Dla mnie, dwie rzeczy. Pierwsza to cały fundamentalny pomysł co, jak i dlaczego się zmienia (dostaniecie to właśnie w HoX/PoX), kompletnie tego nie kupuję.
Druga to to, że w efekcie praktycznie wywalono dosłownie całą kilkudziesięcioletnią historię postaci i zastąpiono ją jedną wielką wydmuszką.
Nie będę spoilować, ale jednym z filarów HP jest pewna rzecz która powoduje, że właściwie nic co robią mutanci, co się z nimi dzieje, nie ma kompletnie znaczenia, pozostaje bez konsekwencji bo mają pewną maszynkę do resetu, że tak to nazwę.
O ile do tej pory to była Soap Opera, czyli historia w której oczywiście zdarzają się rzeczy fajne jak i  żenujące, ale jednak mająca jakąś ciągłość, to teraz jest Sitcom, co odcinek może następować "pstryk" i nic co się działo z daną postacią nie ma znaczenia.

Edit: A i jeszcze w sumie jedna sprawa. Ewidentnie jestem w mniejszości, a HP stało się wielki sukcesem, tak dużym, że padł jego własną ofiarą. Obecnie tak bardzo rozwodniono markę, że wychodzi jakieś milion pięćset serii, mini-serii i one-shotów, a jak wiadomo w takiej sytuacji co historia to lepsza jedna od drugiej :).
« Ostatnia zmiana: Śr, 27 Kwiecień 2022, 19:24:52 wysłana przez PawelC »

Online bibliotekarz

« Odpowiedź #290 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 19:46:38 »
O ile do tej pory to była Soap Opera, czyli historia w której oczywiście zdarzają się rzeczy fajne jak i  żenujące, ale jednak mająca jakąś ciągłość, to teraz jest Sitcom, co odcinek może następować "pstryk" i nic co się działo z daną postacią nie ma znaczenia.
Serio według ciebie do tej pory wszystko, co się działo z postaciami miało znaczenie? Mutanci nie zmartwychwstawali, nie cofali się w czasie, nie robili "pstryk" i resetowali wszystkiego? Chyba jednak mało czytałeś.
Batman returns
his books to the library

Offline PawelC

« Odpowiedź #291 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 19:54:51 »
A napisałem, że _wszystko_ co było przedtem miało znaczenie ;)?

Oczywiście, że nie, tak jak piszesz w historii mutantów było już wszystko, ale jednak imo nie tak skondensowane i nadużyte jak w HP, oraz tam to starano się jakoś zawsze tłumaczyć, np. za powrotem postaci stała jakaś historia, lepsza lub gorsza. Obecnie poszli na łatwiznę (wspomniana maszynka).

Online bibliotekarz

« Odpowiedź #292 dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 20:33:16 »
Raczej wcześniej to było bez ładu i składu a teraz są jasno określone zasady ("maszynka"). I to nie działa wcale tak, że już żadna śmierć nie ma znaczenia.

Pomysł pomysłem - w superhero roi się od podobnych - ale to raczej kwestia tego jak to jest pisane.
Batman returns
his books to the library

Offline amsterdream

« Odpowiedź #293 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 07:06:01 »
Czyli jednak nie tylko ja tak miałem. U mnie Hickman też całkowicie zabił zainteresowanie mutantami. Też nie kupuje kilku rozwiązań fabularnych bo przez nie aktualnie nic nie ma znaczenia. No i właśnie X-Men do tej pory (szczególnie za Claremonta i lobdella) to była taka opera mydlana i za to ich tak lubiłem, obecnie już mało co z tej konwencji zostało. Hickman nie umie pisać takich komiksów. Zresztą chyba każdy kto czytał jego run w Avengers się o tym przekonał.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline korek42

« Odpowiedź #294 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 13:39:29 »
też odbiłem sie od X-men Hickmana, przede wszystkim ciężko kibicować i przejmować się losem postaci, która w większości wypadków jest ożywiana i już. Kilka ciekawych pomysłów nie zrekompensowało szumnie zapowiadanych, ale słabych crossów.
Na plus na pewno oprawa graficzna, świetnie to się ogląda, no ale komiks nie samym rysunkiem zyje...

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #295 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 17:29:38 »
Podpowie ktoś jak najlepiej przygotować się/przeczytać event Wojny Światów? Jaką kolejnością wydanych przez Egmont pozycji operować. Posiadam wszystkie pozycje z Thor i Avengers. Jeszcze coś z Marvel Fresh wypadałoby mieć do tego (z Fresh mam jeszcze tylko pierwsze nr Venom, Hulk, Strange i Spider-Man)?

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #297 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 19:45:17 »
Ok, super. Przydałoby się jednak bardziej łopatologicznie, zważywszy na to, że jestem kobietą i nie ogarniam tego wszystkiego jak wy perfekcyjnie. Tak na polski język co muszę zakupić z Egmontu lub posiadać, by czytanie tego miało sens i mówimy tu tylko o FRESH bo z NOW i i NOW 2.0 potrzebnie lub nie, mam wszystko.

Offline michał81

« Odpowiedź #298 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 20:03:54 »
Ok, super. Przydałoby się jednak bardziej łopatologicznie, zważywszy na to, że jestem kobietą i nie ogarniam tego wszystkiego jak wy perfekcyjnie. Tak na polski język co muszę zakupić z Egmontu lub posiadać, by czytanie tego miało sens i mówimy tu tylko o FRESH bo z NOW i i NOW 2.0 potrzebnie lub nie, mam wszystko.
MARVEL NOW
Thor Gromowładny - 1 - Bogobójca
Thor Gromowładny - 2 - Boża Bomba
Thor Gromowładny - 3 - Przeklęty
Thor Gromowładny - 4 - Ostatnie dni Midgardu
Original Sin (Grzech pierworodny)
Original Sin (Grzech pierworodny) - Thor i Loki - Dziesiąty świat
Thor - 1 - Gromowładna
Thor - 2 - Kto dzierży młot
Tajne wojny - Thorowie

MARVEL NOW 2.0
Potężna Thor - 1 - Grzmiąca krew
Potężna Thor - 2 - Władcy Midgardu
Niegodny Thor
Potężna Thor - 3 - Wojna Asgardu z Shi’ar
Potężna Thor - 4 - Thor Wojny
Potężna Thor - 5 - Śmierć Potężnej Thor

MARVEL FRESH
Thor - 1 - Thor odrodzony
Thor - 2 - Preludium wojny światów
Wojna światów
Thor - 3 - Kres Wojny
Król Thor
To jest wszytko. Nie ma sensu czytać żadnych tie-inów. Tu masz kompletną sagę Aarona. Original Sin jest ważny z jednego powodu, ale nie będę spoilerował.

Offline xanar

« Odpowiedź #299 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 20:08:45 »
W skrócie, to czytasz te wszystkie Thory, które wyszły od Marvel Now i w maju kupujesz - Wojna światów i Avengers. Wojna światów. Tom 4 możesz kupić i później dalej Thory jakie się pojawią.
Twój komiks jest lepszy niż mój