Autor Wątek: Pytania, ciekawostki, spekulacje - Marvel, DC, Image Comics i inne  (Przeczytany 20831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pytania, ciekawostki, spekulacje - Marvel, DC, Image Comics i inne
« Odpowiedź #105 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 13:40:46 »
Dość pobieżny, dość ogólny rzut oka na sytuację amerykańskiego rynku komiksowego w 2024 z perspektywy finansowej.

Jest źle czy dobrze? Czy niedługo "direct market" się zawali, a zeszytówki upadną? Próbuję odpowiedzieć. A raczej przywołuje opinie ludzi, którzy się znają lepiej ode mnie.

"W 2024 roku całkowita sprzedaż komiksów i wydań zbiorczych w USA i Kanadzie wyniosła około 1,94 miliarda dolarów. Rok wcześniej, w 2023 komiksowa suma przychodów sięgnęła kwoty 1,87 miliarda, zatem była o 4,0% niższa.

Jak czytamy na łamach ICv2, wyniki z 2023 stanowiły rynkową korektę, po gwałtownym wzroście sprzedaży, który został spowodowany przez pandemię Covid-19. Niemniej, w porównaniu z rokiem 2019, gdy całkowita sprzedaż zamknęła się sumie 1,12 mld dolarów, mamy do czynienia ze wzrostem  na poziomie aż 74%."

https://kolorowezeszyty.blogspot.com/2025/07/2505-wyniki-sprzedazy-na-rynku.html#more
kolorowezeszyty.blogspot.com

« Odpowiedź #106 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 13:00:09 »
Przyznano "komiksowe oscary".

Podczas trwającego Sand Diego Comic-Con, w piątek, 25 lipca, w hotelu Hilton San Diego Bayfront, po raz trzydziesty siódmy wręczono Nagrody im. Willa Eisnera za rok 2025. Jaguar, Mandioca, Kultura Gniewu i Mucha Comics to polskie wydawnictwa, które postawiły na komiksy docenione na SDCC. Nie mamy wątpliwości, że przynajmniej kilka z pozostałych tytułów pojawi się w niedalekiej przyszłości w naszym rodzimym języku.

Więcej na Komiksopedii:

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/przyznano-nagrody-eisnera-2025/

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #107 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 13:42:06 »
Czy mogę prosić o jakieś opinie o Księżycowym Nowym Roku. Może ktoś już czytał ?

« Odpowiedź #108 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 08:54:51 »
Na Kolorowe Wiktor Lewandowski z Komiks on przygotował podsumowanie zapowiedzi z San Diego Comic Conu i zadaje pytanie, czy elseworldy "wielkiej dwójki" - Ultimate 2.0 i Absolute - uratują czy może dobiją komiks rajtuzowy?

"Daleko mi do speca analizy rynkowej, w żadnym wypadku nie chcę też sugerować, że moja diagnoza jest jedyną i najsłuszniejszą. Nie chcę też brzmieć jak zgorzkniały i przeżarty nostalgią malkontent, który wrzeszczy na chmury, bo te Avendżersy i Supermany to już nie to, co kiedyś. (...)

Moje nietęgie spojrzenie na przyszłość bierze się więc z tego, że mimo usilnych prób szukania dominacji pozytywów, przy każdym ponownym przeliczeniu wciąż wychodzi mi wynik na minusie. Winnych temu czynników znaleźć można wiele, naczelnym wydaje się być jednak wszechobecna synergia komiksów Marvela z uniwersum filmowym, która w ostatnich latach nabrała niesamowitego rozpędu."

https://kolorowezeszyty.blogspot.com/2025/08/2508-san-diego-comic-con-2025.html

Offline Necr09

« Odpowiedź #109 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 17:20:31 »
Prosto z USA:

DC Comics postanowiło anulować nowy tytuł Red Hood (ukazał się cały pierwszy numer tylko) po tym jak współautorka, Gretchen Felker-Martin, napisała na swoim instagramie "Mam nadzieję, że z kulą jest wszystko OK" w kontekście morderstwa Charliego Kirka.

Edit:

Na bluesky'u nie instagramie. Mój błąd
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Wrzesień 2025, 17:23:17 wysłana przez Necr09 »
FGO: 758,469,198

Offline komiks

« Odpowiedź #110 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 17:53:08 »
Jp... nie chce zaczynać tematu p... ale dlaczego z lewej strony tak dużo jest osób, które cieszą się kiedy do kogoś strzelają lub zabiją? To samo było po zamachu na T gdzie były filmiki jak młodzi lewoskrętni dosłownie płakali, że przeżył. Nie łapie tego, przecież na sztandarach mają zawsze równość, empatię...
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Yorik

« Odpowiedź #111 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 18:00:14 »
Bo ludzie są hipokrytami, i przejawia się to też w nich niezależnie od światopoglądu, który mają na sztandarze. A dlaczego poprzedni rząd polski rząd przez 10 lat kwikał na opozycje że "donosi do Brukseli", a gdy tylko Trump wygrał w USA nie minął rok, gdy niczym najlepsi wasalscy konfidenci lecieli donosić na Tuska? Sam sobie odpowiedziałeś, tylko starczy słowa podmienić, z empatii i tolerancji na "suwerenność i niezależność", to zobaczysz powtarzającą się w ludziach i organizacjach te prawidłowość.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Xmen

« Odpowiedź #112 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 18:14:14 »
Ci z prawej nienawidzą oficjalnie, ci z lewej oszukują sami siebie. Tak naprawdę podoba mentalność, tylko nienawiść skierowana w innych ludzi.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #113 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 18:15:15 »
Ale gdzie widziałeś prawoskrętnych, którzy życzą komuś śmierci, albo cieszą się z zamachu, mówię o zwykłych ludziach, a nie politykach.

Offline Xmen

« Odpowiedź #114 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 18:22:33 »
Ty tak na serio? czy trollujesz?
Wczoraj siedziałem przed pizzerią, obok młode dziewczyny siedziały, słyszałem piąte przez dziesiąte, ale temat był o LGBT, cytat nie dosłowny, ale sens zachowany "gdyby tutaj robili parady to bym strzelała" do tego udawane odgłosy i karabin z rąk. Temat ciągną, druga "gdyby mój syn był gejem to nie byłby moim synem, wydziedziczyłabym go". Rzeczy typu "po co oni się rodzą", czy życzenia śmierci słyszę często.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #115 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 18:35:14 »
Coś zmyślasz, akurat wczoraj słyszałeś taką wiązankę? Ja nigdy czegoś takiego na żywo nie słyszałem, za to widziałem sporo filmików i komentarzy w sieci i do nich się odnoszę. Poza tym takie gadanie w kierunku ogólnym a gadanie per osoba, to trochę różnica.

Offline Xmen

« Odpowiedź #116 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 18:40:15 »
Pytasz to ci odpowiadam. Z miesiąc temu sąsiad mówi tak "gdyby mój młody miał takie pomysły to bym go zlał i skopał aż by mu się odechciało", chodzi oczywiście o orientację.
No bo AI mówi ci to co chcesz usłyszeć, odejdź od monitora to poznasz ludzi i życie.
Czyli jak życzysz śmierci jednej osobie to ok, ale kilku to już spoko?
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Wrzesień 2025, 18:42:00 wysłana przez Xmen »

Offline komiks

« Odpowiedź #117 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 19:07:46 »
No bo AI mówi ci to co chcesz usłyszeć, odejdź od monitora to poznasz ludzi i życie.
To co napisał @Necr09 to według Ciebie AI? Filmiki i dyskusje na grupach to też wszystko AI? Najlepiej zrzucić na ruskich albo AI.

Czyli jak życzysz śmierci jednej osobie to ok, ale kilku to już spoko?
Nie kilku.
Jest różnica mówić "ci wszyscy..." a mówić "ten konkretny...".
Ludzie często mówią "ci wszyscy politycy to złodzieje", ale powiedzenie, "ten polityk to złodziej" jest różnica.

Offline Yorik

« Odpowiedź #118 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 19:14:41 »
Coś zmyślasz, akurat wczoraj słyszałeś taką wiązankę? Ja nigdy czegoś takiego na żywo nie słyszałem, za to widziałem sporo filmików i komentarzy w sieci i do nich się odnoszę. Poza tym takie gadanie w kierunku ogólnym a gadanie per osoba, to trochę różnica.

No nie wytrzymam z tym gościem ;D Tak @Komiks, akurat przyszedł pościemniać, bo Tobie nie pasuje do narracji, to nie może być prawda. Jedyne co może tu dziwić że mówiły to kobiety, bo homofobia w większości wypływa od mężczyzn, ale różne przykłady w naturze się zdarzają.

Co do zwolnienia pani od Red Hooda - bardzo dobrze. Nie ma zgody na życzenie śmierci nikomu. No chyba że zbrodniarzom wojennym, im można ;) Jeszcze w dodatku z tego co czytałem opinie, kontynuowała paszkwile Loeba z sequela Husha, czyli cofanie Jasona w rozwoju i kręcenie się przy tej postaci wokół tych samych motywów co zawsze. Fani postaci nic nie stracili kasacją serii, ale przynajmniej jeden chory człowiek stracił pracę i pójdzie paskudzić gdzie indziej. Mam tylko nadzieje że nowa wersja od kogoś innego też weźmie na tapet Red Hood x Huntress bo to świetny wybór na duet.
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Wrzesień 2025, 19:35:11 wysłana przez Yorik »
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Xmen

« Odpowiedź #119 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 22:52:04 »
Już nawet nie chciałem pisać, że żwirek wszystko układa tak jak mu pasuje.
Dlaczego jesteś zdziwiony, że kobiety tak mówiły? twierdzisz, że jest mniej homofobicznych kobiet niż mężczyzn? skąd takie przypuszczenia. Ja nie wiem czy więcej jest takich kobiet czy mężczyzn.
Ja znam takie co mają za sobą eksperymenty kobieta z kobietą ale twierdzą tak " facet z facetem, przecież to obrzydliwe". Chociaż to fakt, że społeczeństwo bardziej toleruje dwie kobiety.