Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328694 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Odyn

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1530 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 07:29:57 »
Jeżeli odchudzili, a ceny nie zmienią to w d... mam taką zmianę :) Bardzo mnie ciekawi co się podzieje z tym omnibusem.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline starcek

« Odpowiedź #1531 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 15:27:48 »
A tymczasem za Oceanem taka zapowiedź.

THE BATMAN ADVENTURES OMNIBUS

By Kelley Puckett, Mike Parobeck and Ty Templeton

From the padded cells of Arkham Asylum to the mean streets of Crime Alley, one truth is whispered wherever evil gathers: Gotham City belongs to the Batman.

Until now!

The crime lord formerly known as the Penguin is now Mayor Oswald Cobblepot — elected to be Gotham’s leader by promising to outlaw vigilantes and villains alike. The immortal mastermind Ra’s al Ghul has ordered an invasion of assassins — not to destroy the Dark Knight, but to eliminate his enemies… permanently. And a two-bit hood called the Black Mask is forming a deadly new masked mob.

Outlawed. Outnumbered. On the run. Batman’s greatest battle for the soul of Gotham City is about to begin!

Collects The Batman Adventures #1-36, The Batman Adventures Annual #1, The Batman Adventures Annual #2, The Batman Adventures Holiday Special #1, The Batman Adventures: Mad Love #1, and stories from Batman: Black & White Omnibus.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1532 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 17:00:58 »
Nie wierze, wczoraj myslalem czy kiedys sie doczekam Omnibusa z tego universum!

Teraz maly dylemat bo mam 3 TPB z 4TPB - pierwszy tom strasznie trudno dostepny - opyle te 3 i biore to cacuszko :)

Oby reszte tez wydali bo albo zeszytowki bardzo drogie albo nawet TPB wogole niema lub jakies wyrywkowe.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1533 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 22:01:33 »
Czy ktos cos wie czy byla moze gdzies zapowiedz TPB/Epica serii  z lat 90tych DARKHAWK ?

Offline Kandor

« Odpowiedź #1534 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 22:07:56 »
Czy ktos cos wie czy byla moze gdzies zapowiedz TPB/Epica serii  z lat 90tych DARKHAWK ?
Nie, wczoraj Darkhawk pojawił się w audycji Omara , w głosowaniu na omnibusy jakie ludzie chcieliby przeczytać (nie był zbyt wysoko). Nic na serio nie jest planowane w tej chwili. Ostatnie zbiorcze wydanie (zawierało 9 numerów) pojawiło się w 2014 roku w ramach Darkhawk Classic.

Offline stab

« Odpowiedź #1535 dnia: Śr, 19 Kwiecień 2023, 09:53:21 »
Ostatnio coś mało zapowiedzi nowych omniakow u Omara 🤨 Czyżby zaczęli wyhamowywać?

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1536 dnia: Śr, 19 Kwiecień 2023, 09:56:07 »
@stab Marvel mial ogromna ilosc przesuniec, nie zapowiadaja najpewniej bo grafik pierwszej polowy 2024 iest zapchany tytulami ktore mialy wyjsc w tym roku oryginalnie.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline xanar

« Odpowiedź #1537 dnia: Cz, 20 Kwiecień 2023, 18:05:29 »
All books on 2024, info from Amazon:

X-MEN: THE HIDDEN YEARS OMNIBUS - January 2, 2024.
ULTIMATE X-MEN OMNIBUS VOL. 2 (Ultimate X-men Omnibus, 2) - February 13, 2024.
X-FACTOR BY PETER DAVID OMNIBUS VOL. 3 (X-factor Omnibus, 3) – March 12, 2024.
EXCALIBUR OMNIBUS VOL. 3 (Excalibur Omnibus, 3) - April 9, 2024.
X-MEN 2099 OMNIBUS Hardcover – 30 April 2024
INCREDIBLE HULK BY BYRNE & CASEY OMNIBUS -  May 7, 2024.
AMAZING SPIDER-MAN BY NICK SPENCER OMNIBUS VOL. 2 - 7 May 2024
STAR WARS LEGENDS: THE REBELLION OMNIBUS VOL. 2 (Star Wars Legends, 2) - May 14, 2024.
SPIDER-MAN 2099 OMNIBUS VOL. 2 (Spider-man 2099, 2) - May 21, 2024.
NEW WARRIORS CLASSIC OMNIBUS VOL. 3 (New Warriors Classic Omnibus, 3) - June 4, 2024.
STAR WARS LEGENDS: THE NEW REPUBLIC OMNIBUS VOL. 2 (Star Wars Legends: the New Republic Omnibus, 2) - June 11, 2024.
STAR WARS LEGENDS: TALES OF THE JEDI OMNIBUS - July 2, 2024.
HOUSE OF M OMNIBUS COMPANION - July 9, 2024.
SPIDER-MAN: BRAND NEW DAY OMNIBUS VOL. 1 (Spider-man, 1) - July 16, 2024.
SPIDER-MAN BY JOE KELLY OMNIBUS (Spider-man Omnibus) - July 16, 2024.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline stab

« Odpowiedź #1538 dnia: Pt, 21 Kwiecień 2023, 10:39:17 »
O panie, niektóre poprzesuwane prawie o rok  :o

Offline xanar

« Odpowiedź #1539 dnia: Pt, 21 Kwiecień 2023, 10:49:31 »
Chyba się kończy ten boom omnibusowy, teraz jakieś grube wyprzedaże były a zaraz będzie recesja w USA.

Offline starcek

« Odpowiedź #1540 dnia: Pt, 21 Kwiecień 2023, 10:54:59 »
Widać, że z licencji chcą wycisnąc jak najwięcej, więc fani Gwiezdnych Wojen pewnie będą zadowoleni.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #1541 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 19:04:50 »
"The Question Omnibus vol.1" Dennis O'Neill, Denys Cowan

Długo czekałem na tę edycję. Dawno, dawno temu, za siedmioma górami i siedmioma lasami, po przeczytaniu "Strażników" zafascynowany postacią Rorschacha poczytałem o tym kim był inspirowany i jakie były perypetie z tą postacią oraz jej pierwowzorem, czyli właśnie The Question. W języku polskim chyba mógłby funkcjonować jako Pan Pytanie, tu jednak będę korzystał z angielskiej nazwy.
Na szczęście DC w końcu wysłuchało moich niemych próśb i doczekaliśmy się wznowienia runu O'Neilla i mogłem sprawdzić czy rzeczywiście pochlebne opinie są zgodne z rzeczywistością. Dla tych, którym nie będzie chciało się czytać całej tej recenzji - jak najbardziej tak, warto, świetne.

Przede wszystkim, Question jest zwykłym człowiekiem. Wysportowanym, owszem ale jednak zwyczajnym człowiekiem, zupełnie nie na poziomie takiego np. Batmana. Jedyną "niezwykłą" cechą jaką posiada jest maska i specjalny spray, który na wiele godzin (chyba, że zastosowany zostanie płyn micelarny do demakijażu spray do cofnięcia efektu gazu nr 1) mocuje maskę do twarzy i zmienia kolor ubrania.
Maskę oraz gaz w spray-u dostarczył mu przyjaciel, genialny chemik Aristotle "Tot" Rodor.
Widać to praktycznie przez wszystkie kilkadziesiąt zeszytów, a szczególnie na początku, jeszcze zanim nasz Question nie zostanie przeszkolony przez ....... . Krótko mówiąc, brawura i chęć poznania odpowiedzi na dręczące naszego bohatera pytania prowadzą często-gęsto do sytuacji w której dostaje on solidny wycisk, trafia do szpitala itp. Pięknie jest to rozegrane w zeszycie 17 "Sen o Rorschachu", w którym The Question czyta Strażników i postanawia zainspirować się Rorschachem by potem przeklinać pod nosem, gdy doznaje więcej fizycznego bólu niż zazwyczaj.

Już dla tego samego jednego zeszytu cieszę się, że kierownictwo DC odmówiło Alanowi Moore gdy chciał użyć w Strażnikach właśnie postaci The Question i że Dennis O'Neill dostał szansę wydobycia tej postaci z niebytu.
Kolejną cechą opowieści jaką snuje O'Neill jest wszędobylski mrok. Hub City jest miastem do szpiku kości skorumpowanym, gdzie przestępcy czują się jak ryba w wodzie, prostytucja kwitnie, policja jest często nie lepsza od bandytów, a burmistrz to alkoholik owinięty wokół palca przez demonicznego księdza. I tu dochodzimy do momentu w którym muszę zaznaczyć, że oznaczenie "+18" na okładce nie jest wyłącznie dla ozdoby. Podejmowane są kontrowersyjne tematy, przemoc jest wszechobecna, w tym wobec kobiet, są zboczenia seksualne, pod każdym względem jest źle w Hub City. I samotna krucjata (do pewnego momentu) Questiona oraz jego dziennego alter ego - dziennikarza telewizyjnego Vica Sage alias Charles Victor Zsasz, niewiele zmienia na lepsze. Cytując Rorschacha: "to miasto jest chore na wściekliznę, a ja jedynie ocieram pianę cieknącą z jego pyska".
Kontrowersyjny jest demoniczny ksiądz, choć dowiadujemy się, że zwariował w Wietnamie i stał się nihilistą oraz czcicielem Diabła, kontrowersyjna jest postać poboczna z jednego z zeszytów, która zmarłą żonę zastąpiła dmuchaną lalką, płacenie prostytutce przez inną postać poboczną i wiele innych sytuacji. Scenarzysta nie potępia tych i innych sytuacji, czytelnik musi sobie sam wyrobić opinię, odmalowany jest po prostu obraz miasta i ludzi w miejscu gdzie życie jest naprawdę paskudne.
Większość zeszytów to zamknięte opowieści, w tle oczywiście następują pewne przemiany w mieście oraz życiu osobistym bohatera, w tym jego rozwój wewnętrzny. Jest to dość istotny wątek, ponieważ widzimy przemianę Vica Sage'a ze stanu początkowego, aż po ewolucję przez pracę nad sobą, dzięki spotkaniu paru osób. Sporo wschodniej filozofii, mistycyzmu zen, a to wszystko wymieszane z postacią, którą współtworzył legendarny Steve Ditko, zwolennik filozofii obiektywizmu. I o ile mi osobiście daleko do wschodu i choć kusząca, widzę dziury w filozofii Ayn Rand, ten miks wyszedł naprawdę dobrze.
Gościnne występy zalicza między innymi Lady Shiva, Green Arrow, mamy więc osadzenie w uniwersum DC Comics, choć większość akcji dzieje się na ulicach Hub City i znane twarze pojawiają się bardzo sporadycznie.
Wszystko podlane soczystymi rysunkami, klasycznym stylem lat 80.
Tym, którzy choć przez moment zastanawiali się nad zakupem tego omnibusa piszę: zdecydowanie warto. Pozostałym: jeśli będziecie mieli okazję przeczytać, mając świadomość tego jaka to opowieść co do struktury i treści, zachęcam spróbować.

Bardzo dobrą informacją jest również to, że na 21 listopada 2023 roku zaplanowana jest premiera drugiego, finalnego omnibusa zbierającego resztę zeszytów pisanych przez O'Neilla i Cowana.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1542 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 17:26:01 »
Na wrzesień IDW zapowiedziało "BILL SIENKIEWICZ MUTANTS AND MOON KNIGHTS AND ASSASSINS ARTISAN EDITION", bardzo fajna rzecz, jak ktoś nie ma I wydania, które szybko się rozeszło. To może być jakieś budżetowe, ale i tak wezmę.

https://www.atomcomics.pl/pl/p/BILL-SIENKIEWICZ-MUTANTS-AND-MOON-KNIGHTS-AND-ASSASSINS-ARTISAN-EDITION/213342

Offline rekin

« Odpowiedź #1543 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 17:50:27 »
Filmik prezentuje Artifact Edition, a zapowiedziane jest Artisan Edition w miękkiej. Sprawdziłem kilka wydań i miały wymiary 17 cm x 26 cm, więc mój entuzjazm mocno opadł. Na razie się wstrzymuję. W Azylu pewnie będzie o kilka dych tańszy.

Offline xanar

« Odpowiedź #1544 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 17:56:35 »
8-1/5 x 12 cali