Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328159 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline starcek

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1275 dnia: Wt, 02 Listopad 2021, 17:49:44 »
W temacie reprintów: orientujecie się, czy ma być dodruk The Savage Sword of Conan omnibus vol.1?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline stab

« Odpowiedź #1276 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 12:48:12 »
Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy w ogóle wchodzić w omnibusy. O ile kwestie finansowe, to osobny temat, to odstrasza mnie model sprzedażowy tych wydań. Jeśli dobrze zrozumiałem, to mniej więcej pół roku przed premierą jest „premiera” preorderu i wtedy trzeba zamawiać, bo potem będzie wyprzedane. Nie ma jakiegoś normalnego spisu zapowiedzi na stronie wydawnictwa, tylko trzeba oglądać kolesia na yt, aby się dowiedzieć co i kiedy wychodzi (sic!). Czy może czegoś nie doczytałem? Dużo jest dostępne na amazonie (niemieckim), nawet preordery, ale nie wszystko. W Polsce jest Atomcomics i Multiversum. Czy tam można zamówić wszystkie nowości które wychodzą na bieżąco?
Dużo pytań, ale działa to trochę inaczej niż nowości od Egmontu ;)

Offline Global

« Odpowiedź #1277 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 13:14:10 »
Ja korzystam z Previews zeby wiedziec co i kiedy.
https://www.previewsworld.com/Catalog?pub=MARVEL%20COMICS&cat=3
Atom ci wszystko ogarnie.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1278 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 14:05:08 »
Jeżeli chcesz zacząć z omniakami, to pisz do ATOM z każdym pytaniem, nawet takim, które wydaje ci się głupie. Omnibus ma zbierać wszystko i w zasadzie z zamkniętymi seriami, runem autora tak jest. Nie ma tak, że pojawia się omniak i nagle znika, pojawi się dodruk np. She Hulk Byrne'a tak miał, ale to był długo wyczekiwany komplet, całość runu. Nie ma co panikować, bo przepłacisz, co nowym i niecierpliwym się zdarza. Na dziś wydaje się, że największye tytuły będą w komplecie wydane na polskim rynku, gorzej z mniej popularnymi jak np. JLI, JSA.

Jeżeli chodzi o informacje, to wystarczy choć trochę się interesować, poświęcić chwilę, bo stron i filmików z tym, co ma wyjść w miesięcznym preorder od zeszytówki do zbiorczego jest mnóstwo. Co do gościa z yt, to on raczej też korzysta z oficjalnych kanałów, jak wszyscy, w tym samym czasie. Niby jest największy, ale co do preorderu, to strony, gdzie dokładnie jest rozpisane- kiedy, co i jak wydane wydają się lepsze i jeżeli robisz listę zakupową są
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Listopad 2021, 14:15:02 wysłana przez isteklistek »

Online xanar

« Odpowiedź #1279 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 14:13:13 »
W preorderze masz taniej chyba, że Złotówka jakoś drastycznie się umocni przez pół, co raczej nie grozi.
Już chyba to szaleństwo się skończyło na instocktrades mają od jakiegoś czasu wyprzedaże, do wszystkiego co się sprzedaje w Marvelu robią dodruki.

Z Marvelem i Dc jest taki problem, że wyszli z Diamonda, wcześniej wszystko było w jednym miejscu

https://www.lunardistribution.com/
https://prhcomics.com/

Tu jest jakaś strona gdzie chyba wszystko jest https://www.comicreleases.com/

Po premierze to taniej w Multiversum, w preorderze podobne ceny, na Amazonach to w różnym stanie może do ciebie dotrzeć.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline stab

« Odpowiedź #1280 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 16:00:39 »
Dzięki za rozjaśnienie sytuacji. Mieszkam w Austrii i najbardziej komfortowy jest dla mnie amazon, tylko to ich pakowanie. Może zamówię na próbę Green Lantern Silver Age Omnibus, jeszcze trzeba drugą połówkę przekonać że 1000 stronicowe komiksy z lat 60tych są mi koniecznie potrzebne ;)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1281 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 16:10:01 »
Diamond przezyl odejcie tych dwoch najwiekszych graczy, przy ciaglym spadku sprzedazy komiksow? No chyba ze tez mange maja to wtedy maja wywalone :)

Online xanar

« Odpowiedź #1282 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 16:44:55 »
Dzięki za rozjaśnienie sytuacji. Mieszkam w Austrii i najbardziej komfortowy jest dla mnie amazon, tylko to ich pakowanie. Może zamówię na próbę Green Lantern Silver Age Omnibus, jeszcze trzeba drugą połówkę przekonać że 1000 stronicowe komiksy z lat 60tych są mi koniecznie potrzebne ;)
Nie masz tam jakiś sklepów z komiksami w tym kraju ?

Diamond przezyl odejcie tych dwoch najwiekszych graczy, przy ciaglym spadku sprzedazy komiksow? No chyba ze tez mange maja to wtedy maja wywalone :)
Mangi mają, na Europę Marvele sprzedaję Diamond UK - Atom chyba tak bierze bo Multiversum z USA chyba wszystko ciągnie. W tej Ameryce mange to w markecie możesz kupić.

Offline stab

« Odpowiedź #1283 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 17:05:32 »
Nie masz tam jakiś sklepów z komiksami w tym kraju ?

Są, ale głownie z takimi "rarytasami" :D

A tak serio, znalazłem ostatnio w Wiedniu jeden sklep z oryginalnymi wydaniami http://www.madtitancomics.at/,  ale mają głównie zeszytówki, generalnie tu wszystko jest tłumaczone, a jak chcesz obejrzeć film w oryginale to jest tylko kilka kin gdzie tak wyświetlają, we wszystkich multiplexach dubbing

Online xanar

« Odpowiedź #1284 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 17:41:11 »
No to musisz kombinować Atom wysyła zagranice, Mulitversum/Azyl nie wiem.
Ja zamawiałbym w preorderze a później załatwiał transport jak się uzbiera.

Offline PawelC

« Odpowiedź #1285 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 19:43:23 »
stab, sprawdzaj raz w miesiącu preorder na Atomie lub Azylu, to ci na początek w zupełności wystarczy.

Jak się faktycznie wkręcisz to dopiero wtedy możesz szukać szerzej zapowiedzi na YT czy jakichś stronach. Takie strony czy kanały mają zapowiedzi na znacznie dłuższy okres czasu co pozwala uniknąć jakichś niepotrzebnych zakupów teraz (bo wiesz, że za pół roku będzie Omni albo jakieś inne wydanie które cię interesuje), ale z tego co piszesz to na twoim etapie nie martwiłbym się tym jeszcze za bardzo.

Tylko pamiętaj, pierwsza dawka jest przyjemna i niewinna ale prowadzi do uzależnienia :P.

Online xanar

« Odpowiedź #1287 dnia: Cz, 04 Listopad 2021, 13:45:45 »
Dobre jest.
Początek był w WKKM nr 1 i 48 może kupić i zobaczyć ci podejdzie.
Podobno Egmont ma to wydać, tylko nie wiadomo kiedy.

Offline laf

« Odpowiedź #1288 dnia: Cz, 04 Listopad 2021, 13:48:39 »
Podobno Egmont ma to wydać, tylko nie wiadomo kiedy.
Egmont wydaje to już od kilku lat  ;)
@Dariusz, na Twoim miejscu olałbym te wszystkie płonne nadzieje i brał tego omniaka. Kawał kapitalnego runu, jedne z najlepszych historii z Pajączkiem.

Online xanar

« Odpowiedź #1289 dnia: Cz, 04 Listopad 2021, 13:56:30 »
To kup od razu vol.2 bo pewnie zaraz zniknie :)