Autor Wątek: Old DC od Egmontu  (Przeczytany 34750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaxx

Odp: Old DC od Egmontu
« Odpowiedź #240 dnia: So, 02 Październik 2021, 20:55:48 »
Liczyłem na oficjalną zapowiedź "DC Universe by Neil Gaiman", wtedy mógłbym z czystym sumieniem odpuścić kolekcyjne wydanie Krzyżowca i poczekać na eleganckiego Deluxe'a. Ale chyba można założyć, że tak czy inaczej Egmont ten tom puści.

Co do Green Lantern - fajnie, że w ogóle to puszczają, może z czasem uzbiera się jednak cały Johns ;) I znowu - cieszę się, że można bez wahania odpuścić wydanie z kolekcji.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #241 dnia: So, 02 Październik 2021, 21:03:10 »
A ja dzis szukalem starego Azraela na szczescie nie mieli i kupilem tylko okazyjnie Batman Adaptacja filmowa za 30 a na allegro ponad 100 ☺

Offline Maragast

« Odpowiedź #242 dnia: So, 02 Październik 2021, 21:06:57 »
Ja mam takie podejście - jak coś jest w translacjach (a Latarenki Johnsa są aż do Wojny Zielonych Latarni wraz ze wszystkimi seriami pobocznymi) to lepiej niech Egmont wydaje takie rzeczy, których nie ma w ogóle (jak niedawno zakończony rewelacyjny Hitman) albo są od Semiców w słabszej jakości i tylko z rynku wtórnego (jak zapowiedziany Knightfall).

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #243 dnia: So, 02 Październik 2021, 21:10:37 »
Ja mam takie podejście - jak coś jest w translacjach (a Latarenki Johnsa są aż do Wojny Zielonych Latarni wraz ze wszystkimi seriami pobocznymi) to lepiej niech Egmont wydaje takie rzeczy, których nie ma w ogóle (jak niedawno zakończony rewelacyjny Hitman) albo są od Semiców w słabszej jakości i tylko z rynku wtórnego (jak zapowiedziany Knightfall).

Translacje to u nas bardzo dziwny temat, taka gray area niby, choć de facto powinny być nielegalne i wydawnictwa gdyby chciały to by stosunkowo łatwo mogły to ukrócić, bo rynek jest za mały żeby to zeszło do jakiegoś mega podziemia typu tylko torrenty. Sam czytałem kiedyś klubówki fantastyki i komiksów, ale to zupełnie inne realia, na dzisiejszym rynku to absurd i zupełnie nie wiem jaki jest sens ich istnienia.
« Ostatnia zmiana: So, 02 Październik 2021, 21:14:53 wysłana przez ukaszm84 »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #244 dnia: So, 02 Październik 2021, 21:12:56 »
Maja sen bo jak przerwa jakas serie to mozna doczytac kontynuacje.

Offline andy13

« Odpowiedź #245 dnia: So, 02 Październik 2021, 21:18:14 »
Taa, niech Egmont odpuszcza dobre komiksy, bo gdzieś tam w necie ktoś amatorsko przetłumaczył. Coś Ci się w główce pomieszało.

Offline sneider

« Odpowiedź #246 dnia: So, 02 Październik 2021, 21:24:02 »
ja też bym był za tym że jeśli coś jest na translacjach albo wydane np po angielsku gdzieś to żeby tego nie tłumaczyć.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #247 dnia: So, 02 Październik 2021, 21:35:08 »
Grupy translacyjne robią dobrą robotę, bo tłumaczą rzeczy, których u nas nie ma. Gdy pojawiają się zapowiedzi ich wydania, amatorskie tłumaczenia są usuwane i jest to, moim zdaniem, uczciwe podejście.

Akurat cały cykl GL i GLC nie ma u nas szczęścia do porządnego wydania i translacje dobrze się tu sprawdzają. W oficjalnych wydaniach całości nie doczekamy się pewnie nigdy.

Offline xanar

« Odpowiedź #248 dnia: So, 02 Październik 2021, 21:39:11 »
A jam mam takie podejście, że jak już kupiłem po angielsku to po co polsku wydawać ::)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #249 dnia: So, 02 Październik 2021, 21:44:26 »
Maja sen bo jak przerwa jakas serie to mozna doczytac kontynuacje.

A jest gdzieś kontynuacja Hala i Korpusu oraz Aquamana z Rebirth ?
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline xanar

« Odpowiedź #250 dnia: So, 02 Październik 2021, 21:53:45 »
Nie będzie bo się nie sprzedaje.

Offline Maragast

« Odpowiedź #251 dnia: So, 02 Październik 2021, 22:07:55 »
Taa, niech Egmont odpuszcza dobre komiksy, bo gdzieś tam w necie ktoś amatorsko przetłumaczył. Coś Ci się w główce pomieszało.

Często te amatorskie tłumaczenia nie odbiegają jakością od wydań oficjalnych (nie mówię o każdej translacji ale są takie grupy, których jakość wydania jest na poziomie Egmontu czy Muchy).

Grupy translacyjne robią dobrą robotę, bo tłumaczą rzeczy, których u nas nie ma. Gdy pojawiają się zapowiedzi ich wydania, amatorskie tłumaczenia są usuwane i jest to, moim zdaniem, uczciwe podejście.

Dokładnie - wiele pozycji, które miały translacji, a zostały wydane to i tak kupowałem wydania papierowe (mimo, że miałem na dysku już pobrane translacje.

Jakby wydali Latarnie Johnsa to by to oczywiście kupił ale wolałbym by ZAMIAST tego wydali przykładowo Flasha Johnsa - bo wtedy bym mógł czytać translacje Latarni Johnsa jak i Flasha Johnsa.

Offline xanar

« Odpowiedź #252 dnia: So, 02 Październik 2021, 22:11:13 »
A ty miałbyś jakiś problem z tym, jakbyś był np. takim rysownikiem i jacyś ludzie by sobie nieodpłatanie korzystali z twojej pracy.

Online Kadet

« Odpowiedź #253 dnia: So, 02 Październik 2021, 22:18:32 »

Ta, i ponieważ ktoś sobie wrzucił do sieci nielegalnie zrobione tłumaczenie, to już żadne wydawnictwo nie może na tym legalnie zarabiać? I wydawca oryginalny też ma nie dostać kasy?

Tak, i każdy, kto to sobie pobrał na dysk, też usuwa to karnie i kupuje papierowe?

Jestem przeciw rozpowszechnianiu translacji. Komiksy to dodatkowa rozrywka, a nie coś do czego mamy jakieś "prawo", żeby to posiadać. Jeżeli komuś tak strasznie zależy na danym dziele, może starać się przeczytać je w oryginale.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline xanar

« Odpowiedź #254 dnia: So, 02 Październik 2021, 22:20:32 »

Tak, i każdy, kto to sobie pobrał na dysk, też usuwa to karnie i kupuje papierowe?

No tak, to taki specjalny system translacyjny  :)