Autor Wątek: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?  (Przeczytany 29988 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piterrini

Odp: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?
« Odpowiedź #165 dnia: Nd, 01 Maj 2022, 11:16:14 »
No właśnie co do X-Menów ewidentnie E wycelował w potencjalnie szerszą grupę odbiorców. Już to pisałem ale... Nie jestem fanem X-Men i epiców/kilkunasto-tomowego runu bym nie dotknął. Lubię np. dwa tomy Whedona (Astonishing X-Men, moim zdaniem świetnie napisane) i Uncanny X-Force (tu graficznie jest ponadprzeciętnie, to rzeczy od Muchy, Morrisona jeszcze nie skończyłem 8) ), ale też mam Jima Lee czy to co łączy się z Annihilacją/Wojną królów od Egmontu. Ery Apocalypse'a raczej nie zbiorę i to zdecydowałem jeszcze przed zapowiedziami żółtej serii od E, po prostu eventy czy inne crossovery widziałem właśnie w takich pojedynczych względnie zamkniętych tomach, nie interesują mnie te historie na tyle żeby w nie inwestować (pieniądze, czas itd.), ale nie wykluczam zakupu pojedynczych Egmontów, a wręcz zachęciła mnie ostatnia zapowiedź w żółtej serii. Także to ja, nie mam żadnych danych, ale wiem że takich osób jest więcej, czy więcej niż faktycznych fanów X-Men, którzy kilkunasto-tomowy run sprzątną espresowo z półek księgarni? Mogę tylko strzelać, że tak, chociaż jak pisze @Motyl w ramach jakiejś kolekcji "kioskowej" czyli na prenumeraty mogłoby to ładnie zejść, ludzie lubią X-Menów a względnie przystępna cena, ciągłość, panorama itd. byłyby zachętą dodatkową. To tak optymistycznie, bo przypomnieć można, że przecież kolekcja Spider-Mana nie ruszyła, w konsekwencji X-Men miałoby się sprawdzić (wiem, wiele czynników dlaczego było tak a nie inaczej, ale wierzyć że X-Men sprzeda się lepiej niż S-M to...)?

(...)chyba że wszyscy kochamy kupować opasłe duble w cenie 200 zł za tom.
:o Ehh...
Spoiler: PokażUkryj

Offline Motyl

« Odpowiedź #166 dnia: Nd, 01 Maj 2022, 11:40:12 »
:o Ehh...
Spoiler: PokażUkryj

Och, kolega nie umie czytać ze zrozumieniem :) Jak mi przykro, naprawdę :)

Offline xanar

« Odpowiedź #167 dnia: Nd, 01 Maj 2022, 12:09:50 »
Nikt wam w tym kraju nie wyda runu, który trwał 16 lat i zaczął się jeszcze w połowie lat 70-tych, już pomijam takie rzeczy jak New Mutants, Excalibur i te wszystkie miniserie.
No ale będą te wszystkie eventy, których moim zdaniem nie ma sensu czytać jeżeli nie czyta się regularnych serii, no ale się sprzedają to wydają.
Jedyna szansa to jakiś crowdfunding, tylko teraz nikt się za to nie będzie brał, bo zaraz ludzi będzie stać na kredyt, ogrzewanie i ewentualnie jakieś jedzenie jak starczy a nie jakieś książki z rysunkami.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline amsterdream

« Odpowiedź #168 dnia: Nd, 01 Maj 2022, 13:57:45 »
https://en.wikipedia.org/wiki/Marvel_Ultimate_Collection,_Complete_Epic_and_Epic_Collection_lines

Przejrzałem tą listę Epiców i chyba największe szansę są na Wolverine. Raz, że jest w miarę ciągłość, dwa - zaczyna się pod koniec lat 80-tych. Ewentualnie Avengers od tomu 16 lub 20 albo Daredevil od tomu 12. W innych seriach albo są zbyt duże braki, albo zbyt dużo "starego" materiału, lub bohaterowie niezbyt popularni w Polsce.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #169 dnia: Nd, 01 Maj 2022, 16:00:10 »
https://en.wikipedia.org/wiki/Marvel_Ultimate_Collection,_Complete_Epic_and_Epic_Collection_lines

Przejrzałem tą listę Epiców i chyba największe szansę są na Wolverine. Raz, że jest w miarę ciągłość, dwa - zaczyna się pod koniec lat 80-tych. Ewentualnie Avengers od tomu 16 lub 20 albo Daredevil od tomu 12. W innych seriach albo są zbyt duże braki, albo zbyt dużo "starego" materiału, lub bohaterowie niezbyt popularni w Polsce.

Hulk 13,14 a potem ogromna dziura i 19 :(

Avengers od 16 byłoby OK. Choć wydanie 19tki nie jest tak oczywiste bo Amazing Spidera 16 nie umieja wydac od 8 lat. Wiec zatykanie dziur nie jest ich priorytetem.

« Ostatnia zmiana: Nd, 01 Maj 2022, 16:07:18 wysłana przez Hobgoblin »

Offline 79ers

« Odpowiedź #170 dnia: Nd, 01 Maj 2022, 16:39:28 »
Gdybym miał pewność, że Egmont nie wypuści Epiców z rąk to mogę brać i "tymczasowo"dziurawe serie . To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż dostać od  innego wydawcy za drugie tyle.

Offline xanar

« Odpowiedź #171 dnia: Nd, 01 Maj 2022, 16:42:29 »
Hulk 13,14 a potem ogromna dziura i 19 :(

Avengers od 16 byłoby OK. Choć wydanie 19tki nie jest tak oczywiste bo Amazing Spidera 16 nie umieja wydac od 8 lat. Wiec zatykanie dziur nie jest ich priorytetem.

Hulk Petera Davida jest w omnibusach, 4 tom ma wyjść w w tym miesiącu, zapewne nie widzą potrzeby wydawania tego samego w dwóch formatach na raz.
https://www.previewsworld.com/Catalog/JUL191095
https://www.previewsworld.com/Catalog/APR201079

Te brakujące zeszyty Avengers poza chyba jednym były w składakowym omnibusie Avengers by John Byrne https://www.previewsworld.com/Catalog/JAN160930, który raczej słabo się sprzedawał, pewnie dlatego jeszcze tego nie dali.

A innych też jeszcze nie wydali od 2013  ::) Trochę ci taki Bazylowy ten post wyszedł.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #172 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 10:54:03 »
Trochę ci taki Bazylowy ten post wyszedł.

Nie wiem co to znaczy.

Jedyne z czym Bazyliszek zwrócił moją uwagę to to, że kupuje składaki a chciałby unikać dubli. Co jest próbą pogodzenia dwóch sprzeczności. Ale nie wiem czy o to Ci teraz tu chodziło, bo ja składaków unikam i całe serie* chce mieć.

*No powiedzmy od jakiegoś momentu do jakiegoś momentu typu ASM 180-377, ale po kolei. Od Wolfmana wzwyż ale nie wyżej jak Maximum Carnage, który mnie Bardzo zraził do Spidera w czasach TM-Semic. Dopuszczam kupowanie wczesniejszych tomów jak run Wolvmana (np. żeby mieć wszystkie Epici ASM 1-24) ale od Max Carnage już nie kupie. No i plan opracowany!

Pytał ktoś Kołodziejczaka przy okazji tego katalogu co będzie z wcześniejszymi Spiderami?
« Ostatnia zmiana: Pn, 02 Maj 2022, 11:10:10 wysłana przez Hobgoblin »

Offline michał81

« Odpowiedź #173 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 11:13:51 »
Pytał ktoś Kołodziejczaka przy okazji tego katalogu co będzie z wcześniejszymi Spiderami?
Oczywiście, że wszyscy pytali i już wszyscy wiedzą. Nie wiem gdzie byłaś jak padały pytania i odpowiedzi.

Offline death_bird

« Odpowiedź #174 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 11:24:51 »
A tak w ogóle to zakładacie, że jest szansa na inną "epicką" kolekcję równolegle do Pajęczaka i (teraz jeszcze) Punishera czy też założenie bardziej jest takie, że jak przejdzie Castle to dopiero wtedy Egmont będzie próbował kolejną i tym samym więcej niż dwóch na raz nie ma co się spodziewać?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Takesh

« Odpowiedź #175 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 11:26:08 »
@michal81
Trochę jesteś nieuprzejmy wobec kolegi. Wystarczyłoby napisać, że wcześniejszych tomów nie będzie. Powód prosty: sporo dubli (Mandragora, kolekcje), zbyt stare by się sprzedały, a większość dość mocno przereklamowana.
Dobrze, że mam tamte wydania. Na bieżąco z USA resztę tylko sprowadzić w miarę ukazywania i komplet będzie.

Offline michał81

« Odpowiedź #176 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 12:13:58 »
@michal81
Trochę jesteś nieuprzejmy wobec kolegi. Wystarczyłoby napisać, że wcześniejszych tomów nie będzie.
Tylko, że Hobgoblinowi było już tłumaczone jak działa rynek komiksowy w Polsce, a także szczegółowiej jak to jest w przypadku Egmontu i pytań do niego, ale widać jak grochem o ścianę, więc może taka odpowiedź go zadowoli.

Nikt nie wie, czy Egmont wróci do wcześniejszych epików. Wiadomo, że są plany wydawnicze na przyszły rok, ale o nich usłyszymy dopiero na emefce we wrześniu. Ten cykl się powtarza co roku i było to wyjaśniane, ale jak do kogoś to nie dociera to można stracić cierpliwość.

Offline xanar

« Odpowiedź #177 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 12:35:53 »
Amazing Spidera 16 nie umieja wydac od 8 lat.
To jest typowy tekst Bazyla, tylko zamiast Marvel jest Egmont.

TK w praktycznie każdym wystąpieniu czy filmie mówi, żeby nie pytać czy wydadzą to czy tamto, ale jak widać nie dociera.
Film z przedwczoraj od 0:30

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #178 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 13:32:02 »
A tak w ogóle to zakładacie, że jest szansa na inną "epicką" kolekcję równolegle do Pajęczaka i (teraz jeszcze) Punishera czy też założenie bardziej jest takie, że jak przejdzie Castle to dopiero wtedy Egmont będzie próbował kolejną i tym samym więcej niż dwóch na raz nie ma co się spodziewać?

Obstawiam, że pewnego rodzaju testem jest ukazanie się dwóch produktów z podobnym targetem w październiku Epic Punisher i listopadzie Epic Spider. Więc poczatek 2023 wydawca może już wiedzieć na ile Punisher skanibalizował sprzedaż Epica Spidera (ktoś odlozyl zakup w czasie itp.). Zakladajac, ze Punisher sprzeda sie dobrze, a sprzedaz Spidera 22 nie bedzie jakos wyraźnie gorsza niz 21 to ja bym sie spodziewal kolejnej serii Epic jeszcze w 2023 (np. wrzesień).

Na ta kanibalizacje narzekał TM-Semic, ze wydajac nowe tytuly mieli nadzieje na nowych i stałych klientow - a tych bylo stosunkowo malo. Raczej byly transfery kupujacych miedzy tytulami.
Myśle, ze taki Epic X-men moglby przyciagnac inna grupe docelowa jak Spidey czy Punisher. Ale wydali te benadziejne punkty zapalne.

Odnosnie 2023 - oni zdaja sobie sprawe, ze sie starzejemy. Nieco starsi czytelnicy TM-Semic dobiegaja 50tki. Wiekszosc to okolice 40tki. Dla czesci osob jak ja komiksy to w wiekszosci nostalgia i nic nowszego jak lata 90te tacy klienci (dla siebie) nie kupia bo sa za starzy na to po prostu. Wiec wydawca ma rynek i ma klienta ale nie ma juz bardzo duzo czasu. Dlatego uwazam, ze nie beda czekac do konca Punishera. O ILE pazdziernikowy Punisher nie skanibalizuje zbytnio Spidera listopadowego.

Ale mysle, ze i Punisher 2 i Spider22 sprzedadza sie wystarczajaco dobrze. Ja np. nie mam co kupować. Jest maj a nastepny zakup dopiero  lipiec - Spider 21 i Bat Knightfall 2. Potem listopad Spider 22. Ewentualnie jeszcze Punisher 2 w pazdzierniku. Maksymalnie 4 komiksy do kupienia w 2022.
« Ostatnia zmiana: Pn, 02 Maj 2022, 13:41:03 wysłana przez Hobgoblin »

Offline Kadet

« Odpowiedź #179 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 14:37:56 »
"Nie mam co kupować" - wielu z nas sporo dałoby za taki stan :) Przynajmniej nie masz problemów ze znajdowaniem kasy na komiksy i kurczącym się miejscem na półce :)

Wiesz, skoro w 2022 wyjdzie za mało komiksów dla Ciebie, zawsze możesz spróbować nowych serii - a nuż znajdziesz coś, co Ci podpasuje. Ja na przykład w tym roku z samego Egmontu mam do zebrania jeszcze komiksy Star Wars, Smerfy, Lucky Luke'a, Garfielda, Kaczogród, Czarodziejów i ich dzieje, Mikiego od Glenat, Usagiego Yojimbo, kryminały Agathy Christie, integrale Kajka i Kokosza, Bazyliszki i Ekspozyturę Rygor, Luca Juniora, Ultimate Spider-Mana, Młodość Blueberry'ego, Kapitana Amerykę... i rozważam jeszcze Knightfall i Daredevila Waida. Jak zaczniesz badać bliżej ofertę różnych wydawnictw, to bardzo możliwe, że prędzej będziesz miał kłopoty z klęską urodzaju niż z klęską niedoboru :)

EDIT:

Nie za bardzo było jak pytać, bo Egmont po prostu wrzucił katalog na stronę i tyle :) Najszybsza okazja na takie pytania będzie chyba, jeśli Egmont będzie miał swoje spotkanie na Komiksowej Warszawie pod koniec tego miesiąca... albo może TK zrobi filmik o Spider-Manie w tym swoim cotygodniowym cyklu i coś zdradzi :)
« Ostatnia zmiana: Pn, 02 Maj 2022, 14:48:19 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!